V semifinále jsou také České Budějovice a Slavia

Hokejisté Českých Budějovic porazili v pátém čtvrtfinále play off extraligy Kladno 1:0 a zajistili si postup do semifinále. Na čtvrté výhře Jihočechů měl velkou zásluhu brankář Roman Turek, jenž potřetí v sérii udržel čisté konto.

Hosté se v zápase, který museli vyhrát, aby pro ně sezona neskončila, museli vyrovnat s velkou marodkou v zadních řadách. V obraně se tak objevila hned trojice nezkušených hráčů, mezi kterými byl i sedmnáctiletý extraligový debutant Gudas. Mezi beky poté figurovalo i jméno juniora Trončinského, který ještě na začátku neměl své místo v kádru a hrál spíše v první lize.

I díky tomu patřil úvod domácím. Ve 4. minutě mohl otevřít skóre osamocený Brabenec, Kopřivu v kladenské brance ale nepřekonal. Podobně dopadl o pět minut později Hudec a v první ze své série šancí Sailer. Po Bělohlavově chybné rozehrávce se mohl prosadit Veselý, ale neuspěl stejně jako v ojedinělé šanci na druhé straně Horna. V závěru první třetiny mohl otevřít skóre Sailer, ale Kopřiva jeho šanci zastavil a o pár vteřin později dokázal alespoň na horní tyč vytěsnit Novákovu střelu.

Play-off, osmifinále:

České Budějovice - Kladno 1:0

(0:0, 1:0.0:0)
Branka a nahrávka: 24. Hudec (Frolo). Rozhodčí: R. Polák, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 5814. Konečný stav série: 4:1.

 

Slavia - Třinec 3:2 v prodl.

(1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 9. D. Hruška (Novák), 43. V. Růžička ml. (Vondrka), 66. Klepiš (D. Hruška) - 6. Polanský (Skořepa), 31. M. Výborný (Štefanka). Rozhodčí: Mikula, Hodek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 10:7, navíc J. Novák - Peterek oba 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6690. Konečný stav série: 4:1.

 

Semifinálové dvojice:

České Budějovice - Karlovy Vary

Slavia - Liberec

 

Semifinále začíná za týden 19. března na ledě Slavie, druhá série odstartuje v Českých Budějovicích o dva dny později.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Kladno úpěnlivě bránilo a České Budějovice se snažily překonat výborného Kopřivu. A ve 24. minutě se jim to podařilo. Hudec zachytil ve středním pásmu rozehrávku hostí, prosmýkl se obranou Středočechů a vysokého gólmana prostřelil.

Vyrovnat mohli hosté o dvě minuty později. Nejproduktivnější hráč celku Geus Okna v play off Procházka se protlačil až před Turka, ale i díky Frolově faulu nedokázal svou akci úspěšně zakončit.

V následné přesilovce však místo ataku Turkovy branky bylo rušno před Kopřivou. Vak dokonce trefil tyč. V polovině normální hrací doby se trojice českobudějovických hráčů řítila na mladíčka Gudase, ale druhý gól z toho nebyl. Kopřivu následně prověřili Kotrla s Novákem, ani jim se ale zvýšit vedení domácích nepodařilo. Neuspěl ani ve 40. minutě Veselý.

Nepříznivý stav nutil Středočechy tlačit se více do útoku. Klidný Turek, jemuž Kladno nedalo v úvodních dvou zápasech série na jihu Čech ani gól, však dlouho v žádném velkém ohrožení nebyl. Obrana před ním totiž pracovala spolehlivě. Zřejmě i kvůli poměrně vysokému vstupnému nevyprodaná Budvar Arena se ale musela o výsledek strachovat. V 51. minutě vyzkoušel Turkovu pozornost Kuchler, na druhé straně mohl přiblížit domácí postupu Veselý. Neuspěl však stejně jako v 54. minutě Gulaš.

Ideální šanci vyrovnat měli hosté při následném Sičákově vyloučení, Mountfield však speciální přesilovkovou formaci Kladna ubránil. Prodloužení si poté Kladno nevybojovalo ani při power play.

Slavii poslal do semifinále Klepišův gól v prodloužení

Pražské Slavia vyhrála pátý zápas čtvrtfinále play off extraligy nad Třincem 3:2 v prodloužení a po výhře 4:1 v sérii postoupila do semifinále. Rozhodující gól vstřelil útočník Jakub Klepiš. Ani jeden z gólů v normální hrací době nepadl při standardním počtu hráčů na ledě; Oceláři si své dva úspěchy schovali na početní výhody, Slavia skórovala v přesilovce i oslabení.

Ohlasy trenérů:

Josef Jandač (České Budějovice):

"Musím pogratulovat našim hráčům, že zvládli utkání i celou sérii, která někdy bývá pro favorita ošidná. Myslím si, že Kladno hrálo velmi dobře, ačkoliv výsledek 4:1 na zápasy vypadá jednoznačně. My jsme se ale hodně nadřeli. V play off to ale takhle chodí. Já jsem hlavně rád, že jsme zvládli první dvě utkání doma po dlouhé pauze. Nevěděli jsme, co to s námi udělá. Potýkali jsme se ale s produktivitou. Vytvořili jsme si hodně šancí, ale nechávali jsme Kladno ve hře. To se stalo i dnes, kdy jsme ve druhé třetině měli několik vyložených šancí, ze kterých jsme mohli dát gól, po kterém bychom byli klidnější."

Zdeněk Müller (Kladno):

"Když zhodnotím celou sérii, tak určitě postoupil favorit. My jsme ale asi výkonem nezklamali a myslím si, že jsme byli důstojným soupeřem. Klíčovým momentem série byl asi druhý zápas u nás, který České Budějovice dokázaly vyhrát. Naši hráči ale za sezonu zaslouží pochvalu, protože v prosinci jsme byli poslední a nakonec jsme se dostali do play off a zvládli i předkolo. Klobouk dolů."

 

Vladimír Růžička (Slavia Praha):

"Zápasy byly velice vyrovnané a Třinec hrál velmi dobře. Věděli jsme, že nás čeká strašně těžký soupeř. Myslím, že rozhodly zápasy v Třinci. Tím, že to bylo 3:1, tak jsem už ráno trošku tušil, že na nás bude ležet tíha dohrát to do konce. Třinec byl hrozně nebezpečný, my jsme se sice snažili a bojovali, ale ve srovnání s výkony při třetím a čtvrtém utkání v Třinci to nebylo ono.

Břetislav Kopřiva (Třinec):

"Věděli jsme, že toto utkání je buď a nebo, ale chtěli jsme se samozřejmě ještě vrátit domů, i proto, že diváci jsou tam skvělí. Hrozně jsme o to usilovali a kluci předvedli výborný výkon. Gól jsme pak sice dostali po naší chybě, ale za výkon nemohu hráčům nic vytknout. Měli jsme tam předtím velkou šanci, kdy Barinka nedal a Svoboda výborně reagoval. Pak jeden hráč střídal, v té situaci tam chyběl a Klepiš to udělal s klidem. Postupuje Slavia a já jí gratuluji. U nás sehrála výborná utkání, velmi chytře a takticky, což asi rozhodlo.

Třinec se hned v úvodu pokusil zaskočit domácí Slavii náporem a jeho aktivita přinesla brzy své ovoce v podobě vedoucího gólu. Nejprve se v krátkém sledu objevil ve dvou výtečných příležitostech Steber, poté i Výborný, ale radost jim překazil gólman Svoboda. Chvilku nato však musel na trestnou lavici útočník Růžička a Oceláři ho poslali zpět na led již za 45 sekund po pohotovém zakončení Polanského z mezikruží.

Za necelou minutu se provinil proti pravidlům Tomica a nebezpečná hra vysokou holí mu vynesla dokonce čtyřminutový pobyt na lavici hanby. S dlouhým oslabením však přišla paradoxně také první vyložená šance Pražanů, v níž Beránek skvěle našel před Vojtkovým brankovištěm Vondrku, jenž svou teč namířil těsně vedle pravé tyčky. Následně hosté uzamkli bránící čtveřici před Svobodou a Polanský napálil z kruhu pro vhazování horní tyč.

Hned nato ovšem Oceláři špatně vystřídali, Novák našel zapomenutého Hrušku, který rychlým manévrem oklamal Vojtka a bylo vyrovnáno. Právě úspěšný střelec vymyslel ve 12. minutě další velkou příležitost domácích, když po souhře s Beránkem počkal s přihrávkou na dojíždějícího Vondrku, jenž však tváří v tvář Vojtka neprostřelil. Odpovědí Třince byla Tomíkova obrovská šance při dorážce, s níž si poradil Svoboda, ale poslední slovo si vzal znovu Hruška, když v 18. minutě napálil pravou Vojtkovu tyč.

Ve druhém dějství vyložených příležitostí ubylo, hra však byla nadále vyrovnaná a Třinec získával chvilkami navrch zásluhou nedisciplinovanosti domácích. Ve 29. minutě Svobodu hodně vystrašila Skořepova dorážka, ale opora domácích si přece jen poradila. Poté zahrozila Slavia opět v oslabení, Beránkovi sice v koncovce přečíslení dvou na jednoho spolu s Vondrkou nesedla střela podle představ, puk však nakonec jen těsně minul pravou Vojtkovu tyčku.

Vzápětí se v útočném pásmu usadili Oceláři a ve 31. minutě znovu vedli: obránce Výborný nahodil od modré čáry puk na branku a ten skončil v síti, neboť Svoboda ho přes klubko hráčů před sebou neviděl. Se Slavií mohlo být o tři minuty později ještě hůře, ale Barinka ve velké šanci minul odražený puk od zadního hrazení, když mohl lehce zamířit do odkryté branky za povyjetým Svobodou. Prostřední dvacetiminutovku končila přesilovkou Slavia, těžkou ránu Kadlece však bezchybně lapil Vojtek.

Početní výhodu si tak Pražané přenesli do třetí třetiny, dokonce si na 23 sekund vynutili její zdvojnásobení a přestože svým počínáním nebyli pro Vojtka nijak nebezpeční, stihli vyrovnat. Pouhých 18 vteřin před koncem jednoduché přesilovky napřáhl k první vážnější ráně Růžička, Vojtkovi úspěšně clonil ve výhledu Sup a bylo vyrovnáno. Ve 49. minutě po Hruškově akci pálil Kadlec, Vojtek si však poradil, stejně dobře si vedl i Svoboda proti Tomíkově pokusu.

Slavia stupňovala svůj tlak, ostřelovala Vojtka ze všech stran a úhlů, a byla na ní patrná snaha rozhodnout v základní hrací době, zřejmě i pod tíhou vzpomínky na druhý duel, který pro sebe v nájezdech získali Oceláři. V 55. minutě to dvakrát během pár vteřin zkoušel bekhendem Bednář, ale marně. Minutu a půl před koncem mohl naopak na druhé straně rozhodnout Moravec, Svoboda byl však pozorný. I proto se stav 2:2 do konce 60. minuty již nezměnil a na řadu přišlo prodloužení.

V jeho úvodních vteřinách mohl rozhodnout Hruška, když se prohnal kolem Sekeráše, ale tísněn zakončil pouze vedle. Na druhé straně prováhal obrovskou šanci Barinka. Slavia však využila toho, že hosté to měli dál na svou střídačku, po rychlé předávce puku se dostal tváří v tvář Vojtkovi Klepiš a v čase 65:44 precizním blafákem rozhodl.

Foto: ČTK

Autor: ČTK , - ras -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi