Liberec urval Prezidentský pohár, Dynamo musí do baráže

Padesáté první kolo proti sobě postavilo také Litvínov a Liberec.

Hokejisté mistrovského Liberce získali v 51. kole Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. Pomohly mu porážky druhého Třince v Mladé Boleslavi 1:5 a třetí Sparty v Karlových Varech 1:3. Lídr tabulky sice prohrál na nájezdy v Litvínově, jeho výsledek však už nic nezměnil. Třinec má kolo před koncem jisté druhé místo a stejně jako Liberec postoupil do příštího ročníku Ligy mistrů. Kometa si definitivně zajistila čtvrtfinále a Olomouc výhrou ve Vítkovicích naději na postup do předkola play-off. Definitivní jistotu baráže mají po prohře s indiány v Pardubicích.

Pád do baráže mají jistý poslední Pardubice, které ztrácejí na dvanáctou Olomouc už 26 bodů a nemohou ztrátu smazat ani v sedmi duelech, které jim zbývají v součtu se skupinou o umístění na 11.-14. pozici.

Jako devátý tým si zajistila účast ve vyřazovacích bojích Mladá Boleslav. Jistotu účasti ve čtvrtfinále má díky vítězství 3:1 nad Chomutovem v přímém souboji o šesté místo Kometa Brno. Doplnila tak Liberec, Třinec, Spartu, Litvínov a Hradec Králové. V předkole budou vedle Mladé Boleslavi bojovat Chomutov, Vítkovice a jeden z trojice Plzeň, Zlín a Olomouc.

Tygři padli s Litvínovem na nájezdy, přesto slaví první místo

Trenér Bílých Tygrů Pešán po předešlých dvou prohrách změnil složení útoků, hned v úvodu si však hosté vyzkoušeli pevnost obrany. Litvínov měl totiž 101 vteřin dlouhou výhodu pět na tři, brankář Will však udržel bezbrankový stav. Poradil si s tvrdou střelou Sörvika i šancí Hübla.

Dvojnásobnou přesilovku si poté vyzkoušeli i hosté. Ani Petrásek, jenž tentokrát dostal v brance Vervy šanci před jedničkou Janusem, neinkasoval. Liberci ke gólu nepomohl ani oddechový čas před začátkem početní výhody.

Bezbrankový stav se změnil až po 21 vteřinách druhé třetiny, kdy se v klasické početní výhodě prosadil střelou od modré čáry Sörvik a připsal si šestý gól v sezoně. Hned ve 22. minutě mohl přidat druhou branku Doležal, Will ale jeho příležitost zlikvidoval.

Stav se podruhé změnil až v 55. minutě, kdy se po samostatné akci prosadil Bulíř a vyrovnal. Zápas následně výrazně protáhl výpadek elektřiny a poté i prodloužení, ke kterému ale málem nedošlo. Hosté totiž se závěrečnou sirénou překonali Petráska podruhé, videorozhodčí ale potvrdil, že se tak stalo až po skončení běžné hrací doby. Vítěze duelu ale nakonec určily až samostatné nájezdy, ve kterých se jako jediný prosadil obránce Kubát.

Kohouti po historické výhře živí naději

Olomouc potřebovala vyhrát v zájmu zachování naděje na účast v předkole play-off a její cíl začal už ve čtvrté minutě v přesilové hře naplňovat střelec posledních kol Vlach, který po rychlém výpadu prostřelil Dolejše ranou na vyrážečku.

Touha po vítězství z Hanáků tryskala a rychlý gól podpořil i pořádek v jejich herním systému. Domácím se do plných moc nedařilo a do vypracovaných střeleckých možností se nedostávali.

Vítkovice přivítaly na svém ledě Olomouc.

Vítkovické mohla nakopnout krátká přesilovka pět na tři zkraje druhé části, ale Konráda přinutili jen k pár rutinním zákrokům a v 32. minutě inkasovali podruhé. Svižnější Hanáci znovu rozvrátili domácí obranu z rychlého protiútoku, na jehož konci Burián doklepl střelu Eberleho. 

Až pak se vyložené šance dočkaly Vítkovice, ale Balán olomouckou chybu nepotrestal. Domácí v závěru zabojovali a v třetím dějství vyvinuli tlak. I když Vítkovice si během dlouhé power play vytvořily drtivý nápor a soupeře skoro nepustily z pásma, Konrád fungoval jako magnet a schytal naprosto vše včetně těžké dorážky Stastného.

Boleslav si vyšlápla na Třinec a míří do předkola

Mladoboleslavští od začátku o něco lépe bruslili. Už ve druhé minutě jeli dva na jednoho Orsava s Urbanem, jenž však ostrou přihrávku svého spoluhráče namířil mimo tyče. 

V 11. minutě už se Středočeši dočkali, když Urban při přesilovce nejprve před prázdnou brankou minul kotouč, ale chvilku poté dostal šanci na reparát, když ho po skrumáži našel Musil - 1:0. V 16. minutě ale bylo vyrovnáno, když Petružálek už po 12 vteřinách početní výhody prostřelil Maxwella. Jenže v 19. minutě Hrubec u vlastní branky rozehrál na Linharta, kterému odskočil kotouč a Hyka pohotovým bekhendem vrátil domácím vedení.

Mladá Boleslav 51. kole hostila Třinec.

Zhruba v polovině zápasu Žejdl zvážil své možnosti při přečíslení tří na jednoho a zvolil dobře, neboť zakončil sám mezi Hrubcovy betony a zvýšil na 3:1. Hra byla poté rozkouskovaná a bez větších šancí, ale Středočeši se před odchodem do kabin dostali do dalšího přečíslení a Pospíšil na jeho konci zvýšil 25 vteřin před přestávkou už na 4:1.

Od třetího dějství už hájil hostující branku Hamerlík, jenž vystřídal Hrubce. Výhru pak ale ještě při oslabení zvýraznil Lenc po souhře s Klepišem při přečíslení dvou na jednoho.

Kometa porazila Chomutov a je v šestce

Brňany potkala v 6. minutě kritická chvíle. Na jejím začátku trefil odražený puk kapitána Čermáka do obličeje tak nešťastně, že hráč zamířil rovnou do šatny a pak do nemocnice na rentgenové vyšetření. Vzápětí se nepodařilo domácím vyhodit kotouč z obranného pásma, získal jej Huml a po jeho přihrávce obránce Rutta tvrdou střelou k tyči překonal Čiliaka.

Po inkasovaném gólu upadla Kometa do ještě většího útlumu a jen pomalu se zvedala. O vyrovnání se ale zasloužil v 16. minutě útočník Mallet, který unikl po levé straně a z jeho přihrávky vstřelil Dočekal gól.

Z územní převahy se podařilo Kometě přidat druhý gól. Hruška ve 36. minutě přihrával Dočekalovi, kotouč se od padajícího obránce Skinnera odrazil do vzduchu a Dočekal jej pohotově baseballovým způsobem srazil za záda brankáře Laca. Videorozhodčí potvrdil, že gól nepadl po hře vysokou holí.

Snaha Pirátů o zvrat v závěrečné třetině vyzněla naprázdno. Naopak Dočekal střelecký večer vyšperkoval ve 45. minutě třetím gólem. 

Plzeň se nadechuje k předkolu, Dynamo má jistou baráž

Domácím pomohl k dobrému vstupu do utkání vyloučením pardubický Chaloupka a již po 56 vteřinách zužitkoval přihrávku Lva trefou mezi betony Kloučka kanonýr Kubalík.

Poté během přesilové hry indiánů Kubalíkův volej jen těsně minul odkrytou branku, ale vzápětí v 11. minutě krátce po návratu Kauta z trestné lavice po ideální nabídce Kracíka zvýšil Svoboda pohodlně na 2:0.

Plzeň bojující o desítku porazila poslední Pardubice.

Ve 14. minutě si po rychlé akci mezi hráči Pardubic vyměnil Stach kotouč s Indrákem a poslal za záda bezmocného Kloučka třetí gól. Do svatyně hostí následně nastoupil Hübl a Dynamo se zvedlo. Zaváhání Skleničky při rozehrávce napravil gólman Machovský skvělým zákrokem proti zakončení osamoceného Petra Sýkory i dorážce Špirka. Navíc půl minuty před první sirénou snížil na 3:1 dorážkou Tomášek.

Klid domácím zajistilo ve 32. minutě Pulpánovo vyhození z obranné třetiny, které dojel Lev a tváří v tvář Hüblovi zvýšil na 4:1. Ve 37. minutě navíc hosté svojí nedisciplinovaností nabídli indiánům dvojnásobnou přesilovku, v níž po kombinaci s Kadlecem a Kratěnou přidal pátý gól Kubalík.

Hübl v poslední desetiminutovce zneškodnil šance Moravčíka a Procházky a naopak na druhé straně na konečných 5:2 snížil v 55. minutě z brejku Schaus.

Sparta nestačila na Energii a zůstává třetí

Sparta už nastoupila s brankářem Pöpperlem, který si odpykal třízápasový disciplinární trest, a s jubilantem Kumstátem. Exkarlovarský útočník odehrál 900. extraligový zápas.

V úvodních minutách ale byli aktivnější překvapivě domácí. Skóre otevřel v šesté minutě po přečíslení Beránek střelou z první. Sparta sice po zbytek úvodních dvaceti minut Karlovy vary zatlačila, ale vyloženou příležitost si nevytvořila.

V podobném duchu se odehrávalo i prostřední dějství. Poté co ve 25. minutě spálil tutovku Smejkal, který z bezprostřední blízkosti nedokázal trefit zcela odkrytou branku, změnilo se skóre opět na druhé straně. Ve 31. minutě po skončení trestu Cingela vytvořili Karlovarští závar před sparťanskou brankou a Tomeček střelou zápěstím vymetl pavučinu nad levým Pöpperleho ramenem.

Sparta se přece jenom dočkala ve 48. minutě, kdy vyloučení Benáka potrestal střelou po ledě Pech. Hosté se o možnost vyrovnání připravili vlastní nedisciplinovaností. V 56. minutě obdržel Řepík čtyřminutový trest za krvavé zranění Beránka a následně za napadení obdržel další dvě minuty plus deset Buchtele. Západočechům se tak naskytla příležitost hrát dvě minuty přesilovku pět na tři a po minutě ji využil Benák.

Zlín vyklepl Hradec, sen o předkole žije

V první třetině byli lepší hosté, kteří se perou o postup do předkola. Hradec však dlouho držel brankář Rybár. Překonal ho až ve 14. minutě junior Chytil, jenž zblízka dorazil puk do brány. 

Ve druhé části měli více ze hry domácí, snažili se o vyrovnání. Jenže zlínský gólman Kašík potvrzoval, že se mu při zápasech v Hradci velmi daří. Ukázal to především ve dvou momentech. Ve 28. minutě objel reprezentant v hradeckých službách Jarůšek bránu, zkusil přelstít Kašíka, ale ten se nedal. Navíc následnou Knotkovu dorážku zastavil skvělým zákrokem.

Hradec Králové se v závěru extraligy představil doma proti Zlínu.

Podobný pak předvedl ve 33. minutě, kdy pálil tvrdě zblízka Kopta. Navíc Zlín se dostal ve 36. minutě do protiútoku, hosté šli čtyři proti jednomu obránci a Rybára překonal kapitán Veselý.

Třetí část nabídla nový trend. Hradec byl jasně lepší, snažil se soupeře udolat. Prosadil se i gólově. Ve 42. minutě v ponechané výhodě dorazil Jarůšek Picardovu střelu. Domácí byli aktivnější také ve velké bitce, z níž vyšel jako vítěz hradecký Kanaďan Picard. Otočit skóre se ale Mountfieldu nepovedlo.

51. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - Bílí Tygři Liberec 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Sörvik (Kubát, Lukeš), rozhodující sam. nájezd Kubát - 55. Bulíř. Rozhodčí: Hodek, Souček - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 5120.

HC Vítkovice Ridera - HC Olomouc 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Roman Vlach (Herman, J. Galvas), 32. Burian (Eberle, Škůrek). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Pavlovič - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 5142.

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Dočekal (Mallet), 36. Dočekal (J. Hruška, Gulaši), 45. Dočekal (H. Zohorna, M. Kvapil) - 6. Rutta (Huml). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:5. Bez využití: Diváci: 7700 (vyprodáno).

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice 5:2 (3:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. D. Kubalík (Lev, Stach), 11. T. Svoboda (Kracík, M. Procházka), 14. Stach (Indrák), 32. Lev (Pulpán), 39. D. Kubalík (Kratěna, Kadlec) - 20. D. Tomášek (Trončinský, Špirko), 55. Schaus (Tomášek). Rozhodčí: Pešina, M. Petružálek - Flegl, Polonyi. Rozhodčí: Pešina, M. Petružálek - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 4:10. Využití: 2:0. Diváci: 4859.

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Urban (Musil, Hyka), 19. Hyka, 29. Žejdl (Orsava), 40. Pospíšil (Vampola), 57. Lenc (Klepiš) - 16. J. Petružálek (Redenbach, Martin Růžička). Rozhodčí: Hejduk, Lacina - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3517.

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. O. Beránek (Kindl, Flek), 31. V. Tomeček (Flek), 57. Benák (Gríger, D. Kindl) - 48. Pech (Gernát). Rozhodčí: R. Svoboda, Úlehla - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8, navíc Buchtele (Sparta) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 2717.

Mountfield Hradec Králové - PSG Zlín 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 42. Jarůšek (Picard) - 14. Chytil (Říčka, D. Šťastný), 36. O. Veselý (Honejsek, J. Ondráček), 60. Chytil (Ondráček). Rozhodčí: Pražák, Šír - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 7:5. Bez využití. Diváci: 5037.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi