Loučení sportovních velikánů. Pro koho byl rok 2014 poslední?

Tomáš Vokoun v prosinci oznámil konec kariéry.

Zranění, věk i psychika. K ukončení sportovní kariéry může vést několik cest. I v tomto roce opustilo sportovní prostředí několik desítek vrcholových borců. On-line deník TYDEN.CZ nyní přináší výběr několika sportovců, kteří se rozloučili se svým místem na výsluní.

Tomáš Vokoun


V prosinci se potvrdila již několik měsíců očekávaná zpráva. Dvojnásobný mistr světa a držitel bronzové medaile z olympijských her Tomáš Vokoun ukončil kariéru po roční pauze způsobené zdravotními problémy, a poté, co se startem nového ročníku NHL nesehnal angažmá. Loni v létě českému brankářovi našli ve stehně krevní sraženinu a hned šel na sál. "Utekl jsem hrobníkovi z lopaty," svěřil se tehdy MF DNES.

Sice se Vokoun vyléčil, do nejvyšší zámořské soutěže se už ale nepodíval. Nikdo ho už neoslovil a osmatřicetiletý veterán myslí, že za to můžou právě jeho zdravotní problémy. Nicméně má za sebou český brankář šestnáct sezón v NHL a po Dominikovi Haškovi zanechal v severoamerické soutěži největší stopu.

Teemu Selänne

Teemu Selänne nebo také "finský blesk" sedm let v NHL přesluhoval.Se zámořskou nejvyšší soutěží se letos rozloučil její nejstarší hráč - útočník Teemu Selänne. Třiačtyřicetiletý "finský blesk" dopředu oznámil, že sezóna 2013/2014 bude jeho poslední. S nejlepší klubovou soutěží se rozloučil prohrou Anaheimu s LA Kings v semifinále Západní konference. S koncem kariéry si pohrával každý rok od jeho největšího úspěchu, kdy v roce 2007 získali Ducks první Stanley Cup. Tehdy byl dokonce přesvědčený, že se na led už nevrátí. Nakonec hrál ještě dalších sedm let.

V NHL zanechal velmi zřetelnou stopu. V jednadvaceti sezónách nastoupil k 1 451 zápasům. V nich nastřílel 684 branky, s asistencemi se součet zastavil na 1 457 kanadských bodů. Z evropanů je před ním jen český kanonýr Jaromír Jágr.

Petr Nedvěd

Petr Nedvěd reprezentoval v kariéře na ZOH Česko i Kanadu."Všechno mi bude moc chybět," vypovídal před novináři po posledním utkání liberecký útočník a kapitán Petr Nedvěd. Kariéru ukončil ve dvaačtyřiceti letech po dlouhé, velezajímavé a veleúspěšné kariéře. V sedmnácti v lednu 1989 odjel do Kanady s českým výběrem na mezinárodní turnaj a rozhodl se do rodné vlasti nevrátit. Po jedné sezóně v juniorské Western Hoceky League byl draftován jako druhá volba celkově do Vancouver Canuck, kde odehrál tři sezóny.

V té době si také zařídil kanadské občanství a zúčastnil se v dresu s javorovým listem na prsou olympijských her v roce 1994, odkud si přivezl stříbrnou medaili. Na olympiádu se dostal i v českém dresu, když letos odjel do Soči. Pod vedením Aloise Hadamczika se ale tým žádného cenného kovu nedočkal. Nedvěd odehrál v NHL patnáct ročníků, nejdéle oblékal barvy New York Rangers, kde patřil mezi hvězdy soutěže. Od roku 2008 pak až do konce kariéry nastupoval za rodní Liberec v týmu Bilých Tygrů.

Martin Straka

Dalším českým hokejistou, který letos ukončil kariéru je Martin Straka. Mistr světa a zlatý medailista z Nagana pověsil brusle na hřebík po vyřazení Plzně ve čtvrtfinále play-off. "Je to smutný závěr, ale jinak mám za sebou krásných pětadvacet sezón s hokejem. Teď si dám pivko a cigárko, na ledě to už přenechám mladším," uvedl po ztraceném a posledním utkání Straka, který strávil patnáct sezón v NHL.

Ryan Giggs.Ryan Giggs

Nikdo by nemohl nic namítat, kdyby mu jednou před stadionem Old Trafford stála socha. Ryan Giggs, symbol fotbalové dlouhověkosti, věrnosti a zejména pak Manchesteru United. Jako hráč byl u všech úspěchů za posledních čtyřiadvacet sezon, s klubem vyhrál neuvěřitelných 34 trofejí (víc jich měl jen Sir Alex Ferguson). 

Ač svou kondicí ještě nezaostával za mladšími spoluhráči, přijal úplně novou výzvu. V závěru loňské sezony sám vedl Manchester United po odvolaném Davidu Moyesovi a v posledním utkání zasáhl do zápasu jako hrající trenér. "Jsem si jistý, že v příštích letech úspěchy opět přijdou," věřil Giggs, jenž se po sezoně stal asistentem nového trenéra Louise van Gaala, od něhož se učí novému řemeslu. Fanoušci United totiž právě Giggse vidí jako budoucího, dlouholetého trenéra Rudých ďáblů. 

Éric Abidal

"Jsem pyšný, že jsem mohl být jeho trenér." Tak ocitovala trenéra Olympiakosu Pireus agentura AFP. O kom Míchel mluvil? O francouzském obránci Abidolovi, který hrál v řeckém týmu necelého půl roku, a který se v pětatřiceti letech rozhodl dát sbohem fotbalu. Abidal působil během kariéry v Monaku, v Lyonu, a největších úspěchů se dočkal v katalánském velkoklubu FC Barcelona. Tam získal čtyři tituly a byl i u dvou triumfů v Lize mistrů.


Thierry Henry

Hvězdný Thierry Henry se bude od příštího roku věnovat komentování na Sky Sports.Po dvaceti letech se rozhodl pověsit kopačky na hřebík hvězdný střelec Thierry Henry. Francouz začínal kariéru v Monaku, kde nastupoval pod koučem Arsénem Vengerem. Poté si na jednu sezónu odskočil do Juventusu. V roce 1999 se opět setkal s francouzským trenérem setkal znovu, tentokrát v anglickém klubu Arsenalu, kde Henry zářil osm let a překonal historiský rekord v počtu vstřelených branek. Pár let hrál za Barcelonu. Po roce, kdy se vrátil na trávník anglického klubu se vydal do USA.

V prosinci sedmatřicetiletý útočník oznámil konec. "Byla to neuvěřitelná cesta. Nyní ale nastal čas vydat se jinou cestou. Zůstane mi mnoho krásných vzpomínek a nezapomenutelných zážitků," řekl Henry agentuře Reuters. Nová cesta se před bývalým fancouzským fotbalistou již rýsuje. Od nového roku by měl usednout za mikrofon jako spolukomentátor britské televizní stanice Sky Sports.

Marek Kulič

Českou klubovou scénu opustil v prosinci fotbalový útočník a reprezentant Marek Kulič. Odchovanec Hradce Králové ukončil profesionální kariéru v devětatřiceti letech v klubu, ve kterém začínal. "Pár slovy, tělo řeklo STOP. Už chlape, neblázni, dál to nejde," řekl pro web hradeckého klubu Kulič, jehož největším úspěchem je mistrovský titul, který získal se Spartou v roce 2007. Nyní se chce vrhnout na kariéru trenéra.

Thomas Morgenstern

Thomas Morgenstern ztratil po těžkém pádu duševní klid a na můstek se už asi nikdy nepostaví.Trojnásobný olympijský vítěz ve skocích na lyžích ukončil v létě kariéru v pouhých 27 letech. Rozhodnutí bylo hodně ovlivněno dvěma ošklivými pády, které ho potkaly v minulé sezóně. Nedokázal z hlavy dostat pád na velkém můstku, po kterém utrpěl těžký otřes mozku a zhmoždění plic. Stihl se uzdravit a soutěžil na OH v Soči, kde s rakouským týmem získal stříbro. Ačkoli je mladý a po fyzické stránce na další sezónu připravený, rozhodl se, že na skokanský můstek se už nepostaví. " Rozhodl jsem se udělat tlustou čáru. Jistota se mi už nevrátila. Od pádu jsem na velkém můstku zvládl jen čtyři skoky, a stejně jsem měl strach," uvedl Morgersten pro Kronen Zeitung.

Li Na

Li Na při svém loučení nedokázala zastavit slzy dojetí a smutku.První asijská držitelka granslamového titulu ukončila svou úspěšnou kariéru tenistky v září tohoto roku. K rozhodnutí pověsit raketu na hřebík donutily někdejší světovou dvojku problémy s pravým kolenem. Vítězka Australian Open a Roland Garros z roku 2011 odehrála poslední utkání na Wimbledonu. Poté už ji trápení s kolenem do dalších zápasů nepustilo. "Rozhodnout se odložit tenisovou raketu bylo mnohem složitější než vyhrát sedm zápasů za sebou v australském horku," uvedla Li Na. Nyní se ale těší, že založí rodinu a bude cestovat.

Tomáš Verner

Tomáš Verner skončil s krasobruslením po MS v Japonsku, kde byl na 10. místě.Po olympijských zimních hrách v Soči ohlásilo konec kariéry několik sportovců. Tomáš Verner takové rozhodnutí oznámil už dopředu. V krasobruslařském světě strávil 22 let, v nichž nasbíral několik titulů, například zlato z evropského šampionátu v roce 2008. Rozhodnutí skončit, v něm zrálo prý již dlouho.

"Myslím si, že ukončit profesionální kariéru ve 28 letech je žádoucí. Je to velmi náročná disciplína a lidské tělo na to prostě není stavěno," uvedl pro Český rozhlas. Tečkou za ne úplně vyrovnanou kariérou, za což podle něj mohla jeho hlava, bylo mistrovství světa v Japonsku, kde skončil na desátém místě.

Foto: ČTK

Autor: - mrk -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi