Třinec se porve se Spartou o titul, Vary budou bojovat o život

Sparta, nebo Třinec? Nebo někdo úplně jiný?

Do startu hokejové extraligy zbývají dva dny. Elitní tuzemská soutěž láká mnoha příběhy, ať už novým domovem pražské Sparty, extraligovými návraty trenérů Růžičky a Hadamczika i vyrovnaným bojem mezi čtrnácti účastníky.

On-line deník TÝDEN.CZ pro vás zmapoval pohyby na hráčském trhu a pokusil se tipnout, v jakém pořadí skončí kluby po základní části. Souhlasíte? Zajímají nás i vaše tipy. Své pořadí můžete sestavit například v komentářích na našich stránkách na sociální síti Facebook. 

Oceláři Třinec.

OCELÁŘI TŘINEC

Loni chyběl jediný krůček. Místo gejzíru oslav třinečtí hokejisté jen smutně sledovali vítězný ryk šampionů z Litvínova. Bolestivá prohra třineckou chuť po úspěchu neunaví. Naopak, síla peněz je mocná. Nejbohatší extraligový klub podává dlouhodobě konstantní výkony a již se sžil s rolí extraligového favorita. S uzdraveným Zbyňkem Irglem a stabilizovaným kádrem, který posílil zkušený forvard Svačina, může opět směle pomýšlet na historicky druhý extraligový titul.

Příchody: Vladimír Svačina (Třinec).
Odchody: Vladimír Roth (Novosibirsk), Štefan Růžička (?), Martin Trončinský (Mladá Boleslav), Jurij Repe (Kladno, hostování), Lukáš Žejdl (Mladá Boleslav, hostování), Miroslav Svoboda (Havířov, hostování).

Tip TÝDNE: 1. místo

Sparta Praha.
SPARTA PRAHA

Podvědomě to všichni tuší. Sezona bez finále rovná se v případě pražského klubu zklamání. A to trvá už dlouhých osm let. Sparťané získali během léta nový impuls v podobě nového domácího stánku - moderní O2 arény. Další novinkou bude fakt, že po pádu Slavie zůstali jediným pražským extraligovým zástupcem. Ač v létě přišli o důležité články sestavy - obětavého kapitána Rolinka a hbitého beka Ďalogu, tým vhodně doplnili. Sparta, kterou díky Sportovnímu holdingu Praha také příliš netíží finanční trable, bude letos opět silná.

Příchody: Tomáš Pöpperle (Soči), Michal Čajkovský (Hersey, AHL), Ryan Glenn (Kärpät), Michal Dragoun (Kladno), Tomáš Netík, Andrej Kudrna (Slovan Bratislava).
Odchody: Jaroslav Janus (Litvínov), Filip Novotný (Novokuzněck), Rastislav Staňa (zdravotní důvody), Marek Ďaloga (Kazaň), Karel Pilař, Tomáš Král (Hradec Králové), Adam Chlapík (Most), Tomáš Rolinek (Pardubice), Michal Vondrka (Chomutov).

Tip TÝDNE: 2. místo

Dynamo Pardubice.
DYNAMO PARDUBICE

Nové logo, návrat k tradičnímu jménu a zajímavé posily. Východočeská hokejová bašta je už po úspěchu hodně hladová, dvě sedmá v posledních dvou letech náročné publikum vůbec neuspokojily. Už jen návrat Tomáše Rolinka ukazuje na zlepšení poměrů v klubu, které v minulých letech nebyly zrovna ideální. V týmu je hned několik hokejistů, které pro Pardubice dýchají a Východočeši tak mohou být směle černými koňmi sezony.

Příchody: Tomáš Rolinek (Sparta), Tomáš Bokroš (Trenčín), Michal Šeda (košice), Marek Drtina (Skalica), Adam Havlík (Znojmo), David Tomášek (Belleville), Jakub Svoboda (Zlín, hostování), Tomáš Divíšek (Slavia).
Odchody: Aleš Píša (bez angažmá), Jan Semorád (Zvolen), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Tomáš Zohorna (Chabarovsk), Václav Benák (Karlovy Vary), Ludwig Niederbach, Tomáš Rusina, Matej Sikela (všichni Šumperk, hostování), Marek Drtina (Prostějov, hostování)

Tip TÝDNE: 3. místo

Kometa Brno.
KOMETA BRNO

Hrdí Moravané sází v posledních letech na poctivou koncepci. Kádr opět nepoznamenalo silné zemětřesení. Po odchodu reprezentanta Michala Kempného upevnila Kometa obranný val zkušenými beky Richardem Stehlíkem a Tomášem Kaberlem. O to, aby Kometa zůstala nadále mezi elitním kvartetem (loni brala bronz, předloni stříbro), se pokusí postarat i po uznání lačnící Alois Hadamczik, jenž si splnil svůj dětský sen.

Příchody: Tomáš Kaberle (Kladno), Richard Stehlík (Vítkovice).
Odchody: Michal Kempný (Omsk).

Tip TÝDNE: 4. místo

Škoda Plzeň.
ŠKODA PLZEŇ

Kromě Chomutova a Plzně se žádný další klub se nemůže pochlubit tím, že by z jeho kádru letos odešel byť jen jediný hráč do NHL. Z Plzně odešli rovnou dva, Simon do Pittsburghu a Mozík do New Jersey. Ztráta talentovaných hokejistů sice zabolí, ale Plzeň se "zahojila" třeba příchodem někdejšího nejlepšího střelce Kontinentální ligy Marcela Hossy. Po loňském kolapsu v předkole pomýšlí Indiáni na mnohem lepší závěr sezony.

Příchody: Jaroslav Kracík (Risersee), Tomáš Pitule (Kladno), Tomáš Andrlík (Prince George), Michal Poletín (Slavia), Miroslav Preisinger (Banská Bystrica), Marcel Hossa (MoDo).
Odchody: Dominik Simon (Pittsburgh), Lukáš Mensator (Kladno), Tomáš Sýkora (Přerov), Vojtěch Mozík (New Jersey).

Tip TÝDNE: 5. místo

Mountfield Hradec Králové.

MOUNTFIELD HRADEC KRÁLOVÉ 

Rozpad osvědčeného tandemu Mertl - Šimánek může hradecký tým bolet. I proto se východočeský klub snažil získat nové zajímavé tváře do týmu, z nichž je nejblyštivější Jaroslav Bednář. Bývalý útočník Slavie ale minimálně začátek sezony prošvihne kvůli potížím se zády. Zajímavě složený tým navíc posílil vytoužený ofenzivní obránce Karel Pilař, který zde již loni úspěšně hostoval ze Sparty. V minulých dvou premiérových sezonách v extralize tým dvakrát postoupil do čtvrtfinále. Minout by ho nemělo ani letos.

Příchody: Jaroslav Bednář, Adam Svoboda (oba Slavia), Adam Courchaine (Krefeld), Brian Ihnacak (Valerenga), Karel Pilař, Tomáš Král (oba Sparta), Bedřich Köhler (Zlín).
Odchody: Tomáš Mertl (Záhřeb), Pavel Kantor (Vítkovice), Peter Mikuš (Trenčín), Collin Valcourt (Quad City), Dávid Skokan (Slovan Bratislava, zkouška), Tomáš Pospíšil (Chomutov).

Tip TÝDNE: 6. místo

Verva Litvínov.

VERVA LITVÍNOV

Ohromně těžký úkol čeká úřadující šampiony z Litvínova. Mistrovská kocovina bývá hrozivá, Severočechům navíc odešly veledůležité opory, brankář Pavel Francouz a ikonický útočník Martin Ručinský. Zacelit tato místa bylo téměř nemožné, stejně jako zopakovat loňskou pohádku.

Příchody: Jaroslav Janus (Sparta), Michal Petrásek (Ústí nad Labem), Miroslav Hořava (Kladno).
Odchody: Juraj Majdan (Banská Bystrica), Pavel Francouz (Čeljabinsk), Jakub Petružálek (Örebro), Tomáš Frolo (bez angažmá), Martin Ručinský, Jiří Šlégr (oba konec kariéry), Petr Kousalík (Znojmo, hostování).

Tip TÝDNE: 7. místo

Piráti Chomutov.
PIRÁTI CHOMUTOV

Extraligový nováček nechce být pouze do počtu. Přes léto pro to udělal opravdu hodně. Majitel klubu Jaroslav Veverka nedbal pokažené image Vladimíra Růžičky a dal bývalému reprezentačnímu trenérovi k podpisu neobvyklou smlouvu na deset let. Trenér si k sobě vzal několik osvědčených hráčů, kteří mu dělali hokejovou radost v úspěšných letech ve Slavii. Play-off je pro tým kapitána Michala Vondrky jasným cílem.

Příchody: Jakub Sklenář, Marek Tomica (Slavia), Michal Vondrka (Sparta), Jekabs Redlihs (Karlovy Vary), Tomáš Pospíšil (Hradec Králové), Adam Jánošík (Košice), Petr Šidlík (Jihlava), Aleš Kranjc (Södertälje).
Odchody: Ondřej Kaše (San Diego), Alexander Titov (Jekatěrinburg), Jakub Stehlík, Libor Šulák (oba Znojmo), Tomas Sanisalo, Martin Šagát (oba Herning), Nikola Gajovský (Regensburg), Jaroslav Koma (Deggendorfer), Martin Kadlec, Tomáš Bartejs (Žlobin), Brett Skinner, Bryan McGregor Mario Scalzo (?).

Tip TÝDNE: 8. místo

PSG Zlín.

PSG ZLÍN

Berany čeká nová éra. Někdejší ikony už ukončily kariéry, letos tak učinili poslední zlínští mohykáni, Petrové Čajánek a Leška. Co dál? Tým Rostislava Vlacha čeká malá revoluce. Nebude příliš bolestivá, s mladými to ve Zlíně celkem umí, ale ani ne nijak závratně rychlá. Bude to letos stačit na předkolo?

Příchody: Daniel Štumpf (Skalica), Tomáš Sýkora (Poprad), Tomáš Čachotský (Jihlava, hostování), Martin Cibák (Olomouc), Aleš Holík (Šumperk), Petr Zavadil (Clermont).
Odchody: Bedřich Köhler (Hradec Králové), Tomáš Valenta (Olomouc), Jakub Svoboda (Pardubice, hostování), Petr Leška, Petr Čajánek (oba konec kariéry).

Tip TÝDNE: 9. místo

Bílí tygři Liberec.
BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Šílené výsledky z minulých sezon musí skončit. Kdysi hrdý klub, bojující pravidelně o nejvyšší příčky, zabředl v nevídaném bahně. Před třemi lety hrál dokonce baráž, loni opět potupnou skupinu o udržení. I proto musel klub nutně posílit kádr. A podařilo se. Vzpamatují se omámené "kočičky" a stanou se opět dravými šelmami?

Příchody: Martin Ševc (Skelleftea), Jan Stránský (Slavia), Michal Birner (KaIPa), Michal Řepík (Zug).
Odchody: Koba Jass (Skalica), Tomáš Filippi (Magnitogorsk), Michal Bárta, Tomáš Urban, Tomáš Voráček (všichni Mladá Boleslav, hostování), Jaroslav Balaštík (konec kariéry).

Tip TÝDNE: 10. místo

Vítkovice Steel.

VÍTKOVICE STEEL

Rudolf Huna, Ondřej Roman, Vladimír Svačina, v tomto složení nastupoval ještě loni první vítkovický útok. Zapomeňte na něj. Všichni tři klíčoví hráči z klubu odešli. Nutno říct, že bez odpovídající náhrady. Kádr Ostravanů výrazněji posílil pouze na pozici beků, kam přišel řízný Štich a šikovný Sloboda. Zápasy v Lize mistrů sice dávají naději, loňské desáté místo v konečném hodnocení ale nemusí být zrovna jednoduché obhájit.

Příchody: Karol Sloboda (Togliatti), David Štich (Slavia), Stanislav Balán (Karlovy Vary), Pavel Kantor (Hradec Králové),
Odchody: Ondřej Roman (Jekatěrinburg), Vladimír Svačina (Třinec), Rudolf Huna (konec smlouvy), Richard Stehlík (Brno), Lukáš Zíb (České Budějovice)

Tip TÝDNE: 11. místo

Mladá Boleslav.

MLADÁ BOLESLAV

Bruslařský, nebo barážový klub? Druhé, nepopulární nálepky, se středočeský klub díky loňské sezoně zbavil. Poprvé ve své historii si zahrál play-off hokejové extraligy a ve čtvrtfinále potrápil favority z Třince. Aby se podobný příběh opakoval, bylo by třeba posílit kádr. Stal se ale přesný opak. Tým kolem rodinného tandemu, trenéra Františka Výborného a jeho syna, útočníka Davida Výborného, bude mít letos opravdu hodně práce, aby se vyškrábal znovu ven ze nebezpečných sestupových vod v nepopulárním play-out.

Příchody: Marek Trončinský (Třinec), Lukáš Žejdl (Třinec, hostování), Radim Hruška (Karlovy Vary, hostování), Michal Bárta, Tomáš Urban, Tomáš Voráček (všichni Liberec, hostování)
Odchody: David Vrbata (Freiburg), Milan Mikulík (Grodno), Milan Hruška, Pavel Kašpařík (Slavia), Tomáš Jiránek (Slavia, hostování), David Skočovský, Jiří Rys (Ústí nad Labem, hostování), Lukáš Volf, Roman Čermák (Benátky, hostování), Michal Broš (konec kariéry), Roman Málek (konec kariéry).

Tip TÝDNE: 12. místo

Olomouc.

OLOMOUC

Loňský nováček se v klidných vodách tabulky držel během minulé sezony statečně, poté ale přišel propad a boj v play-out. Aktuální sezona nebude o mnoho snazší. Sice přišel úspěšný trenér Zdeněk Venera, bez Pavla Patery a Jiřího Trvaje ale přišel klub o cenné zkušenosti, nedořešené zůstávají i klubové problémy majitele Jiřího Dopity. Policejní razie a zabavené účetnictví na herní pohodě příliš nepřidá.

Příchody: Jan Eberle (Kladno), Tomáš Mik)š (Hokki), Branislav Konrád (Trenčín), Tomáš Török (Martin), Petr Kafka (Banská Bystrica), Tomáš Valenta (Zlín).
Odchody: Tomáš Rachůnek (Karlovy Vary), Radek Dlouhý (Trenčín), Rostislav Marosz (Karlovy Vary), Martin Cibák (Zlín), Ivan Majeský (?), Pavel Patera, Jiří Trvaj (oba konec kariéry).

Tip TÝDNE: 13. místo

Energie Karlovy Vary.

ENERGIE KARLOVY VARY

Po senzačním triumfu z roku 2009 to jde se Západočechy od desíti k pěti. Letos je ale čeká ještě těžší sezona. Klub přišel o generálního partnera ze Sokolovské uhelné, finanční vřídlo přestalo kapat. Nepříliš kvalitní kádr se bude muset vyrovnat s dalším uskromnění, karlovarské hokejisty čeká tuhý boj o extraligový život. Přežijí?

Příchody: Marcel Haščák (Chabarovsk), Michal Gulaši (Södertälje), Rostislav Marosz (Olomouc), Tomáš Rachůnek (Olomouc), Václav Benák (Pardubice)
Odchody: Ondřej Šmach (Banská Bystrica), Jekabs Redlihs (Chomutov), Stanislav Balán (Vítkovice), Radim Hruška (Mladá Boleslav, hostování), Roman Pšurný (Přerov)

Tip TÝDNE: 14. místo

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi