Olomouc na Spartu umí, Litvínov předvedl famózní závěr

Olomouc na Spartu umí, Litvínov předvedl famózní závěr.

Hokejisté Olomouce potvrdili ve 26. kole extraligy, že se jim na ledě Sparty daří. V O2 areně zvítězili 2:1 a vyhráli zde počtvrté v řadě. Utkání rozhodl ve 49. minutě Petr Kolouch. Pražané prohráli podruhé za sebou a druhý Třinec na ně v tabulce ztrácí již jen tři body.

Domácí nastoupili ve speciálních dresech na oslavu zisku titulu před 30 lety. Hned v první minutě se dostal do šance Rousek, brankář Lukáš ale jeho samostatný nájezd vyrazil.

Pražané byli aktivnější, přesto inkasovali jako první. V 8. minutě překonal Machovského pohotově dorážející Olesz. Sparta následně dvakrát trefila tyč, v 19. minutě se ale dočkala vyrovnání. V přesilovce se prosadil Košťálek.

Na další výraznější šanci museli diváci čekat až do 27. minuty, kdy se před Machovského dostal Kolouch, gól však nedal. V polovině utkání měli domácí pětiminutovou výhodu přesilové hry po Strapáčově faulu na Pecha, navzdory střelecké převaze ale Lukáše překonat nedokázali.

Ve 45. minutě byli blízko vedení hosté, Tomečkova gólová střela však skončila v Machovského rychlé lapačce. O čtyři minuty později už se Hanáci branky dočkali. Ondruškovu střelu od modré lehce tečoval Kolouch a Olomouc vedla. Těsný náskok nakonec hosté udrželi až do konce. Při power play mohli ještě zvýšit, Kolouch ale trefil jen tyč.

Litvínov předvedl skvělou koncovku

Hokejisté Litvínova porazili v utkání 26. kola extraligy Kladno 4:1. Severočeši při domácí premiéře nového trenéra Vladimíra Kýhose rozhodli ve třetí třetině čtyřmi góly během čtyř minut a 38 sekund. Dva góly Vervy, která vyhrála potřetí z posledních čtyř utkání, dal Richard Jarůšek. Za hosty se až v samém závěru prosadil Brendan O'Donnell.

Hosté se představili na severu Čech se zraněným Jaromírem Jágrem opět pouze na střídačce. A v první třetině mohli děkovat především brankáři Godlovi, který si připsal 20 zásahů, zatímco hosté pálili mezi tyčky pouze sedmkrát. Stav ale zůstal bezbrankový. I proto, že Hübl s Lukešem své možnosti nevyužili a na Godlovi ztroskotal po přečíslení dvou na jednoho s Mikúšem také zakončující Trávníček.

Ve druhé třetině se aktivita přesunula na hokejky Rytířů. Hned v jejím úvodu po špatném střídání domácích jeli ve třech na gólmana Januse, ale situaci vůbec nezvládli. Tváří v tvář na něho nevyzrál ani Ondřej Bláha, jenž se pokusil zakončit chytře mezi betony, ale Janus jeho úmysl přečetl.

V přesilovce krátce po polovině zápasu neproměnil velkou příležitost Stach. Po sérii příležitostí Středočechů se pak připomněli i domácí. Mahbod však ztroskotal na Godlovi a po souhře v situaci dvou na dva s Válkem dopadl stejně i Helt. Překvapit Januse se pak pokoušel ještě Zikmund, ani on ale skórem nepohnul.

S góly se roztrhl pytel ve 47. minutě, kdy v přesilovce pálil od modré čáry Jánošík a Jarůškova teč zajistila domácím vedení. Vzápětí nevyužil svou šanci Hübl, ale domácí to nemuselo mrze dlouho, neboť Petružálek jen chvilku nato zvýšil.

Uběhlo jen 34 sekund a bylo to už 3:0, když se z prostoru mezi kruhy znovu prosadil Jarůšek. Skvělou pasáž domácích pak završil individuální akcí Pavelka, jenž parádně připravil gól pro zblízka zakončujícího Myšáka. Cikánek následně vysvobodil z brankoviště Godlu. Janus přišel o první čisté konto až v čase 58:33, kdy využil přesilovku pět na tři O'Donnell.

Plzeň padla

Hokejisté Třince porazili ve 26. kole extraligy doma Plzeň 5:2. Úřadující mistr brzy prohrával 0:1, ale otočil stav na 4:1. Obrat řídil Michal Kovařčík v 6. a 24. minutě góly v přesilových hrách, další dvě branky vstřelili ve třetí třetině Matěj Stránský a Rostislav Martynek. Hosté ještě v závěru snížili i díky asistenci Milana Gulaše. Nejproduktivnější hráč soutěže bodoval ve 22 z 24 utkáních sezony, ale při power play pojistil Vladimír Dravecký výhru Ocelářů.

Třinec nastoupil ještě bez útočníka Szturce, se kterým podepsal smlouvu v průběhu zápasu, a už od třetí minuty prohrával. Budík našel na útočné modré rozjetého Kantnera, který zamířil přesně z levého kruhu ke vzdálenější tyči. Domácí brzy vyrovnali kuriózním způsobem. Gólman Frodl chtěl v oslabení vyhodit puk, ale trefil Kovařčíka, od jehož kalhot se kotouč odrazil do branky.

Frodl vynahradil chybu vzápětí, kdy v přečíslení tři na jednoho vychytal Hrehorčáka. Zahanbit se nenechal ani na druhé straně Kváča, který vyrazil Malátovu střelu do odkryté branky. V závěru první třetiny se zranil hostující Němec a do utkání se už nevrátil.

Gulaš nevyřešil v úvodu druhé třetiny dobře přečíslení dva na jednoho, ve kterém mu nevyšla přihrávka, a Třinec trestal z další přesilové hry. Po průniku Stránského uklidil puk do branky Kovařčík. Domácí měli ještě několik šancí ke zvýšení, ve druhé polovině druhé třetiny ale byla nebezpečnější Plzeň. Od vyrovnání je zastavilo i horní tyč po střele Janka.

V momentě, kdy se hosté nadechovali k náporu a uzamkli Třinec, se v protiútoku prodral Stránský mezi dvěma beky a bekhendem zvýšil. Poté domácí Kváča vychytal dvakrát Indráka. Nejdříve v brejku dva na jednoho a následně si poradil i s jeho tečí. Ve 48. minutě hala ztichla, když Kundrátek trefil pukem do obličeje Kracíka.

Po trefě Martynka na 4:1 se zdálo, že je hotovo, ale hosté vykřesali jiskřičku naději v početní výhodě. Po přihrávce Gulaše snížil z mezikruží Mertl. Při závěrečné hře bez brankáře ale zpečetil Dravecký výhru Ocelářů.

Noví trenéři pomohli Vítkovicím

Hokejisté Vítkovic zvítězili v utkání 26. extraligového kola na ledě Hradce Králové 2:0. Ostravané tak uspěli hned na první pokus po šesti prohrách a odvolání kouče Pavla Petra pod vedením nového trenérského dua Mojmír Trličík, Rostislav Klesla. Jejich klíčovou postavou byl gólman Miroslav Svoboda, který udržel nulu díky 37 úspěšným zákrokům.

Hosté se po pátečním výprasku 1:9 v Karlových Varech od začátku zaměřili především na defenzívu. Po ztrátě puku couvali a snažili se útoky domácích zachytit ve středním pásmu.

Přesto se Hradec Králové, který byl v posledních dnech na úspěšné vlně, dostával do šancí. Už ve čtvrté minutě ujel rychlík Klíma, přihrál Červenému, ale ten nepotvrdil pověst kanonýra. Spíše demonstroval, že se zatím v sezoně trápí, o čemž svědčí jen pět gólů ve 27 utkáních.

Hned dvě minuty poté měli domácí ještě výraznější možnost. Obránce Rosandič vystihl ve středním pásmu rozehrávku Vítkovic, poslal do úniku kapitána Smoleňáka, ale ani on neuspěl. Gólman Svoboda tak ukázal, že je jednou z jistot na straně Vítkovic. Stejné to bylo i v 19. minutě, kdy se do samostatného úniku prosadil po Zámorského pasu Dragoun - ani on nedal.

Hosté měli za první část jen jednu větší příležitost. V sedmé minutě se z levé strany protlačil před Mazance Lakatoš, jenže nestihl dobře zakončit. Příčinou byl i faul domácího beka Šaldy.

Ve druhé třetině ale bylo vše jinak a najednou byli Vítkovičtí nebezpečnější. Hradec se sice tlačil do náporu, jenže hosté mohli skórovat. Ve 21. minutě pálil nebezpečně nejproduktivnější hráč týmu Bukarts, ale Mazanec byl na místě. O čtyři minuty později se do samostatného úniku dostal po nečekaném odrazu puku Zdráhal, královéhradecký gólman byl ale opět lepší než střelec. Třetí vyloženou možnost hostů zahodil Kvasnička, když ve 35. minutě vystřelil z dobré pozice do středu branky, čímž mohl Mazance jen sotva překonat.

Ve třetí části se hrálo ještě opatrněji a čekalo se, kdo otevře skóre. Nakonec se to podařilo hostům zásluhou Deje, bývalého hráče Moutfieldu. Slovenský útočník napálil odražený puk bez přípravy pod horní tyč a Mazanec neměl šanci. Od té chvíle se hosté soustředili na obranu. Byli zarputilí, přesto domácí mohli vyrovnat. V 52. minutě byl blízko Smoleňák, jenže Svoboda zasáhl betonem.

Hosté se pak soustředili na brejky, z jednoho z nich mohl rozhodnout Schleiss, Mazanec však vyrazil puk mířící do horního rohu ramenem. Až do konce utkání to byl velký boj. Vítkovičtí bránili, Mountfield se do šancí nedostával. Hosté pak v poslední minutě při domácí power play dovršili výsledek, když se trefil Veselý.

Třetí porážka za sebou pro Pardubice

Hokejisté Mladé Boleslavi podlehli ve 26. kole extraligy doma Zlínu 3:6 a připsali si třetí porážku za sebou. Berani po dvou prohrách zabrali, k čemuž přispěl dvěma góly Jakub Šlahař a třemi asistencemi Antonín Honejsek.

Ve čtvrté minutě si Mladá Boleslav vytvořila z tlaku několik dobrých příležitostí, zvlášť ta Jegliče volala po gólu, ale paradoxně udeřilo hned z následného brejku, kdy Krošeljovi propadlo nahození Šlahaře mezi betony.

Hned za minutu ale bylo vyrovnáno, když si první branku v mladoboleslavském dresu připsal Lotyš Bičevskis. Ale i Berani přispěchali s rychlou odpovědí. Po půl minutě už znovu vedli po ráně obránce Gazdy. A za minutu bylo pro domácí ještě hůř. V jejich vlastní přesilovce ujel Ševcovi Fořt a zvýšil na 3:1 pro hosty.

V téže přesilovce si ale užili Bruslaři i radost, když snížil dorážkou Klepišovy střely Šťastný. A za dvě minuty bylo z další přesilovky vyrovnáno, když Kašíka překonal Stránský. Svou první přesilovku pak využil i Zlín - v závěru první třetiny se podruhé prosadil Šlahař.

Druhá dvacetiminutovka se odvíjela v poklidnějším tempu. V její polovině z ničeho nic vypálil do tyče zlínský Claireaux. Mladá Boleslav si připravila zámek v další přesilovce, z ní se ale tentokrát nic neurodilo. Naopak na druhé straně musel vytáhnout těžký zákrok Krošelj proti Sedláčkovi.

Hned v úvodu třetí části hry si našel volný kotouč Fořt, ale napálil ho pouze do masky domácího gólmana. Mladá Boleslav se hnala za vyrovnáním, ale opět udeřilo na druhé straně, když se v dalším úniku prosadil Kubiš po přihrávce Fryšary. Středočeši pak inkasovali ještě jednou do odkryté branky z hole Claireauxe.

Kousal kousal

Hokejisté posledních Pardubic porazili ve 26. kole extraligy Kometu Brno 6:2 a teprve podruhé v sezoně vyhráli dva zápasy za sebou. Navázali na sobotní rovněž domácí vítězství nad vedoucí Spartou 4:3. Proti Brnu zazářil první útok Dynama - Robert Kousal zaznamenal pět kanadských bodů za gól a čtyři asistence, Radoslav Tybor nastřílel hattrick.

Pardubičtí začali svůj druhý zápas ve dvou dnech dobře a dvě možnosti během jednoho střídání zahodil Vlach. Do vedení tak šlo Brno, když Plekancovo nahození od mantinelu tečoval mimo Kacetlův dosah Lev. Dynamo dokázalo rychle srovnat. Ivan ani Kusý neuspěli, ale pak Kousal dlouhým pasem nastartoval Tybora a ten zakončil přesně pod horní tyč. Další šanci nezužitkoval Poulíček.

Domácí hráči si ofenzivní nadšení přenesli i do druhé části a během sedmi minut odskočili soupeři na rozdíl tří branek. Ve 24. minutě vyrazil Vejmelka nahození jen ke Kindlovi, který pohotově dorážel. Za tři minuty Kousal při přečíslení přenechal puk Tyborovi a ten neomylně zavěsil svůj druhý gól v utkání. I u čtvrté branky Dynama byl první útok, když Kousal kroužil třetinou a pak přízemní střelou vyzval k teči skórujícího Látala.

Hokejisté Komety byli viditelně otřesení, ale do konce druhé části se ještě dokázali vzchopit. Pomohl jim k tomu kontaktní gól Orsavy, který našlápl na levém křídle a poté zakončil přesně do horního rohu branky. Druhá pauza mohla být pro hosty ještě příjemnější, jenže Kucsera na moment dezorientovaného Kacetla neprostřelil. Gólman Pardubic chvíli před sirénou sebral radost i Plekancovi.

Třetí část začalo Dynamo v přesile a po 33 vteřinách snadnou dorážkou zařídil pátý gól Kousal, pro něhož to byl čtvrtý bod v zápase. Brno mohlo rychle snížit, jenže Plekanec promarnil trestné střílení a nehlídaný Svačina zakončil jen do Kacetlova betonu. Pojistku mohl na druhé straně přidat Vlach, ale mířil vedle.

V 57. minutě při hře čtyři na čtyři po Kousalově přihrávce završil Tybor hattrick. Kometa v závěru dostala k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři, kterou ještě vylepšila odvoláním brankáře, ale ani jedna ze čtyř střel z hokejek Holíka a Zaťoviče si cestu do branky nenašla.

26. kolo hokejové extraligy:

Hokejová Tipsport extraliga - 26. kolo:

Třinec - Plzeň 5:2 (1:1, 1:0, 3:1), Litvínov - Kladno 4:1 (0:0, 0:0, 4:1), Hradec Králové - Vítkovice 0:2 (0:0, 0:0, 0:2), Mladá Boleslav - Zlín 3:6 (3:4, 0:0, 0:2), Sparta Praha - Olomouc 1:2 (1:1, 0:0, 0:1), Karlovy Vary - Liberec 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:0, 0:2 - 0:0), Pardubice - Brno 6:2 (1:1, 3:1, 2:0).

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi