Sparta porazila Liberec, mistrovská Plzeň padla v Třinci

Zleva brankář Liberce Marcel Melicherčík, jeho spoluhráč Petr Gřegořek a Ivan Rachůnek ze Sparty.

Hokejisté Sparty porazili v 43. kole extraligy Liberec 3:1 a upevnili si vedení v tabulce. Po zaváhání doposud druhé Plzně vedou Pražané soutěž s náskokem 18 bodů na Hradec Králové. Zápas, i díky akci Sparta vzdává hold, sledovalo 12.350 diváků, což je druhá nejvyšší návštěva sezony. Více fanoušků zavítalo jen na pražské derby.

Sparta začala utkání aktivně, gólové šance si ale dlouho nevytvářela. V šesté minutě ve slibné šanci netrefil poloodkrytou branku Klimek, následně měl ale více práce než Melicherčík domácí Pöpperle. Vampolovu střelu po přečíslení dva na jednoho vyrazil a poradil si i s nebezpečným pokusem Čutty. Do vedení se domácí dostali v první přesilové hře, na konci přesné kombinace Sparty byl Buchtele.

Na začátku druhé třetiny se do slibných šancí dostali Hlinka a Kumstát, Melicherčík byl však připraven. Na druhé straně Pöpperle zlikvidoval pokus Bulíře. V polovině zápasu fauloval v gólové šanci Vitásek Tona, nejlepší střelec extraligy se z následného trestného střílení nemýlil a připsal si 32. branku v sezoně. O tři minuty později se prosadil i druhý elitní hráč domácích - Hlinka, který tak oslavil svůj 600. zápas v dresu Sparty v nejvyšší soutěži.

Liberec bojující o posun do elitní desítky tabulky se snažil duel zdramatizovat, Pöpperle ale potvrzoval, že momentálně chytá ve velké pohodě. Ve 43. minutě si poradil i se samostatným nájezdem kapitána Tygrů Nedvěda. Poté zlikvidoval i střely Valského a Urbana, desátou nulu v sezoně ale nakonec neudržel. V 53. minutě jej překonal Filippi. Víc ovšem hosté nedokázali, i když téměř dvě minuty hráli v závěru power play.

Plzeň v Třinci nezvládla druhou třetinu

Díky čtyřem gólům ve druhé třetině porazili hokejisté Třince mistrovskou Plzeň 5:1. Škoda ve druhém dějství doplatila na chyby v obraně, dva góly jí dal Martin Adamský a s osmnácti brankami se znovu osamostatnil v čele třinecké tabulky střelců. Oceláři si drží úspěšnou sérii - v posledních deseti zápasech uhráli 23 bodů.

Plzeň pod Javorovým rychle vystřízlivěla z euforie po vítězství nad suverénní Spartou. Asi by mnohé bylo jinak, kdyby Kašpařík ve druhé minutě ze sóla netrefil jen brankáře. Hrubec však domácí podržel, v třetí minutě se naopak na opačné straně do odraženého puku bekhendem opřel Matuš a překonal Mensatora.

Hokejisté Třince ve 43. extraligovém kole převálcovali Plzeň.Třinec pak měl více ze hry. Květoň s Rákosem v 15. minutě už zvedali ruce nad hlavu, ale jejich společné úsilí zhatil Slovák, který puk vyhodil z brankové čáry. Indiáni sice netvořili hru, jejich brejky však zaváněly nebezpečím. Ještě za stavu 0:1 byl dvakrát sám před brankou Pletka, ale vyrovnat nedokázal.

Kromě nepřesné koncovky se Západočechům vymstila i mnohdy zbytečná vyloučení. Domácí v nich nezářili, ale ze čtvrté přesilovky soupeře srazili zřejmě rozhodujícím gólem Adamského. Plzeň do půlky utkání hrála v oslabení šestkrát po sobě.

Obrana, která v minulém kole vynulovala nejlepší extraligovou ofenzívu, se pak začala měnit v ementál. Mensator řadu nepříjemností dokázal pořešit, ale na biliárovou spolupráci Polanského s Adamským byl krátký. Po dvou slepených gólech během 94 sekund už Plzeň nedokázal zvednout ani oddechový čas a lepila se na ni další smůla. Bonk poslal puk na teč před hostující bránu a Mozík si střelu srazil do vlastní branky.

Třinec si za jasného vedení už mohl dovolit hrát na krásu. Další lahůdkovou souhru první řady zmařil Polanskému Mensator, ale domácí vzápětí znovu snadno pronikli středním pásmem a Polák nekompromisním příklepem přidal pátý gól.

Hosté se i v závěru s hrozivě vypadajícím skóre snažili něco udělat a povedlo se jim alespoň snížit, když v přesilovce skóroval ranou bez přípravy Kratěna.

Hradec porazil Slavii a vrátil se na druhé místo

Hokejisté Hradce Králové po dvou předchozích porážkách opět zabrali a porazili Slavii 3:1. Východočeši se s přispěním porážky Plzně v Třinci vrátili na druhou příčku, Pražané i potřetí za sebou během své celkem sedmizápasové venkovní série prohráli.

Hradec přišel v minulém kole po domácí prohře s Karlovými Vary o druhé místo v tabulce, navíc chtěl přerušit minisérii dvou proher. Slavia však v prosincovém zápase na hřišti Mountfieldu dominovala, na východě Čech vyhrála vysoko 6:1, což je rekordní porážka týmu kouče Petera Draisaitla v probíhající sezoně. V posledních osmi kolech ovšem Pražané uspěli pouze ve dvou případech.

A špatně začali také v Hradci. V páté minutě sice dostali díky Frühafouvě vyloučení za zdržování hry výhodu přesilovky, jenže při ní zaváhala největší slávistická hvězda. Útočník Bednář nezachytil na modré čáře spoluhráčovu přihrávku a doslova vypustil stíhání Deje, jenž ukořistil puk. Domácí křídlo proměnilo samostatný nájezd na Furcha střelou pod vyrážečku.

Od té chvíle se hrál hokej ve znamení obran. A Hradci sedí hra vycházející z pečlivé defenzivy; Slavia se sice snažila o nápor, ale neměla dostatek kvality, aby se propracovala k příležitostem.

Kantor v domácí brance držel čisté konto poměrně v pohodě. Pouze ve druhé třetině měl při hostující přesilovce štěstí. Střela vysokého obránce Valacha, jíž gólman nemohl přes clonící hráče vidět, se zastavila o horní tyč. Mountfield mohl odskočit po Marhově šanci, zkušený matador však na první gól v dresu mateřského klubu i nadále čeká.

Definitivní zlom přišel až během dvouminutovky ve třetí třetině. A mohla za něj první hradecká řada - ostatně jako již tradičně. Ve 46. minutě Kudrna vyšťouchl puk Štichovi a následný nájezd dvou na jednoho řešil střelou. Trefil přesně horní roh, jinak výtečný Furch neměl šanci. O dvě minuty později zakončil Mertlovu šikovnou akci perfektní ranou pod horní tyč kapitán Šimánek, jenž trefil dvaadvacátou branku v sezoně.

Slavia už pouze snížila. V 59. minutě skóroval útočník Langhammer, ještě před dvěma týdny hráč Hradce. Gólman Kantor tak přišel o šestou vychytanou nulu v sezoně.

Litvínov i Chomutov doma uspěly

Litvínov na svém ledě porazil Chomutov 2:1 po samostatných nájezdech. Piráti byli dvakrát v utkání blízko ukončení černé série. O těsné vedení během základní hrací doby přišli až v čase 56:25, kdy se trefil litvínovský forvard Kamil Piroš. V nájezdech měli mečbol po trefě Marka Sikory, ale Robin Hanzl dokázal vyrovnat a poté rozhodl Martin Ručinský.

Hokejisté předposledního Kladna zdolali Pardubice 4:3 po samostatných nájezdech, přestože ještě na začátku 49. minuty měli tříbrankové manko. Obrat dokonal vítězným gólem v rozstřelu útočník Michal Dragoun. Pardubice prohrály šestý z posledních osmi zápasů.

43. kolo hokejové extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 5:1 (1:0, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Matuš (Martin Růžička), 29. Adamský (Martin Růžička, D. Nosek), 30. Adamský (Polanský), 36. Bonk (Orsava), 39. Polák (Peterek, Linhart) - 44. Kratěna (Martin Straka, Lev). Rozhodčí: Hradil, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 3362.


HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 57. Piroš (Trávníček), rozhodující sam. nájezd Ručinský - 39. D. Hruška (Stehlík). Rozhodčí: Hodek, A. Jeřábek - Frodl, Charvát. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 4544.


HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 34. Micka (Roman Vlach, Hovorka), 60. Roman Vlach (Gulaši, Hovorka) - 37. Köhler. Rozhodčí: Pešina, Wagner - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 2517.


Mountfield Hradec Králové - HC Slavia Praha 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Dej, 46. Kudrna (Ptáček), 48. Šimánek (Mertl, Kudrna) - 59. Langhammer (P. Jelínek). Rozhodčí: Husička, Pavlovič - Bryška, Lučan. Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4132.


HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Buchtele (Přibyl, Pech), 30. P. Ton z trest. střílení, 33. J. Hlinka (P. Ton, Pilař) - 53. Filippi (Vitásek, J. Vlach). Rozhodčí: R. Čech, Horák - Jindra, Skopal. Vyloučení: 5:5, navíc Vampola (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 12.350.


Rytíři Kladno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:3 po sam. nájezdech (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 49. Rudovský (Patera, Kuchler), 54. Kuchler (Tenkrát), 56. Doudera (Bajaruns), rozhodující sam. nájezd Dragoun - 4. Cetkovský (Kolář, P. Sýkora), 27. Kolář (T. Zohorna, Tybor), 30. Tybor (Kolář, V. Kočí). Rozhodčí: Šír, Minář - Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 2165.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi