Extraligová škatulata ovládá Sparta, veteráni o budoucnosti mlčí

Tomáš Pöpperle se vrací do pražské Sparty.

Výprodej, lehké posílení i ztráty či drsná obměna kádru. Extraligové kluby řešily letní přestupové období po svém. Na neúspěch nejvíce zareagovala pražská Sparta, Karlovy Vary, Brno a Chomutov, naopak téměř netknutý zatím zůstává kádr Zlína či Českých Budějovic. V Liberci a Plzni se stále čeká na to, jak se o prodloužení své kariéry vyjádří Petr Nedvěd a Martin Straka. 

On-line deník TÝDEN.CZ pro vás připravil přehled dosavadních hráčských posunů na české hokejové mapě. 

Plzeň

Přestupy, nepřestupy, na nejdůležitější informaci se teprve čeká. Prodlouží si kapitán Martin Straka svou bohatou hokejovou kariéru, nebo skončí s hokejem na vrcholu? V tuto chvíli řeší především posily pro příští ročník, musí poskládat tým tak, aby patřil extraligový mistr opět na vrcholu. A nebude to úplně jednoduché, z týmu totiž do Magnitogorsku odešel nejproduktivnější hráč Indiánů Jan Kovář. 

Do klubu přichází bouřlivák Radek Duda, šikovný Slovák Ján Sýkora a obránce Daniel Seman. Jediným brankářem mistrů je zatím nově příchozí devatenáctiletý talent Matěj Machovský. Kvalitu zaručují i prodloužené smlouvy s Tomášem Vlasákem a hokejovými dělníky Pavlem Kašpaříkem, Michalem Dvořákem a veteránem z obranných řad Jiřím Hanzlíkem. Těžké naopak bude nahradit brankářskou dvojici, jednička Marek Mazanec odchází zkoušet štěstí do NHL, dobrá duše kabiny Adam Svoboda míří zpět do Slavie.

Příchody: Matěj Machovský (Brampton Battalion/OHL), Radek Duda (Liberec), Ján Sýkora (Bánská Bystrica/SVK), Daniel Seman (Berkut Kyjev/UKR)., Tomáš Sýkora (Ústí)
Odchody: Jan Kovář (Plzeň), Marek Mazanec (Nashville/NHL), Adam Svoboda (Slavia), Nicolas St. Pierre (Krefeld Pinguine/DEL)

Petr Čajánek zůstává ve Zlíně.Zlín

Na východě Moravy je zatím co se týče přestupních piklí ticho, stejně jako loni se neočekává žádná radikální obměna kádru. Stávající mužstvo dokázalo, že i bez velkých jmen dokázalo dojít daleko. Trenér Rostislav Vlach tak vedení nemusel tlačit do žádných velkých akcí.

Nejcitelněji bude chybět končící opora zadních řad Martin Harmlík. Novou smlouvu naopak podepsal kapitán Petr Čajánek i další držák Radim Tesařík. Zlín si pojistil i další opory, v Baťově městě bude nadále působit Ondřej Veselý, Zdeněk Okál a několik dalších vicemistrů.

Příchody: Libor Kašík, Tomáš Valenta, Tomáš Sýkora (konec v hostování v jiných klubech).
Odchody: Tomáš Linhart (Třinec), Martin Hamrlík (konec kariéry).

Slavia Praha

S novým majitelem si Vladimír Růžička slibuje příchod zvučných posil. Dohodnutý je již s Jaroslavem Bednářem, který se do Slavie vrací již potřetí a nejspíš napořád. "Je čas se vrátit, ještě nějaký rok to s Růžou ve Slavii potáhneme," přislíbil Bednář. Mluvilo se i o příchodu Jakuba Klepiše, loňská opora pražského Lva však možná zamíří do NHL.

Klub z české metropole zatím žádné oficiální příchody neprozradil, jistý je však návrat brankáře Adama Svobody, který nahradí odcházejícího Miroslava Kopřivu. Ve Slavii končí obránci Koma, Kuboš, Kučný a Kempný, dá se tak očekávat, že Slavia bude posilovat i v zadních řadách.

Příchody: Adam Svoboda (Plzeň), Jaroslav Bednář (Lugano/Švýc.)
Odchody: Petr Kuboš, Michal Kempný (Brno), Jaroslav Koma, Jiří Kučný, Miroslav Kopřiva (?), Jan Alinč, Jan Dlouhý (Ústí), Daniel Krejčí (Třinec)

Anketa:

Který tým zatím nejlépe vyřešil letní přestupové období?

Třinec

Ani bohatý slezský klub nemá zapotřebí svůj kádr nijak zvlášť obměňovat. Po vypadnutí v semifinále se Zlínem se tak s klubem rozloučili trenéři Josef Turek a Pavel Janků, jež nahradí zkušený Jiří Kalous, který naposledy působil v pražském Lvu, a Pavel Marek.

S nimi vyklízí pozice i obránci Bezouška, Klouček a Ovčačík, v Třinci končí i útočníci Hrňa, Klimenta a Podešva. Základ týmu však nový kouč měnit nehodlá, udržet chce i veterána Jana Peterka. Zadní řady již posílil zlínský Linhart, šanci dostane i Krejčí ze Slavie a Gewiese ze Šumperka.

Příchody: Tomáš Linhart (Zlín), Petr Gewiese (Šumperk), Daniel Krejčí (Slavia).
Odchody: Peter Bezuška, Tomáš Klouček, Ctirad Ovčačík, Erik Hrňa, Tomáš Klimenta (?), Martin Podešva (Znojmo).

Sparta Praha

Druhé vypadnutí ve čtvrtfinále znamenalo bouři ve sparťanské kabině. Klub se s díkem rozloučil s dříve nedotknutelnými srdcaři Brošem a Hanzlíkem, za víceletou smlouvou prchl z Holešovic do Kladna kanonýr Tenkrát. Ve Spartě skončili také obránci Krstev, Milam a Hunkes, brankáři Pinc a Melicherčík a útočníci Adam Lapšanský, Jaroslav Svoboda a Sacha Treille a Marek Hovorka.

Pouze šatnu v holešovickém stadionu opět po roce vystřídá Tomáš Pöpperle, loni brankář pražského Lva. Ofenzivu výrazně posílila karlovarská věž Petr Kumstát, obranu pak člen širšího reprezentačního kádru Karel Kubát. Klub navíc oznámil příchod dalších pěti hráčů. Nemusí jít navíc o konečné číslo. Důležitou informací je, že ve Spartě prodloužil smlouvu nezdolný kanonýr Petr Ton.

Příchody: Tomáš Pöpperle (Lev Praha/KHL), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Karel Kubát (Litvínov), Marek Hrbas (Kamloops Blazers/WHL), Jan Piskáček (Kladno), Jan Švrček (Brno), Jan Buchtele (Pardubice), Lukáš Klimek (Vítkovice), Filip Novotný (Jihlava).
Odchody: Marcel Melicherčík (Liberec), Marek Hovorka, Troy Milam, Michal Broš, Angel Krstev, Marek Pinc (?), Jan Hanzlík (Brno), Petr Tenkrát (Kladno).

Litvínov

Nejdůležitější úkol loňský černý kůň zvládl, dokázal udržet jedno z nejžhavějších hokejových "zboží" na českém trhu, tedy ofenzivní opory Františka Lukeše a Viktora Hübla. Možná i proto Litvínov s žádnými velkými a novými jmény do příštího nepřišel, mluví se pouze o možném návratu poslance Jiřího Šlégra na ledovou plochu. Jediným příchodem tak zatím zůstává mladoboleslavský bek Petr Chaloupka.

Příchody: Petr Chaloupka (Mladá Boleslav).
Odchody: Marek Posmyk, Martin Frolík, Vladislav Baláž, Richard Jareš (?), Karel Kubát (Sparta).

Kladno získalo do svých řad reprezentanta Petra Tenkráta.Kladno

Tým Jaromíra Jágra se příští rok bude moct spolehnout na skvělý zdroj gólů, ze Sparty totiž přichází kanonýr Petr Tenkrát. Ten doplní klubové veterány, v týmu totiž bude nadále pokračovat i Pavel Patera s Liborem Procházkou. Kladno využilo i několik opcí ve smlouvách svých stávajících hráčů, namísto střídavých startů podepsal smlouvu s Rytíři Petr Hořava.

Středočeši se budou muset vyrovnat s odchodem beka Jana Piskáčka, který odešel do Sparty. V týmu končí i další obránci Kolafa se Šmachem a útočníci Valský, Látal a Lotyš Jass.

Příchody: Petr Tenkrát (Sparta), Petr Hořava (Ústí)
Odchody: Tomáš Kolafa (Hradec), Martin Látal (Karlovy Vary), Ondřej Šmach (Ústí), Koba Jass (?), Jakub Valský (Liberec)

Vítkovice

Celkově osmá pozice nebylo umístění, se kterým by mohli být v Ostravě spokojení. I proto Vítkovice opustilo hned několik hráčů. Nejcitelnější tým poznamenal odchod člena širšího reprezentačního kádru Tomáš Voráčka do Liberce, do Sparty zase zamířil forvard Lukáš Klimek a do Karlových Varů putuje Radim Hruška. Stejně tak se již do Vítkovic nebude vracet Tomáš Káňa a obránce Denis Rehák.

Vítkovický generální manažer Petr Husička prozradil, že by do týmu ještě nějaké hráče přitáhl. Udržet se však snaží i opory Viktora Ujčíka a Marka Malíka. Jedinou známou zvučnější posilou tak zatím zůstává slovenský reprezentant Michael Vandas, odcházejícího asistenta trenéra Zdeňka Motáka nahradí ostravský patriot Roman Šimíček.

Příchody: Michael Vandas (HK Poprad/SVK).
Odchody: Tomáš Voráček (Liberec), Lukáš Klimek (Sparta), Radim Hruška (Karlovy Vary), Tomáš Káňa, Denis Rehák, Adam Sedlák, Martin Lučka (?), Marek Bartánu (konec hostování, návrat do Slovanu Bratislava/KHL).

Jakub Kovář míří do KHL.České Budějovice

Mnoho opor dokázali v týmu udržet, ta největší však vábení ruské KHL odolat nedokázala. Gólman Jakub Kovář po letech opouští jižní Čechy a míří do Jekatěrinburgu. Prázdné brankářské místo doplnil Ondřej Kacetl přicházející ze Znojma.

Příchody: Ondřej Kacetl (Znojmo/EBEL)
Odchody: Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL) Robin Soudek (?).

Pardubice

Loňská mistrovská kocovina Pardubic si vyžádala velkou obměnu. Miloše Říhu, který na konci sezony vytáhl Východočechy z té největší bryndy, odešel zpět do KHL, kde bude trénovat Astanu, velicí pozici převezme Zdeněk Venera a Miloš Říha mladší. Ani zvučné posily na sebe nenechaly dlouho čekat, do města perníku se vrací snajpr Petr Sýkora, přichází také veterán Josef Marha.

Na nevýrazné výkony doplatil forvard Pavel Brendl, který si stejně jako obránce Travis Gawryletz musí hledat nové angažmá. Do Sparty pak zamířil Jan Buchtele, Liberec zase posílil Martin Bartek.

Příchody: Petr Sýkora, Josef Marha (Davos/Švýc.).
Odchody: Jan Buchtele (Sparta), Martin Bartek (Liberec), Lukáš Endál (Havl. Brod), Vladimír Koutský (Hradec), Martin Šagát (Chomutov), Jiří Marušák, Stanislav Hudec, Trawis Gawryletz, Pavel Brendl (?).

Brno opouští kapitán Radim Bičánek.Brno

Ještě hůře než Pardubice dopadla po loňské finálové účasti brněnská Kometa. Po play-out tak proběhlo na stadionu Rondo zemětřesení. Na trenérskou lavičku se vrátil Vladimír Kýhos, který zamával hned několika někdejším oporám. Z klubu odešli i takové hvězdy, jako Radek Dlouhý, Róbert Petrovický, Tomáš Malec, Roman Erat či Radim Bičánek.

Opačným směrem naopak putoval exsparťan Jan Hanzlík, z Dinama Minsk pak nepříjemný forvard Libor Pivko. Jen ze Slavie přišli do klubu dva obránci, staronová tvář Komety Michal Kempný a Petr Kuboš, doplnil jen navíc další bek David Nosek z Karlových Varů.

Příchody: Libor Pivko (Dinamo Minsk/Běl.), Petr Kuboš, Michal Kempný (Slavia), Jan Hanzlík (Sparta), Marek Čiliak (Třebíč), David Nosek (Karlovy Vary).
Odchody: Jan Švrček (Sparta), Tomáš Malec (Chomutov), Filip Krejčiřík (Znojmo), Radek Dlouhý, Juraj Valach, Róbert Petrovický, Roman Erat, Radim Bičánek (?).

Karlovy Vary

Prachbídné výkony z posledních let znamenaly výprodej v Karlových Varech, kde došlo na absolutní obměnu kádru. Považte sami. Petr Kumstát, Václav Skuhravý a Jan Košťál, tedy elitní formace, která v roce 2009 dotáhla Energii až k mistrovskému titulu. K tomu obránci František Skladaný a David Nosek a dalších pět hráčů.

Zda se tento krok šéfovi klubu Miroslavu Vaňkovi vymstí, ukáže čas. Do týmu však žádná velká hokejová esa hokejisty. Rozebranou ofenzívu posílil vítkovický Radim Hruška a Martin Látal (hostování z Kladna), v obraně tým zkouší Slováka Branislava Kubku.

Příchody: Radim Hruška (Vítkovice), Martin Látal (Kladno), Branislav Kubka (Banská Bystrica/SVK)
Odchody: David Nosek (Brno), Petr Kumstát (Sparta), Radomír Vaněk (Ústí), Václav Skuhravý, Petr Pohl, František Skladaný, Petr Přindiš, Vojtěch Kloz, Jan Košťál, Jan Heřman (?).

Chomutov ulovil zvučnou posilu, Slováka Luboše Bartečka z pražského Lva.Chomutov

Loňský nováček soutěže nezůstal v posilování pozadu. Důrazný útočník Jaroslav Svoboda z pražského Lva i explzeňský Jozef Balej jsou útočníci, na které si musí obrana soupeře rozhodně dávat pozor. Největší přestupní peckou se však stal příchod Slováka Luboše Bartečka, jemuž zranění zkomplikovalo loňskou sezonu v pražském Lvu. Chomutov navíc vyhrál bitvu o obránce Tomáše Malce z Komety, o kterého mělo zájem hned několik extraligových klubů.

Po třech letech v klubu končí Kanaďan Brett Palin i čtvrtý nejproduktivnější forvard týmu Miroslav Zálešák. Angažmá si musí hledat i Milan Procházka s Petrem Macháčkem. Michalovi Důrasovi a Tomáši Káňovi pak skončilo v severočeském klubu hostování.

Příchody: Luboš Bartečko, Jaroslav Svoboda (Lev Praha/KHL), Jozef Balej (Plzeň), Tomáš Malec (Brno), Martin Šagát (Pardubice).
Odchody: Brett Palin, Miroslav Zálešák, Petr Macháček, Milan Procházka (?)

Liberec

Ostudná účast v baráži o extraligu pro tým sídlící pod majestátní horou Ještěd nezůstal bez odezvy. Do týmu přichází Tomáš Voráček, který letos několikrát oblékl také český dres, z Pardubic se do Liberce stěhuje Slovák Martin Bartek. Stále se však čeká na veterána Petra Nedvěda, jenž ještě není o své budoucnosti plně rozhodnutý. S týmem zatím netrénuje a není uveden ani na soupisce pro nadcházející ročník.

Marku Schwarzovi v příští sezoně bude krýt záda exsparťan Marcel Melicherčík, jenž nahradí Tomáše Vošvrdu. V týmu skončil i excentrický Radek Duda, v týmu nadále nebude působit ani Lukáš Vantuch či obránci David Štich a Jiří Moravec.

Příchody: Martin Bartek (Pardubice), Tomáš Voráček (Vítkovice), Marcel Melicherčík (Sparta), Jakub Valský (Kladno)
Odchody: Radek Duda (Plzeň), Lukáš Vantuch, Peter Galamboš, David Štich, Jiří Moravec (?)

Foto: ČTK , ČTK/Ožana Jaroslav/Zehl Igor/Koller Jan

Autor: Marek Táborský





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi