Prospal zařídil výhru Columbusu, Ottawě narůstá marodka

Václav Prospal zařídil gólem výhru Columbusu.

Útočník Václav Prospal rozhodl v NHL gólem v poslední minutě o výhře hokejistů Columbusu 3:2 v Detroitu. Třetí trefou v sezoně dokonal obrat týmu, který od třetí minuty prohrával 0:2, a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Prospal zakončil přečíslení tři na dva, když na hranici brankoviště skóroval bekhendem zády k brance. "Když se dostanete do přečíslení, mělo by to skončit gólem. Sehráli jsme to tak, jak by se to mělo hrát," řekl.

Radost Columbusu z vítězství nad tradičním rivalem tlumil strach o útočníka Arťema Anisimova, kterého ve druhé třetině odnesli na nosítkách poté, co se po střetu s Kylem Quinceym praštil hlavou o led. "Naštěstí neztratil vědomí. Jeho stav je stabilizovaný. To je skvělá zpráva," uvedl trenér Todd Richards.

Útočník Jiří Tlustý vstřelil v rozmezí posledních deseti dnů potřetí v jednom utkání dva góly. Ve čtvrtek překonal dvakrát dalšího kladenského odchovance Ondřeje Pavelce, z vítězství se ale nakonec radoval gólman Winnipegu, který na ledě Caroliny vyhrál 4:3. Pavelec kryl 27 střel.

Carolina v utkání třikrát smazala jednobrankové manko. V prvním případě zakončil Tlustý hezkou akci Alexandra Sjomina do odkryté branky a v 55. minutě český útočník vyrovnal na 3:3. Za pouhých 16 sekund ale Blake Wheeler definitivně strhl výhru na stranu hostů.

"Třetí třetina byla se všemi těmi góly (5) trochu šílená. Mohlo to skončit jakkoliv," přiznal Pavelec po utkání. V kabině vítězů se ale hlavně řešilo zranění Zacha Redmonda. Mladý obránce, který nastupuje ve své první sezoně v NHL, na konci rozbruslení upadl na záda a jeden ze spoluhráčů mu bruslí způsobil krvavé zranění v oblasti stehenní tepny a žíly. Následná operace zabrala tři hodiny a podle prvních zpráv dopadla dobře. Mimo hru je ale na neurčito.

"Byl jsem v šoku. Byl to opravdu hrozný pocit sledovat spoluhráče, jak trpí a leží v kaluži krve," uvedl útočník Andrew Ladd. "Nedokážu popsat, co se vám honí hlavou, když tohle vidíte. Můžete udělat jediné, odložit emoce a snažit se vyhrát za parťáka, který zrovna nemůže být s vámi," řekl Wheeler, autor vítězné trefy.

Patrik Eliáš se podílel gólem a asistencí na výhře New Jersey 3:2 ve Washingtonu. Nejproduktivnější český hráč v sezoně nejprve v oslabení vyrovnal na 1:1 a v závěrečné třetině při početní výhodě dvou mužů v poli přihrál společně s Markem Židlickým na vítěznou trefu Ilju Kovalčukovi.

"Bylo to dobře sehrané. Chtěli jsme si měnit místa a soupeře dobrým bruslením rozhýbat. Pak mi Patty (Eliáš) skvěle nahrál a já vystřelil," řekl Kovalčuk, který se prosadil z pozice falešného obránce od modré čáry.

Jaromír Jágr v utkání s Vancouverem nebodoval.Eliáš se radoval, že New Jersey uspělo po předchozích dvou porážkách. "Dnešní utkání rozhodně nebylo z naší strany perfektní. Něco jsme udělali dobře, něco ne, ale máme dva body a to je důležité," podotkl.

Eliáš má 21 kanadských bodů, ale mohutně se na něj dotahuje Jakub Voráček z Philadelphie. V posledních třech zápasech nasbíral osm bodů, ve čtvrtek svým gólem ale jenom zmírnil porážku s Floridou na 2:5.

Jágr znovu bez bodu

Naopak se "zasekl" Jaromír Jágr, který s Dallasem doma podlehl Vancouveru 3:4 a ve třetím utkání za sebou nebodoval. Česká hvězda byla v podobné situaci i na začátku sezony, kdy po skvělém debutu za Stars (2+2) vyšla v dalších čtyřech utkáních naprázdno.

Buffalo v prvním utkání pod vedením dočasného kouče Rona Rolstona podlehlo v Torontu 1:3, i když po první třetině vedlo. Dvěma trefami pokazil Rolstonovi premiéru v NHL jeho bývalý svěřenec James Van Riemsdyk.

Rolston v minulosti vedl sedm let americkou osmnáctku a získal s ní tři tituly mistra světa a jedno stříbro. Dvakrát u toho byl i Van Riemsdyk. "Má velký podíl na mých úspěších. Důvěřoval mi, nasazoval mě v každém utkání do každé situace a tím mi umožnil zlepšovat se. Jsem mu vděčný za vše, co mě naučil," řekl Van Riemsdyk.

Smůla na zranění nadále provází Ottawu. Kanadský tým, který už ztratil do konce sezony nejlepšího obránce minulého roku Erika Karlssona, a chybí mu i Jason Spezza či Milan Michálek, přišel ve čtvrtek také o brankářskou jedničku Craiga Andersona. Nejlepší gólman letošní sezony v procentuální úspěšnosti zásahů i v počtu inkasovaných branek za zápas má vymknutý pravý kotník. I bez něho Senators zdolali New York Rangers 3:2 po nájezdech.

Disciplinární komise NHL bude mít práci při posuzování zákroku útočníka Edmontonu Taylora Halla, který byl proti Minnesotě vyloučen za faul kolenem na pět minut a do konce utkání. "Překvapilo by mě, kdyby z toho vyvázl bez suspendace," řekl útočník Matt Cullen, který dvěma góly a asistencí zařídil vítězství hostů 3:1.

Výsledky NHL
Toronto - Buffalo 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 39. a 55. Van Riemsdyk, 22. Phaneuf - 14. Ennis. Střely na branku: 36:32. Diváci: 19 473.

Philadelphia - Florida 2:5 (0:3, 0:1, 2:1)
Branky: 54. L. Schenn, 56. Voráček - 9. a 55. Mueller, 11. a 32. Huberdeau, 9. Kopecký. Střely na branku: 34:26. Diváci: 19 605.

Washington - New Jersey 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)
Branky: 30. M. Perreault, 33. Ribeiro - 32. Eliáš, 50. Loktionov, 52. Kovalčuk (Eliáš, Židlický). Střely na branku: 19:37. Diváci: 18 506.

Carolina - Winnipeg 3:4 (1:1, 0:0, 2:3)
Branky: 19. a 55. Tlustý, 44. J. Staal - 2. a 56. Wheeler, 43. E. Kane, 55. Ladd. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celé utkání, inkasoval tři branky z 30 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procent. Střely na branku: 30:23. Diváci: 18 282.

Montreal - NY Islanders 3:4 v prodl. (2:0, 1:2, 0:1 - 0:1)
Branky: 12. a 29. Pacioretty, 1. Moen - 21. a 37. Moulson, 50. Nielsen, 64. Hickey. Střely na branku: 33:25. Diváci: 21 273.

Ottawa - NY Rangers 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)
Branky: 7. Silfverberg, 54. Zibanejad, rozhodující sam. nájezd Daugavins - 51. Callahan, 52. McDonagh. Střely na branku: 37:34. Diváci: 19 076.

Tampa Bay - Boston 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)
Branky: 9. Stamkos, 29. Conacher - 2. a 43. Horton, 4. P. Bergeron, 34. Marchand. Střely na branku: 26:26. Diváci: 19 204.

Detroit - Columbus 2:3 (2:1, 0:0, 0:2)
Branky: 1. Brunner, 3. Filppula - 5. Umberger, 46. Dorsett, 60. Prospal. Střely na branku: 30:24. Diváci: 20 066.

Dallas - Vancouver 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky: 1. Benn, 23. Ryder, 47. Morrow - 9. Burrows, 28. Bieksa, 43. Garrison, 45. H. Sedin. Střely na branku: 25:22. Diváci: 17 393.

Edmonton - Minnesota 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky: 33. Smyth - 36. a 54. Cullen, 43. Setoguchi. Střely na branku: 28:28. Diváci: 16 839.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi