Hvězdný cyklista Zabel se přiznal k dopingu

Erik ZabelSlavný německý cyklista Erik Zabel se jako první dosud aktivní jezdec v aféře kolem bývalého týmu Telekom přiznal, že v 90. letech dopoval. Současný člen stáje Milram na čtvrteční tiskové konferenci v Bonnu oznámil, že v roce 1996 v Telekomu užíval zakázaný prostředek zvyšující výkonnost EPO. K dopování v roce 1995 se dnes zároveň přiznal i Rolf Aldag, bývalý Zabelův kolega a současný sportovní ředitel týmu T-Mobile, jenž je následovníkem Telekomu.

Oba jezdci promluvili o dopingu na tiskové konferenci, kterou vysílala přímým přenosem televize. Oba se za svou minulost omluvili a elitní spurtér Zabel se během své zpovědi rozplakal. "Jsem připraven nést následky," řekl šestatřicetiletý cyklista, jemuž nyní hrozí dvouletý zákaz startu.

EPO prý bral před Tour de France 1996 a v průběhu prvního týdne závodu. "Dopoval jsem, protože to šlo. Byl to jen test a nikdy se to už neopakovalo," uvedl rodák z Berlína, jenž vyhrál na "Staré dámě" celkově 12 etap včetně dvou právě v roce 1996.

Populární Zabel uvedl, že EPO přestal zhruba po třech týdnech brát i proto, že cítil vedlejší účinky. "Měl jsem strach, že budu ráno mrtvý," řekl dvojnásobný vicemistr světa, jenž ale své relativně krátké užívání zakázaných látek nepovažuje za omluvu. "Je úplně jedno, jestli se to stalo jednou, nebo jestli to člověk bral systematicky. Porušení pravidel je to tak jako tak," dodal Zabel.

Jeho účast na tiskové konferenci T-Mobilu, za nějž jezdil dvanáct let do roku 2005, byla pro většinu přítomných šokem. Sám čtyřnásobný vítěz závodu Milán-San Remo se prý rozhodl promluvit před dvěma dny a informoval o tom i svůj současný tým Milram. "Bylo na čase říct pravdu, už jsem nechtěl dál lhát. Můj syn také jezdí na kole a nechci, aby se on nebo někdo z jeho přátel ocitl v takové situaci jako já," dodal Zabel.

Zaldag dopoval léta  

Na rozdíl od Zabela jeho o dva roky starší bývalý kolega Aldag uvedl, že poté, co začal brát EPO před Tour 1995, s dopováním nepřestal. Dnes se omluvil, že celá léta o dopingu lhal. "To bylo vůbec to nejtěžší, co jsem kdy udělal, a určitě stejně špatné jako doping sám," uvedl osmatřicetiletý Aldag, jemuž vedení týmu i přes současné přiznání vyslovilo důvěru.

Lavinu přiznání bývalých jezdců Telekomu spustil v pondělí Bernd Dietz, v dalších dnech ho následovali Christian Henn a Udo Bölts. Všichni včetně Aldaga a Zabela byli členy týmu i v letech 1996 a 1997, kdy lídři Telekomu Bjarne Riis a Jan Ullrich vyhráli Tour de France. Ullrich kvůli dopingovému skandálu ve Španělsku ukončil letos kariéru, ale k užívání zakázaných látek se nepřiznal.

K dopingu se hodlá vyjádřit současný šéf týmu CSC Riis, jenž svolal na pátek odpoledne do Lygby u Kodaně tiskovou konferenci. Jako šestý člen Telekomu potvrdil mezitím doping i Riisův krajan Brian Holm, jenž za německý tým jezdil v letech 1993-1997.

T-Mobile pokračuje

Navzdory současné dopingové aféře se tým T-Mobile, za nějž od loňska jezdí i František Raboň, nehodlá z cyklistiky stáhnout. Potvrdil to na tiskové konferenci jeho šéf Bob Stapleton a mluvčí T-Mobile Christian Frommert dodal, že tato telekomunikační společnost dodrží sponzorský kontrakt, jenž platí do roku 2010.

V souvislosti s případem dnes představitelé univerzity ve Freiburgu propustili své pracovníky Andrease Schmida a Lothara Heinricha, kteří coby týmoví lékaři podle výpovědí cyklistů k systematickému dopingu v Telekomu napomáhali. Oba doktoři se přiznali a se Schmidem ukončil spolupráci i druholigový fotbalový klub SC Freiburg.

Dopingové aféry, které otřásly cyklistikou 

Kauza Landis - Nedlouho po skončení loňské Tour de France šokovala cyklistickou obec zpráva, že její vítěz Floyd Landis měl během závodu pozitivní dopingový nález. Po 17. etapě, v které se americký jezdec prezentoval heroickým výkonem a na své nejbližší soupeře najel šest minut, se v jeho moči našlo nepovolené množství umělého testosteronu.

Případ je dosud nevyřešený a Landisovi, jenž od počátku svou vinu popírá, stále hrozí dvouletý trest a odebrání titulu. Na univerzitě Pepperdine v kalifornském Malibu ve středu skončilo jeho několikadenní veřejné slyšení. Výsledek Landisova případu nebude znám dřív než za měsíc, jezdec se ale opakovaně od dopingových praktik distancoval.

Landisovi mezitím zrovna neprospěl ani čin jeho manažera Willa Geoghegana, který během závodníkova procesu odrazoval výhružkami od výpovědi bývalého slavného jezdce Grega LeMonda. Landis ho vzápětí propustil.

Kauza Fuentes - Žalostný stav silniční cyklistiky, kde je doping prakticky na denním pořádku, zcela obnažila loňská obří květnová razie španělské policie. Pro tento sport znamenala další pohromu - odhalila jeden z největších skandálů v historii.

Hlavní postavou celé aféry se stal lékař Eufemiano Fuentes, který měl cyklistům obstarávat nepovolené látky. Policie u něj objevila velké množství steroidů, hormonů, látky EPO, sáčky se zmraženou krví a přístroje na krevní transfuzi. Podezření ze spolupráce s tímto Španělem padlo na šest desítek cyklistů, mezi nimi i Němce Jana Ullricha či Itala Ivana Bassa. Fuentes byl sice obviněn ze zločinů proti veřejnému zdraví, nakonec ale vyvázl bez trestu, protože nedošlo k ublížení na zdraví a sám doping není ve Španělsku trestný.

Kauza Ullrich - Jednou z velkých ryb, které se zapletly do sítí dopingového skandálu kolem lékaře Fuentese, byla tehdejší jednička stáje T-Mobile a hvězda německé cyklistiky Jan Ullrich. Tým ho krátce před loňskou Tour de France suspendoval, a protože ve stanovené lhůtě nepředložil důkazy o své nevině, po dalším měsíci mu dal výpověď.

Letos v únoru nakonec Ullrich, který podle vlastních slov nikdy po zakázaných látkách nesáhl, předčasně ukončil kariéru. Ve Švýcarsku žijící jezdec, jehož vedle bonnského zastupitelství začal vyšetřovat i tamní svaz, v připraveném prohlášení obvinil svazové funkcionáře i média ze štvavé kampaně proti své osobě.

Z dubnového porovnání DNA z krevních konzerv zabavených u Fuentese navíc vyplývá, že některé z nich údajně patřily právě vítězi Tour de France z roku 1997. Ullrichovu nevěrohodnost nyní ještě umocnila čerstvá prohlášení jeho bývalých stájových kolegů v aféře Telekomu.


Kauza Basso - O nic lépe než Landis a Ullrich nedopadl ani šampion loňského závodu Giro d'Italia Ivan Basso. I on se, stejně jako bývalý německý jezdec, objevil na seznamu údajných klientů kontroverzního španělského lékaře Eufemiana Fuentese.

V říjnu byl Ital sice pro nedostatek důkazů omilostněn a po předčasném odchodu z týmu CSC zakotvil v Discovery Channel, také nový zaměstnavatel se s ním ale záhy rozešel. Proti Bassovi se totiž objevily nové závažné skutečnosti a byl nucen znovu vypovídat.

Začátkem tohoto měsíce Italský olympijský výbor informoval, že se Basso přiznal k účasti na dopingovém skandálu, jenže den poté svou výpověď stáhl s tím, že se k dopingu pouze chystal. Dodnes nemá od domácí federace povolené starty, neboť nespolupracuje podle představ vyšetřovatelů, údajně prý kvůli silnému tlaku vyvíjenému svými obhájci a sponzory.

Foto: archiv

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi