Lašák cítí formu, Duba se chce z gólů poučit

Pardubický hokejový brankář Ján Lašák věří, že konečně našel ve finále play-off extraligy ztracenou formu. V pondělním, čtvrtém utkání přispěl slovenský mistr světa z Göteborgu z roku 2002 k výhře 5:2 nad Spartou čtyřiceti úspěšnými zákroky a Moeller po snížení na 1:3 na zápasy ještě vykřesal naději na zisk titulu. Lašák ví, že musí na svůj poslední výkon navázat, protože předešlá tři vystoupení proti obhájci titulu se mu podle vlastních slov nepovedla.

"Věřím, že forma je zpět a v dalších zápasech budu chytat jako v sérii proti Budějovicím," řekl v rozhovoru s novináři Lašák. Po sériích se Znojmem a českobudějovickým Mountfieldem vládl statistikám vyřazovací části. Měl průměr 1,59 inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 94,96 procenta a připsal si tři čistá konta.

Ve finálové sérii, která se může pochlubit rekordním počtem branek, si podobně jako sparťan Tomáš Duba bilanci pokazil. Ve finále má úspěšnost zákroků 86,5 procenta a průměr 4,45 obdrženého gólu na utkání. "Musím mužstvo podržet. Je to můj úkol. Nejsem spokojený se svými výkony v prvních třech zápasech," prohlásil sebekriticky.

Pardubičtí hokejisté po třech porážkách nerezignovali a v pondělí povedeným výkonem naznačili, že je víra v zisk titulu ani za stavu 0:3 na zápasy neopustila. "Zamýšlel jsem se nad svými výkony, protože nebyly dobré, byly naopak špatné. Chtěl jsme zabojovat a podržet mužstvo," líčil Lašák své rozpoložení před pondělním duelem. V něm ani na vteřinu nepolevoval v koncentraci, protože obraty v tomto finále jsou časté. "V jiném finále vedení třeba o dva góly znamená hodně, v tomto to nic není."

Z pardubických hráčů za nepříznivého stavu spadlo napětí a vyvarovali se chyb z předešlých zápasů. "Atmosféra v kabině byla uvolněná. Byli jsme úplně jiný tým. Nedělali jsme tolik chyb v obraně. Byl to špičkový výkon. Ani jsem nemusel mít žádný klíčový zákrok," popsal Lašák proměnu. Předtím jeho klub propadal v defenzivě a slovenský reprezentant bere velkou část viny na sebe. "Kluci hráli špatně a já jsem je nepodržel. Muselo se jim hrát těžko, když se museli strachovat o každou střelu."

Úspěch v pražské T-Mobile Areně, kde do pondělí v play-off nikdo od čtvrtfinálového postupového vítězství Vítkovic v roce 2005 nevyhrál, zvedl Moelleru sebevědomí. "Je to super pocit. Potěšili jsme fanoušky, vychutnávám si to, ale musím zůstat na zemi na další zápasy. Čeká nás ještě dlouhá cesta, věřím tomu," řekl Lašák. Doufá, že série neskončí už ve čtvrtek v Pardubicích. "Budeme bojovat a snažit se vyhrát," doplnil.

Lašák se omluvil za své výroky po prvním finálovém duelu, který ve středu Pardubice prohrály 4:5 v prodloužení, když inkasovaly od Ondřeje Kratěny v oslabení při vyloučení kapitána Miroslava Hlinky. Slovenský brankář se po utkání zlobil, že Hlinka neměl být vyloučen, a navíc podle jeho vyjádření bezprostředně po utkání měli sudí přerušit hru před brejkem Sparty, protože Duba držel dlouho puk. "Byly to emoce. Hlinka udělal v prodloužení faul a Duba puk nedržel dlouho. Omlouvám se," řekl Lašák s odstupem času o situaci, kterou měl možnost si detailně prohlédnout.

V pondělí opouštěl sparťanskou halu s knihou v ruce. Volný čas během finále si vyplňuje čtením Poroty od Johna Grishama. "Je to můj oblíbený autor. Čtu si i před zápasem, protože jsme v hale vždy moc brzo," uvedl Lašák.

Duba hledá v inkasovaných gólech především ponaučení

Prohru s Pardubicemi vstřebali hokejisté Sparty poměrně rychle, a to včetně brankáře Tomáše Duby, který inkasoval i laciné góly. Obhájci titulu se sice nepodařilo zakončit finálovou sérii triumfálním vítězstvím, jež by dovršilo výhru 4:0 na zápasy, stav 3:1 však zůstává velmi nadějný. A právě v tomto pozitivním duchu sparťané přemýšleli, podobně jako Duba o obdržených brankách.

"Poslední zápas se nám tolik nepovedl. Ale třeba ty první dva zápasy u nich jsme měli velké štěstí, nyní se přiklonilo k nim a tu výhru si už i museli zasloužit," řekl novinářům Duba, který hledal příčinu neúspěchu ve vlastních řadách. "Přišlo mi, že jsme do toho nedali úplně tolik, ale tím pádem i víme, že máme ještě rezervy. V Pardubicích můžeme ve čtvrtek ukázat víc," uvedl Duba.

Podle něj se opět potvrdilo, že poslední krok je vždy nejtěžší. "Pardubicím relativně o nic nešlo, hrály skutečně hokej a nebyly tolik v křeči jako předtím, zatímco my v té křeči byli. Rychle jsme prohrávali, což tomu také moc neprospělo," řekl Duba. "Pardubice se poučily z toho domácího zápasu, kdy také vedly. Tentokrát však neudělaly stejné chyby a čekaly v obraně, což jim vyšlo a my se z toho musíme poučit."

Sparta ani s vědomím možných pozápasových oslav nechtěla nic podcenit. "Věděli jsme, že by bylo fajn to ukončit, ale zároveň si každý uvědomoval, že poslední krok bývá nejtěžší. Nikdo na to, jak je titul blízko, vůbec nemyslel," tvrdil Duba. V T-Mobile Areně bylo znát po zápase zklamání fanoušků natěšených na oslavy. "Rádi by to viděli rozhodnuté již v tom čtvrtém zápase. Pardubickým tam však padlo spousta věcí, které jim tam předtím nepadaly, takže doufám, že si to vybrali a bude to už všechno," uvedl sparťanský gólman.

I když u inkasovaného gólu cítí svůj díl viny, nepřipouští si zbytečný tlak. "Už jsem jich v kariéře pustil tolik, že kdybych se měl po každém takovém zlomit, tak nevím, čím by mi museli rovnat záda," smál se Duba. "Nedá se nic dělat, člověk nemůže chytit všechno. Hlavně se vždy snažím pomoct klukům dál a doufám, že zase nějaký gól dáme. Pomáhá mi vědomí toho, že je třeba stále šance zápas otočit," uvedl Duba.

Z obdržených gólů se snaží poučit. "Na své chyby se vždy podívám. "Rád se vždy kouknu, proč jsem góly dostal a co jsem tam udělal špatně. Pomůže mi to, je to lepší, než abych pořád přemýšlel, jak to asi bylo. Hned vím, co jsem udělal špatně a na co se soustředit. Nebo když tam někdo přede mnou přejel, tak to můžu naopak pustit z hlavy," prohlásil Duba.

V pondělí mu příliš nepomohli spoluhráči. "Před brankou jsou Pardubice nepříjemné a my si na to budeme muset dát extra pozor," uvedl Duba s tím, že bude potřebovat větší pomoc od obránců. "Bavili jsme se o tom před pondělním zápasem, protože již v neděli jsme z toho dostali dva góly. Chtěli jsme se z toho poučit, ale přišel další takový inkasovaný gól, takže s tím budeme muset něco dělat."

Místo bujarých oslav musí sparťané znovu do práce. "Počítali jsme s tím, že ta série se může protáhnout až na sedm zápasů. Bylo by sice krásné vyhrát 4:0, ale Pardubice nejsou žádný slabý soupeř, skončily druhé po základní části a bylo by bláhové si něco takového dopředu myslet," konstatoval Duba.

Další mečbol má Sparta k dispozici ve čtvrtek. "Venku budeme hrát zase jiný hokej než doma, mně se tam chytalo minule docela dobře," řekl Duba s narážkou na dvě výhry, které Sparta v ČEZ Areně ukořistila. "Jestli chceme vyhrát titul, tak musíme prostě ještě jeden zápas vyhrát a musíme to zkusit hned teď u nich," řekl Duba.

Foto: Robert Zlatohlávek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi