Vítkovice zdolaly Kometu, mistr padl v Liberci

Radost hokejistů Vítkovic.

Druhým kolem pokračuje nejvyšší česká hokejová soutěž. Vítkovice v něm porazily Brno 5:1 a po páteční výhře po samostatných nájezdech v Hradci Králové si připsali druhé vítězství. Radoval se i Třinec, který po výhře 5:2 v Karlových Varech zůstává stoprocentní. Naopak obhájce titulu z Litvínova padl v Liberci.

Vítkovice vkročily do domácí premiéry v ročníku plné elánu a v úvodních dvou minutách Kometu takřka nepustily z pásma. Díky vlastní iniciativě na gól nemusely čekat dlouho. Olesz se v 11. minutě zmocnil vlastní zblokované přihrávky v mezikruží a zápěstím ranou pod břevno nedal Čiliakovi sebemenší šanci.

Zasloužené vedení ale domácí mohli rychle pozbýt. Do té doby poněkud zakřiknutá Kometa poprvé vystrčila růžky. Hynek Zohorna střelhbitě objel bránu, ale Kantor mu stejně hbitým přesunem nedovolil zasunout puk do brány. Hosty však záhy brankář podržel také: Vandasovo sólo zakončené ranou pod horní tyč zmařil Čiliak.

Závěr první části musel jako hlavní rozhodčí odřídit pouze Šír, jehož kolega Čech po nešťastném odrazu kotouče od brusle domácího obránce Šticha byl odveden na šití do ošetřovny. V nástupu do druhé části se role týmů zrcadlově obrátily. Brno už po 49 sekundách vyučilo soupeře parádní souhrou Hrušky a Němce a brzké vyrovnání přelilo poměr sil na stranu Jihomoravanů.

Převaze Komety ale chyběla lepší finální část. A tak se v 36. minutě znovu prosadil vítkovický Olesz, který z brankoviště v přesilové hře přehodil Čiliaka a obnovil domácí náskok. Přehršle příležitostí neměl žádný celek, Vítkovice si však v zakončení počínaly jednodušeji. Kantor ve 44. minutě sebral vyrovnání Hruškovi a o tři minuty později Olesz v přesilovce Čiliakovi skvěle zastínil Kudělkovu střelu od modré čáry.

Brněnští po třetím gólu složili zbraně a nakonec v Ostravě prohráli krutým rozdílem čtyř branek. Zdráhal zpoza brány zasunul puk za dezorientovaného Čiliaka a ještě tři minuty před koncem si na něm po sólovém nájezdu smlsnul bekhendovou kličkou Hlinka.

Třinec má další tři body

Trenéři Karlových Varů Mlejnek a Mariška po páteční prohře v Plzni zamíchali sestavou. Úvodní šanci zápasu si vytvořil hostující Rákos, ale brankář Habal ji zlikvidoval. Na druhé straně přestřelil Hruška. Ve 13. minutě se radovali Oceláři, když po Plíhalově vhazování zamířil od modré čáry přesně k levé tyči Milan Doudera. Za 33 vteřin prostřelil Habala z mezikruží mezi betony Klepiš.

Domácí se dočkali snížení v 18. minutě při přesilovce pěti proti třem. Kapitán Duda přihrával před branku a puk se odrazil od Haščákovy brusle za Hamerlíkova záda. První trefu zkušeného slovenského útočníka v české extralize potvrdil až videorozhodčí.

Slezané i ve druhé třetině domácí přehrávali, soustavný tlak hostí mezi 22. až 26. minutou vyústil v branku Draveckého, který využil nezištnou přihrávku Polanského. Hosté i přes herní převahu několikrát zbytečně faulovali. V polovině zápasu byli krátce po sobě vyloučeni Lukáš Doudera s Draveckým a Karlovarští hráči znovu měli možnost hrát v pěti proti třem, tentokrát 109 vteřin.

Ale početní výhodu nevyužili a po Irglově úniku mohli dokonce inkasovat. Slabší chvilku při své přesilovce si vybral i Třinec, který jen za cenu faulu zastavil ve 36. minutě unikajícího Vojtěcha Tomečka. Ten trestné střílení tvrdou ránou z mezikruží využil. Hosté však opět zapnuli na vyšší obrátky a o tři minuty později při signalizovaném vyloučení Dudy po krásné kombinaci s Rákosem Irgl zvýšil opět na dvoubrankový rozdíl.

Závěrečnou dvacetiminutovku začali aktivněji domácí, ale se střelami Marosze i Vachovce si Hamerlík poradil. Když to vypadalo, že by se Energie mohla vrátit do zápasu při vyloučení Jaška, prosadili se naopak Třinečtí. Po Sičákově chybě na modré čáře se k puku dostal Orsava a z bezprostřední blízkosti dal výsledku konečnou podobu. Nic na tom nezměnila ani třinecká přesilovka pěti proti třem trvající 85 vteřin.

Plzni pomohl Kubalíkův hattrick

Úvod byl zcela jasně v režii domácích. Ti při premiéře před vlastním publikem v novém extraligovém ročníku vypadali hodně natěšení na ostrý boj o body, jenže při své ofenzivní aktivitě ztroskotávali na skvěle chytajícím Machovském.

Mladý gólman v brankovišti Škody měl navíc i porci štěstí, když ve čtvrté minutě na konci přesilovky nahodil puk Tybor a teč Jakuba Svobody skončila na tyči. Hned poté vytáhl Machovský během pár vteřin dva skvělé zákroky. V šesté minutě už domácí kanonýr Petr Sýkora zvedal oslavně ruce ke stropu haly, jenže rozvlnil pouze boční síť.

Nedlouho poté byl Machovský opět v akci, po skrumáži za jeho zády zabránil jistému gólu na brankové čáře zaskakující útočník Preisinger. Západočeši se poprvé výrazněji připomněli ve 12. minutě, jejich kapitán Kratěna však svůj bekhend k úvodní trefě nedotáhl.

Nemusel však smutnit dlouho; ve 14. minutě si po dvou Kracíkových pokusech, jež vyrazil Kristan, našel kotouč Kubalík a pohodlně ho za betonem domácího brankáře uklidil do branky. První přesilovku si pak zahrála i Plzeň, jenže Lev netrefil krásnou Hossovu nabídku.

První trefa zápasu zcela změnila jeho ráz. Hosté byli od té chvíle výrazně nebezpečnějším mužstvem a zkraje druhé části při početní výhodě zatápěli Kristanovi. Ve 29. minutě netrefil po přečíslení tří na dva ve velké šanci Kubalík, pak šokoval celou arénu Moravčík, když zblízka nedokázal zavěsit, ačkoliv před ním byla zcela prázdná branka.

Hosty tak za špatnou koncovku potrestal v polovině 35. minuty při přesilovce ranou od modré čáry Čáslava. Jenže nedělní hrdina zápasu Kubalík minutu před druhou přestávkou vrátil vedení svému týmu a v nástupu do třetí třetiny poslal z trestné lavice předčasně zpět do hry Tybora.

Na 4:1 ve prospěch Škody navíc po závaru před Kristanem zvýšil Hossa a prakticky rozhodl. Alespoň trošku zdramatizovat závěr mohl krátce poté Jakub Svoboda, když zakončoval přečíslení dvou na jednoho, ale bekhendovým blafákem minul. Na druhé straně nepřipustil vyšší rozdíl ve skóre Kristan, když vychytal Lva. Bližňák navíc trefil tyč.

Litvínov klopýtl v Liberci

Utkání mezi Libercem a Litvínovem začalo svižně a oba brankáři byli v permanenci. Aktivnější byli domácí - v přesilovce zkoušel Janusovu pozornost Bulíř a poté i Valský. Nápor domácích přibrzdilo ve 12. minutě Ševcovo vyloučení na pět minut a do konce utkání. Hned v úvodu přesilovky měl velkou šanci hostující Hübl, ale minul branku. Po následné sérii vyloučení byli v tlaku hosté a Lašákovi pomohla po Pavlíkově střele horní tyč. Skóre se měnilo v 18. minutě, kdy se prosadil střelou od modré čáry Ulrych.

Hned v úvodu druhé třetiny ohrozil Lašáka Kubát a po něm i dorážející Gerhát, ale domácí brankář byl na místě. Na druhé straně se skvěle předvedl Janus, jehož ho ani nadvakrát nepřekonal Řepík. O minutu později se situace otočila, před Lašákem byl sám Hanzl, ale domácí brankář bravurně zasáhl.

Při početní výhodě Litvínovských pěti proti třem už ale kapituloval. V 31. minutě ho po souhře před brankovištěm překonal Hübl. Arénou se pak nesl bouřlivý potlesk, když se na kostce objevily záběry legend obou klubů Petra Nedvěda a Martina Ručinského, kteří společně sledovali utkání.

Závěrečnou část zahájil šancí Hübl. Bílí Tygři kontrovali nájezdem Birnera, ale Janus byl pozorný. Ve 49. minutě už ale nestačil na rychlou střelu nad ledem, kterou na jeho branku vyslal Valský. Nabuzení domácí pokračovali v tlaku a v 51. minutě se na brankovišti prezentoval důrazem znovu Valský a zvýšil na 3:1.

Hosté mohli zdramatizovat utkání v 55. minutě, ale liberecká defenzíva závar zvládla. A v další minutě udeřili opět domácí. Po Krenželokově přihrávce se trefil Vampola. Domácí si pak vítězství za skandovaného potlesku publika pohlídali.

Chomutov zvládl domácí premiéru

Do první velké šance zápasu mezi Chomutovem a Boleslaví se dostal hostující Jarůšek, jehož střelu Kopřiva vyrazil lapačkou. Výrazně více práce měl jeho protějšek Rittich. Při Voráčkově vyloučení zlikvidoval šanci Szathmáryho. Ve 13. minutě se do slibné pozice dostal Dušek, ale neuspěl stejně jako později Pospíšil, Hovorka nebo zcela osamocený Kaše.

Na začátku druhé třetiny přišli hosté již o druhého hráče, po Voráčkovi ze zápasu odstoupil po nárazu na mantinel i Pacovský. Severočeši pokračovali v neproměňování šancí. Rittich se vyznamenal proti Davidu Květoňovi.

Oba týmy měly šanci vstřelit vedoucí gól v přesilových hrách, kterých si ve druhé části zahrála dostatek i Mladá Boleslav. Oba brankáři však drželi čisté konto, domácí Kopřiva i proto, že šest sekund před druhým odchodem do kabin zlikvidoval šanci Jarůška.

Ve 46. minutě se bezbrankový stav změnil, postaral se o to po rychlém protiútoku a Vondrkově přihrávce David Květoň. Piráti se tak dočkali premiérové trefy po návratu do extraligy. Vedení však Chomutovu dlouho nevydrželo, v 50. minutě Kopřivu překonal Pabiška a vyrovnal. Nakonec se z výhry přece jen radovali domácí, dvě minuty před koncem rozhodl Sklenář.

Sparta zůstává neporažená

Nejen faktor prvního domácího zápasu přilákal 5802 diváky na Zimní stadion Luďka Čajky. Byly to také legendy zlínského hokeje. Útočníci Čajánek, Leška a Balaštík, který naposledy působil v Liberci, ukončili kariéru a v neděli se dočkali náležité rozlučky. Pak všichni tři usedli na tribunu a sledovali souboj se Spartou.

Ten začal opatrně, hned první větší šance však skončila gólem. Pech uvolnil Kumstáta, který překonal Kašíka blafákem do bekhendu. Zvýšit mohl v následné přesilovce Hlinka, puk mu však v zakončení přeskočil hůl. Další vyloučení domácího hráče ale už Pražané potrestali. Střelu Čajkovského Kašík neudržel v náručí a puk doklepl do branky Přibyl. Na druhé straně mohl snížit Ondráček, svou tečí však těsně minul.

Do druhé části nastoupil Zlín s úplně jinou hrou. Po 40 vteřinách přesně tečoval střelu Aleše Holíka nový kapitán Veselý. Tlak domácích se zvyšoval, blízko vyrovnání byl Petr Holík, ale Pöpperleho nepřekonal. Ve 26. minutě se už domácí radovali, když se prosadil střelou od modré čáry Žižka.

Otočit skóre při následné početní výhodě, ovšem Petr Holík, Matějíček a ani Říčka na Pöpperleho nevyzráli. A tak se dočkali hosté. Saboliče ve 32. minutě ideálně uvolnil Pech a slovinský útočník z první propálil Kašíka. Do konce třetiny už se domácí jen bránili. Kašík vychytal Netíka i Kudrnu, ale 24 sekund před koncem druhého dějství při hře čtyř proti čtyřech opět Pech našel Poláška, jenž překonal ležícího zlínského gólmana.

Začátek třetí třetiny vyšel lépe hostům. Při vyloučení Čecha, který faulem zamezil téměř jisté brance, zvýšil Hlinka. Sparťané předvedli totožnou akci jako v pátek proti Olomouci, kdy Réway z levé strany uvolnil sparťanského kapitána na pravé kruhu. Odpovědět mohl Veselý i Cibák, na druhé straně měl šanci Buchtele. Výsledek už jen zkorigoval tvrdou a přesnou ránou Aleš Holík.

Hradec zvítězil v Olomouci

Úvodní buly vhodil fanoušek Mory, který však utkání vnímá trochu jinak než většina olomouckých hokejových nadšenců. Ondřej Zelenka je nevidomý, přesto už dva roky navštěvuje zápasy Kohoutů. Centr první pětky domácích Jakub Herman měl na vhazování speciální bílou hokejku, která půjde do dražby.

Hned při prvním střídání byly šance na obou stranách. Tu olomouckou nevyužil Kafka, na druhé straně zahrozil kapitán Šimánek. V polovině třetiny vyzkoušel Kacetla Mikúš, ale bekhendovou střelou zblízka brankáře Mountfieldu nepřekonal. A v další obrovské šanci opět Mikúš těsně minul.

Ve 13. minutě šli do vedení hosté, když Kudrna uplatnil svůj důraz a dostal puk za Konráda. Na druhé straně mohl srovnat Holec, ale v dobré šanci nezamířil přesně. V přesilové hře pak možnosti neproměnili Jaroměřský a Laš. V závěru úvodní třetiny hráli hosté přesilovku pět na tři, ale o výhodu přišli po faulu Pilaře a po vyloučení kapitána Šimánka se síly na ledě srovnaly.

Druhá část začala přesilovkou domácích. Po dalším vyloučení Mountfieldu hrála Mora ve čtyřech proti třem a další velkou možnost spálil Mikúš. Na Kacetla nevyzrál ani Kafka. Hosté se připomněli ve 26. minutě po nebezpečné teči Šimánka, kterou kryl Konrád betonem.

V závěrečném dějství se Mora dostala do většího tlaku při své sedmé přesilové hře, ale Kacetla ohrozila jen střelami z dálky. V předbrankovém prostoru se domácí neprosadili. Pak už se Olomoučtí marně snažili dobýt obrannou tvrz Mountfieldu a do větší šance se už nedostali. V 59. minutě ještě pálil Eberle, ale Kacetl byl opět připraven. Domácí zkusili v závěru power play a výsledek dovršil Červený.

2. kolo hokejové extraligy:

HC Vítkovice Steel - HC Kometa Brno 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Olesz (Štencel, Kudělka), 37. Olesz (Čerešňák, Strapáč), 47. Kudělka (Čerešňák), 52. Zdráhal (Kucsera), 58. M. Hlinka (Kovář, Pastor) - 21. J. Hruška (V. Němec). Rozhodčí: Čech, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:4, navíc V. Němec (Brno) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 5471.

HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Haščák (Duda, Sičák), 36. V. Tomeček z trestného střílení - 13. M. Doudera (Plíhal), 14. Klepiš (Polanský, L. Doudera), 26. Dravecký (Polanský, Klepiš), 39. Irgl (Rákos, L. Doudera), 47. Orsava (Hrňa). Rozhodčí: Šindler, R. Svoboda - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3142.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 35. Čáslava (Divíšek, Marcinko) - 14. D. Kubalík (Kracík), 39. D. Kubalík (Kracík, Indrák), 42. D. Kubalík (J. Sýkora), 47. Hossa (J. Sýkora, Preisinger). Rozhodčí: Hodek, Horák - Jindra, Zíka. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Diváci: 7854.

Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 18. Ulrych (Vampola, Birner), 49. Valský (P. Jelínek, Plutnar), 51. Valský (Vitásek), 56. Vampola (Krenželok) - 31. Hübl (Lukeš). Rozhodčí: Fraňo, Hrubý - Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 9:12, navíc Ševc (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4496.

Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 46. D. Květoň (Vondrka, V. Růžička ml.), 58. Sklenář (Kämpf) - 50. L. Pabiška (Urban, Kučný). Rozhodčí: Lacina, Pešina - Bláha, Špůr. Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 4692.

PSG Zlín - HC Sparta Praha 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 21. O. Veselý (A. Holík, P. Holík), 26. Žižka (Cibák), 60. A. Holík (Matějíček) - 6. Kumstát (Pech, Sabolič), 13. Přibyl (Čajkovský, Netík), 32. Sabolič (Pech), 40. Polášek (Pech), 45. J. Hlinka (Réway, J. Mikuš). Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:2. Diváci: 5802.

HC Olomouc - Mountfield Hradec Králové 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. J. Kudrna (Frühauf), 60. Červený (T. Knotek). Rozhodčí: Hribik, Mrkva - Kis, Lučan. Vyloučení: 5:7. Bez využití. Diváci: 4131.

Foto: ČTK/Horsinka Adolf

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi