Oheň hoří. Show s královnou a Mr. Beanem bavila svět

Olympijský oheň září na stadionu v Londýně.

Čtyřleté čekání na další letní show pod pěti kruhy je u konce. Velká Británie a s ní i celý svět si užili zahájení XXX. letních olympijských her, které oficiálně provedla britská královna Alžběta II.

Kdo zapálí olympijský oheň? To bylo asi největší tajemství, které halilo slavnostní zahájení londýnských her, jež přišlo celkem na 27 milionů liber (přes 872 milionů korun). Symbolický start nakonec měli na svědomí mladí sportovci, olympijské naděje, kteří společně zapálili oheň nad Londýnem.

Tisíce lidí proudí do Olympijského stadionu v Londýně.Zahajovací show připravil oscarový režisér Danny Boyle, se zúčastnilo 10 tisíc aktérů, sedmdesát ovcí, dvanáct koní, tři krávy, dvě kozy, deset kachen a tři ovčáčtí psi.

Před zahájením her probíhala v Buckinghamském paláci slavnostní recepce, které se účastnily desítky hlav států. Uspořádala ji královna Alžběta II. a mezi pozvanými nechyběli například americká první dáma Michelle Obamová, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, francouzský premiér Jean-Mark Ayrault, italský prezident Giorgio Napolitano či prezident ČR Václav Klaus. Na seznamu pozvaných byl i ruský premiér Dmitrij Medveděv a německý prezident Joachim Gauck. 

Britské stíhačky RAF nad Olympijským stadionem.Před Olympijským stadionem v Londýně bylo pár hodin před zahájením pořádně dusno, dovnitř proudily tisíce lidí. Stadion má kapacitu 80 tisíc míst a je tak třetím největším stadionem v Anglii. Nejde přitom o zrovna levnou záležitost, nejlevnější lístky měly stát 20 liber (650 korun), ty nejdražší pak 2012 liber (více než 65 tisíc korun).

Hodinu před začátkem ceremoniálu (21:00) přelétly nad stadionem stíhačky RAF, které nechyběly třeba na svatbě královského páru - prince Williama a vévodkyně Catherine.

Ceremoniál začal v duchu anglického venkova, nechyběly kopečky, kouřící domečky a hospodářská zvířata. Celý program připravil oscarový režisér Danny Boyle (Milionář z chatrče, Trainspotting). Neotřelý a nečekaný nápad. 

Ceremoniál bude v duchu anglického venkova.

Zahájení mohlo mít nejspíš malou kaňku. Nad Londýnem začalo těsně před začátkem pršet, čeští reprezentanti tak mají možnost naplno využít holinky, součást jejich úboru a postrach módních kritiků. Chvíli před začátkem ceremoniálu si však diváci přítomní na stadionu oddechli. Jednalo se pouze o malou přeháňku, déšť rychle ustal.

Diváci potleskem odměřili začátek celého vystoupení, které začalo přesně v 21 hodin místního času, tedy ve 22 hodin času středoevropského. Našlapaný stadion viděl v úvodu ceremoniálu film Cesta po Temži, jehož hlavní náplní bude prezentace významných londýnských míst. Poté byly do vzduchy vyslány balóny, na kterých jsou umístěny kamery a budou tak moct až ze stratosféry snímat planetu Zemi. Vypustil je Bradley Wiggins, britský cyklista a vítěz posledního ročníku Tour de France.

Průmyslová revoluce na Olympijském stadionu.Zemědělský ráz krajiny se zbarvil do šedi, průmyslová revoluce dorazila na Olympijský stadion. Během pár minut vyrostly z malebné krajiny nevzhledné komíny. Boyle se ve své prezentaci nevyhýbal ani sociálním problémům a uctil památku válečných obětí. Britští dělníci poté vykovali olympijské kruhy, které se spojily přímo nad centrem veškerého dění. 

Královna skákala padákem

Své místo ve videosekvenci má také britská královna Alžběta II.. Že bude o její bezpečí dobře postaráno, má na svědomí James Bond ztělesněný hercem Danielem Craigem. V inscenované scéně seskočila i se svým ochráncem z vrtulníku přímo na stadion. Královna poté již doopravdy vyšla ze zákulisí, odpovědnost za agenta 007 přebral její choť Philip, vévoda z Edinburghu. Britům při vymýšlení programu rozhodně humor nechyběl, filmová premiéra vyšla britské panovnici na výbornou. 

Mr. Bean nechyběl na slavnostním zahájení.Ke slovu se dostaly také významné britské literární postavy. Boyle vzdává hold autorům zejména dětských knížek, nechybí známé pohádkové tváře. Svůj prostor dostala i J. K. Rowlingová, autorka populárního Harryho Pottera. 

Svůj prostor při písni Chariots of fire, známé sportovní skladbě, dostal také Mr. Bean (ztvárněný hercem Rowanem Atkinsonem). Ten hudební vložku doplnil další komickou scénkou. Po něm se prostor stadionu proměnil v jednu velkou klubovou párty, zazněly nejznámější britské hity doplněné tanečními kreacemi všech účastníku na ploše. Poté už přišla na řadu zfilmovaná cesta olympijského ohně z Olympie až na svatostánek sportu v Londýně.

Češi v holínkách a s deštníky

Pochod všech účastníků zahájili tradičně Řekové. Vlajkonoši všech zemí zapíchli své vlajky na kopec vedle oválu. Některé země zvolily tradiční úbory, například výběr Bermud nemohl přijít jinak, než v bermudách. Čeští reprezentanti vstoupili na Olympijský stadion v holínkách, místo vlajkami mávali deštníky. Prezident ČR Václav Klaus jim z tribuny kynul malou vlaječkou. Skupinka vedená badmintonistou Petrem Koukalem na sebe rozhodně dokázala upoutat pozornost. Po české výpravě následovala skupina KLDR, všechny vlajky už byly správné. 

Češi na ceremoniálu udivili všechny přítomné.Některé výpravy udivovaly svou početností, některé zase tvořila pouze hrstka sportovců, která by se dala spočítat na prstech jedné ruky. V ostrém kontrastu tak proti sobě působily výběry Číny, Argentiny či Německa oproti Kuvajtu, Jižního Súdánu či Nizozemských Antil. Nikomu však nechyběl úsměv na rtech a vřelé ovace publika.

Nechyběla velká sportovní jména v čele jednotlivých výběrů. Hvězdy basketbalové NBA reprezentoval třeba Španěl Pau Gasol, hvězda LA Lakers, čínský prapor zase nesl I Ťien-lien z Dallasu Mavericks. Jamajku nejlépe reprezentoval sprinter Usain Bolt, velká tenisová jména zastupovala Maria Šarapovová v čele ruského průvodu a Novak Djokovič jako vlajkonoš srbské reprezentace. Největších ovací se dle očekávání dočkal domácí výběr Velké Británie. Ten přivedl dráhový cyklista Chris Hoy.

Poté, co byla k nebi vypuštěna bílá holubice, promluvil předseda organizačního výboru Sebastian Coe a předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Poté požádali britskou královnu Alžbětu II., aby prohlásila londýnskou olympiádu za zahájenou.

Tajemství, kdo zapálí olympijský ohěň nad stadionem, se postupně rozkrývalo. Pochodeň přivezl na člunu populární fotbalista David Beckham, po něm ji na stadion přinesl veslař Steve Redgrave. Po něm se u pochodně vystřídali mladí sportovci. Právě tyto olympijské naděje nakonec nečekaně sami zapálili olympijský oheň v Londýně a odstartovali pompézní ohňostroj nad britskou metropolí.  Pohledem ze stratosféry a písní Hey Jude od Paula McCartneyho celý, neotřele pojatý ceremoniál skončil. Začal však šestnáctidenní olympijský sportovní svátek.

Foto: Profimedia , ČTK/AP

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi