NHL: Havlát přišel, viděl, zvítězil

Martin HavlátV oslnivé formě se po dvaadvaceti vynechaných zápasech kvůli zranění ramena vrátil do hokejové NHL český útočník Martin Havlát. Při své středeční obnovené premiéře v letošní sezoně vstřelil kanonýr Chicaga dva góly do sítě Tampy Bay a zasloužil se o vítězství Blackhawks 5:1.

Havlát, jenž se zranil 4. října v zahajovacím duelu sezony proti Minnesotě, byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Rodák z Mladé Boleslavi, který léčil pravé rameno, aniž by podstoupil operaci, vlétl do utkání jako uragán. Poprvé skóroval už po 43 sekundách hry chytrým bekhendovým blafákem, jímž zakončil rychlý protiútok dva na jednoho. Podruhé se trefil ve dvanácté sekundě druhého dějství, když překvapil brankáře Holmqvista pohotovou střelou bez přípravy po přihrávce Roberta Langa rovnou z buly a zvýšil vedení svého týmu na 3:0.

Buffalo - St. Louis 3:4 (1:0, 1:1, 1:3)
Branky: 19. Pominville, 33. Kotalík (Špaček), 52. Sekera - 36. Ručinský, 44. Kariya, 47. Johnson, 60. Boyes. Střely na branku: 23:32. Diváci: 18.690.

New Jersey - Dallas 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)
Branky: 29. Clarkson, 39. Gionta (Eliáš), 51. Zubrus, 60. Parise - 11. Barnes, 14. J. Jokinen. Střely na branku: 26:21. Diváci: 13.665.

NY Islanders - Ottawa 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0)
Branky: 45. a rozhodující nájezd Sillinger, 20. Vašíček - 42. a 59. Meszároš. Střely na branku: 22:37. Diváci: 9.211.

Washington - Florida 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 35. Clark - 5. Zedník, rozhodující nájezd Weiss. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celý zápas, z 33 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 97 procent. Střely na branku: 33:29. Diváci: 10.526.

Minnesota - Phoenix 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky: 25. Veilleux, 38. Gáborík, 50. Sheppard - 41. Vrbata. Střely na branku: 28:22. Diváci: 18.568.

Chicago - Tampa Bay 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Branky: 1. a 21. Havlát (na druhou Lang), 6. Byfuglien, 43. Sharp, 51. Toews - 50. Tarnasky (Kuba). Střely na branku: 17:22. Diváci: 11.122.

Colorado - Edmonton 4:2 (2:0, 2:0, 0:2)
Branky: 5. Hejduk (Hlinka), 5. Clark (Hejduk), 29. Sakic (Hejduk), 35. Wolski - 49. Torres, 55. Horcoff. Střely na branku: 43:13. Diváci: 15.128.

Carolina - Philadelphia 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 50. Stillman - 26. Hatcher, 36. Timonen, 41. Knuble. Střely na branku: 41:34. Diváci: 15.108.

San Jose - Los Angeles 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky: 4. J. Thornton, 44. Rivet - 31. Kopitar, 38. O'Sullivan, rozhodující nájezd Brown. Střely na branku: 36:31. Diváci: 17.071.

"Chtěl jsem jenom pomoct týmu a jsem rád, že se mi to povedlo," zhodnotil Havlát skromně svůj vydařený výkon. A to ho kouč Denis Savard po dlouhé pauze šetřil, Havlát strávil na ledě pouze sedmnáct minut. "Jsem teprve na začátku, necítím se ještě v plné kondici. Na konci zápasu mi už docházely síly," přiznal český útočník.

Spoluhráči byli z jeho výkonu unešení. "Nabudilo nás to. Je skvělé, že je zpátky. Nikdo nečekal, že bude hned válet. Ale on sehrál úžasný zápas," rozplýval se mladík Jonathan Toews. "Díky Martinovi máme na ledě o něco více prostoru, protože si na něho soupeři dávají pozor. Odehrál velké představení," ocenil další nováček Patrick Kane.

Dvojnásobnou radost měl po utkání také brankář Chicaga Nikolaj Chabibulin, jenž poprvé od léta 2005, kdy odešel z Tampy Bay, nastoupil proti bývalým spoluhráčům. "Je hezké porazit svůj bývalý klub. Škoda, že se za to nedávají body navíc," dělal si Chabibulin legraci.

V utkání o sobě dal vědět i český bitkař v dresu Blackhawks David Kočí, s nímž v pěstním souboji změřil síly Andre Roy.

Milan Hejduk se stal hvězdou večera v Denveru, když brankou a dvěma přihrávkami zařídil výhru Colorada nad Edmontonem 4:2. Na gól, jímž v 5. minutě otevřel skóre zápasu, přihrál Hejdukovi krajan Jaroslav Hlinka. Domácí tým Avalanche měl od začátku jasnou převahu, což dokazuje i poměr střel 43:13.

Colorado vedlo už po necelých pěti minutách hry 2:0. "Vlétli na nás a pěkně s námi zatočili," přiznal útočník Oilers Kyle Brodziak. "Rozhodly rychlé dva góly. Pak už jsme měli utkání zcela pod kontrolou," konstatoval Hejduk, jehož tým tak porazil Edmonton i ve čtvrtém vzájemném duelu v této sezoně.

Úspěšný maraton nájezdů absolvoval brankář Tomáš Vokoun z Floridy na ledě Washingtonu. O vítězství Panterů 2:1 rozhodl až Stephen Weiss v jedenácté sérii penalt, které hráči Floridy vyhráli 4:3. Vokoun tak vedle 32 zákroků v základní hrací době a v prodloužení zneškodnil i osm nájezdů.

Ten poslední chytil Brianu Pothierovi a se zvednutýma rukama slavil čtvrté vítězství svého týmu za sebou. "Pořádně jsem si oddechl," řekl Vokoun po nejdelším penaltovém rozstřelu v historii klubu. Florida letos vyhrála na nájezdy už třetí zápas, jednu penaltu proměnil i český útočník Kamil Kreps.

Už na pět utkání prodloužili vítěznou sérii hokejisté New Jersey, kteří porazili Dallas 4:2 a připravili Stars první porážku po šesti zápasech. Na jeden gól Devils přihrál Patrik Eliáš, který se vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze zaviněné virovým onemocněním. Dres Ďáblů po třech zápasech znovu oblékl i obránce Karel Rachůnek, který vynechal jedno utkání kvůli narození syna a v následných dvou se nevešel na soupisku.

Devils se povedl dokonalý obrat, když po první třetině prohrávali 0:2. V prostředním dějství však vyrovnali Clarkson s Giontou a v 51. minutě vstřelil vítězný gól Zubrus. Čtvrtou pojistku pak přidal do prázdné branky Parise. "Ukázala se vnitřní síla našeho mužstva," použil obvyklou formulku brankář Martin Brodeur.

Podobně jako Devils otočili zápas i hokejisté St. Louis Blues. S Buffalem rovněž prohrávali 0:2, nakonec se ale radovali z vítězství 4:3. K obratu zavelel gólem na 1:2 v závěru druhé třetiny Martin Ručinský, rozhodující branku vstřelil 58 sekund před koncem základní hrací doby Brad Boyes.

Svůj devátý gól v sezoně vstřelil Josef Vašíček z New Yorku Islanders, jenž v poslední minutě úvodní třetiny otevřel skóre zápasu s Ottawou. Napínavý duel nakonec vyhráli Islanders 3:2 po samostatných nájezdech. "Získali jsme dva velmi cenné body. Vždyť Ottawa je momentálně nejlepším týmem v celé NHL. Dokázali jsme si, že když budeme hrát naší hru, můžeme porazit každého," radoval se útočník Ostrovanů Bill Guerin.

Až do penaltového rozstřelu dospěl i souboj mezi San Jose a Los Angeles. Úspěšnější nakonec byli hostující Kings, kteří vyhráli 3:2. V sestavě Králů chyběl obránce Jaroslav Modrý, jemuž dalo vedení klubu volno, aby mohl odletět do Čech za nemocným otcem.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi