Plzeň vyhrála potřetí v řadě a jde do čela, mistr zdolal Boleslav

Brankář Plzně Patrik Polívka.

Hokejisté Plzně jsou novými extraligovými lídry. Do čela soutěže se dostali po třetí výhře v řadě, když v pátečním duelu sedmého kola zdolali na vlastním ledě Brno 4:3. Pomohlo jim i zaváhání Mladé Boleslavi, která na nájezdy podlehla mistrovi z Litvínova.

Hosté vstoupili do utkání aktivněji. Střelu Hynka Zohorny ještě Polívka dokázal zastavit, ve třetí minutě se už před Kubku dostal snadno do samostatného úniku Čermák a přesnou střelou do levého horního rohu překonal plzeňského gólmana.

Domácí se dostávali do tempa pomaleji, Čiliaka dvakrát z bezprostřední blízkosti prověřil Hollweg. K vyrovnání Indiánům pomohly až tři nedovolené zákroky Komety za sebou. V 15. minutě během druhé početní výhody využil ideální přihrávku Kubky ke skórování tečující Indrák.

Po pauze opět převzali otěže utkání hosté a dobrým pohybem si vynutili fauly. Přesilovkovou ránu Káni bez přípravy však skvěle vyrazil Polívka. Ve 24. minutě při další přesilové hře Komety už po rychlé kombinaci upravil Hruška na 1:2. O 43 vteřin později navíc zaváhal Sklenička při rozehrávce, čehož využil Čermák k přihrávce na Buriana zakončujícího do tyče. Vzápětí však volný kotouč dorazil Radim Zohorna, jenž se radoval z prvního extraligového gólu.

Domácí se vzpamatovali až v polovině utkání, kdy Kratěna po individuální akci táhlou střelou protáhl Čiliaka. Gólman Komety už však nestačil ve 36. minutě na střelu na levém kruhu volného Skleničky, který svojí premiérovou trefou v kariéře napravil předchozí chybu.
Rozjetí domácí sahali po třetí brance, Čiliak ovšem pohotově vytěsnil mimo "volej" Kratěny. Za chvíli při plzeňské přesilovce naopak zahrozil z brejku Burian střelou vedle. Vyloučení Honejska přesto gólově potrestali Indiáni, když po přesné přihrávce Kracíka vyrovnal Lev.

Vstup do závěrečné dvacetiminutovky vyšel lépe díky pokračující početí výhodě Plzni. Kracíkovu pobídku ale Schleiss usměrnil těsně vedle. Domácí si vynutili nápor, hosté je ovšem do větších příležitostí nepustili. Ve 48. minutě nebezpečně střílel Němec, poté však znovu útočili výborně bruslící domácí.

V 52. minutě Čiliak se štěstím přečkal Hossův výpad od zadního mantinelu, o dvě minuty později už během přesilovky upravil po nabídce Kracíka zpoza branky Lev na 4:3. Hráči Komety mohli vyrovnat při Johnsonově vyloučení, ale šanci si nevypracovali ani v následné hře bez brankáře, a prohráli tak již potřetí za sebou.

Boleslav padla s Litvínovem

Mladoboleslavští se šňůrou tří zápasů bez ztráty bodu v zádech začali skvěle a domácí mohli děkovat brankáři Janusovi, že je hned v úvodních vteřinách podržel při Látalově velké šanci. Ve čtvrté minutě ale fauloval Jarůšek a Litvínov trestal. Skleničkovu ránu ještě gólman Rittich pokryl, pohotově zareagoval i na Martynkovu dorážku, ale Trávníček už za jeho záda puk protlačil a oslavil svůj 800. start v české nejvyšší soutěži.

V deváté minutě, kdy hráli v pěti proti čtyřem hosté, byl v hlavní roli Žejdl. Nejprve se nechal na středu hřiště obrat o kotouč, Hübl ho posunul na Lukeše, ten uháněl sám na Ritticha a zkusil zakončení mezi betony, ale jedním z nich Rittich za svými zády vytěsnil puk vedle levé tyče. Žejdl následně na druhé straně hledal Látala, který už by zakončoval do prázdné branky, ale jeden z domácích hráčů přihrávku vypíchl.

Nelehkou chvilku si pak prožil bek Vervy Pavlík, jenž dostal pukem do obličeje. Ale do hry se poté vrátil. Ve 12. minutě už bylo po kuriózní situaci vyrovnáno. Hanzl se ve vlastním obranném pásmu přetahoval na buly s Urbanem do té doby, než sám poslal kotouč na gólmana Januse a dokonale ho zaskočil. Před přestávkou jel na litvínovského gólmana ještě sám Klimenta, ale nedal.

První výrazně zajímavější momenty ve druhé části přinesla přesilovka Litvínova pět na tři o délce 72 vteřin. Pouhé dvě sekundy před jejím skončením zakončil zblízka ze vzduchu Jánský a sudí po kontrole s kolegou u videa hraniční situaci k radosti domácích uznal.

Na druhé straně vypadl puk před Musila, ale Janus ho vychytal. Faulem se však provinil Hořava a i hosté si zkusili takřka minutu hru v pěti proti třem, jenže bez efektu.

Ve 45. minutě už však Mladoboleslavští dosáhli podruhé na vyrovnání a opět kuriózně. Janus se vydal za nahozeným pukem, jenže na kruhu upadl, takže navrátilec z trestné lavice Bárta kotouč následně v klidu dovezl do prázdné branky. Janus vzápětí vše napravil, když famózně vychytal Žejdla, jenž zakončoval přečíslení dvou na jednoho. Další šance rozhodnutí nepřinesly a šlo se do prodloužení.

V něm se tváří v tvář Rittichovi dostal Trávníček, jenže nedal, a i proto rozhodovaly nájezdy. Výborný nedal, Hübl parádně uspěl. Janus pak vychytal Žejdla, Lukeš nedal, jenže Musil také ne.

Vary porazily Chomutov

V první třetině měl herní převahu domácí Chomutov, ale do gólových příležitostí se dostal až v polovině úvodní části hry. Krásnou akci předvedli domácí v 9. minutě, zakončujícímu Hovorkovi ale střela nesedla. O minutu později se dostal do bezprostřední blízkosti Závorky Červenka, jeho dorážka ale skončila na betonu karlovarského gólmana.

Piráti nedokázali otevřít skóre ani v přesilových hrách, ve kterých si vytvořili místy drtivý tlak. Při Dudově vyloučení ale zahrozil Ivan Rachůnek, čerstvá posila Energie. Kopřiva si však s jeho výpadem poradil.

Bezbrankový stav tak změnil až ve 23. minutě, ve dvojnásobné přesilové hře, hostující kapitán Duda. Vzápětí v navazující přesilovce pěti proti čtyřem se ve velké příležitosti objevil u levé tyče Sičák, ale ani nadvakrát nedopravil puk za brankovou čáru.

Srovnat stav mohl v polovině utkání Kaše, který se dostal k puku mezi kruhy, ale Závorka jeho střelu vyrazil. O čtyři minuty později se dostal do výhodné pozice Červenka, při střele ale zlomil hůl a šance zůstala bez využití. Dvě minuty před koncem prostřední části hry v přečíslení dva na jednoho volil chomutovský Kämpf střelu, ale trefil jenom dobře postaveného Závorku. Během tlaku Chomutova ujel v poslední minutě obraně domácích Tomáš Rachůnek, jeho střela zápěstím skončila ale na betonech domácího brankáře.

Do třetí třetiny nastoupili domácí s pozměněnými útočnými formacemi, do první velké příležitosti se ale dostal hostující Duda. Střelu zápěstím bývalého chomutovského útočníka ale efektně chytil do lapačky Kopřiva. Vyrovnat se Severočechům nepodařilo ani v přesilové hře v 50. minutě. Největší příležitost měl Hřebejk, ale dorážku nasměroval těsně vedle levé tyče hostující branky.

Hosté se zaměřili na pozornou obranu a sami hrozili z rychlých protiútoků, Haščák ani Tomeček ale na Kopřivu nevyzráli. K vyrovnání nevedla ani power play domácích, naopak Haščák upravil na konečných 2:0 z pohledu Karlových Varů. Energie si tak připsala pátou výhru za sebou ve vzájemných extraligových duelech a odlepila se z posledního místa tabulky.

Hradec si vyšlápl na Oceláře

Duel začal pro domácí velmi dobře, už ve 2. minutě se střelou z levé strany prosadil útočník Courchaine. Na gól mu přihrával Köhler, který nahradil ve druhém útoku nemocného Bednáře. Tato formace s třetím členem Ihnacakem se nakonec ukázala jako zásadní součást hradecké sestavy.

Po zbytek první třetiny byli domácí nebezpečnější, hosté zahrozili jen šancí Draveckého, jehož zastavil Svoboda. V dresu Mountfieldu se mohl po průniku trefit Pavlík, ale ani nemířil přesně.

V poslední minutě první části však skórovali hosté, a to ve vlastním oslabení. Courchainovi přeskočil puk odražený od mantinelu, čehož využil Kreps. Domácí mohli bleskově odpovědět, dostali puk do branky, ale až těsně po závěrečné siréně.

Druhou část začal lépe Třinec, ve 23. minutě Irgl dorazil puk vyražený brankářem. Poté se však Mountfield zvedl, byl pohyblivější a nebezpečnější. Navíc se mu dařilo střelecky a průběh duelu otočil třemi brankami. Nezabrzdila ho ani série vyloučení, z nichž dvě přišla kvůli hře v šesti. Nejprve protlačil ze skrumáže puk do branky zadák Pilař, poté se dvakrát trefil Ihnacak. V brejku mu připravil pozici zpětnou přihrávkou Kudrna a poté Kanaďan skóroval v přesilovce po křížném pasu.

Ve třetí třetině se domácí pustili do nepříjemné hry, bránili pečlivě a favorit extraligy se těžce dostával přes jejich defenzivu. V 51. minutě se jim navíc vydařil rychlý protiútok. Knotek ujel po levé straně, ve středu našel Kudrnu, který prostřelil Hamerlíka.

Velký podíl na úspěchu měl i brankář Svoboda, který bleskovým skluzem chytil například jasnou Krepsovu šanci. Nestačil pouze na Polanského střelu v přesilovce. Gól však přišel v poslední minutě a Třinec nezachránil. Hradecký úspěch ještě umocnil v závěrečné bitce bek Vydarený, jenž skolil útočníka Chmielewskiho.

Vítkovice zlomily sérii porážek

Pardubice začaly utkání dvojící přesilových her, ale Dolejše pořádně ani neohrozily. Hosté byli ke gólu blíže, když Zdráhalovu nenápadnou střelu zastavila horní tyč. Gólem skončila až v 11. minutě Vandasova chytrá střela přes obránce. Domácí ale dokázali bleskově srovnat. Rolinkovu přihrávku zpoza branky si za svá záda srazil Dolejš.

Nešťastný moment musel skousnout v 15. minutě i Kristan, jemuž do branky propadlo nahození Pastora od mantinelu. Od dalšího inkasování pak Pardubice uchránil Rolinek, který napravoval Kristanovu chybnou rozehru.

Slovinský gólman si napravil reputaci při dvojnásobné přesilovce Vítkovic na začátku druhé části, ve které betonem vykopl gólovou střelu Zdráhala.

Vítkovice i tak soupeře jasně přehrávaly a v dalších šancích neuspěli Němec a Burger. Zničehonic se ale do brejku vydal Svoboda a skutečnost, že kotouč se odrazil jen od tyče, musel potvrdit videorozhodčí. Z gólu se tak radovali za chvíli hosté, když Kuscera namířil přesně mezi Kristanovy betony.

Dynamo mohlo snížit při takřka dvouminutové přesilovce pět na tři, ale kromě dvou Sýkorových střel nic nevyprodukovalo. V pokračujícím tlaku pak neuspěl důrazný Starý. Vůbec nejblíže gólu byl v závěru druhé části při přesilovce Čáslava, od něhož se puk odrazil směrem na branku a Dolejš zachraňoval situaci až na čáře.

Pojistku vítkovického vedení mohl přidat Olesz, ale v samostatném úniku příliš otálel. I tak se hostům dařilo v poklidu držet náskok a nepouštět soupeře do šancí. V 52. minutě navíc "pláchl" po křídle Zdráhal a svou třetí šanci v zápase proměnil. Rozhodnutý duel vylepšili hosté ještě dvěma brankami. Z dalšího brejku se trefil Hlinka a šestý gól přidal důrazný Balán. Vítkovice tak po čtyřech předchozích prohrách konečně zvítězily.

7. kolo hokejové extraligy
HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Indrák (Kubka, Moravčík), 36. D. Sklenička (Preisinger), 39. Lev (Kracík, Kratěna), 54. Lev (Kracík, Kratěna) - 3. L. Čermák (R. Zohorna, Burian), 24. J. Hruška (Ostřížek, V. Němec), 24. R. Zohorna (L. Čermák, Burian). Rozhodčí: Hradil, Souček - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:1. Diváci: 4724.

Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Duda (Marosz), 60. Haščák (Duda, T. Rachůnek). Rozhodčí: Fraňo, Horák - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 5038.

HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Trávníček (Martynek, Z. Sklenička), 28. Jánský (Kubát, F. Pavlík), rozhodující sam. nájezd Hübl - 12. Urban, 45. Bárta. Rozhodčí: Hrubý, Šír - Zavřel, Hynek. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. Diváci: 3634.

Mountfield Hradec Králové - HC Oceláři Třinec 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Courchaine (Köhler, Čáp), 27. K. Pilař (Vašíček, Courchaine), 36. Ihnacak (J. Kudrna, K. Pilař), 38. Ihnacak (Courchaine, Čáp), 51. J. Kudrna (T. Knotek, Vydarený) - 20. Kreps, 23. Irgl (Polanský, Klesla), 60. Polanský (Svačina, Hrňa). Rozhodčí: Šindler, R. Čech - Bláha, Špůr. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5193.

HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Steel 1:6 (1:2, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 12. Rolinek (P. Sýkora) - 11. Vandas (Húževka), 15. Pastor (Kovář, Olesz), 33. Kucsera (Kolouch), 52. Zdráhal (Čerešňák, Sloboda), 57. M. Hlinka (Čerešňák), 59. Balán (Kovář, Burger). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8, navíc Vandas (Vítkovice) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 6874.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi