Vysoké výhry Varů, Plzně a Hradce. Sparta opět uspěla

Zleva Daniel Rákos z Hradce Králové a Mislav Rosandič z Hradce Králové oslavují gól.

Hokejisté Sparty vyhráli v 21. kole extraligy v Mladé Boleslavi 1:0 po samostatných nájezdech a zvítězili pošesté za sebou.

Ve vzájemných duelech s Bruslařským klubem se radovali ze čtvrté výhry za sebou. V rozstřelu rozhodl kapitán Pražanů Michal Řepík. Druhé čisté konto v sezoně si připsal hostující gólman Matěj Machovský i domácí Gašper Krošelj.

Utkání předcházel slavnostní ceremoniál, při kterém se domácí rozloučili s bývalým obráncem Janem Hanzlíkem. Sedmatřicetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který se Spartou při dlouholetém působení v Praže získal tři mistrovské tituly, ukončil po uplynulé sezoně kariéru.

Do první šance se dostal ve druhé minutě hostující Pech, ale Krošelj zasáhl betonem. Na druhé straně měli možnosti Ševc a Flynn. Domácí gólman ale vzápětí musel krýt Kudrnovu možnost. Postupně se na ledě ale odehrával především tuhý boj a šancí ubylo. Až ve 14. minutě nabídl Jeglič v přečíslení puk Ciencialovi, ale ten minul.

V úvodu druhé části přečkali domácí Ševcův trest a ve 25. minutě sami byli při Řepíkově vyloučení blízko branky. Šťastný zamířil do horní tyče. Hned po návratu s trestné lavice sice překonal Krošelje po objetí branky Řepík, ale po trenérské výzvě domácích sudí Pešina s Pražákem gól neuznali pro Pechovo nedovolené bránění brankáři.

Mladá Boleslav se ubránila i při Jegličově trestu a v polovině utkání mohl otevřít skóre po spolupráci s Vondrkou Cienciala, ale ztroskotal na Machovském. V 37. minutě se prosadil individuálně Klepiš, ale sparťanský gólman byl opět neprůstřelný. Před druhou pauzou při Zbořilově trestu nestihl zakončil kombinaci před odkrytou brankou Rousek.

Ve třetí třetině měli domácí převahu, ale Sparta se úspěšně bránila. V 50. minutě při trestu Dvořáčka vystřelil Buchtele puk do hlediště a hosté odolali i 100 vteřin v oslabení tří proti pěti. Krošelj si s pokusy Pražanů také poradil a duel dospěl do prodloužení. Ani pětiminutové nastavení nerozhodlo a v rozstřelu se jako jediný z deseti exekutorů prosadil ve třetí sérii Řepík.

Třinec - Karlovy Vary

Hokejisté Karlových Varů zvítězili na ledě Třince 6:1 a pokazili debut v nejvyšší soutěži sedmnáctiletému brankáři Nickovi Malíkovi. Energie získala klíčový náskok v rozmezí 32. až 37. minuty, během kterých odskočila i díky dvěma trefám Tomáše Vondráčka z 1:1 na 4:1. Energie, která v předchozím zápase vyhrála 7:2 v Brně, porazila Oceláře téměř po čtyřech letech a sérii deseti proher.

Malík, který patřil na jaře k hlavním strůjcům třineckého titulu mezi juniory, prožíval už v úvodu zápasu horké chvilky. V prvním střídání prověřila jeho lapačku elitní lajna Varů a ve druhé minutě si zavařil sám, když za brankou špatně rozehrál. Puk získal Polák, ale Malík se proti střele Mikúše stihl vrátit. Beránek ještě trefil v páté minutě tyč třinecké branky.

Aktivní hosté se přesto ujali vedení, Koblasa střelou bez přípravy využil přesilovou hru. Puk vyletěl z branky tak rychle, že sudí původně signalizoval, že gól nepadl. Až na popud rozhodčího u videa si prohlédl záznam a svůj verdikt změnil. Radost Varů trvala jen krátce. Za dvanáct sekund vstřelil svůj první gól v extralize Zahradníček, který se od modré čáry trefil do horního růžku. Krásným sólem mohl otočit Michal Kovařčík, ale Novotného nepřelstil.

Druhá třetina patřila Západočechům. Krásnou přesilovkovou kombinaci, po níž střílel Šenkeřík do odkryté branky, jim zmařil výborným zásahem levým betonem Malík. Třinec zahrozil Marcinkem, který v přečíslení vyprášil Novotného lapačku. Kundrátek rozezněl tyč, ale vzápětí udeřil Gríger. Útočník Energie se protáhl drze z rohu kluziště před branku a skóroval.

Vedení hostů zvýraznil během deseti sekund Vondráček. Prvním případě těžil z toho, že Gernátovi utekl ve středním pásmu puk a v přečíslení dva na jednoho se prosadil bekhendovým blafákem. Ve druhém případě nepokryla třinecká obrana jeho nájezd před branku a útočník Varů po příhře Graňáka pohotově usměrnil puk zblízka za záda Malíka.

Třinec v úvodu třetí třetiny zbrzdil faul Marcinka, nejlepší střelec týmu navíc za zásah do oblasti krku a hlavy vyfasoval desetiminutový trest. Další naděje Ocelářů na zdramatizování zápasu uťal Kubalík ve 48. minutě z dorážky a debakl završil v závěru Mikúš. Vary jsou po Spartě druhým týmem, který v této sezoně vyhrál na ledě úřadujícího mistra.

Vítkovice - Plzeň

Hokejisté Plzně zvítězili na ledě Vítkovic 5:0 a posunuli se v tabulce soutěže před Mladou Boleslav. Výhru hostí řídil útočník Jaroslav Kracík, který proti ostravskému celku skóroval hned třikrát. Čtvrté čisté konto v sezoně si připsal brankář Dominik Frodl.

Západočeši začali lépe a hned v úvodu šli do vedení. Byť jejich přesilovka byla dlouho kostrbatá a domácí tým ji úspěšně narušoval výborným forčekingem, zvládla ji Plzeň využít. Budík dělovkou od modré čáry trefil Kvasničku, puk se odrazil k Čerešňákovi, jenž přihrávkou z otočky našel volného Kodýtka, a ten střelou bez přípravy propálil brankáře Svobodu.

Vítkovice mohly záhy srovnat. Lotyšský útočník Razgals si přihrávkou zpoza branky všiml Deje, jeho ránu z první ovšem gólman Frodl reflexivně vyrazil mimo. Indiáni měli v průběhu první části mírně navrch a na závěr úvodní dvacetiminutovky si schovali druhý zásah. Přesně 45 sekund před první přestávkou Gulaš chytrou nahrávkou vysunul Kracíka, který kličkou do forhendu překonal Svobodu.

Ve vyrovnané druhé třetině gól nepadl. Čekalo se, zda Vítkovice dokážou nepříznivý vývoj utkání otočit podobně jako proti Pardubicím či Kometě, ale to se nestalo. Lídr kanadského bodování extraligy Gulaš totiž hned zkraje třetí části přidal třetí gól, pak se dvakrát v rozmezí necelých čtyř minut trefil Kracík a završil svůj hattrick.

Zlomení Ostravané nedokázali skórovat a podruhé za sebou prohráli. Naopak Plzeň po dvou porážkách v nejvyšší soutěži po vítězství 5:0 opět naplno bodovala. Na ledě Vítkovic vyhrála po více než roce.

Kladno - Pardubice

Hokejisté Kladna porazili Pardubice po obratu 3:2. Dynamo vedlo 2:0, ale nakonec na body nedosáhlo a dál uzavírá tabulku. Rytíři dovršili obrat ve třetí třetině, kdy nejprve vyrovnal Jakub Strnad a tři minuty po něm rozhodl obránce Brady Austin. Domácí si připsali tři úspěch z posledních čtyř zápasů, Pardubice prohrály počtvrté za sebou.

V herně i střelecky vyrovnané první třetině hokejisté obou týmů příliš vzruchu nenabídli. Už ve druhé minutě byl sice ve slibné pozici Réway, ale mířil bekhendem pouze do brankáře Kacetla. Stejně dopadl při svém pokusu z prostoru mezi kruhy Melka.

Ve 12. minutě prolétla Nashova teč těsně vedle. Na druhé straně zasáhl chvilku poté skvěle Godla proti Mandátovi, jenže k dorážce se protlačil Tybor a otevřel skóre. Vyrovnat mohl hned několikrát Bílek, při největší šanci v 18. minutě ale minul po pěkné souhře se Stachem branku.

Na začátku druhého dějství dohrávali Rytíři přesilovky, kterou si před přestávkou vybojovali. Dvakrát pálil nebezpečně Jágr, jenže Kacetl byl pozorný. Pak se gestem fair play zaskvěl Machač, jenž odvolal Eklundův trest. Začínající 26. minuta přinesla druhý gól Dynama: Tybor místo avizované střely parádně našel Kousala, jenž si puk přikopl a zavěsil.

Nedlouho poté napálil Mandát horní tyčku. Poté, co se hra přelila na druhou stranu, protrhl po nádherné nahrávce Réwaye od zadního hrazení střeleckou smůlu Bílek a snížil. Po polovině zápasu skončila Mandátova teč opět jen na horní tyčce.

Středočeši hráli záhy poté přesilovku po špatném střídání hostů, v ní pálil bez přípravy opět Jágr, ale i tento minisouboj vyhrál Kacetl. Ve 36. minutě mohl vrátit hostům dvoubrankové vedení Látal, jenže Godla svůj tým podržel.

Kladenští byli ve druhé části aktivnější a stejný obraz hry přinesla i třetí dvacetiminutovka. Na začátku 45. minuty jim zbytečným faulem nabídl přesilovku Kousal, během ní Réway našel "žabkou" Strnada, ten vypálil z první a mohl slavit první gól v sezoně před kladenským publikem.

Kousal pak navíc o chvilku později utnul přesilovku Pardubic a během hry ve čtyřech na obou stranách Austin výstavní ranou poslal Kladno do vedení. V závěrečných sekundách zkrácené přesilovky pak O'Donnell na konci povedené kombinace pálil z první do boční sítě. Hosté to v závěru zkusili s hrou bez brankáře, stav už se ale nezměnil.

Hradec Králové - Litvínov

Hokejisté Hradce Králové porazil Litvínov 6:2 a utnuli sérii pěti porážek. Severočeši si naopak pátý nezdar za sebou připsali. Rozhodující náskok si domácí vypracovali ve druhé třetině, ve které postupně zvyšovali až na 4:0. Hostům se podařilo snížit na 4:2, ale v závěru ještě dvakrát inkasovali.

Herní nepohoda obou celků se podepsala na nervózním začátku. Hradečtí dokonce ve vlastní přesilovce pustili hosty do velké šance. Gerhát však gólmana Mazance, nejlepšího hráče Mountfieldu v posledních utkáních, pokusem z úhlu nepřekonal. Podobně dopadl na druhé straně také Dragoun, odražený puk napálil golfovým úderem, ale namířil jen doprostřed branky.

Domácím nakonec pomohlo i štěstí. Pilař, útočník přeučený na obránce, nahodil ve 12. minutě puk od modré čáry, který propadl až do sítě. Třiadvacetiletý hráč působící převážně v první lize tak zapsal svůj první gól i kanadský bod v elitní soutěži.

Od té chvíle byli Východočeši jednoznačně lepší, což ale číselně potvrdili až ve druhé třetině. Tu však začali ve velkém stylu. Kapitán Smoleňák se hned po úvodním buly dostal do úniku, který zakončil bekhendovým blafákem. Honzík byl překonán, branka padla po šesti vteřinách hry. Nápor pokračoval, hosté měli prakticky jen jednu šanci. Bývalý útočník Hradce Jarůšek však pálil vedle. Mimo tohoto momentu vládli Východočeši. Velkou možnost měli Smoleňák i Perret, obránce Filip Pavlík trefil tyč.

Až poté přišly dva gólové údery. Ve 32. minutě napálil puk vyražený brankářem pod horní tyč Cingel a od vě minuty později se po samostatném úniku prosadil rychlík Chalupa. Honzíka pokořil střelou mezi betony.

Zdálo se být rozhodnuto, jenže hosté se ještě vrátili do hry díky matadorům. Ve 40. minutě využil přesilovku pohotovou ranou Lukeš. Ve třetí části, v 52. minutě, se pak exkluzivním gólem připomněl jeho dlouholetý kumpán z útoku Hübl. Veterán pálil z otočky - a naprosto přesně pod břevno. Verva však už další gól nepřidala, naopak v její power play skóroval do prázdné branky Vincour a šestý gól přidal v poslední minutě Rákos.

Olomouc - Liberec

Hokejisté Liberce vyhráli v Olomouci 3:1, když o zisku tří bodů rozhodli v samotném závěru. Vítězný gól vstřelil v čase 59:04 Lukáš Krenželok, třetí branku hosté přidali při následné power play domácích. Severočeši si tak připsali sedmou výhru v řadě, Hanáci prohráli osmé domácí utkání za sebou a jsou v této statistice nejhorším týmem soutěže.

Oba týmy začaly opatrně a diváci viděli jen minimum šancí. Do první větší příležitosti se dostal Liberec až ve 13. minutě a hned vstřelil branku. Po Maroszově nahození se puk odrazil k Lencovi, který překonal Lukáše. Olomouc hrála během první třetiny tři přesilové hry, ani jednu však nevyužila. Do dobré střelecké pozice se během jedné z nich dostal Irgl, ale jeho pokud stihli hosté včas zablokovat.

Využít přesilovku se Olomouci povedlo až na začátku druhé části. Škůrkovo nahození od modré čáry skončilo bez teče až za Hrachovinou. Vrátit Liberci vedení zpět mohl Hudáček, brankář Lukáš ho však vychytal. Ještě lepší zákrok si pak připsal v přesilové hře, kdy betonem vykopl nebezpečně tečovaný puk.

Dobrým zákrokem se prezentoval také hostující brankář Hrachovina, který kryl lapačkou střelu Irgla. Stejně si pak vedl také při olomouckém přečíslení tří proti dvěma, které zakončoval Skladaný.

Olomouc sehrála dobrou přesilovou hru také na začátku třetí třetiny. Hrachovina si ale dvě nebezpečné střely z levé strany pohlídal a zasáhl betonem. Na opačné straně se ke dvěma střelám dostal Birner, Lukáš proti němu nadvakrát zasáhl.

Když už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, dostal se ke střele ze středu hřiště Krenželok a poslal puk mezi Lukášovými betony do sítě. Gólovou pojistku hostů pak ještě při olomoucké hře bez brankáře přidal díky šťastnému odrazu puku Jelínek.

21. kolo hokejové extraligy:

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 0:1 po sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd Řepík. Rozhodčí: Pešina, Pražák - Pešek, Malý. Vyloučení: 4:4. Diváci: 3912.

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Zahradníček (M. Stránský, O. Kovařčík) - 11. Koblasa (Skuhravý, V. Polák), 32. Gríger (T. Rachůnek), 37. Vondráček (Kohout), 37. Vondráček (Graňák, Skuhravý), 48. T. Kubalík (Raška, Kohout), 57. T. Mikúš (O. Beránek, V. Polák). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Jindra, Zíka. Vyloučení: 3:2, navíc Marcinko (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5008.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň 0:5 (0:2, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Kodýtek (Čerešňák, Budík), 20. Kracík (Gulaš, Kantner), 46. Gulaš (Kantner, Mertl), 51. Kracík (V. Němec, Rob), 55. Kracík (V. Němec). Rozhodčí: Jeřábek, Kika - Gebauer, Lederer. Vyloučení: Využití: Diváci: 5153.

Rytíři Kladno - HC Dynamo Pardubice 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Bílek (Réway, Barinka), 45. J. Strnad (Réway, Nash), 48. Austin (Nash) - 14. Tybor (Mandát, R. Kousal), 26. R. Kousal (Tybor, Eklund). Rozhodčí: Hodek, Bejček - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4892.

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. R. Pilař (R. Pavlík, Dragoun), 21. Smoleňák (Zámorský, Dragoun), 32. Cingel, 34. M. Chalupa (Zámorský), 59. Vincour, 60. Rákos (Smoleňák) - 40. F. Lukeš (T. Pavelka, V. Hübl), 53. V. Hübl (Trávníček). Rozhodčí: Hejduk, M. Sýkora - Gerát, Hynek. Vyloučení: 7:7, navíc Vopelka - Jánošík 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4376.

HC Olomouc - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Škůrek (Irgl, P. Musil) - 13. Lenc (Marosz, Filippi), 60. L. Krenželok (Graborenko, L. Hudáček), 60. P. Jelínek. Rozhodčí: Šír, Ganger - Kubičík, Klouček. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 3867.

Foto: ČTK/Taneček David

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi