Souboj gigantů ovládl Třinec, Dynamo takřka zkrotilo Tygry

Třinec se v dalším kole extraligy utkal se Spartou.

Třinečtí hokejisté zdolali ve 30. kole extraligy Spartu 2:1, když o jejich vítězství rozhodl jedenáct minut před koncem v přesilovce Rastislav Špirko. Pražané po devítizápasové sérii nebodovali, zatímco domácí již popáté v řadě vyhráli o jediný gól. Branku a asistenci si připsal Rostislav Marosz. Liberec se protrápil k vítězství v Pardubicích, kde musel na poslední chvíli zachraňovat výhru. Severočeské derby Litvínova s Chomutovem opanovala Verva. Dařilo se i Zlínu, Olomouci a Plzni, které přetlačily soupeře v prodloužení.

S odchodem útočníka Polanského na hostování do Oltenu se pročistilo dusné prostředí mezi třineckými fanoušky a koučem Ocelářů Vladimírem Kýhosem a v uvolněné atmosféře se lépe dýchalo i domácím hokejistům. Po promarněné šanci hostujícího Formana rozjetého soupeře nejprve neúspěšně pokoušel Špirko, ale záhy už v sedmé minutě zavěsil Marosz, který po chybě sparťanské obrany zůstal zcela sám mezi kruhy a švihem překonal Pöpperleho.

Devět sekund před koncem druhé části odčaroval třineckou bránu Pech, který těsně před Hrubcem ze vzduchu tečoval Formanovo bekhendové nahození.

Domácí si následky gólu do šatny přenesli i do úvodu třetí částí a aktivnější Sparta byla blizoučko obratu. Během několika sekund ale Hrubce po ráně Formana spasila tyč a pak třinecký gólman vyrazil Pechovu ránu z trestného střílení, nařízeného za Hrabalův faul ve vyložené šanci.

Dva kritické okamžiky Třinec přečkal a pak ve 49. minutě udeřil v přesilovce. Rychlou souhru zakončil střelou z první Špirko, byť mu puk přeskočil a trefil jej horní hranou čepele. Hostům v závěru citelně scházel Forman, odpykávající si osobní desetiminutový trest, a skóre už nesrovnali.

Souboj Plzeň X Kometa rozhodl Lev

Střelu nekrytého Tršky ve třetí minutě stačil vyrazit gólman Indiánů Machovský a další příležitosti lépe bruslícím hráčům Komety nepovolila spolehlivá plzeňská obrana. Naopak v 15. minutě po Kadlecově ráně od modré čáry trefil dorážející Koreis bekhendem pravou tyč Vejmelkovy branky.

Těsně před první sirénou ukončil plzeňskou přesilovou hru zbytečným faulem Svoboda, když za úder hlavou inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. Dlouhou početní výhodu nakonec hosté zužitkovali. Ve 25. minutě Čermák našel na pravém kruhu volného Štencla a ten se střelou švihem trefil přesně do pravého horního rohu branky.

Plzeň vyjela na led proti Brnu.

Kometa zahájila třetí třetinu aktivněji, ale ve 44. minutě si pro sebe dopředu vyhrál buly před Vejmelkou Kratěna a zblízka vyrovnal na 1:1. Hosté mohli brzy odpovědět, gól Vojtěcha Němce v 50. minutě ovšem sudí po poradě s kolegou u videa neuznali.

Navíc byl vyloučen v brankovišti faulující Haščak, přesto ve vlastním oslabení ujel Káňa a vyjíždějící Machovský ho srazil jen za cenu trestného střílení. V něm útočník sice Komety neuspěl, ale 47 vteřin před koncem třetí třetiny nabídl Lev svým faulem hostům přesilovku.

V normální hrací době domácí bod ubránili a v 61. minutě Machovský skvěle vyrazil pokus Zaťoviče z bezprostřední blízkosti. Vzápětí naopak po dlouhém pasu Koreise rozhodl dorážkou vlastní střely Lev vracející se z trestné lavice.

Ševci zdolali Bruslaře, vítězství zařídil matador Okál

Skóre po bezbrankové první třetině neotevřel ani na začátku druhé dvacetiminutovky Klepiš, který z dorážky těsně minul odkrytou branku Zlína. Na druhé straně vychytal Veselého betonem přesouvající se Lukáš. A tak se na první gól muselo čekat až do 27. minuty, kdy domácí využili svou druhou přesilovku v zápasu a na konci rychlé kombinace byl Lenc.

I druhý gól Mladé Boleslavi padl při nestandardním počtu hráčů, tentokrát se ale Bruslaři prosadili ve vlastním oslabení. Hanzlík vybojoval na červené puk pro Jonáka, po jehož střele dorážel puk do branky Žejdl.

V pokračující přesilovce ještě dostal Zlín čtrnáctivteřinovou výhodu pěti proti třem, ale prosadit se dokázal až v závěru klasické výhody Matějíček.

Mladá Boleslav se snažila hrát aktivně, aby nepustila soupeře do tlaku. To se jí dařilo až do 56. minuty, kdy z ničeho nic vyrovnal na 2:2 Popelka. V následném prodloužení a hře tří proti třem měli sice více šancí domácí Boleslav, ale zápas rozhodl na druhé straně Okál.

Liberec promarnil náskok, výhru ale uhájil

První šance utkání měl sice pardubický Tomášek, ale první třetina byla jinak v režii Bílých Tygrů, kteří si také vypracovali dvoubrankový náskok. V sedmé minutě se nejlépe před Kacetlem zorientoval Svačina, na rozdíl dvou branek zvýšil ve 13. minutě ranou z mezikruží Pyrochta.

Dynamo naproti tomu promarnilo dvě přesilovky a nedařilo se mu dostat soupeře pod tlak. Zlom přišel až na začátku druhé třetiny, kdy Pardubice zásluhou Redenbacha zužitkovaly třetí početní výhodu a začaly se soupeřem rovnat krok. 

Pardubice přivítaly na domácí půdě mistra z Liberce.

Dynamo bylo nadále aktivní a ve 34. minutě slavilo vyrovnání, když Schaus vyzval od zadního mantinelu Hubáčka a ten mířil přesně. Větší pohromu už Liberec odvrátil, když ustál oslabení, a navíc v závěru třetiny trefil Bartovič horní tyč.

Vidina bodového zisku jako by oba týmy svázala a třetí třetina byla po dlouhou dobu spíše boj, Pardubice neuspěly ani s přesilovkou. Důležitý gól tak padl po zpočátku nenápadné akci. Šimek na modré čáře udržel v souboji kotouč, nahrál před branku, odkud se ranou pod horní tyč trefil Svačina. Srovnat mohl Klimenta, ale osamocený před Willem mířil vedle. Víc už Liberec soupeři nepovolil a těsný náskok udržel.

V severočeském derby kraloval nováček Pilař

První šanci podkrušnohorského derby si připsal hostující Šťovíček, ale domácí Janus zasáhl. Poradil si i s možnostmi Růžičky, Vondrky a Poletína. Poté přišla ojedinělá šance Litvínova, ale Trávníčkův pokus nebyl pro Laca hrozbou. 

V polovině utkání se radovali domácí, když Viktor Hübl pohotově dorazil puk po Pilařově střele za bezmocného Laca.

V 32. minutě mohl vyrovnat Rutta, z otočky trefil pouze Janusovu lapačku. Vyrovnání přišlo o tři minuty později. Vondrka vypálil z pravého křídla, puk se odrazil od hráčů v brankovišti a skončil za bezmocným Janusem.

V opatrné třetí třetině vrátil v 52. minutě domácím vedení obránce Pavelka, který překonal Laca ránou od pravého mantinelu. Piráti ale dokázali při power play vyrovnat, když se sedm sekund před koncem třetí třetiny prosadit tečí Ruttovy střely Kämpf, který mohl rozhodnout i v nastavení, ale Janus zasáhl. Při Ruttově vyloučení rozuzlil zápas ránou od modré čáry Pilař.

Olomouc vykradla Karlovy Vary

Vedení se dočkala 31 vteřin před koncem první třetiny Olomouc, kdy dostal přihrávku za obranu domácích Skladaný a otevřel skóre.

Ve druhé dvacetiminutovce Karlovy Vary zaměstnávaly hostujícího gólmana jen střelami z uctivé vzdálenosti a dobře bránící hosté čekali na svou další příležitost. Ta přišla ve 27. minutě paradoxně při přesilovce Západočechů a Honzíka překonal obránce Vyrůbalík.

Domácí se radovali poprvé ve 34. minutě, kdy rozjetý Mullane těsně za modrou střelou zápěstím zpoza obránce překvapil Konráda. 

V 51. minutě ale po Mullaneově akci Harant střelou zpoza olomouckých obránců překonal Konráda a vyrovnal. Moravané se však s nerozhodným stavem nehodlali smířit a zvýšili svojí aktivitu v útočném pásmu. Po vyloučeních Mullanea a Tuominena hráli i 55 vteřin v pěti proti třem, ale Energie se ubránila.

V nastavení se postaral o rozuzlení Strapáč, který se dostal od mantinelu až před Honzíka a bekhendem rozhodl.

 

30. kolo hokejové extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Marosz (Hrabal, Hrňa), 49. Špirko (Marosz, Irgl) - 40. Pech (Forman, Kumstát). Rozhodčí: Šír, Pražák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5, navíc Forman (Sparta) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5064

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 44. Kratěna, 62. Lev (Koreis, Frühauf) - 25. Štencel (L. Čermák, Trška). Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:3, navíc T. Svoboda (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 3859

HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 30. V. Hübl, 52. T. Pavelka (K. Pilař, Jurčík), 62. K. Pilař (Lukeš) - 35. Vondrka (Tomica, Rutta), 60. Kämpf (Rutta, V. Růžička ml.). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič - J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 5670

BK Mladá Boleslav - PSG Zlín 2:3 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Lenc (Musil, L. Pabiška), 34. Žejdl (Jonák, Jan Hanzlík) - 36. Matějíček (J. Ondráček, Kubiš), 56. Popelka (Ondráček, O. Veselý), 63. Okál (Říčka). Rozhodčí: Hradil, Souček - Blümel, Kotlík. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2897

HC Dynamo Pardubice - Bílí Tygři Liberec 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Redenbach, 34. Hubáček (Schaus, T. Kaut) - 7. Svačina, 13. Pyrochta (J. Vlach), 52. Svačina (Šimek, Ševc). Rozhodčí: Čech, Polák - Ondráček, Komárek. Vyloučení: 4:5, navíc Ševc (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7019

HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc 2:3 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Mullane (Dujsík, T. Dvořák), 51. Harant (Mullane, Gríger) - 20. Skladaný (J. Knotek, Laš), 27. Vyrůbalík (Herman, Burian), 62. Strapáč (Jaroměřský). Rozhodčí: Pešina, M. Petružálek - Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:5, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2517.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi