Stoner je šampionem MotoGP, Pešek skončil dvanáctý

Australan Casey Stoner se stal mistrem světa v královské motocyklové třídě MotoGP. První titul v kariéře si jednadvacetiletý jezdec s ducati zajistil už tři závody před koncem sezony v japonském Motegi. V kubatuře do 125 ccm se nedařilo Lukáši Peškovi, jenž obsadil dvanácté místo poté, co na mokré trati dvakrát upadl. V průběžném pořadí šampionátu klesl Pešek ze čtvrtého na šesté místo. Pro Karla Abrahama skončil závod dvěstěpadesátek hned v prvním kole.

Stonerovi stačilo ke korunovaci mistrem světa šesté místo, protože jeho rival Ital Valentino Rossi s yamahou skončil po technických problémech třináctý a ztratil šanci vybojovat letos šestý titul v nejsilnější kubatuře. Závod vyhrál Stonerův týmový kolega Ital Loris Capirossi, který ovládl japonskou Grand Prix potřetí za sebou a umocnil dnešní úspěch Ducati. 

Velkou cenu v Motegi výrazně ovlivnilo počasí. Napínavý boj v MotoGP nabídl divákům i zřídka vídanou situaci s výměnou motocyklů v průběhu závodu, na které vydělal Capirossi. Zkušený Ital zajel na osychající trati do depa záhy a na "suchých" pneumatikách získal na své soupeře výrazný náskok. 

Naopak naděje Rossiho, který na mokru vedl, pohřbila právě výměna stroje. Jeho náhradní motocykl nefungoval a italský idol musel znovu do boxů, čímž přišel o umístění před Stonerem, které by mu uchovalo teoretickou šanci na celkový triumf v seriálu. 

Australan se stal v 21 letech a 332 dnech druhým nejmladším mistrem světa v královské třídě. Američanovi Freddiemu Spencerovi bylo při celkovém vítězství v roce 1983 o 57 dní méně. 

"Tohle je neskutečná chvíle. Ten pocit se nedá s ničím srovnat, chybí mi slova. Nečekali jsme, že bychom mohli získat titul zrovna tady," řekl rozesmátý Stoner, který startoval z deváté pozice. 

Vítěz osmi z dosavadních patnácti letošních závodů vykročil ve stopách legendárního krajana Micka Doohana, který získal před devíti lety poslední ze svých pěti titulů v nejsledovanější třídě. 

Rossi začínal v první řadě a zdálo se, že by mohl Stonerovu korunovaci odložit. "Valentino měl problémy, takže to přišlo hodně nečekaně. Vážně jsem si nemyslel, že dneska ze mě bude mistr světa," řekl australský mladík. Ducati získala díky Stonerovi první titul v MotoGP a narušila hegemonii japonských výrobců, kteří v nejsilnější kubatuře vládli od roku 1975. 

Rossi prohlásil, že Stoner si titul zasloužil. On sám prý doplatil na nevyrovnané výkony své yamahy. "Bojovali jsme, ale měli jsme pár problémů a nakonec jsme druzí," uvedl Ital, který se také loni musel spokojit s druhým místem za Američanem Nickym Haydenem. Litoval zejména své chyby na Sachsenringu a poruchy motoru v Misanu, kde v obou případech nedojel. "Není to špatné, byla to náročná sezona," řekl Rossi. Porážku v šampionátu chce Stonerovi alespoň částečně odvést v příští Grand Prix, která se pojede na australské půdě. 

Peškovi se nevydařil start 

Pešek si až do osudných pádů vedl dobře. Sice se mu, jak je v této sezoně zvykem, nevydařil start, ale rychle se z dvanácté pozice posunul do popředí a po šestém kole mu patřilo páté místo. Pak však přišel v jedné z pravotočivých zatáček pád, po němž klesl na devatenácté místo. 

Po návratu na trať zajížděl tovární jezdec Derbi opět jedny z nejrychlejších časů a znovu postupoval vpřed. Devět kol před cílem ale upadl Pešek podruhé a jeho šance na dobrý výsledek definitivně zhasly. I tentokrát se mu podařilo nepoškodit motocykl, a tak se mohl vrátit na dráhu a dokázal alespoň bodovat. Na vysněnou třetí pozici v MS však ztrácí tři závody před koncem už dvacet bodů. 

"Motorka jela skvěle a já se snažil co nejrychleji získat zpět ztracené pozice. Ale ustřelil mi předek a uklouzl jsem. Vrátil jsem se do závodu, ale znovu jsem upadl. Bojovat se však musí," uvedl Pešek na internetové stránce týmu Valsir Seedor Racing. 

Pro čtvrtý triumf v sezoně si dojel vítěz kvalifikace Ital Mattia Pasini s aprilií, který se do čela dostal hned po startu a první místo ani na chvilku neopustil. Za ním se téměř celou dobu držel Maďar Gábor Talmacsi, kterého pouze na chvilku odsunul na třetí místo Mike di Meglio. Francouz se však zařadil do početné skupiny jezdců, kteří upadli a Talmacsi o čtyři body zvýšil svůj náskok v čele MS. Jeho hlavní soupeř v boji o titul Hector Faubel ze Španělska dojel třetí a ztrácí devět bodů. 

Ve třídě do 250 ccm vybojoval svůj premiérový úspěch Fin Mika Kallio s KTM a navázal na svá vítězství v Motegi v nejslabší kubatuře z minulých dvou let. Letošní suverén Španěl Jorge Lorenzo mohl v případě vítězství a zaváhání soupeřů už dnes obhájit titul, ale skončil jedenáctý. V čele šampionátu má stále výrazný náskok 36 bodů před Italem Andreou Doviziosem, který dojel druhý.

Abraham na trati dlouho nepobyl. Po zahřívacím tréninku si pochvaloval zvolené pneumatiky, pro závod však mechanici vybrali jiné. "To byla chyba. Zadní pneumatika mi hodně klouzala a hned v prvním kole jsem spadl," uvedl český jezdec v tiskové zprávě.

Další závod se uskuteční 14. října na australském Phillip Islandu. 

Výsledky: Do 125 ccm: 1. Pasini (It./Aprilia) 46:29,900, 2. Talmacsi (Maď./Aprilia) -2,985, 3. Faubel (Šp./Aprilia) -22,405, 4. Di Meglio (It./Honda), 4. Di Meglio (Fr./Honda)-33,751, 5. Olive (Šp./Aprilia) -37,351, 6. Corsi (It./Aprilia) -39,062, 7. Nieto (Šp./Aprilia) -44,488, 8. Gadea (Šp./Aprilia) -48,901, 9. Ranseder (Rak./Derbi) -50,672, 10. Iannone (It./Aprilia) -56,674, ...12. Pešek (ČR/Derbi) -1:10,334. 

Pořadí MS (po 14 ze 17 závodů): 1. Talmacsi 229 bodů, 2. Faubel 220, 3. T. Kojama (Jap./KTM) 156, 4. Pasini 144, 5. Corsi 142, 6. Pešek 136. 

Do 250 ccm: 1. Kallio (Fin./KTM) 48:28,585, 2. Dovizioso (It./Honda) -4,893, 3. Barbera (Šp./Aprilia) -21,527, 4. Takahaši (Jap./Honda) -23,488, 5. De Angelis (San Marino/Aprilia) -25,378, 6. Simon (Šp./Honda) -42,264, 7. Simoncelli (It./Gilera) -48,782, 8. H. Aojama (Jap./KTM) -57,782, 9. Š. Aojama (Jap./Honda) -1:09,049, 10. Lüthi (Švýc./Aprilia) -1:10,837, ...Abraham (ČR/Aprilia) nedokončil. 

Pořadí MS (po 14 ze 17 závodů): 1. Lorenzo (Šp./Aprilia) 262, 2. Dovizioso 226, 3. De Angelis 208, 4. Bautista (Šp./Aprilia) 161, 5. Barbera 146, 6. H. Aojama 116, ...18. Abraham 24. 

MotoGP: 1. Capirossi (It./Ducati) 47:05,484, 2. De Puniet (Fr./Kawasaki) -10,853, 3. Elias (Šp./Honda) -11,526, 4. Guintoli (Fr./Yamaha) -12,192, 5. Melandri (It./Honda) -28,569, 6. Stoner (Austr./Ducati) -31,179, 7. West (Austr./Kawasaki) -50,001, 8. Barros (Braz./Ducati) -52,343, 9. Hayden (USA/Honda) -53,629, 10. Hopkins (USA/Suzuki) -59,715. 

Pořadí MS (po 15 z 18 závodů): 1. Stoner 297, 2. Rossi (It./Yamaha) 214, 3. Pedrosa (Šp./Honda) 188, 4. Hopkins 156, 5. Vermeulen (Austr./Suzuki) 152, 6. Melandri 148.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi