Jágr je v reprezentační nominaci na České hokejové hry

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička.Jaromír Jágr je podle předpokladů v nominaci českých hokejistů na závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour v Liberci, který se bude hrát od 16. do 19. dubna jako závěrečná příprava na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Hvězda ruského Omsku figuruje v široké třiapadesátičlenné nominaci. Tento víkend se Jágr ve dvou přípravných zápasech v Německu ještě nepředstaví, k týmu by se měl připojit v úterý 14. dubna na srazu v Liberci.

V kádru, který se ještě může měnit, je i 16 hráčů z NHL bez ohledu na to, zda jejich týmy postoupí do play-off. Základní část soutěže skončí v neděli 12. dubna. Ve výběru jsou například i gólmani Tomáš Vokoun z Floridy či Ondřej Pavelec z Atlanty, beci Tomáš Kaberle z Toronta, Marek Židlický z Minnesoty, Michal Rozsíval z New Yorku Rangers, ale i Jaroslav Špaček, který po olympijských hrách v Turíně ohlásil konec reprezentační kariéry.

Program hokejové reprezenatce
Příprava: Sobota 11. dubna:
18:00 Německo - Česká republika (Řezno).
Neděle 12. dubna:
17:00 Německo - Česká republika (Ingolstadt).

České hokejové hry: Čtvrtek 16. dubna:
17:30 Finsko - Rusko (Tampere),
18:00 Česká republika - Švédsko.

Sobota 18. dubna:
14:30 Finsko - Švédsko,
18:00 Česká republika - Rusko.

Neděle 19. dubna:
13:30 Rusko - Švédsko,
17:00 Česká republika - Finsko.
"Osobně jsem s ním ještě nemluvil, ale oslovím ho. Určitě stojím o to, aby na mistrovství světa hrál, tak uvidíme," uvedl trenér Vladimír Růžička na pondělní tiskové konferenci v Praze. V útoku jsou třeba i Aleš Hemský s Alešem Kotalíkem z Edmontonu.

Na mistrovství nepojede Škoula a Průcha

"Uvidíme, jak dopadne konec NHL. Vypadá to však, že Hemský a Kotalík mohou přijet, to jsou dva hráči, kteří v NHL patří k těm top," řekl Růžička. Ani tento rozsáhlý seznam 53 jmen zřejmě není úplně konečný. "Některé hráče ještě oslovím a mohou se v nominaci objevit," uvedl Růžička. Chybí například Václav Prospal. "Určitě počítám s tím, že bychom ho ještě oslovili, uvidíme."

Na seznamu nejsou ani stabilní členové týmu z posledních let zadák Pavel Kubina a útočník David Výborný. "S Pavlem jsme mluvil a moc se omlouval, ale má své osobní důvody, kvůli kterým nepojede. David toho pro národní tým odehrál strašně hodně, ale je to těžké, hráčů je spousta a my jsme se rozhodli takhle. Nemá cenu to rozebírat, to by mohlo být dalších patnáct jmen, která tam nejsou. Reprezentace nemůže mít šest pětek. Mohou být jen čtyři útoky a dva náhradníci," řekl Růžička.

Šampionát se s největší pravděpodobností nebude týkat ani beka Martina Škouly z Minnesoty a útočníka Petra Průchy z Phoenixu. "Řekli, že bez nové smlouvy na další rok nepojedou, což beru prakticky tak, že nejedou. Nepředpokládám, že by jim tam teď někdo dal novou, když se uzavírají před startem nové sezony. To by mě hodně překvapilo," uvedl kouč.

Kaberle pojede. Manažer s tím nemá problém

Oproti nedávným zprávám ze zámoří je prý naopak slibná naděje na start zkušeného obránce Tomáše Kaberle, který se vrátil na led po problémech souvisejících se zlomeninou ruky.

Trenér Vladimír Růžička."Manažer řekl jednoznačně, že nemají žádný problém ho uvolnit. Včera jsem s Tomášem mluvil a řekl mi, že teď nehrál, ale já mu odpověděl, že to nevadí. Alespoň si odpočinul. Když bude mít chuť, stál bych o něho. Tomáš říkal, že když bude zdravý, tak by přijel. Manažer s tím nemá problémy," přiblížil Růžička.

Národní tým čeká od úterý pokračování přípravy v Ostrově nad Ohří z velké většiny s kádrem, který už v pátek a v sobotu odehrál přípravná utkání na Slovensku. Vypadli z něj jen útočníci Tomáš Horna z Kladna, Pavel Kašpařík z Liberce, bek Michal Gulaši ze Sparty a gólman Martin Prusek z Dinama Riga. Ten se v sobotu zranil, ale pro další boj o nominaci na šampionát mezi kandidáty zůstává. Do týmu se vrací gólman Jakub Štěpánek z Vítkovic, který na Slovensko nejel.

Do přípravy se nově připojí gólman Alexander Salák z TPS Turku, obránci Zdeněk Kutlák z Ambri/Piotty a útočníci Jaroslav Hlinka z Linköpingu a Jakub Klepiš z Omsku, kteří by se měli představit o víkendu v duelech v Německu. Do přípravy se na západě Čech zapojí i útočníci Jan Marek s Tomášem Rolinkem z Magnitogorsku a další forvard Petr Čajánek s bekem Karlem Rachůnkem z Dynama Moskva. Zmíněné kvarteto však k zápasům neodcestuje a bude odpočívat.

V neděli večer po druhém utkání v Německu se trenéři rozhodnou, kdo z hráčů pojede do Liberce. "S oběma asistenty Josefem Jandačem a Ondřejem Weissmannem si sedneme a poradíme se, koho vezmeme do Liberce. Proto je ta nominace i tak široká. Jsou tam hráči, kteří pojedou do Německa, ale i ti, kteří nyní odpočívají," vysvětlil Růžička.

Jágr se v této sezoně představí v dresu národního týmu podruhé. V listopadu nastoupil v přípravném utkání proti Slovensku, které se hrálo v rámci oslav stého výročí českého hokeje v pražské O2 Areně. Na turnaji hrál naposledy v únoru 2006 na olympiádě v Turíně, už po skončení svého angažmá v zámoří však nejproduktivnější Evropan v historii NHL avizoval svou chuť hrát na mistrovství světa.

Růžička musí vyřešit post brankáře

Vladimír Růžička na tiskové konferenci.S výhledem na vrchol sezony Růžička také naznačil, jak by mohla vypadat obrana. "Počítám, že by v ní mělo být šest hráčů z NHL a k nim navíc zkušení Karel Rachůnek a Petr Čáslava," uvedl Růžička. Největší potíže má momentálně s obsazením brankářského postu. "U gólmana Kopřivy to teď podle trenérů není ono během tréninku, ani při zápasech. Budeme to muset řešit."

Jasná situace není ani v případě zamýšlené jedničky Tomáše Vokouna z Floridy. "Když jsem s Tomášem mluvil, tak byl dost rozhozený z toho, že nechytal. Řekli jsme si, že si ještě zavoláme, ale toho musím přemluvit. Oni mohou ještě postoupit, ale kdyby vypadli, tak si nedovedu představit, že by nejel."

V hlavě už si však reprezentační kouč připravuje i náhradní variantu pro případ, že Vokouna k dispozici mít nebude. "Pokud by se tak nestalo, tak se na to musíme dívat reálně. Máme samé mladé brankáře, tedy kromě Pruska, který je teď zraněný. Tak by chytal mladý brankář, to se nedá nic dělat. Lukáš Mensator chytá výborně, v play off a na soustředěních, co jsem viděl, tak chytal velmi dobře i Štěpánek. Pozvaný je i Salák. Pojedeme s tím, co bude," řekl Růžička.

V pondělí 20. dubna kouč oznámí závěrečnou nominaci na světový šampionát, který se hraje od 24. dubna v Klotenu a Bernu.

Širší nominace na České hokejové hry v Liberci (16.- 19. dubna):

Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL), Alexander Salák (TPS Turku/Fin.), Tomáš Vokoun (Florida/NHL), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL),

 

obránci: Lukáš Krajíček, Josef Melichar (oba Tampa Bay/NHL), Angel Krstev (Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), David Nosek (Zlín), Vladimír Sičák (České Budějovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Petr Kadlec (Slavia Praha), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Marek Židlický (Minnesota/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL), Jaroslav Špaček (Buffalo/NHL), Radek Martínek (NY Islanders/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Michal Rozsíval (NY Rangers/NHL),

 

útočníci: Jaroslav Bednář, Roman Červenka, Michal Vondrka (všichni Slavia Praha), Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), Peter Jánský, František Lukeš (oba Litvínov), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba Jaroslavl/KHL), Aleš Kotalík, Aleš Hemský (oba Edmonton/NHL), Michael Frolík, Rostislav Olesz (oba Florida/NHL), Václav Nedorost (Liberec), Marek Kvapil (Vítkovice), David Květoň (Třinec), Tomáš Netík (Sparta Praha), Bedřich Köhler (Zlín), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.), Jiří Tlustý (Toronto/NHL).

Nominace na přípravné zápasy v Německu (11. dubna v Řeznu a 12. dubna v Ingolstadtu):
Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Alexander Salák (TPS Turku/Fin.),

 

obránci: Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), David Nosek (Zlín), Vladimír Sičák (České Budějovice), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.),

 

útočníci: Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), Peter Jánský, František Lukeš (oba Litvínov), Václav Nedorost (Liberec), Marek Kvapil (Vítkovice), David Květoň (Třinec), Tomáš Netík (Sparta Praha), Bedřich Köhler (Zlín), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.), Jakub Klepiš (Omsk/KHL).

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi