Třinec dal gól z půlky, Chumutov po přestřelce dotáhl šestku

Olomoucký brankář Falter dostal gól z půlky.

Hokejisté Třince si i počtvrté v sezóně poradili s Olomoucí a vyhráli 3:2. Kuriózní byl hlavně první gól, který Jank vstřelil od červené čáry. To Verva zachránila vítězství nad Kometou až v poslední třetině. Tu vyhrála 3:0 a otočila tak na konečných pět tři. Stejně povedenou třetinu měly i Vítkovice v Karlových Varech, které prohrávaly už o dva góly, nakonec ale zvítězily stejným poměrem. Dařilo se i Mladé Boleslavi, která překvapivě vyhrála v Plzni 2:1.

Třinec neměl s Kohouty lehké pořízení. Kombinačně to proti tuhé olomoucké defenzívě nešlo vůbec, a tak si domácí pomohli jinak. Obránce Jank vyvezl v 15. minutě puk z obranného pásma a ranou od červené čáry načapal dřímajícího gólmana Faltera na švestkách. Na dálku viditelná rána mu nad betonem prošla do sítě.

46. kolo hokejové extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Olomouc 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 15. Jank (Dravecký, Roth), 34. Kreps (Krajíček, Rákos), 37. Irgl (Adamský, M. Doudera) - 49. Holec (Vyrůbalík, Škůrek), 56. J. Galvas (Holec). Rozhodčí: Hejduk, Polák - Tošenovjan, Zika. Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 4276.

HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 5:3 (0:2, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 27. K. Pilař (Sörvik), 39. Martynek, 49. J. Černý (R. Hanzl, Pavlík), 54. M. Hanzl (R. Hanzl), 60. K. Pilař (Gerhát, M. Hořava) - 3. M. Kvapil (M. Erat, O. Němec), 20. Nečas (H. Zohorna), 35. R. Zohorna (Vondráček, Dočekal). Rozhodčí: Hribik, Bulanov (Rus.) - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení 4:5. Využití 1:1. Diváci: 4135.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 58. Kadlec (D. Kubalík, Preisinger) - 13. Hyka, 42. Urban (M. Látal, Hrdinka). Rozhodčí: Šír, Souček - Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:7, navíc Orsava (Mladá Boleslav) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4430.

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Ridera 3:5 (2:1, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Flek (D. Kindl), 11. Gríger (Mullane, Tomáš Dvořák), 53. V. Tomeček (Mullane) - 15. Balán (Szturc), 24. Klok (Tybor, D. Květoň), 37. Szturc, 38. D. Květoň (O. Roman, Klok), 43. Szturc. Rozhodčí: Hradil, M. Petružálek - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2166.

HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov 4:7 (1:2, 3:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. P. Sýkora (Rolinek, Ščotka), 21. Rolinek (Trončinský, Špirko), 25. Bárta (Chaloupka), 29. P. Sýkora (Trončinský) - 10. Poletín, 17. Huml (Vondrka), 25. Skokan (V. Růžička ml., Valach), 29. Huml, 33. Valach (Vondrka, Flemming), 37. Kämpf (Poletín), 53. J. Mrázek (Huml, Rutta). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Polonyi, Flegl. Vyloučení: 5:7, navíc Tomášek 10 min. - Flemming 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 6181.

HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 2:5 (2:1, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. P. Vrána (J. Hlinka, Řepík), 13. Klimek (Kalina, Buchtele) - 8. Nedvídek (R. Pavlík, Gregorc), 40. T. Knotek (Jaroslav Bednář), 43. Pláněk (Nedvídek, R. Pavlík), 46. T. Knotek (Jaroslav Bednář, Gregorc), 58. Jarůšek. Rozhodčí: Bejček, Hodek - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 7990.

Až v 34. minutě se po levé straně před bránu natlačil Rákos a akci po závaru dohrál nekompromisní dorážkou Kreps. Ocelářům se ulevilo a začali si i více dovolovat. Další gól už padl z vypracované kombinace: Irgl se v 37. minutě opřel bez přípravy do přihrávky Adamského a málem protrhl síť.

Zápas se v klidu dohrával podle třineckých not. Domácí mohli přidat i další gól, jenže Krepse vychytal Falter. Pohodu ale Slezanům pokazil 12 minut před koncem Holec, který zůstal za zády obránců a ze sóla švihem pod břevno snížil. Když se čtyři minuty před vypršením základní hrací doby po nevinně vyhlížející akci dostal k puku Galvas a dal druhý olomoucký gól, Třinec znervózněl.

Už necelé tři minuty před koncem Olomouc odvolala gólmana, ale v pásmu se neusadila a Vyrůbalík její šance záhy minimalizoval faulem na unikajícího Jaška.

Mladá Boleslav porazila konkurenta o play-off

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, ale pozorně bránicí hosté je do šancí nepouštěli. Mladoboleslavští se ubránili i během vyloučení Urbana a Indiánům nevyšla ani další přesilová hra ve 13. minutě. Ve vlastním oslabení jim totiž ujel Hyka, gólman Machovský sice jeho střelu zastavil, ale dojíždějící Stach v pádu nešťastně srazil puk do vlastní sítě. Strážce branky Středočechů Maxwell naopak zastavil pokusy Kubalíka a Kratěny.

Před polovinou zápasu zaváhal při rozehrávce přesilovky Klepiš, osamocený Kubalík však z mezikruží netrefil branku. Následně tempo opadlo a Indiáni se jen s obtížemi prosazovali přes hosty pečlivě střežené střední pásmo. Až před koncem druhé třetiny si domácí vynutili nápor, ale Maxwell chytal spolehlivě a poradil si i s šancí Koreise.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky udeřilo na druhé straně, když z levého kruhu nenápadnou střelou trefil Urban přesně levý horní roh branky a zvýšil na 2:0. Domácí trenéři ve snaze korigovat skóre stáhli hru na tři útoky. Hosté ale hrozili z brejků. Bombu Hanzlíka ve 45. minutě stačil Machovský vyrazit a z protiútoku neprostřelil z prostoru mezi kruhy Pulpán Maxwella.

Kanadský gólman podržel svůj tým i v 51. minutě, kdy při vyloučení Orsavy kryl střely Kratěny a Lva z bezprostřední blízkosti. V 57. minutě fauloval Vampola a Kadlec při power play tvrdou střelou z levé strany rychle snížil. Krátce před sirénou však neuspěl zblízka Kubalík a hosté slavili důležitou tříbodovou výhru.

Chomutov ovládl přestřelku a dotáhl se na Kometu

 Hokejisté Chomutova zvítězili v bláznivém utkání na ledě Pardubic 7:4. Piráti porazili předposlední Dynamo poprvé v sezoně a dotáhli se bodově na šestou Kometu Brno, když zlomili zápas na svou stranu zejména ve druhé třetině. Ta nabídla celkově sedm branek, oba týmy se navíc trefily při vlastním oslabení. Utkání přineslo také šarvátku mezi domácím Davidem Tomáškem a Brettem Flemmingem. Chomutovský obránce chvíli předtím fauloval Petra Čáslavu a zápas tímto momentem pro oba hráče skončil.

Dění na pardubickém ledě přitom od počátku nenaznačovalo, v jakou přestřelku se zápas postupně zvrhne. Dynamo začalo lépe a v deváté minutě se po akci Rolinka a střele Sýkory dostalo do vedení. Chomutov ale za necelou minutu díky důraznému Poletínovi srovnal. Piráti po gólu převzali režii hry a na pauzu odcházeli s vedením, jež zařídil střelou z hranice brankoviště Huml.

Pardubice si do druhé třetiny přenesly část přesilové hry a v ní tvrdou ranou pod horní tyč vyrovnal Rolinek. Domácí kapitán zároveň odšpuntoval gólové hody. Ve 25. minutě nejprve Skokan snadnou trefou do prázdné branky vrátil Chomutovu vedení, avšak za necelou půlminutu opět srovnal Bárta, který přesně zacílil z ostrého úhlu.

Dynamo pak dokonce otočilo skóre, navíc při vlastním oslabení. Sýkora ujel do brejku a trefil se mezi Lacovy betony. Vedení však vydrželo domácím jen 24 vteřin; Chomutov totiž v téže minutě zužitkoval pokračující přesilovku, když Huml trefil plachtící kotouč tak šikovně, že se od Hübla odrazil do branky.

Po čtvrtém gólu nastoupil do pardubické branky Růzička, ale ani on nedokázal čisté konto udržet delší dobu. I Chomutov se díky dělovce Valacha trefil při přesilovce soupeře a ve 33. minutě znovu vedl. Velkou možnost na vyrovnání následně neproměnil Starý, a tak znovu udeřili hosté. Dvoubrankový náskok zařídil Pirátům svižnou střelou z mezikruží Kämpf.

Možná zlomový moment přišel ve 46. minutě. Pronikajícího Čáslavu srazil nešetrným zákrokem Flemming, který za faul inkasoval trest na pět minut a do konce zápasu. Dynamo tak mělo k dispozici dlouhou přesilovku, zpočátku navíc na minutu zesílenou o předchozí trest Pirátů. Kýženou branku naděje však domácí nevstřelili a ani si nevypracovali kloudnou příležitost.

Stejnou výhodu následně měli i Piráti a ti si vedli o poznání lépe než soupeř. Před Růžičkovou brankou zůstal nehlídaný Mrázek a na druhý pokus přidal sedmou branku Chomutova, čímž definitivně rozhodl.

Hradec zvládl zápas o třetí místo

Hosté se v úvodu ubránili při Newtonově trestu, kdy pálil Vrána. Jeho vyloučení pak výhodu domácích přerušilo. Na druhé straně už při plném počtu hráčů na ledě zahrozili Bednář a Gregorc. V osmé minutě se radovali z vedení hosté, když se Pavlík natlačil před branku a z dorážky trefil odkrytou branku Nedvídek.

Sparta vyrovnala za 45 vteřin, když Vydareného z trestné lavice vrátil na led hned po 12 sekundách Vrána. Z levého na pravý kruh jej krásnou zadovkou uvolnil Hlinka a kanonýr Pražanů vstřelil 21. branku v sezoně. Vrátit vedení Mountfieldu mohl Pavlík.

Při Švrčkově vyloučení se Hradec neprosadil a naopak inkasoval. Kombinaci Buchteleho a Kaliny zakončil před brankou volný Klimek. Možnosti na vyrovnání měli Dej a Picard, blízko zvýšení náskoku byl naopak v 19. minutě Řepík.

Sparta mohla podruhé v utkání udeřit v oslabení v 35. minutě, ale Rybár Formanův únik zlikvidoval. Další přesilová hra se už Východočechům povedla a 20 vteřin před koncem druhé třetiny vyrovnali po bleskovém využití Ihnacakova trestu. Vránovo vyhození zachytil Bednář a uvolnil Knotka, který z pravého kruhu trefil odkrytou branku.

Hosté otočili stav v 43. minutě, kdy se Pláněk prosadil střelou od modré čáry. Sudí si u videorozhodčího ověřili, zda puk netečoval vysokou holí stínící Köhler, a gól uznali.

Hradec Králové vzápětí ustál oslabení při Dietzově trestu a sám využil Pechova pobytu na trestné lavici ke zvýšení. Bednářova střela se od obránce Piskáčka odrazila přímo na hůl Knotka, který opět z pravého kruhu trefil odkrytou branku. Hosté pozorně bránili náskok a v 58. minutě v power play dovršil výsledek do prázdné branky Jarůšek.

 Litvínov ovládl boj o šestku

Do domácí sestavy se vrátil obránce Sörvik, v brněnském dresu nastoupil po více než měsíci zkušený forvard Martin Erat. Na úvodní branku diváci čekali pouze do třetí minuty: Kvapil pálil švihem v početní výhodě a jeho střela propadla houští těl a brankáři Janusovi pod betonem. Domácí ohrozili Vejmelku až v polovině první části, ale Pavlíkovy střely od modré čáry zastavil pozorný brněnský gólman.

Na druhé straně ujela dvojice Erat, Hruška, druhý jmenovaný však nezakončil přesně. V 13. minutě si Černý zpoza branky vybruslil až před Vejmelku, ten byl u své tyčky pozorný. Další šanci měl Hübl, hostující brankář vytěsnil puk lapačkou. Jen 13 vteřin před koncem první třetiny dokázal využít chybu v domácí rozehrávce Nečas a zvýšil na 2:0 pro hosty.

První šanci druhé třetiny si připsal Dočekal, nejprve z mezikruží vypálil forhendem, poté si sjel i pro dorážku a zkoušel to bekhendem, ale Janus se vyznamenal. Litvínovští se v 27. minutě dočkali z čista jasna snížení na 1:2. Pilař se nerozpakoval, napálil puk od modré čáry a ten k překvapení všech skončil v brance.

Na druhé straně zahrozili hosté, nejprve Hruška vyprášil Janusovi betony, poté domácí brankář vytěsnil koncem hole Vondráčkovu střelu švihem a do třetice se vyznamenal Janus při ranách Haščáka a Čermáka. Ve 35. minutě přidali Brněnští třetí gól: Doležal chyboval před vlastní brankou a Radim Zohorna toho dokázal bleskově využít. Litvínovským se ale podařilo opět snížit, když v závěru třetiny proměnil samostatný únik Martynek.

Litvínovu narostla do třetí části křídla, nejprve neuspěl po samostatné akci Pavelka, o minutu později ale našlápl ve středním pásmu Černý, oklamal dva protihráče a střelou švihem propálil Vejmelku. Na druhé straně se opět vyznamenal Janus, jenž dokázal betonem zastavit Haščákovu dorážku.

V 54. minutě vyvinula obrovský tlak druhá litvínovská formace a dokázala ho přetavit ve vedoucí branku. Bezmocného brankáře překonal Martin Hanzl. Hosté byli jako opaření, do konce zápasu si nevypracovali žádnou větší příležitost a tak dal razítko na výsledek nekompromisní ranou ze středního pásma do prázdné branky Pilař.

Vítkovice nevzdávají boj o šestku

Po slavnostním úvodu, při němž byl karlovarský kapitán Skuhravý oceněn za klubový rekord v počtu kanadských bodů, který činil k dnešnímu utkání 387 bodů, začali utkání lépe domácí. Ve třetí minutě si vlastní zblokovanou střelu dojel Flek a poprvé překonal Bartošáka v brance Vítkovic. Srovnáno mohlo být o minutu později, ale pohledná individuální akce Tybora skončila na betonech gólmana Honzíka.

V 11. minutě po aktivním forčekinku v obranném pásmu hostů získala Energie puk, Mullane připravil pozici k zakončení pro Grígera a ten střelou z mezikruží navýšil vedení Západočechů. Aktivitu a převahu hráčů z lázeňského města zchladil ale Balán, který v 15. minutě snížil po hrubce Baldajeva za vlastní brankou.

Druhá dvacetiminutovka přinesla úplně odlišný obraz hry. Vítkovičtí přitvrdili v osobních soubojích a začali napadat karlovarské hráče již v jejich obranném pásmu. Zvýšená aktivita jim přinesla i brankový efekt. Ve 24. minutě našel Klok volné místo u pravé Honzíkovy tyčky a pohotovou střelou srovnal skóre na 2:2.

Zvýšená tvrdost hráčů obou mužstev přinesla v polovině zápasu sérii vyloučení, při kterých se opět prosadili Severomoravané. Nejdříve ve 37. minutě ve vlastním oslabení projel přes celé kluziště Szturc a střelou z vrcholu kruhu pro vhazování otočil vývoj utkání. O minutu později při vyloučení Beránka překonal Květoň počtvrté dnes nejistého Honzíka. Po obdržené brance sáhli domácí trenéři k jeho vystřídání Tadeášem Dvořákem.

Ve 43. minutě po další hrubé chybě namazal obránce Weinhold agilnímu Szturcovi a ten navýšil skóre již na tříbrankový rozdíl. Definitivní podobu výsledku dal v 53. minutě Vojtěch Tomeček, který zužitkoval ideální nahrávku Mullanea.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi