Kdo může postoupit a kdo ne? Česká naděje i trápení Portugalska

Čeští fotbalisté se radují z branky Tomáše Necida (vpravo) v utkání s Chorvatskem.

Na Euru 2016 ve Francii za sebou máme takřka polovinu šampionátu. Ve všech skupinách jsou odehrána dvě kompletní kola, ve skupině A, kde je i domácí Francie se dokonce již rozhodlo. Jak je to ale s ostatními mančafty, které ještě mají šance na postup? Tyden.cz se vám rozhodl nabídnout kompletní přehled všech týmů a jejich postupových šancí na postup do osmifinále evropského šampionátu.

Skupina A

1. Francie, 2. Švýcarsko, 3. Albánie, 4. Rumunsko

V této skupině jsou jako v zatím jediné odehraná všechna utkání a tak je již definitivně rozhodnuto o tom, kdo postupuje. Z prvního místa je to Francie, která v posledním zápase remizovala bez branek se Švýcarskem a má sedm bodů, za nimi je s pěti body právě švýcarský tým. Zajímavá je situace na třetím místě, kde se po historicky první výhře na evropských šampionátech objevila Albánie. Ta totiž v posledním duelu přehrála Rumunsko 1:0. Tím tak zaprvé poslali Rumuny domů a zadruhé ještě živí se třemi body šance na postup ze skupiny.

Skupina B

Anglie, Slovensko, Wales, Rusko

Anglie - Největší ostrovní stát Velké Británie má skupinu rozehranou dobře, avšak vděčí tomu především vítězné brance na 2:1 z 91. minuty z kopačky Daniela Sturridge v utkání s Walesem. Kdyby tento gól nepadl, situace je diametrálně odlišná, v tuto chvíli však Angličané téměř jistě postupují. Poslední utkání je čeká se Slovenskem, a pokud vyhraje, bude jistě první. V případě remízy skončí Anglie nejhůř druhá, a i kdyby Slováci Albion porazili, ze třetího místa by ostrovský stát měl se svými čtyřmi body v klidu postoupit.

Slovensko - Pro Slováky je poslední duel s Anglií klíčový. Výhra jim zajistí první nebo druhé místo ve skupině. Remíza druhé nebo třetí, záležet však bude na utkání Rusko - Wales. Nejhorší scénář by pro naše východní sousedy nastal, kdyby své utkání prohráli a Rusové by porazili Wales. V tom případě by totiž svěřenci Jána Kozáka jistojistě balili kufry.

Wales - Velšani hodně trpěli po srdcervoucí porážce s Anglií v nastaveném čase, která pro ně znamená, že mohou ve skupině B skončit první ale i poslední. Jejich zatím jediné dvě branky na turnaji vstřelil Gareth Bale, obě dvě navíc z přímých kopů. I na něm bude ležet největší díl odpovědnosti v posledním utkání s Ruskem. Wales potřebuje vyhrát pro postup z prvního místa, remizovat pro postup z druhého či třetího. Prohra by jim pro postup s největší pravděpodobností nestačila.

Rusko - Ve skupině B je na tom Rusko zdaleka nejhůř. Pouze a jedině výhra nad Walesem jim může přinést postup ze skupiny. Prohra i remíza pro ruský tým automaticky znamená poslední místo ve skupině. Některé teoretické scénáře se stejným skóre například se Slovenskem či Anglií mohou Rusům ještě zajistit postup, v takových případech se však posuzuje i takzvané "fair-play" chování. A v tom díky svým fanouškům Rusko nemůže počítat s kladným vyústěním.

Skupina C

Německo, Polsko, Severní Irsko, Ukrajina

Německo - V čele skupiny C je Německo. Úřadující světoví šampióni jsou na tom dobře, v prvním utkání porazili Ukrajinu 2:0, poté remizovali bez branek s Polskem. Výhra v úterý proti Severnímu Irsku pro ně znamená první nebo druhé místo v tabulce. I v případě prohry však budou na postup stačit čtyři body, se kterými by zřejmě Němci postoupili do osmifinále ze třetího místa. V každém případě, jakákoliv prohra Polska v zápase s Ukrajinou by byla pro Němce, co se týče umístění v tabulce, vítaným výsledkem.

Polsko - Bodově jsou na tom Poláci stejně, jako Německo, avšak mají o jeden vstřelený gól horší skóre. O to větší výzva pro ně je utkání s Ukrajinou, které jim může při určité konstelaci druhého utkání a jeho skóre (Německo - Severní Irsko), zajistit první pozici. Pokud Poláci zvítězí, budou první či druzí, i v případě prohry však ze třetího místa se čtyřmi body zřejmě postoupí.

Severní Irsko - Před outsidery skupiny, za které byli Severní Irové považováni, stojí nyní nelehký úkol. Po výhře nad Ukrajinou musí uhrát alespoň bod proti úřadujícím mistrům světa z Německa a skončí nejhůře druzí. V tom případě by narazili v osmifinále turnaje na první tým skupiny A, kterým bude buď Francie, nebo Švýcarsko (doplnit po večerním utkání).

Ukrajina - Ukrajinský tým jel sice na turnaj se smělými ambicemi na postup, prohra 0:2 s Německem a překvapivá porážka od Severních Irů 0:1 však znamená, že žádný výsledek nemůže zajistit Ukrajincům na postup ze skupiny. Na turnaji tedy končí.

Skupina D

Španělsko, Chorvatsko, ČESKO, Turecko

Španělsko - Ne příliš překvapivě jsou po dvou odehraných kolech Španělé na prvním místě se šesti body. Dokázali porazit Českou republiku i Turecko, s celkovým skórem 4:0. Nyní je čeká nejtěžší soupeř z Chorvatska. Jejich duel však rozhodně pouze o postupujícím z prvního místa, Španělé mohou skončit nejhůř druzí.

Chorvatsko - Chorvaté jdou do posledního zápasu skupiny s myšlenkou zklamání z posledního utkání s Českou republikou, ve kterém výhru ztratili až v samotném závěru z penalty. Se Španělskem se utká o postup z prvního místa, to Chorvaté opanují jen v případě výhry nad obhájci titulu. Pokud tým od jadranského pobřeží remizuje, skončí druhý. Nejhorší scénář by pro Chorvatsko nastal, pokud by prohrálo a Češi zvítězili vysokým skórem nad Tureckem. Pak by šli Chorvaté do osmifinále až z třetího místa. Navíc mají na šampionátu problémy i se svými vlastními, neukázněnými fanoušky. O vyřazovací část by je nakonec mohli připravit i oni.

Česká republika - České fotbalisty čeká nelehký úkol, avšak zdaleka ne nesplnitelný. Dle slov trenéra Vrby jsou tam, kde chtěli před šampionátem být. Nyní se porvou o postup s Tureckem. Před osmi lety to nevyšlo, nyní by mohlo. Jisté je však jen to, že pro postup musí Češi zvítězit, výsledek z druhého utkání mezi Španělském a Chorvatskem by určil jen pozici českého týmu ve skupině (druhá nebo třetí). V případě, že čeští fotbalisté nezvítězí na Turky, téměř jistě se s šampionátem loučí.

Turecko - Turecko je na pokraji vyřazení a ani výhra nad Českem jim v podstatě nemůže stačit na postup. Zvlášť když dostali od Španělska tři branky a jejich skóre nyní činí 0:4. Turecko je prakticky vyřazeno.

Skupina E

Itálie, Belgie, Švédsko, Irsko

Itálie - Společně se Španělskem a Francií jediný tým, který zatím na turnaji nezaváhal. Itálie navíc vyhraje skupinu E nezávisle na tom, jak dopadnou poslední utkání. Vzhledem k tomu, že porazilo Belgii, i v případě prohry s Irskem a výhry Belgičanů nad Švédskem, už skončí díky vzájemnému zápasu první. V osmifinále se tak utkání s týmem, který skončí na druhém místě v skupině D.

Belgie - Jeden z favoritů turnaje zatím odehrál dva naprosto odlišné zápasy. V prvním utkání podlehl 0:2 silné Itálii, v druhém poté Belgičané deklasovali Irsko 3:0, když dvěma brankami rozhodl do té doby kritizovaný Romelu Lukaku. Do posledního utkání jde Belgie s tím, že výhra či remíza zajistí "Rudým ďáblům" druhé místo v tabulce, prohra by však mohla znamenat téměř jisté vyřazení. Se třemi body se totiž ze třetího místa bude postupovat těžko. Belgie tak nesmí proti Švédsku v čele se Zlatanem Ibrahimovičem nic podcenit.

Švédsko - Velice jednoduchá matematika. Výhry nebo nic. Pokud Švédové porazí silnou Belgii, budou slavit postup do osmifinále, v případě porážky či remízy však na turnaji končí. Velice podobná situace, jako v případě České republiky.

Irsko - Ač to při pohledu na tabulku nevypadá, Irové mají možná i o něco lepší pozici než Švédové. Ano hrají proti dosud neporažené Itálii, ta má však postup z prvního místa jistý a proto možná nechá odpočívat některé ze svých opor. Jedno je jisté, Irové musí Italy porazit, výhra jim může při určité konstelaci zajistit i druhou příčku. V případě remízy i prohry na turnaji končí.

Skupina E

Maďarsko, Island, Portugalsko, Rakousko

Maďarsko - Maďaři vedou skupinu E, což po dvou odehraných kolech čekal asi málokdo. Téměř jistě postoupí do osmifinále, otázkou však zůstává, ze kterého místa. Maďarsko má smůlu minimálně v tom, že svůj poslední zápas hrají proti Portugalsku, které potřebuje nutně vyhrát. Pokud své soupeře z pyrenejského poloostrova porazí, skončí ve skupině první. Pokud utkání dopadne nerozhodně, Maďaři nejspíš stejně skončí první, záležet však bude na duelu mezi Islandem a Rakouskem. V případě, že Portugalci zvítězí, Maďarsko skončí na druhém místě. Ovšem jen v případě, že Rakousko neprohraje s Islandem. Aby to bylo ještě o něco komplikovanější, přidáme i případ, který by byl pro Maďary vůbec nejhorší. Prohra s Portugalskem a výhra Islandu nad Rakouskem. I tehdy ale Maďaři postoupí se čtyřmi body, avšak až ze třetího místa.

Island - Jeden z dvou týmů v této skupině, který v současné konstelaci bodů může před svým posledním středečním utkáním proti Rakousku skončit na všech čtyřech pozicích. Jedinou a zásadní podmínkou pro postup Islandu do osmifinále je výhra, v opačném případě si budou balit kufry.

Portugalsko - Zatím se na turnaji trápí, včetně svého nejlepšího hráče a hvězdy šampionátu, Cristiana Ronalda. Ten byl po prvním utkání s Islandem, které Portugalci remizovali 1:1 hodně frustrovaný, stále to ale bylo nic proti tomu, co musel hvězdný hráč Realu Překousnout v utkání s Rakouskem. Měl Velké šance a navíc neproměnil penaltu. Zápas skončil 0:0 a pro Portugalsko to znamená, že ve skupině mohou stejně jako Islanďané skončit první, druzí, třetí ale i čtvrtí. Pro postup potřebuji v posledním utkání porazit Maďarsko, jinak se s turnajem rozloučí.

Rakousko - Je sice poslední, ale pozici má v podstatě stejnou, jako všichni ostatní, jen s výjimkou Maďarska. Remíza s Portugalci je udržela ve hře o postup, v posledním duelu musí porazit Island. Pokud Rakušané severský tým porazí, skončí buď na druhém, nebo třetím místě. V opačném případě pojedou domů.

Foto: ČTK

Autor: NYT, Adam Mašek





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi