Pardubice nezvládly závěr, dostaly pět branek. Sparta ovládla šlágr

Utkání 33. kola hokejové extraligy HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Steel 3. ledna v Pardubicích. Pardubický útočník Jakub Orsava (vlevo) a útočník Vítkovic Vojtěch Tomi.

Hokejisté Vítkovic po málo vídaném zvratu porazili ve 46. kole extraligy Pardubice 6:4. Domácí utkání otočili pěti góly v třetí části ze stavu 1:3 a vítěznou trefu zaznamenal obránce Jan Štencel deset minut před koncem kuriózním nahozením od červené čáry. V pátek také došlo na očekávaný šlágr mezi prvním Libercem a druhou Spartou. Hosté nakonec trošku překvapivě deklasovali lídra 5:2. V dalších utkáních Chomutov přehrál vysoko Vary nebo Mladá Boleslav vyhrála po nájezdech v Litvínově. Hradec Králové zdolal ambiciózní Třinec a Plzeň si odvezla z Brna dva body. 

Vítkovice i v důležité bitvě ukázaly, že s úvody třetin mají problém. Po šestigólovém kolapsu v Plzni jim už po několika sekundách mohl dát branku Marcinko, ale Bartošák jeho ránu vytáhl nad břevno.

Jinak však žádný z týmů startovací tempo nepřepálil a skrze zajištěné obrany pronikli až v 10. minutě domácí díky parádnímu pasu Olesze na Szturce, kterého vychytal Maxwell. Závěr prvního dějství byl ale na šance bohatý: Bartošák domácí podržel při střelách Sýkory a Čáslavy, kdy puk lapil centimetry před čarou, Maxwell zase zneškodnil Hovorkovo sólo v oslabení.

Druhá část se Vítkovicím hrubě nevyvedla. A to přesto, že při signalizovaném vyloučení potrestal Nedbalovu chybu ve 25. minutě ze sóla prvním gólem ve vítkovickém dresu Kafka.

Ale obdržený gól nastartoval Dynamo. Stav rychle srovnal Rapáč, který zblízka zasunul za Bartošáka vyraženou střelu Ščotky. Bartošák vzápětí zneškodnil sólový únik Sýkory, ale v 37. minutě nemohl při nejlepší vůli zabránit trefě Orsavy, který do prázdné rány uklidil Moňovu nepovedenou ránu. Schlíplé Ostravany navíc v přesilovce ještě třetí trefou vyprovodil do šatny kanonýr Sýkora.

Třetí část však přinesla nevídané zmrtvýchvstání. Olesz ho už po 18 sekundách načal přesnou dorážkou na 2:3 a Kafka v přesilovce zpoza branky o Maxwellovu brusli ve 45. minutě vyrovnal. Vítkovický výkon letěl v závěru o sto procent nahoru.

Nepřibrzdil ho ani Moňa, který v početní výhodě ve 48. minutě opět obnovil vedení hostů. Balán po Hovorkově slalomu protlačil puk pod Maxwellem v 50. minutě počtvrté a 33 sekund nato dokonal zvrat kuriózním gólem od červené čáry Štencel, jehož nahození přeskočilo zvláštním odrazem o led Maxwellovu lapačku.

Když už hosté začali pomýšlet na odvolání gólmana, dvě minuty před koncem vyzrál na Maxwella švihem po ledě Szturc a šestým gólem ještě oprášil vítkovické myšlenky na předkolo play-off.

Lídr nestačil

Sparta vyhrála ve šlágru kola na ledě vedoucího Liberce 5:2 a snížila svoji ztrátu na Tygry na šest bodů. Dvěma góly v oslabení se na úspěchu Pražanů podílel Miroslav Forman. Sparťané bodovali i ve čtvrtém vzájemném zápase s Libercem v sezoně, tři z nich vyhrála.

Plzeň vyhrála v Brně nad Kometou 5:4 po samostatných nájezdech. Dvěma góly přispěl k výhře Indiánů Miroslav Indrák, rozhodující nájezd proměnil Nicholas Johnson. Plzeň vyhrála páté z posledních sedmi utkání, ale ztracený bod ji stál třetí místo v tabulce. Naproti tomu Kometa prohrála devátý zápas z posledních jedenácti, přesto poskočila z desátého místa na deváté.

Mladoboleslavští zvítězili na ledě Litvínova 5:4 v prodloužení. V dramatickém závěru poslal Rostislav Martynek tři minuty před sirénou domácí do vedení 4:3, ale hosté při power play ve hře šest na tři v čase 58:53 srovnali Matějem Stříteským. V prodloužení pak rozhodl Jakub Klepiš. Pod všechny góly vítězů se podepsal obránce Marek Trončinský - jeden sám vstřelil, čtyřikrát byl v roli nahrávajícího.

Hokejisté Chomutova vyhráli na ledě posledních Karlových Varů 6:1 a rázně ukončili sérii deseti porážek v halách soupeřů. Piráti na venkovní výhru čekali od 29. listopadu, kdy zvítězili v Hradci Králové 4:2. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky staršího se díky tomu na sedmém místě přiblížili šesté Olomouci na rozdíl tří bodů.

Zlín vyhrál na ledě Olomouce 2:1 po samostatných nájezdech. V boji o šestku tak osmí Berani snížili ztrátu na šesté Hanáky na čtyři body, situace využil i Chomutov, který ma na sedmém místě o bod více než Zlín. Domácí ještě po druhé třetině vedli, ale Robert Říčka vyrovnal a nájezdy pak rozhodl Roberts Bukarts.

Hráči Hradce Králové zdolali Třinec 3:2 a po šesté domácí výhře za sebou se posunuli na třetí místo před Plzeň. Hattrickem zařídil vítězství Mountfieldu útočník Antonín Honejsek, který stihl třígólové představení ve druhé třetině během pěti minut a pěti vteřin, čímž otočil stav na 3:1. Desátí Oceláři prohráli potřetí za sebou a jejich náskok na jedenácté Vítkovice se snížil na pět bodů.

46. kolo hokejové extraligy:

HC Vítkovice Steel - HC Dynamo Pardubice 6:4 (0:0, 1:3, 5:1)

Branky a nahrávky: 25. P. Kafka (M. Hlinka, Čerešňák), 41. Olesz (Čerešňák), 45. P. Kafka (Čerešňák, Olesz), 50. Balán (Hovorka, P. Zdráhal), 50. Štencel (Tomi), 58. Szturc (Pastor) - 28. Rapáč (Ščotka), 37. Orsava (Moňa), 39. P. Sýkora (Štajnoch), 48. Moňa (Orsava, Tomášek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Bryška, Skopal. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:3. Diváci: 5082.

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 2:5 (0:1, 2:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Řepík (Vampola, Birner), 37. Bakoš (Bulíř) - 10. Forman, 24. Cingel (Netík, Hlaváč), 28. Forman (Netík), 37. Buchtele (Přibyl, Čajkovský), 59. Kumstát. Rozhodčí: Pešina, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 10:14, navíc Lakatoš, Stránský - Hrbas, Hamilton, J. Mikuš všichni 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 7500 (vyprodáno).

HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov 1:6 (0:1, 1:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 28. Sičák (Gríger) - 20. Kämpf (Hřebejk, Jánošík), 30. Pospíšil (Rutta, Červenka), 37. D. Květoň (Kämpf), 44. Ölvecký (Sklenář, Šidlík), 49. Rutta (Červenka, Tomica), 50. Račuk (Červenka, Pospíšil). Rozhodčí: R. Svoboda, Hrubý - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. Diváci: 2864.

HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav 4:5 v prodloužení (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Hübl (F. Pavlík, Lukeš), 30. Duda (Piroš), 41. M. Hořava (Piroš), 58. Martynek (Trávníček, R. Hanzl) - 3. D. Výborný (Trončinský, L. Pabiška), 29. Trončinský (Hyka), 53. L. Pabiška (D. Výborný, Trončinský), 59. Stříteský (Trončinský), 62. Klepiš (Trončinský). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič - D. Jelínek, Zíka. Vyloučení: 7:6, navíc Frolo - Urban oba 10 min. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 5111.

Hradec Králové - HC Oceláři Třinec 3:2 (0:1, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Honejsek (Dej, Bednář), 25. Honejsek (Ihnacak, Červený), 28. Honejsek (Bednář) - 18. Irgl (Dravecký, Stehlík), 41. Rákos (Plíhal). Rozhodčí: Fraňo, Horák - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 5187.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 4:5 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 3:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 37. V. Němec (J. Káňa II), 42. L. Čermák (Dočekal), 50. Kováčik (Dočekal, R. Zohorna), 59. J. Káňa II (Kováčik) - 20. Indrák (Kracík, Kubalík), 43. Lev (T. Svoboda, Kratěna), 44. Indrák (Kracík, Kubalík), 53. Johnson (Kratěna, T. Svoboda), rozhodující sam. nájezd Johnson. Rozhodčí: R. Čech, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vylolučení: 9:9, navíc T. Svoboda (Plzeň) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 7700 (vyprodáno).

HC Olomouc - PSG Zlín 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Holec (Kucharczyk, Vyrůbalík) - 45. Říčka (P. Holík, Bukarts), rozhodující sam. nájezd Bukarts. Rozhodčí: Lacina, Souček - Kis, Lučan. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 5500.

Foto: ČTK/Vostárek Josef

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi