Na Spartě rozhodla posunutá branka. Olomouc stíhá desítku

Největším tahákem 45. kola hokejové ligy se stal zápas o první místo mezi dvěma lídry tabulky Třincem a Libercem. Bílí Tygři přehráli Oceláře poměrem 4:1. Chomutov si chtěl vydobýt přímý postup do play-off, v pražské O2 aréně hrál v základní hrací době se Spartou nerozhodně. V nastavení nicméně přišel sporný zákrok hostujícího brankáře Laca, který úmyslně posunul branku. Trestné střílení následně proměnil Lukáš Pech a zařídil tak pražanům vítězství 3:2. Jak dopadly ostatní výsledky? 

Do zápasů celého kola všichni hokejisté nastoupili s dresy s vyobrazením Ivana Hlinky. Vzpomněli tak na legendárního trenéra, který podceňovaný český tým dovedl ke zlatým olympijským medailím.

Na Spartě rozhodlo trestné střílení

Pražané porazili Piráty poprvé v sezoně. Po dvou třetinách vedli 2:0, ale Severočeši vydřeli alespoň bod. V závěru prodloužení rozhodl z trestného střílení útočník Lukáš Pech. Do sestavy domácích naskočil poprvé po návratu z Kontinentální ligy útočník Buchtele, jeden z tahounů týmu během loňské cesty za stříbrem.

Do vedení dostala domácího favorita souhra těch, kteří si na ledě v posledních týdnech mimořádně rozumí. Vrána si vyměnil puk s kapitánem Hlinkem, ten ho vzápětí našel najíždějícího před hostujícím brankovištěm a Vránovi stačilo do rychlé přihrávky jen nastavit čepel. Koblasa mohl ještě do přestávky odpovědět, jeho povedená rána však zacinkala pouze na tyč.

Sparta zvýšila ve 36. minutě, kdy se Pechův pokus odrazil před Ihnacaka, ten se dokázal bleskově zorientovat a pohotově ho uklidil za Lacova záda. Právě Pech měl ještě šanci těsně před druhou přestávkou, ale chomutovský gólman byl proti.

Pojistku domácích mohl ve 45. minutě po rychlém brejku přidat Klimek, Laco však jeho dobrý pokus dokázal vytěsnit mimo tyče. Netrvalo dlouho a přišla zápletka: Kaše našel rozjetého Sklenáře, který byl sice podražen Švrčkem, přesto dokázal v pádu překonat Pöpperleho.

Hosté v tu chvíli vycítili šanci na body. Uteklo jen tři a půl minuty a bylo vyrovnáno. Huml vybojoval u hrazení kotouč v útočném pásmu, našel Vondrku, který ranou bez přípravy nedal Pöpperlemu možnost zasáhnout. Hosté mohli dokonat obrat ještě před koncem základní hrací doby, když hráli po faulu Kumstáta poslední dvě minuty přesilovku, ale neuspěli.

Prodloužení, do něhož dospěl duel již potřetí při měření sil obou celků v sezoně, přineslo řadu šancí a přečíslení. V čase 64:40 přišlo rozuzlení. Laco při Gernátově šanci podle sudích záměrně posunul branku a z nařízeného trestného střílení ho překonal Pech.

"Těžko říci, jak to bylo. Musím se na to podívat. Otáčel jsem se tam na odražený puk a myslím si, že jsem nejdřív ten puk vykopl a teprve potom jsem spadl do brány. Myslím, že tam žádný úmysl nebyl," řekl v rozhovoru s novináři pětatřicetiletý Laco k okamžiku ze 65. minuty.

Bitvu lídrů tabulky Oceláři zdramatizovali, Liberec těsně uhájit vedení

V Třinci se odehrál zápas dvou vedoucích týmů tabulky, kdy Oceláři hostili vedoucí Liberec. Domácí porazili Bílé Tygry pouze jednou z posledních sedmi zápasů, hokejistům Liberce se však v posledních zápasech nedaří.

Třinečtí na úvod zaváhali a nezvládli vstup do zápasu, hosté jim už v první třetině poodskočili na rozdíl svou branek. Oceláři se v průběhu utkání zvedli a v závěru sahali po vyrovnání. Ve třetí třetině měli Severočeši několik šancí, které nedokázali proměnit. Čtyřicet sekund před závěrečným hvizdem bylo nařízeno trestné střílení pro Oceláře.

Stejně jako na Spartě i v Třinci byla důvodem úmyslně posunutá branka. Netík skóroval a vykřesal naději na prodloužení. Domácí v posledních čtyřiceti sekundách soupeře zmáčkli, ale Lašák svůj tým podržel. Liberec výhrou v Třinci přerušil sérii tří proher za sebou a tabulku už vede s náskokem devíti bodů. 

Zlín doma válí, předvedl parádní obrat

Zlínu se doma daří, v posledních zápasech na svém ledě ovládl deset z jedenácti zápasů. Tentokrát Valaši přidali neskutečný obrat, ve který už asi nevěřil ani ten největší optimista. V 58. minutě prohrávali o dvě branky, jenže domácí hokejisté se nevzdali, trefil se Veselý a hned po něm skóroval Šťastný. Ševci vyrovnali a udrželi tak naději na výhru, zápas tak dospěl do samostatných nájezdů. Jediným úspěšným střelcem Pardubic byl David Tomášek, na druhé straně se Robert Burkarts prosadil dvakrát a potvrdil tak skvělé statistiky domácích, pro které vybojoval dva body.

V bitvě o čtvrté místo zářil Kanaďan Picard

Hokejisté Hradce Králové vyhráli extraligy v přímém souboji o čtvrté místo v tabulce nad Litvínovem 3:1 a unikli Vervě na rozdíl čtyř bodů. Dvěma góly zařídil úspěch Mountfieldu kanadský útočník Alexandre Picard. Domácí navázali na úspěch v derby na ledě Pardubic (4:1), před kterým třikrát za sebou nebodovali.

Karlovy Vary si vynutili prodloužení, přesto padli

Až prodloužení rozhodlo zápas mezi Kometou Brno a Karlovými Vary, kteří stojí na chvostu extraligové tabulky. Západočechům se nedaří, nevyhráli počtvrté za sebou. Dva body zajistil Kometě dvěma góly Jan Hruška, který si v 61:28 připsal i vítěznou trefu na 3:2. Brňané přesto čekají už osm zápasů na tříbodové vítězství. Energie, která vyrovnala díky dvěma gólům ve třetí třetině, prohrála pět z posledních šesti zápasů a získala v nich pouze pět bodů.

Maxwell podržel mladou Boleslav

Mladá Boleslav jasně přehrála Vítkovice 3:0 a udržela si tak desáté místo, které zatím znamená předkolo play-off. Dařilo se opět brankářské boleslavské jedničce Maxwellovi, který domácím vychytal třetí čisté konto po sobě.

Olomouc stoupá v tabulce, už je tři body od elitní desítky

Hokejisté dvanácté Olomouce porazili 3:1 a díky čtvrté výhře za sebou se drží o tři body za první desítkou pro play-off. Předposledním Pardubicím Hanáci unikli už na rozdíl 16 bodů. V 58. minutě rozhodl svou první trefou v české extralize kanadský útočník Kevin Sundher a při power-play pojistil výsledek do prázdné branky Roman Vlach.

45. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - Piráti Chomutov 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 15. P. Vrána (J. Hlinka), 36. Ihnacak (Pech, J. Mikuš), 65. Pech z trestného střílení - 46. Sklenář (D. Kaše), 49. Vondrka (Huml). Rozhodčí: Šír, Horák - D. Jelínek, Lhotský. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 6370.

Sestavy:

Sparta: Pöpperle - Gernát, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Eminger, Nedomlel - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - Smejkal, Klimek, Forman - Ihnacak, Pech, Kumstát - Buchtele, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Chomutov: J. Laco - Flemming, Dlapa, Rutta, J. Mrázek, Valach, Skinner, od 21. navíc Kudělka - Vondrka, Huml, Tomica - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - Koblasa, Kämpf, Poletín - Račuk, D. Kaše, Hlava. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 3:4 (1:3, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Redenbach (J. Petružálek, Klimenta), 48. Kreps (Nosek, M. Doudera), 60. Netík z trestného střílení - 3. J. Stránský (Bližňák), 9. Valský (Radivojevič, R. Šimek), 18. Vantuch (J. Stránský), 23. R. Šimek (Radivojevič). Rozhodčí: Baluška, Konc (oba SR) - Bláha, Špůr. Vyloučení: 5:6, navíc Kane (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4736.

Sestavy:

Třinec: Hrubec - Roth, L. Galvas, Krajíček, Jank, Nosek, M. Doudera - Irgl, Kane, Adamský - Netík, Kreps, Rákos - J. Petružálek, Redenbach, Klimenta - Hrňa, Marosz, Cienciala. Trenéři: Kýhos a Mucha.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner, od 21. navíc Plutnar - Ordoš, P. Jelínek, Lakatoš - Valský, Bulíř, Radivojevič - Svačina, Mikyska, Bartovič - J. Stránský, Bližňák, Vantuch. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

PSG Zlín - HC Dynamo Pardubice 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Bukarts (Honejsek), 46. P. Holík (Bukarts), 58. O. Veselý (Řezníček, Bukarts), 60. D. Šťastný (Kotvan, Marušák) rozhodující sam. nájezd Bukarts - 12. Schaus, 37. Bárta (Nahodil), 52. Čáslava (Schaus, P. Hubáček), 58. J. Sýkora (Nahodil). Rozhodčí: Hradil, Hejduk - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:1. Diváci: 4534.

Sestavy:

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Blaťák - D. Šťastný, P. Holík, Říčka - Okál, Popelka, Kubiš - Bukarts, Honejsek, O. Veselý - J. Ondráček, P. Sedláček, Gago. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík a R. Hrazdira.

Pardubice: J. Hübl - Nedbal, Trončinský, Schaus, Čáslava, Chaloupka, Ščotka - P. Sýkora, Špirko, Rolinek - M. Beran, D. Tomášek, P. Hubáček - J. Sýkora, Nahodil, Bárta - Starý, T. Kaut, Poulíček. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Škůrek (Roman Vlach, Laš), 58. Sundher (J. Galvas, Jaroměřský), 60. Roman Vlach (Laš) - 32. Indrák (Stach, D. Kubalík). Rozhodčí: Hodek, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení:2:5. HC Olomouc - HC Škoda Plzeň 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Škůrek (Roman Vlach, Laš), 58. Sundher (J. Galvas, Jaroměřský), 60. Roman Vlach (Laš) - 32. Indrák (Stach, D. Kubalík). Rozhodčí: Hodek, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:5. Využití:1:0. HC Olomouc - HC Škoda Plzeň 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Škůrek (Roman Vlach, Laš), 58. Sundher (J. Galvas, Jaroměřský), 60. Roman Vlach (Laš) - 32. Indrák (Stach, D. Kubalík). Rozhodčí: Hodek, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváků: 4344.

Sestavy:

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Ondrušek, Jaroměřský, Houdek, J. Galvas, Rašner - Roman Vlach, J. Knotek, Laš - Eberle, Sundher, Burian - T. Mikúš, Herman, Holec - Kotala, P. Mrázek, Matai. Trenéři: Venera a Tomajko.

Plzeň: Machovský - Čerešňák, Pulpán, Kadlec, D. Sklenička, Frühauf, Moravčík, Němeček - Kratěna, Kracík, D. Kubalík - Indrák, Stach, Lev - M. Procházka, Preisinger, T. Svoboda - Hrnka, Koreis, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Jiří Hanzlík a Čihák.

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Picard (Jarůšek), 25. Picard (Čáp, Jarůšek), 60. Červený (Dragoun) - 33. M. Hanzl (J. Černý). Rozhodčí: Polák, Kika - J. Svoboda, Kotlík. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 5497.

Sestavy:

Hradec Králové: Rybár - Pláněk, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Čáp - Červený, Dragoun, Šimánek - Köhler, Kukumberg, Dej - Jarůšek, T. Knotek, Picard - P. Beránek, Nedvídek, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Litvínov: Janus - Gula, Kubát, K. Pilař, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Martynek, V. Hübl, Lukeš - M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý - M. Hořava, Válek, Trávníček - Jurčík, K. Reichel, J. Doležal. Trenéři: Rulík, D. Stránský a Šlégr.

HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 16. J. Hruška (Štencel, Trška), 23. Brabenec (J. Káňa II), 62. J. Hruška - 43. Stloukal (Flek), 54. Vachovec (Gorčík, Skuhravý). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:7, navíc Mallet 5 min. a do konce utkání, M. Kvapil, Gulaši - Mullane všichni 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7351.

Sestavy:

Brno: Vejmelka - O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec, od 21. navíc L. Zábranský ml. - Haščák, L. Čermák, J. Káňa II - H. Zohorna, Brabenec, M. Kvapil - Mallet, V. Němec, J. Hruška - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pešout, Pokorný a Haken.

Karlovy Vary: Závorka - M. Rohan, Sičák, Dujsík, Harant, Baldajev, T. Dvořák - Mikulík, Tuominen, T. Rachůnek - Gorčík, Skuhravý, Vachovec - V. Tomeček, Stloukal, Mullane - Flek, Gríger, O. Beránek. Trenéři: Tlačil a Antonik.

BK Mladá Boleslav - HC Vítkovice Ridera 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Žejdl (Jan Hanzlík), 20. Hyka (Lenc, Musil), 54. Orsava (Urban, Vampola). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 6:7, navíc Baranka (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 3052.

Sestavy:

Mladá Boleslav: Maxwell - Štich, Stříteský, Jan Hanzlík, Kurka, Hrdinka, Holub, Bernad - Hyka, Musil, Lenc - M. Látal, Urban, Pacovský - Orsava, Žejdl, Pospíšil - Musliu, Vampola, Jonák. Trenéři: F. Výborný a Žabka.

Vítkovice: Bartošák - Sloboda, Urbanec, Klok, Hrbas, Výtisk, Baranka - D. Květoň, O. Roman, Tybor - Olesz, Y. Stastny, Tomi - Kucsera, Balán, P. Zdráhal - Szturc, Illéš, E. Němec. Trenéři: Petr a Trnka.

 

 

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi