Šok na Spartě! Vítkovice udeřily těsně před koncem

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle inkasuje rozhodující gól z hole útočníka Vítkovic Petra Koloucha (vpravo).

Ve všech čtvrtfinálových sériích je po odehrání středečních zápasů vyrovnaný stav 1:1.  Pražská Sparta, která vyhrála základní část, zažila na domácím kluzišti šok s Vítkovicemi. Vyrovnaný duel rozhodl 46 sekund před koncem hostující Petr Kolouch.  Třinečtí hokejisté vrátili Pardubicím porážku z prvního utkání, když vyhráli 5:1. Domácí utkání rozhodli třemi góly v druhé části, branku a dvě asistence si připsal Martin Růžička. Hradečtí hráči zvítězili na ledě Zlína 4:3. Hattrickem se blýskl v dresu Mountfieldu Jaroslav Kudrna, který si v 58. minutě připsal také vítěznou trefu. Mistrovská Plzeň vyhrála nad Brnem 4:1.

První výhra třineckého favorita se rodila v bolestech. Pardubice ho ani ve středu v úvodu nepustily do tlaku a jejich zhušťování středního pásma mělo svůj efekt. Třinec znovu pořádně zahrozil až v první přesilovce, ale Hudáček se proti ráně Adamského přesunul včas. Blíže gólu byl ve 12. minutě Linhart, který ale zblízka trefil jen tyč.

Tak kompaktní jako v úterý východočeská defenzíva nebyla. Bonk s Květoněm si jí protáhli do přečíslení dva na jednoho, ale Hudáček pochytal všechny tři pokusy. Třinec se odpor hostů snažil narušit zvýšeným důrazem, strkanic a potyček přibylo, ale agresivita se Ocelářům málem vymstila. Trončinský zbytečně dohrál souboj u mantinelu a daroval hostům minutovou přesilovku pět na tři, jenže hosté s ní nenaložili dobře a Hrubce moc neprověřili.

Přestože Třinec už v průběhu první části přišel o klíčového beka Rotha, s táhnoucím se bezgólovým stavem se nedali znervóznit a ve druhé třetině jejich ofenzíva přinesla své plody. Hudáčka odčaroval ve 24. minutě Linhart, který se trefil po křížné Bonkově pasu a Pardubice po 84 minutách série kapitulovaly.

Třinecký útočník Radek Bonk (vlevo) a obránce Pardubic Jiří Vašíček.Vedoucí gól měl na Slezany blahodárný vliv. Zklidnili a zpřesnili hru, což vedlo k dalším šancím. Technik Polanský přidal druhou branku nezvyklým důrazem v brankovišti, když masírovaný obranou soupeře vleže puk za Hudáčka doslova protlačil. Pak už Třinec nebyl k zastavení. Druhou část vyhrál na střely 16:3, své možnosti promarnili Růžička, Hrňa, Zíb zazvonil na tyč, ale v další přesilovce Růžička už měl přesnou mušku.

Hosté ještě dokázali zvednout hlavy v třetím dějství, chyběl jim však vstřelený gól. Dát ho mohl Nosek, ale jeho ránu z bezprostřední blízkosti zastavila tyčka. Snížení přišlo už příliš pozdě. Sýkora nejdříve v oslabení spálil sólo na gólmana, ale po Semorádově přihrávce akci o pár sekund později dokončil už přesnou ranou pod břevno. Pardubice ihned zkusily power play, ale do prázdné brány skóroval Polák. Sekundu před koncem pak pátý gól po akci tři na jednoho přidal Rufer.

Hradec vyhrál druhý zápas ve Zlíně

Před zápasem byl za vítězství v anketě o sportovce města Zlína za rok 2013 oceněn obránce Martin Hamrlík, jenž loni ukončil aktivní hráčskou kariéru. Za stejné období byl zvolen klub PSG Zlín nejlepším sportovním kolektivem.

Zatímco Zlín nastoupil ve stejné sestavě jako v předchozím zápase, Hradec Králové udělal drobné změny v útoku. Ve třetí formaci nastoupil Škoda místo Podlešáka a ve čtvrté lajně nahradil Marha Švagrovského.

V úvodu měli k dispozici Zlínští první přesilovku, kterou ale nevyužili. O slovo se tak přihlásili hosté. Z první vážnější šance se prosadil Dej, jenž po Tvrdíkově přihrávce vystřelil zblízka do odkryté branky. Gólman Kašík se proti jeho střele nestihl přemístit. Při vyloučení Čecha a Pláňka nevyužil ani jeden tým více prostoru ke skórování.

Po polovině třetiny nevyužili Berani další přesilovku. Mrzet je to ale nemuselo, neboť sekundu po skončené početní výhodě zužitkoval předchozí tlak střelou zblízka Honejsek. Přesilovku po vyloučení Zámorského hosté neproměnili, a tak přišla odpověď ze strany Zlína. Do první sirény zbývalo 87 sekund, když Marušák střelou od modré čáry prostřelil brankáře Kantora.

Poté mohl chybu v nepřesné rozehrávce domácích potrestat Švihálek. Hostující útočník zachytil puk na modré čáře, najel si do levého kruhu pro vhazování, avšak vystřelil pouze do Kašíka. I tak se hosté před polovinou zápasu dočkali vyrovnání. V přesilovce se prosadil důrazný Kudrna, jenž prostřelil Kašíka mezi betony. Jeho gól potvrdil rozhodčí až po konzultaci s videorozhodčím, zda-li předtím nehrál vysokou holí.

Klíčovým mužem dalších minut byl Zámorský. Domácí zadák napodruhé od modré čáry tvrdou ranou nedal Kantorovi šanci a podruhé v zápase dostal Zlín do vedení. Berani zatlačili soupeře v přesilovce, ale Čajánek, Zámorský a ani Honejsek další gól nepřidali. V nezvykle ofenzivně pojatém utkání vyrovnal 38 sekund před koncem třetiny druhým gólem v zápase agilní Kudrna.

Do třetího dějství vstoupili aktivně Zlínští. Čajánek pěknou přihrávkou připravil pozici Okálovi, jemuž ale v rozhodujícím okamžiku puk přeskočil hokejku. V dlouhé pasáži bez přerušení se Berani tlačili do branky, ale Leška ani Čajánek pozorného Kantora nezaskočili. Na opačné straně zahrozil Frühauf.

Svižný hokej přerušilo až vyloučení Horáka, jenž vyfasoval menší trest za posunutí branky. Východočeský tým sice přesilovku nevyužil, ale necelé dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby dovršil hattrick Kudrna. Zlín při závěrečné power play i přes enormní snahu vyrovnat nedokázal.

Mistrovská Plzeň ovládla odvetu

Na rozdíl od úterního prvního duelu si tentokrát dvoubrankový náskok po první třetině zajistili Indiáni a díky dalším dvěma trefám v prostřední části se už třetí třetina dohrávala spíše z povinnosti. Domácím hrdinou byl Ondřej Kratěna, který si připsal gól a asistenci. Série se v sobotu stěhuje na jih Moravy.

Domácí sestava doznala po úvodní porážce změn ve složení všech obranných dvojic i útoků. Hosté záhy nezužitkovali přesilovou hru a povzbuzení Indiáni měli navrch. Navíc v osmé minutě se během početní výhody trefil Slovák z voleje přesně do levého horního rohu branky. Kometa se brankáři Machovskému pořádně připomněla až o dvě minuty později tvrdou střelou Kováčika od modré čáry.

Za chvíli ovšem udeřilo na druhé straně, když si táhlý pokus Jána Sýkory mířící do levé tyče srazil Čiliak nešťastně za svá záda. V 15. minutě si strážce brněnské svatyně naopak oddechl, že přesilovkový pokus Kratěny mezi betony zamířil mimo branku.

Krátce před koncem první třetiny získala Plzeň dlouhou početní výhodu čtyři na tři, ale Čiliak se stačil přesunout proti střele Dudy bez přípravy a i zbytek oslabení po pauze hosté ubránili. Ve 22. minutě ale dokázal vlastní střelu dopravit baseballovou dorážkou do sítě Kratěna a po potvrzení od videorozhodčího vedli domácí 3:0.

Poté se svěřenci trenéra Razýma soustředili především na defenzivu. Hráči Komety zvýšily četnost střelby, Machovský si však poradil se dvěma nebezpečnými pokusy Hrušky a ve 33. minutě v dobré pozici na brankovišti neskóroval Burian. Dvě minuty na to však mohli slavit domácí, když nahození Dudy od pravého mantinelu pohotově tečoval mimo Čiliakův dosah Straka.

V úvodu závěrečné části sice Tomáš Svoboda při přečíslení tři na dva vypálil nad, ale při třetím vyloučení nedisciplinovaného Dudy v řadě se díky Němcově snadné bekhendové dorážce dočkali hosté prvního gólu. Při další přesilovce Komety v 50. minutě naopak Čiliak jen s obtížemi zastavil brejk zakončený Moravčíkem. Zbytek hrací doby se už dohrával v poklidu, zaujala pouze menší bitka mezi brněnským Káňou a jeho bývalým spoluhráčem Holcem.

Vítěz základní části padl

Hokejisté Vítkovic vyhráli ve druhém zápase čtvrtfinále play off extraligy na ledě Sparty 1:0 a srovnali tak stav série na 1:1. O vítězství rozhodla jediná branka z poslední minut, o kterou se postaral vítkovický Petr Kolouch.

V sestavě domácích chyběla oproti předešlému duelu hned čtveřice hráčů v čele s kapitánem Rolinkem a na hře Pražanů se to projevilo. Důrazná hra Vítkovic na hranici pravidel, či za ní, dělala Spartě problémy. V 11. minutě si krvavý šrám z jednoho ze střetů odnesl Ton, následně utkání po Valčákově krosčeku na čas skončilo pro Hlinku.

Více než osm tisíc diváků v Tipsport Aréně moc šancí nevidělo. Při vítkovickém oslabení z brejku zahrozil Szturc, ale Pöpperle byl připravený. Jeho protějšek Šindelář měl více práce, gólovou situaci ale řešit nemusel.

Ve druhé části domácím k příležitostem pomohly přesilové hry. Nejprve ještě v rovnoměrném počtu hráčů na ledě zahrozil po rychlém protiútoku Ivan Rachůnek, poté měl první gól při Slobodově vyloučení Kubát, netrefil ale odrytou vítkovickou branku. Neujala se ani Buchteleho střela nebo další pokus Kubáta. V přesilovách nedokázali otevřít skóre ani hosté, při dvou Hlinkových vyloučení udržel Pöpperle čisté konto.

Přiblížit Spartu k druhé výhře v sérii mohl ve čtyřminutové výhodě na začátku třetí třetiny Kubát, ale ve své další šanci nemířil přesně. Slibněji si ve stejné situaci vedl Húževka, který po brejku nastřelil levou tyč. Poté si Pöpperle poradil i s nebezpečnou střelou Koloucha.
Následně své šance nevyužili Ton respektive Němec a Sloboda na druhé straně. Když už se zdálo, že se v normální hrací době nerozhodne, ujala se Kolouchova teč Stehlíkovy střely. Vítkovice tak potřetí v sezoně vyhrály na ledě Sparty.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 2. zápas:

PSG Zlín - Mountfield Hradec Králové 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Honejsek (Čajánek, O. Veselý), 19. Marušák (Leška, Balaštík), 34. Zámorský (O. Veselý) - 4. Dej (Tvrdík, Pospíšil), 27. Kudrna (Jank, Ptáček), 40. Kudrna (Šimánek), 58. Kudrna (Ptáček). Rozhodčí: Šír, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Diváci: 4540. Stav série: 1:1.

 

HC Oceláři Třinec - Pardubice 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Linhart (Bonk, Martin Růžička), 30. Polanský (Adamský, Orsava), 37. Martin Růžička (Polanský, Adamský), 59. V. Polák (Krejčí), 60. Rufer (Martin Růžička, D. Nosek) - 58. P. Sýkora (Semorád). Rozhodčí: Hradil, Pešina - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4391. Stav série: 1:1.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Slovák (Kratěna, Lev), 12. J. Sýkora (M. Dvořák), 22. Kratěna, 35. Martin Straka (Duda, Jiří Hanzlík) - 47. V. Němec (Kempný, T. Svoboda). Rozhodčí: A. Jeřábek, Turčan - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 13:10. Využití: 1:1. Diváci: 6016. Stav série: 1:1.

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Steel 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávka: 60. Kolouch (R. Stehlík). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 8320. Stav série: 1:1.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi