"Růžičkův" Palaščák: Ostatní rodiče mají strach mluvit

Miroslav Palaščák zahýbal českým hokejem.

Odstartoval kauzu, která otřásá českým hokejem. Podnikatel a rozzlobený otec bývalého hokejisty Miroslav Palaščák rozdmýchal zveřejněným videem aféru, která stála post reprezentačního kouče Vladimíra Růžičku.

Úvodní otázka nemůže být jiná: Trenér Růžička skončil u národního týmu. Jste spokojený?

To se úplně nedá říct. Podle mě to měl udělat dávno, už před mistrovstvím světa. Kdyby odstoupil už tehdy, tak by se aspoň zachoval čestně. Teď už nejde o osobu pana Růžičky, to je jen špička ledovce, který plave pod hladinou českého hokeje.

O co tedy jde?

Panem Růžičkou to nekončí, spíš to tím všechno začíná. To, že odstoupil, v českém hokeji nic neznamená. Až začnou odstupovat jiní lidé, tak to budu brát za úspěch. Ale pokud jde o Růžičku, jsem určitě rád, že skončil u reprezentace.

Celou kauzu jste odstartoval vy uveřejněním dnes už notoricky známé tajné nahrávky. Jste na to hrdý?

Je to jedna z nejlepších věcí, kterou jsem kdy udělal. Spousta lidí mi říkala, že jsem donkichot a blázen. Že se ta kauza stejně zamete pod koberec. Ale já jsem pořád věřil, že když lidé vidí, že se nebojím, tak se ozvou i další. A to se stalo. Takže ano, jsem hrdý.

Vladimír Růžička.Růžička nakonec minulé úterý sám odstoupil. Zvýšil si tím u vás alespoň trochu kredit?

Odstoupil vlastně den předtím, než by ho stejně odvolali na valné hromadě. A on to věděl, určitě to konzultoval s Králem (Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje, pozn.red.). Takže to od něj byla spíš taková z nouze ctnost.

I přesto, že odstoupil, stále říká, že je nevinný a celé je to jen mediální kampaň vedená proti němu.

Představa, že já řídím nějakou mediální kampaň, mi přijde hodně směšná. Co má říkat jiného? Že je vinen? To asi těžko...

Šéf hokejového svazu Tomáš Král prohlásil, že pokud Růžička očistí své jméno, může se do funkce v budoucnu vrátit. Jaký na to máte názor?

Já vážně pochybuji o tom, jestli je pan Král vůbec při smyslech. Mně to připadá absurdní. Nedokážu si představit situaci, jak by Růžička mohl očistit své jméno, když na tom videu přímo potvrzuje, že ode mě vzal peníze za to, že se postará o mého syna.

Nahrávku jste zveřejnil dva týdny před domácím mistrovstvím světa. Proč zrovna v tuto dobu?

A kdy jindy? V létě? O Vánocích? Chtěl jsem prostě ukázat pravou tvář pana Růžičky. A myslím, že to splnilo přesně ten účel, který mělo.

Fandil jste vůbec při mistrovství světa české reprezentaci, nebo kvůli Růžičkovi ne?

Ze začátku jsem s tím měl velký problém. Jeho stín na národním týmu jsem opravdu nemohl překousnout. Ale pak jsem to začal vnímat jako rozlučku s Jaromírem Jágrem. A tomu jsem strašně přál, aby vyhrál zlato. Je strašná škoda, že to nevyšlo.

Minulý týden se objevily výpovědi dalších rodičů, u kterých si Růžička údajně řekl o peníze. Do té doby vám spousta lidí nevěřila. Berete to jako satisfakci?

Spíš mi přijde legrační, že odstoupil kvůli tomu, že čtyři lidé, ještě anonymně, o něm toto řekli a nemají o tom důkaz. Přitom když já jsem podal naprosto jasný důkaz, tak neodstoupil.

Miroslav Palaščák.Takže to neberete tak, že odstoupil kvůli vám?

Ale ano, já si myslím, že odstoupil především kvůli mně! Pokud by přišla ta ostatní svědectví, tak by sama o sobě nic neznamenala.

Znáte nějaké další rodiče, kteří museli Růžičkovi zaplatit?

Mluvilo se o tom všeobecně, že to takhle funguje všude. V době, kdy jsem mu dal peníze já, jsem neznal nikoho konkrétního, kdo by platil. Nikdo ani nevěděl o tom, že platím já. Když někdo panu Růžičkovi dal peníze a jeho syn dostal šanci, tak se o tom určitě šířit nebude.

Pokud by váš syn šanci hrát dostal, také byste to video nezveřejnil?

Ne, to určitě nezveřejnil.

Vy tedy kritizujete poměry v českém hokeji a přitom byste byl klidně součástí toho zkaženého systému, kdyby váš syn dostal šanci hrát. Rozumím tomu správně?

Možná se to tak může zdát. Ve mně se to stupňovalo, dostal jsem se o level výš, než jsem byl předtím. Začal jsem chápat, jak to funguje, a uvědomil jsem si, v jak strašné situaci hokej je. A nakonec jsem nabyl přesvědčení, že se to prostě národ musí dozvědět.

Dobře, ale kdyby váš syn hrál, národ by se o ničem nedozvěděl.

Víte co, tohle nikdo zvenčí nemůže chápat. Klub rodiče udržuje v nevědomosti a oni pak přijmou ta nepsaná pravidla, která tam fungují. Je to kalkulace klubů, jdou na vás přes dítě. A rodič pro své dítě udělá cokoliv.

Nenesou podle vás díl viny právě také rodiče, kteří trenérům platí?

Nedokážu si představit, že by rodiče chodili za trenéry a sami jim nabízeli peníze.

To je přeci druhořadé, kdo za kým přijde. Jde o to, že sami rodiče se na aktuálním systému podílejí tím, že jsou ochotni za protekci svých dětí platit.

Nemůžu mluvit za ostatní, ale já jsem byl v situaci, kdy šlo o konec profesního života mého kluka. A to bylo dost hraniční. Když máte dítě třeba v páté třídě, tak ho seberete a jdete hrát někam jinam. Ale tady šlo o konec s hokejem.

Uvědomujete si tedy, že jste se podílel na tom, že tady hokej vypadá tak, jak vypadá?

No, já nevím. Možná jsem se na tom podílel. Ale pořád si nemyslím, že jsem ten viník.

A neberete to, že jste Růžičkovi zaplatil, jako podvod na ostatní rodiče a hráče?

O tomhle aspektu jsem vůbec neuvažoval. Mně tvrdili, že platí každý, kdo hraje.

Další rodiče, po kterých Růžička údajně chtěl peníze, se ozvali až téměř dva měsíce po vás. I tak většina mluví anonymně. Čeho se podle vás bojí?

Už během těch dvou měsíců se na mě obrátilo asi deset lidí, dohodli jsme si schůzku. Pak mi ale napsali, že si to rozmysleli a tu schůzku zrušili. Asi dostali strach.

Strach? Z čeho?

Z médií, z toho, že se jim na zahradě objeví fotografové a budou jim fotit děti. Tak jak se to stalo mě. Někdo jiný má zase děti v hokeji a bojí se, že potom bude muset skončit. Že se svaz a kluby budou mstít. Když přijdu se svým mladším synem do klubu, někteří rodiče, kteří se se mnou předtím normálně bavili, se teď bojí, aby je se mnou nikdo neviděl.

Také vy jste nejprve zveřejnil anonymní nahrávku. Teprve po pár dnech vyšla najevo vaše identita. Vadí vám, že se přišlo na to, že za videem stojí Miroslav Palaščák?

Ze začátku jsem nechtěl, aby se o mně vědělo. Ale nemám problém, že se to provalilo. Možná to bude znít blbě, ale já jsem opravdu bytostně přesvědčený o tom, že jsem udělal dobrou věc.

Spousta lidí vás má teď zaškatulkovaného jako "toho zhrzeného otce, který neunesl, že jeho syn neměl na to hrát hokej na nejvyšší úrovni, a tak vyšel s tou nahrávkou." Jak to nesete?

Ať si mě škatulkují, jak chtějí. Nezaznamenal jsem nějaký odpor vůči mně, ve svém okolí jsem se nesetkal s negativní reakcí. Tedy kromě své rodiny.

Růžička v Jiříkově vidění

Majitel stavební společnosti Miroslav Palaščák dva týdny před mistrovstvím světa zveřejnil tajně pořízenou nahrávku ze schůzky s tehdejším trenérem pražské Slavie Vladimírem Růžičkou. Z videa vyplývá, že Palaščák dal kouči půl milionu korun jako "všimné" za to, že jeho syn David, který tehdy působil ve slávistické juniorce, dostane od Růžičky šanci.

Trenér tehdy díky podpoře vedení Českého svazu ledního hokeje situaci ustál a národní tým vedl na domácím šampionátu. "Kdybych Růžičku čtrnáct dní před mistrovstvím světa odvolal, byl bych za šaška," prohlásil tehdy šéf svazu Tomáš Král s tím, že ctí presumpci neviny a k celé kauze se vrátí až po skončení šampionátu.

Na začátku června se objevila svědectví dalších rodičů, kterým si měl Růžička údajně říci o peníze za to, že jejich děti budou moci dále hrát hokej. A to už Růžička neustál. Sám odstoupil z pozice trenéra národního týmu. "Kdyby se řešilo jen video Palaščáka, tak bych u reprezentace zůstal. Teď už je ale situace taková, že nic jiného nezbývalo," řekl pro MF Dnes Růžička.

Pořád však trvá na své nevinně. "Hokej mám strašně rád, a kdo mě zná, ví, že pro něj žiju. Z toho, co se děje, je mi na duši hrozně," prohlásil. Od rodičů si prý za protekci jejich dětí nikdy žádné peníze nevzal. "Pro kluky jsem dělal první poslední. Proto mi je z toho divně. Pro mě to byla rodina. Vůbec nevím, co k tomu mám říct, jsem jak v Jiříkově vidění," dodal dnes už bývalý kouč reprezentace.

Jak tedy reagovala rodina?

Když to zjistili, tak mi strašně nadávali. Hlavně syn, který byl úplně nesmyslně zasypán nadávkami lidí, kteří v životě nebyli na bruslích.

Jak to syn nesl?

Já mu to potom vysvětlil. Lidé, kteří ho znají, vědí, co je zač. A těm, co ho neznají, nemusí nic vysvětlovat. Nakonec to pochopil, ale zprvu to nesl těžce.

To se nedivím. Dostal nálepku hokejisty, který na to nemá a musí být popostrkovaný tatínkem...

Samozřejmě, není to jednoduché pro tak mladého člověka. Řekl jsem mu, že se každý může podívat na jeho statistiky a tam uvidí, jaký byl hráč. A když ho bude chtít někdo ranit, no tak to udělá. Přitom on je obětí Růžičky, který mu zabil jeho profesní život. Udivuje mě, že někteří lidé se na syna koukají, jako by si to zasloužil. Jako by byl zlý nebo ublížil zvířatům. Ve finále je všem jedno, jaký to byl hráč.

Kdy vlastně poprvé viděl tu nahrávku?

Hned po uveřejnění na internetu. Ani mě po hlase nepoznal. Přiběhl a povídá: Tati, viděls to video? Nevíš, kdo by to mohl být? Já jsem řekl: Nééé. O tom, že jsem na videu já, se dozvěděl až z médií.

Nelitujete, že jste toho všeho mohl syna ušetřit? Že vlastně kvůli vám musí čelit takovým předsudkům?

Teď už je v sázce tolik, že toho nelituji. Omluvil jsem se mu. Ale nelituji.

Foto: Radek Cihla

Autor: Tomáš Haisl





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi