První kolo Stanley Cupu slibuje drama. Kteří Češi budou ve hře?

David Pastrňák byl v letošní sezoně nejlepším českým hráčem, teď by na své výkony rád navázal i v play-off.

Tak je to zase tady. Maraton dvaaosmdesáti zápasů dlouhodobé základní části skončil a ve slavné NHL vypuknou boje o Stanley Cup. Počet českých zástupců v nejprestižnější hokejové soutěži světa se sice rok od roku snižuje, přesto se ale najdou hráči, kteří letos mají reálnou šanci na zisk jedné z nejslavnějších sportovních trofejí. Pojďme si postupně představit všech osm sérií prvního kola play-off s důrazem na tuzemské hráče a ambice jednotlivých celků.

V prvních týmech je aktuálně čtrnáct českých hokejistů, několik dalších jich čeká na případné povolání z farmy. Boje o Stanley Cup odstartují už v noci ze středy na čtvrtek. A o prvních postupujících se může rozhodnout nejdříve osmnáctého dubna, všichni účastníci druhého kola pak budou stoprocentně známí nejpozději šestadvacátého dubna. Vzhledem k tomu, že mistrovství světa letos startuje až pátého května, národní týmy tak stále ze zámoří mohou čekat na případné posily.

Východní konference

Washington Capitals (v ZČ 1. místo v konferenci) - Toronto Maple Leafs (8.)

Série, která by podle předpokladů měla patřit mezi ty jednoznačnější. Washington suverénně prolétl základní část a potřetí v historii získal Prezidentský pohár. Trochu za očekáváním sice zůstal ruský střelec Ovečkin, který na své poměry dal "jen" třiatřicet gólů, mužstvo ale znovu potvrdilo dlouhodobou pověst jednoho z nejlepších celků NHL. Pyšní se pevnou obranou v zádech s jistým brankářem Holtbym. Nejproduktivnějším hráčem týmu byl v základní části Švéd Backstrom, do jednadvaceti zápasů zasáhl i český mladík Jakub Vrána. Ten je však aktuálně na farmě v Hershey.

Hráči Toronta v čele s Austinem Matthewsem (vlevo) se budou pokoušet o překvapení.A zatímco Capitals patří k favoritům na Stanley Cup každoročně, kanadské Toronto si o něj zahraje teprve podruhé za posledních dvanáct let. V jeho dresu zářila jednička letošního draftu - kanadský supertalent Austin Matthews, který nasbíral devětašedesát bodů a hned v nováčkovské sezoně patřil ke klíčovým hráčům. Důležitou roli v týmu má i český bek Roman Polák, který se může chlubit druhou nejlepší bilancí účasti na ledě z celého mužstva (+10). Postup Maple Leafs by každopádně byl velkým překvapením.

Pittsburgh Penguins (2.) - Columbus Blue Jackets (3.)

Velmi vyrovnaný souboj se dá očekávat mezi hráči Pittsburghu a Columbusu. Oba celky za sebou mají velmi vydařenou základní část, hokejisté Blue Jackets dokonce vůbec nejpovedenější v klubové historii. Teď ale trochu doplatili na krutý systém NHL, který je už v prvním kole play-off poslal na jednoho z nejobtížnějších soupeřů. Proti sobě totiž vždy hrají nejprve kluby z jednotlivých divizí, takže Pittsburgh s Columbusem se střetnou tak brzy i přesto, že podle získaných bodů oba patří mezi čtyři (!) nejlepší týmy celé ligy.

Není žádným překvapením, že Penguins opět táhne hvězdný kapitán Crosby, který skončil druhý v kanadském bodování základní části a stal se nejlepším střelcem. Dařilo se i dalším tradičním oporám - Rusu Malkinovi nebo Američanu Kesselovi. To Blue Jackets oproti tomu spoléhají přece jen víc na týmové výkony. Nejvíc bodů nasbíral útočník Cam Atkinson, který se přitom v tabulce produktivity nevešel ani do třetí desítky. To jen dokládá, jak vyrovnaný kádr Columbusu je. Branku mohou vstřelit všechny útoky a hned sedmkrát se to povedlo i českému nováčkovi Lukáši Sedlákovi. Ten však poslední zápasy vynechal kvůli zranění, nad jeho startem v play-off tak visí otazník.

Montreal Canadiens (4.) - New York Rangers (5.)
Další série, která by podle odhadů měla patřit k těm velmi dramatickým. Oba celky si zajistily účast v play-off už s předstihem a na postupových příčkách se držely po celou sezonu. Pozornost českých fanoušků bude upřena na Tomáše Plekance, který se bude snažit rozšířit bilanci osmadvaceti bodů, které získal v základní části.

Pomůže Montrealu Tomáš Plekanec (vzadu vlevo)?

Bodově prožil nejméně úspěšnou sezonu za dvanáct let, co v NHL hraje. Týmový úspěch ale staví výš, Canadiens letos táhnou především útočníci Pacioretty s Galchenyukem. A jako dobrou trefou se ukázalo i angažování dříve problémového Rusa Radulova.

Na soupisce Rangers žádného Čecha nenalezneme, hráči z hlavního města USA budou opět hodně spoléhat na výkony švédského brankáře Lundqvista, který v minulosti už několikrát ukázal, že se na vrchol sezony dokáže velmi dobře připravit. Týmovou produktivitu v základní části vyhrál norský střelec Zuccarelo, mezi další opory patří útočníci Miller a Stepan, nebo obránce McDonagh.

Ottawa Senators (6.) - Boston Bruins (7.)

Souboj celků, které o potvrzení vstupenky do vyřazovacích bojů musely bojovat takřka do poslední chvíle. Ottawa spoléhá především na výkony famózního švédského beka Karlssona, který s jednasedmdesáti body vyhrál klubovou produktivitu. Ten má klíčovou roli v přesilovkách a průměrně tráví na ledě téměř sedmadvacet minut na zápas.

Čeští fanoušci ale v této sérii budou pravděpodobně víc přát Bostonu, v jehož barvách je hned dvojnásobné tuzemské zastoupení. A je příjemné vidět, že Davidové Krejčí s Pastrňákem patří k oporám. Úžasnou sezonu má za sebou především dvacetiletý Pastrňák, který byl vůbec nejproduktivnějším Čechem v základní části. Nasázel čtyřiatřicet gólů, což z něj dělá desátého nejlepšího střelce celé ligy. Jen pro srovnání - dal stejně branek jako Kane z Chicaga, a dokonce o jednu víc než Rus Ovečkin. A to už jsou nějaká střelecká esa. Teď by si stejně jako Krejčí přál úspěšný ročník ještě prodloužit, Ottawa by pro Bruins měla být hratelným sokem.

Západní konference

Chicago Blackhawks (1.) - Nashville Predators (8.)

I do téhle série by mohli zasáhnout dva čeští hráči. V prvním týmu Chicaga jsou obránci Rozsíval a Kempný, nutno ale zmínit, že v posledních zápasech základní části oba nastupovali spíš sporadicky. Defenziva Chicaga je nabitá a české duo musí o místo mezi šesticí vyvolených beků tvrdě bojovat.Dostane se Michal Kempný v play-off do hry? Kempný v sezoně odehrál padesát zápasů, Rozsíval jen dvaadvacet. Blackhawks mají všeobecně velmi silný tým a opět patří k adeptům na celkový triumf. Tradičními tahouny jsou útočníci Kane s Toewsem, výborný ročník prožil i Rus Panarin.

Nashvillu také patří jeden Čech, gólman Marek Mazanec ale zasáhl jen do čtyř zápasů v úvodu sezony a není pravděpodobné, že by se z farmy dostal do brány přes finskou dvojici Rinne - Saros. Predators každopádně budou proti Chicagu outsiderem. Mezi hlavní hvězdy celku patří švédští snajpři Arvidsson s Forsbergem, trochu za očekáváním jsou po trejdu z Montrealu výkony tvořivého obránce Subbana.

Minnesota Wild (2.) - St. Louis Blues (5.)

Série, v níž by český hokej měl reálně mít nejpočetnější zastoupení, i když ještě před dvěma měsíci by to čekal málokdo. V dresu Minnesoty se představí útočník Martin Hanzal, jenž se po výměně z Arizony konečně může porvat o Stanley Cup s týmem, který má velkou šanci, že by jej skutečně mohl získat. Hráči Wild vyhráli čtyři poslední zápasy základní části a jsou naladění velmi dobře. Hanzal nastupuje na centru třetí formace a právě středoví útočnicí patří k hlavním zbraním Minnesoty. Kanaďan Eric Staal i Fin Koivu jsou totiž taky velmi zvučná jména. Nejvíc bodů v základní části získal jiný finský šikula - Mikael Granlund.

Se St. Louis se pak pojí další velmi zajímavý příběh českého přestupu. Útočník Vladimír Sobotka vypadl z play-off KHL s Omskem, dohodl se na předčasném ukončení smlouvy a zamířil do zámoří, kde pořád patřil Blues. V posledním zápase základní části už nastoupil proti Coloradu a vrátil se nejlepším možným způsobem - gólem, který pomohl k vítězství. Blues mu věří, ihned zapadl do první formace a měl by hrát v bojích o Stanley Cup podstatnou roli. Na hraně sestavy St. Louis lavíruje Dmitrij Jaškin, i on by se ale v play-off měl na ledě objevit.

Anaheim Ducks (3.) - Calgary Flames (7.)

I v této sérii může dojít k přímému souboji českých hráčů. Za Anaheim začal nastupovat jednadvacetiletý nováček v NHL Ondřej Kaše a v třiapadesáti zápasech si nevedl špatně. V poslední době pendloval mezi farmou a prvním týmem, teď to ale vypadá, že před play-off by se mohl usadit v mužstvu Ducks. Michael Frolík by se chtěl podobně radovat i v sérii proti Anaheimu.Anaheim má velikou ofenzivní sílu, o kvalitách hráčů jako Getzlaf, Perry nebo Kesler asi není třeba dvakrát mluvit.

K důležitým postavám Calgary pak patří útočník Michael Frolík, který má za sebou podařenou sezonu, v níž získal čtyřiačtyřicet bodů. Povedenější měl v kariéře pouze ročník 2008/2009. Nejčastěji hraje ve druhé formaci a patří k nejvytěžovanějším hráčům Flames. Klubovou produktivitu vyhrál třiadvacetiletý Kanaďan Johnny Gaudreau. Proti Anaheimu se dají očekávat vyrovnané souboje, v nichž rozhodnou detaily.

Edmonton Oilers (4.) - San Jose Sharks (6.)

A na závěr série, která by měla patřit k těm vůbec nejzajímavějším. Dravé mladí proti hokejové zkušenosti - tak by se dala jednoduše shrnout. Edmonton dotáhly do play-off především fantastické výkony útočníka McDavida, který ve své druhé sezoně v NHL nasbíral sto bodů a získal Art Ross Trophy. S ostrými vyřazovacími boji ale zatím zkušenost nemá, takže je otázkou, jak se s odlišným stylem hokeje dokáže vyrovnat. V dlouhodobé části ale ukázal, že nemá problém s ničím. Navíc na to není úplně sám, velmi nebezpeční jsou i jiní útočníci - třeba Eberle, Draisatl nebo Lucic.

Edmonton zkrátka těží z toho, že v posledních letech měl neustále možnost velmi brzkého výběru v draftu a teď konečně dokázal dát dohromady konkurenceschopný tým. To San Jose je úplně jiný případ. K hlavním oporám patří forvardi Thornton, Marleau nebo Pavelski, kteří by mohli zkušenosti rozdávat. A nejproduktivnějším hráčem byl vousatý obránce Burns, jehož šestasedmdesát bodů je na beka impozantním číslem. Nesmíme pak zapomenout ani na českého útočníka Tomáše Hertla, který by v boji o Stanley Cup také znovu rád došel daleko.

Foto: ČTK

Autor: Matěj Karmazín





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi