McLaren pyká za špionáž: zaplatí sto milionů dolarů

Jezdec Formule 1 Lewis Hamilton po setkání Světové radyStáj formule 1 McLaren-Mercedes přišla za špionáž u konkurenčního Ferrari o všechny body, které v této sezoně mistrovství světa získala v Poháru konstruktérů, jako pokutu zaplatí sto milionů dolarů a podle agentury AP bude vyloučena z týmové soutěže i pro příští rok.

Tresty jí udělila Světová rada motoristického sportu v Paříži. Oznámila to v prohlášení Mezinárodní automobilová federace FIA.

"McLaren ztrácí všechny body a už v této sezoně nemůže žádné získat," oznámil krátce po vynesení verdiktu prezident FIA Max Mosley. McLarenu hrozí postih i pro příští rok, ale o tom se bude ještě rozhodovat v prosinci.

ČTĚTE TAKÉ: Alonso: Trest mě nezajímá, myslím jen na vítězství

Pořadí Poháru konstruktérů po diskvalifikaci McLarenu:


1. Ferrari 143 bodů, 2. BMW-Sauber 86, 3. Renault 38, 4. Williams 25, 5. Red Bull 16, 6. Toyota 12, 7. Super-Aguri-Honda 4, 8. Honda 2. 

Pilotů Lewise Hamiltona a Fernanda Alonsa se bodový odpočet netýká, takže pořadí jednotlivců zůstalo i po čtvrtečním verdiktu nejvyššího orgánu FIA stejné. Britský mladíček nadále vede šampionát s tříbodovým náskokem před dvojnásobným mistrem světa. "Spolupracovali s námi a poskytli nám cenné informace. Proto si smějí body ponechat," vysvětlil Mosley.

Dvojnásobný mistr světa Alonso poskytl informace písemně a ve Spa se připravoval na nedělní Velkou cenu Belgie, lídr šampionátu Hamilton a testovací pilot Pedro de la Rosa přijeli na jednání osobně do Paříže. "Všichni tři jezdci předložili svá stanoviska, ve kterých kategoricky konstatovali, že McLaren nevyužívá žádné informace týmu Ferrari," uvedl šéf McLarenu Ron Dennis na večerní tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Italská média trest pro britskou stáj příliš neuspokojil 

Chronologie špionážní aféry mezi týmy formule jedna Ferrari a McLaren:

21. června - Vedení Ferrari obvinilo svého zaměstnance Nigela Stepneyho ze sabotáže. Před Velkou cenou Monaka měl do nádrží monopostů nasypat neznámý bílý prášek.

3. července - Stepney dostal u Ferrari výpověď. Zároveň se objevila informace, že uniklo z Ferrari 780 stránek tajných dat, která měl ve svém držení tehdejší šéfdesignér McLarenu Mike Coughlan. Ty mu měl dát právě Stepney, se kterým se dobře znal již ze společného působení u Benettonu. Také Coughlan byl v McLarenu postaven mimo službu.

12. července - Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila, že se bude celou kauzou zabývat. Stáj McLaren vyjádřila nad všemi obviněními velké rozhořčení.

26. července - Světová rada automobilového sportu shledala McLaren vinným z držení tajných dat. Jelikož se však neprokázalo jejich zneužití, tým potrestán nebyl.

31. července - Šéf FIA Max Mosley podal odvolání a poslal případ před odvolací soud.

5. září - FIA oznámila, že k případu dostala nové důkazy, a opět svolala Světovou radu automobilového sportu.

7. září - FIA zveřejnila dopis určený pilotům, ve kterém jim za svědectví proti jejich týmu slibuje beztrestnost. V opačném případě jim však hrozí tvrdými postihy.

13. září - Světová rada automobilového sportu potrestala McLaren odečtením všech bodů v Poháru konstruktérů z této sezony a pokutou 100 milionů dolarů. 

Stejně jako jeho zaskočil tvrdý trest i Norberta Hauga, sportovního ředitele společnosti Mercedes dodávající McLarenu motory. "Takový trest je šok pro všechny v týmu, a jak sleduji první reakce médií a publika, tak i pro širokou veřejnost," uvedl Haug.

McLaren, který v této sezoně startuje s odhadovaným rozpočtem 450 milionů dolarů, se proti verdiktu může odvolat. "Věříme, že máme důvody pro odvolání. Ale samozřejmě si počkáme na zjištění FIA, která teprve budou zveřejněna," řekl Dennis. "Nejdůležitější je, že budeme závodit o víkendu, ve zbytku sezony a v příští sezoně," dodal.

Světová rada zasedala deset hodin

Rada dospěla k rozhodnutí po desetihodinovém jednání. Zvrátila tak verdikt z 26. července, kdy McLaren ještě kvůli nedostatku důkazů vyvázl bez trestu. Po dnešku tak míří k titulu v týmové soutěži Ferrari, které má najednou místo dvaadvacetibodového manka náskok 57 bodů před stájí BMW-Sauber. Do konce mistrovství světa zbývá odjet čtyři závody. Po skončení každého z nich platí, že v případě vítězství pilota McLarenu nesmí jezdce doprovázet na vyhlašovací ceremoniál žádný zástupce stáje.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo už v úterý prohlásil, že by mu titul od zeleného stolu vůbec nevadil a považoval by ho za zasloužený. Dnešní verdikt vyvolal v italském týmu pozitivní reakci. "Ferrari je spokojeno, že se teď ukázala pravda," uvedla stáj v oficiálním prohlášení.

Špionážní aféra vypukla na začátku července, kdy se ukázalo, že se z Ferrari k tehdejšímu šéfmechanikovi McLarenu Mikeu Coughlanovi dostalo 780 stran tajných dat. Údajně mu je předal bývalý mechanik Ferrari Nigel Stepney. Vedení McLarenu okamžitě Coughlana propustilo, ale kvůli podezření ze špionáže už v červenci řešila případ Světová rada. Tehdy tým osvobodila, protože se nedokázalo, že stáj díky tajným materiálům získala výhodu v závodech. Prezident FIA Mosley se tehdy vzápětí odvolal, ale než se stihlo odvolání vyřešit, objevily se nové důkazy. Na jejich základě dnes Světová rada původní verdikt změnila.

Dennis přesto kategoricky odmítá vinu a trest považuje za nezasloužený. "Nemohu akceptovat způsob, jakým jsme byli penalizováni a jak je poškozována pověst týmu. Nikdy jsme nepopírali, že informace Ferarri byly u jednoho z členů našeho týmu doma. Ale všechny předložené důkazy a výpovědi jezdců i mnohých členů týmu jasně ukázaly, že jsme žádná z těch dat nepoužili k tomu, abychom získali nějakou soutěžní výhodu. Nikdy jsme nepoužili duševní majetek jiného týmu," zdůraznil šéf McLarenu.  

Výběr nejznámějších případů porušení pravidel

ve formuli 1 a následných postihů:

 

Červen 1984 - Stáj Tyrrell byla diskvalifikována pro zbytek sezony a byly jí odebrány všechny dosažené body za technické porušení pravidel. Mechanici Tyrrellu v poslední zastávce v boxech do nádrží nastříleli do monopostů kusy olova, aby auto dostali na minimální požadovanou hmotnost.

Listopad 1997 - Mezinárodní automobilová federace (FIA) potrestala Michaela Schumachera za vyvolání kolize s Jacquesem Villeneuvem z Kanady v poslední Velké ceně v Jerezu odebráním všech bodů, které si vyjezdil v sezoně 1997 mistrovství světa formule 1.

Říjen 1998 - Pokutu ve výši jednoho milionu dolarů obdrželi od FIA pořadatelé Velké ceny Maďarska za to, že nezabránili neukázněným fanouškům stáje Ferrari v mohutné invazi na trať závodu.

Červenec 2000 - Pokutou 50.000 dolarů a odebráním deseti bodů v Poháru konstruktérů potrestala FIA stáj McLaren-Mercedes za chybějící povinnou plombu na skříňce s elektronikou u vozu Miky Häkkinena při Velké ceně Rakouska.

Červen 2002 - Stáj Ferrari a oba její jezdci byli potrestáni pokutou milion dolarů za to, že znevážili ceremoniál vyhlašování vítězů po Velké ceně Rakouska v Zeltwegu. Na konci závodu přenechal Rubens Barrichello na příkaz z depa v posledních metrech vítězství týmovému kolegovi Michaelu Schumacherovi. Ten jej při ceremoniálu poslal na nejvyšší stupeň a předal mu rovněž vítězný pohár. Polovina pokuty pro oba jezdce a stáj byla pouze podmínečného rázu s dvanáctiměsíčním odkladem.

Září 2006 - Pořadatelé Velké ceny Turecka formule 1 dostali pokutu pět milionů dolarů za porušení pravidel při vyhlášení vítězů srpnového závodu. Turečtí organizátoři doplatili na to, že předání vítězné trofeje Brazilci Felipemu Massovi z Ferrari svěřili Mehmetu Alimu Talatovi, prezidentovi Severokyperské turecké republiky, kterou uznává jen Turecko. Představitelé Kypru, který je rozdělen od roku 1974, obvinili pořadatele, že závod zneužili k politickým účelům.

Září 2007 - Stáj McLaren-Mercedes přišla o všechny body, které v této sezoně mistrovství světa získala v Poháru konstruktérů. Jako důsledek špionáže u konkurenčního Ferrari Světová rada motoristického sportu navíc udělila britsko-německému týmu rekordní pokutu 100 milionů dolarů. Trest se týká pouze týmu, zatímco jezdcům body zůstaly. 

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi