Sparta vyhrála i třetí derby, Vítkovice rozstřílely Liberec

Útočník Sparty Lukáš Pech (vlevo) v souboji s Michalem Poletínem ze Slavie.

Hokejisté Sparty porazili ve 37. kole extraligy Slavii 4:2 a ovládli tak i třetí pražské derby v sezoně. Jubilejní stý souboj 'S' v nejvyšší soutěži vyhráli domácí zejména díky druhé formaci ve složení Petr Kumstát, Lukáš Pech a Jan Buchtele, kteří si připsali každý jeden gól. Zápas sledovalo 11.146 diváků, což je čtvrtá nejvyšší návštěva sezony.

Slavia nastoupila do prestižního souboje hodně aktivně, důrazně a podařilo se jí Spartu zaskočit. A vcelku rychle i ukončila čekání na první trefu v derby v sezoně; již ve čtvrté minutě si najel na Bednářovu přihrávku Jiří Doležal a otevřel skóre. Zvýšit mohli hosté v přesilové hře, kdy hráli i ve čtyřech proti třem, podruhé ale Pöpperleho nepřekonali.

Sparta se výrazněji v útočném pásmu předvedla až v polovině první třetiny, kdy si hned vynutila faul soupeře a přesilovku nakonec i využila. Svobodu, jenž poprvé v sezoně nastoupil v brance Slavie od začátku utkání, překonal Kumstát. Hosté však dokázali získat vedení zpět na svou stranu, když se v 18. minutě prosadil Stránský.

Ve druhé části se ale Sparta předvedla ve zcela jiném světle. Vytvořila si trvalou převahu a zejména druhá formace vedená Pechem dělala Slavii velké problémy. Ve 25. minutě se ještě po přečíslení dva na jednoho Kumstát neprosadil, ale v následujícím střídání již Pech vyrovnal, když mu nezištnou přihrávku vrátil Kumstát. Obrat dokonal třetí člen útoku Buchtele, jemuž ale hodně pomohl chybující Knot.

Poté se ale hra opět více vyrovnala, i díky tomu, že se Sparta soustředila na pozornou obranu a čekala na další šanci. Ta přišla ve 48. minutě, kdy se do přečíslení dva na jednoho dostalo nejproduktivnější duo extraligy Hlinka s Tonem, který přesně zakončil a připsal si 29. gól v sezoně. Výhru si poté Sparta už v klidu pohlídala.

Vítkovice daly Liberci "osmičku"

Výrazně zlepšenou formu hokejistů Vítkovic v novém roce odnesl v 37. kole extraligy Liberec, který na ostravském ledě podlehl 4:8. Domácí vedli už 8:1, všech osm gólů dokázali nastřílet v rozmezí 18 minut a 33 vteřin první a druhé části. Gól a tři asistence zaznamenal Lukáš Kucsera. Vítkovice naplno bodovaly potřetí za sebou.

Na takovou pohromu to přitom pro Bílé Tygry zpočátku vůbec nevypadalo. Zápas se pro ně mohl vyvíjet mnohem příznivěji, ale Víšek ve druhé minutě v gólové šanci trefil brankáře Šindeláře do ramena. Vítkovice kontrovaly Němcovou ránou do tyčky a jakoby odzvonila domácí nápor. Právě čtvrtý útok složený z vítkovických mladíků zastihlo utkání ve skvělé formě a hostující obrana s ním měla plné ruce práce.

Brankář Vítkovic Filip Šindelář.Domácí však poslal do vedení Roman, který si v 15. minutě v přesilovce vybruslil z rohu do palebné pozice na střed a překonal Melicherčíka. Náskok Vítkovic zdvojnásobil o 76 sekund později Kucsera, který se po akci Němce dostal k vyraženému puku a doklepl ho do sítě. Kontaktní gól odmítl Šindelář, který ustál nebezpečný pokus Vlacha. Třetím gólem pouhých šest sekund před koncem prvního dějství soupeře v přesilovce srazil Barinka.

Ještě v úvodu druhé třetiny hosté zadělali na drama. Už s náhradníkem Schwarzem v zádech Liberec na domácí vletěl a Vlach snížil, ale jeho nápor pak pohřbila dlouhá - 113 sekund trvající - vítkovická přesilovka pět na tři. Barinka v ní bombou od modré čáry orazítkoval tyčku, ale odražený puk pod ležícím Schwarzem propašoval za čáru Húževka. Rozhodčí jeho trefu uznali až po konzultaci s kolegou u videa.

Sebevědomí Vítkovicím narostlo snad na nejvyšší možné maximum a soupeře doslova vymazaly z ledu. Lavině rychlých kontrů a kombinací Severočeši nebyli schopni čelit. Stehlík nenápadným pokusem z otočky švihem zavěsil popáté, šestý gól přidal Němec po lahůdkové spolupráci s Kucserou a Kolouchem. Přetíženou a statickou hostující obranu pak z brejku rozebrali i Huna s Romanem. A když v báječné pohodě hrající řada mladíků zvýšila Němcem na 8:1, odchozy si už v 34. minutě žádaly "desítku".

Na tu však nedošlo, po osmém gólu se vítkovický brankostroj zasekl a Liberec mohl dát výsledku přívětivější podobu. I hostům se povedly dát tři slepené góly během pěti minut. Výtisk nejprve využil přesilovku, Bulík s Vampolou pak na začátku třetí části skórovali dvakrát zblízka, ale na body to stačit zdaleka nemohlo.

Zlín doma opět prohrál, Třinec uspěl v Brně

Hokejisté Plzně zvítězili v repríze jarního finále na ledě Zlína 4:2. Dvěma góly, k nimž navíc přidal i asistenci, se blýskl hostující útočník Jakub Lev. Úřadující mistr tak ukončil pětizápasové čekání na bodový zisk z ledu soupeře. Berani sice smazali dvougólové manko, ale přesto nenavázali na tři výhry z venkovních duelů a před svými fanoušky vyšli potřetí v řadě bodově naprázdno.

Kometa Brno prohrála na domácím ledě s Třincem 3:4. Brňané už ve třetím zápase po sobě nezískali ani bod, stejně neúspěšnou sérii si připsali se shodnými soupeři Spartou, Litvínovem a Třincem i v předcházející čtvrtině soutěže. Naopak Třinec vytěžil ze tří utkání po sobě na soupeřově ledě osm bodů.

Chomutov pod Beckem padl, Vary porazily Pardubice

Chomutov podlehl při premiéře nového trenéra Jaroslava Becka Hradci Králové 0:2 a nezastavil sérii proher, která se tak prodloužila na deset utkání. Mountfield naopak zabral po třech zápasech bez bodu. Vítězný gól vstřelil ve 26. minutě Tomáš Knotek, výsledek pojistil při power play Rastislav Dej. Gólman Pavel Kantor udržel popáté v sezoně čisté konto.

Hokejisté Karlových Varů zvítězili v Pardubicích 4:1 a zavzpomínali tak na období mezi lednem 2009 a listopadem 2012, kdy na východě Čech zvítězili osmkrát za sebou. Energie potřetí v řadě naplno bodovala a ztrácí už jen tři body na desátou příčku. Stejně jako v minulém kole dal hattrick Petr Pohl.

37. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Kumstát (Pech, Přibyl), 27. Pech (Kumstát, Sičák), 29. Buchtele (Pech, Krejčík), 48. P. Ton (J. Hlinka) - 4. J. Doležal (Bednář, Štich), 18. Stránský (Wharton). Rozhodčí: Pešina, Turčan - Kostka, Flegl. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.146.


HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 3:4 (1:2, 0:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Š. Novotný (Burian), 46. T. Svoboda (Kempný), 47. H. Zohorna (Burian, Jan Hanzlík) - 8. Hrňa (Matuš, Rufer), 12. Polák (Bonk), 28. Adamský (Hrabal, Polanský), 40. Martin Růžička (Galvas, Polanský). Rozhodčí: Husička, Bernard - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno).


Rytíři Kladno - HC Verva Litvínov 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Tenkrát (Kuchler), 54. Eberle (Doudera, Černošek). Rozhodčí: Lacina, Pavlovič - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 3081.


PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 2:4 (0:1, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 35. Čajánek (Valenta, Zámorský), 37. Holík (Čajánek) - 19. Kratěna (Lev, D. Boháč), 27. Lev (Kratěna, Kašpařík), 38. Pletka (Vlasák, J. Jeřábek), 39. Lev (Martin Straka). Rozhodčí: Čech, Mikula - Jindra, Skopal. Vyloučení: 4:8, navíc O. Veselý 10 min., Okál (oba Zlín) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 4896.


Piráti Chomutov - Mountfield Hradec Králové 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávka: 26. Knotek (Dej), 60. Dej. Rozhodčí: Šindler, Hrubý - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 3318.


HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec 8:4 (3:0, 5:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Roman (Sloboda), 16. Kucsera (E. Němec), 20. Barinka (Burger), 24. Húževka (Barinka, Burger), 26. Stehlík (Burger), 31. E. Němec (Kucsera, Kolouch), 33. Svačina (Roman, Kucsera), 34. E. Němec (Kucsera, Kolouch) - 23. J. Vlach (T. Urban, Valský), 39. Výtisk (Bulík), 42. Bulík (Bartek), 44. Vampola (Výtisk). Rozhodčí: Hribik, Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:4. Využití: 3:1. Diváci: 5725.


HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 50. Somík (Nahodil, Endál) - 21. Pohl (Zaťovič, Balán), 35. Pohl (Gulaši, Balán), 45. Zaťovič (Kytnár), 60. Pohl (Gulaši). Rozhodčí: Minář, Šír - Bryška, Lučan. Vyloučení: 2:5, navíc Dresler a Balán (oba K. Vary) 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 7503.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi