Dvě derby v jednom kole. Pardubice vyzvou Hradec, Třinec Vítkovice

Petr Čáslava, kapitán Pardubic.

Na dvě derby se mohou těšit fanoušci v pátečním 43. kole hokejové extraligy. Vedoucí Třinec se představí na ledě Vítkovic, Pardubice doma přivítají rivaly z Hradce Králové. Sérii čtyř výher bude hájit Mladá Boleslav v Litvínově, který je před svými fanoušky druhý nejlepším týmem v soutěži.

Vítkovice udělaly výhrou v Brně další krok k předkolu play off a v domácím prostředí se nyní ve čtvrtém derby sezony pokusí zkrotit rozjetý Třinec. Ostravané jsou pod novými trenéry Svozilem a Petrem doma jako vyměnění a z posledních 12 zápasů v ČEZ Aréně nebodovali v jediném.

Ladislav Svozil, trenér Vítkovic."Těšíme se, že to bude derby jako hrom. Třinec má fantastickou fazonu a není vůbec snadné tu jeho sílu uhlídat. Ale věříme, že když se nám bude dařit plnit určité záměry, budeme disciplinovaní, tak ho můžeme potrápit," řekl kouč Ladislav Svozil. Vítkovice postrádají Strapáče a Stehlíka.

Třinec od prosince válcuje soupeře, z posledních šestnácti zápasů patnáct vyhrál a o primát v dlouhodobé části už ho stěží někdo připraví. Ani přes čtrnáctibodový náskok v čele soutěže ale Oceláři nespí na vavřínech.

"Kolem sebe se vůbec neohlížíme, sledujeme jen naše zájmy a svoji hru. Tu chceme v závěrečné čtvrtině vyladit tak, abychom šli do play off s co nejlepší formou. Takže nic nebudeme zkoušet ani vypouštět, chceme dále vítězit a sbírat body. Tím spíše, když je to derby, máme maximální motivaci uspět," řekl třinecký asistent Václav Varaďa. Jeho tým se musí obejít bez marodů Irgla, Klepiše, Rotha, Žejdla a Rufera, otazník je u Hrni.

Pardubice v úterý bez problémů přehrály Slavii a teď chtějí uspět i proti tabulkovému sousedovi. Pokud získají tři body, posunou se na páté místo. "Vášně a atmosféra jsou samozřejmé, ale my se musíme soustředit hlavně na náš výkon a abychom doma vyhráli. To je pro nás nejdůležitější. Víme, že Hradec se teď trochu zvedl, ale pokud budeme hrát jako proti Třinci nebo Spartě, tak se nemáme čeho brát," řekl trenér Miloš Říha starší.

Hradec Králové po domácím debaklu s Brnem 0:7 čtyřikrát za sebou vyhrál a upevnil si tak postavení v elitní šestce. Mountfield se bude snažit změnit dosavadní pravidlo, že derby vyhrává domácí tým. "Musíme je držet u nich ve třetině, oni mají výborný útok. Myslím, že se přes jejich obranu dá přejít, gólmani budou rozhodovat. Nemyslím, že je někdo doma nebo venku. Je to kousek od sebe, našich fanoušků bude hodně," řekl útočník Tomáš Knotek na klubovém webu.

Mladoboleslavský nováček čelí Litvínovu

Litvínov v úterý bez odpočívající brankářské jedničky Francouze prohrál v Třinci, proti Mladé Boleslavi by se ale již reprezentační gólman měl vrátit do sestavy. Verva v sezoně Středočechy třikrát porazila, v pátek by se do elitní formace domácích měl vrátit uzdravený útočník Jánský.

Mladá Boleslav se po sérii čtyř tříbodových výher posunula na 10. místo tabulky a uspět chce i na severu Čech. "Víme, že za sebou máme nějakou sérii, ale Litvínov je další těžký soupeř. Jedeme tam ale s tím, že chceme urvat nějaký bod. Když budeme hrát jako proti Spartě, věřím, že se nám to podaří," řekl útočník Tomáš Hyka, který se na poslední výhře nad Pražany podílel třemi góly. Extraligový nováček se ale bude muset obejít bez obránce Trončinského, jenž se vrátil do Třince.

Miroslav Forman, sparťanský bojovník.Sparta dvakrát za sebou prohrála a navíc inkasovala celkem 11 branek, zlepšit náladu se Pražané budou snažit v souboji s Karlovými Vary. Proti Západočechům, kteří jsou nejhorším týmem na kluzištích soupeřů, ještě nemohou použít čerstvou posilu Vondrku. Reprezentační útočník by měl poprvé nastoupit až v nedělním derby na Slavii. "Za nevydařenými zápasy musíme prostě udělat tlustou čáru a hodit to za hlavu. Zlepšení musíme ale hlavně předvést na ledě," řekl útočník Miroslav Forman.

Karlovy Vary třikrát za sebou prohrály, venku navíc vyhrály jen jednou - v říjnu v Liberci. Na Spartě však chce Energie uspět. "Musíme bodovat za každou cenu. Doufám, že konečně prolomíme to prokletí z ledu soupeře," řekl asistent trenéra Jaromír Kverka. Západočeši v Praze nasadí i útočníka Bahenského, kterého dnes získali právě ze Sparty.

Plzeň bojuje o přímý postup do čtvrtfinále, aktuálně je sedmá se ztrátou šesti bodů na šesté Pardubice. Proti poslední Slavii se Indiáni budou snažit navázat na výhru z Karlových Varů a zároveň se pokusí odčinit předešlý domácí nezdar se Spartou. V dresu domácích by se poprvé mohl objevit útočník Culek, který se po šesti letech vrátil ze zámoří.

Slavia po dvou výhrách prohrála s Pardubicemi a na posledním místě tabulky tak nadále ztrácí na třinácté Karlovy Vary 11 bodů. V Plzni její dres poprvé oblékne útočník Pletka, kterého tak čeká pikantní duel proti bývalým spoluhráčům. Do Prahy totiž přišel na hostování právě ze západu Čech.

Olomouc zažívá nejhorší období nováčkovské sezony. Hanáci šestkrát za sebou prohráli a propadli se na 12. místo. Sérii nezdarů se pokusí zastavit proti Kometě. "Doufáme, že bude vyprodáno jako minule, protože v takové atmosféře se vždycky dobře hraje. Myslím, že se máme na co těšit, a doufám, že to zvládneme," řekl útočník Jiří Řípa.

Mistr ze Zlína se chce udržet v desítce

Kometa v předcházejících třech duelech s Olomoucí netratila ani bod a je favoritem i nyní. V posledních dvou kolech ale Brňané vyšli ve Zlíně i doma s Vítkovicemi naprázdno. "Řekli jsme si s hráči, že dobrý tým prohraje maximálně dvakrát po sobě. To už jsme si vybrali," uvedl trenér Vladimír Kýhos.

"Olomouc je po prohrách pod velkým tlakem. Pokud zlepšíme koncovku, tak máme naději uspět," dodal Kýhos, který bude postrádat zraněného obránce Malce a útočníky Zohornu s Němcem.

Podobně jako Olomouc je na tom Liberec, který čtyřikrát prohrál a vypadl z desítky. Zastavit propad se budou Bílí Tygři snažit proti Zlínu, který také bojuje o účast ve vyřazovací části. Nezdary Severočechů přišly po šestizápasové bodové sérii.

"Dotáhli jsme se jen tři body od šestého místa a věřili jsme, že se vyhoupneme ještě dál. Pak ale najednou přišla tahle špatná série, která nás zase srazila dolů. Musíme se z toho nějak dostat," řekl kapitán Jan Výtisk. Základem je zlepšení produktivity, Liberec při porážkách vstřelil celkově jen tři branky.

Obhájce titulu Zlín se dostal v závěrečně čtvrtině základní části konečně na vítěznou vlnu. Z posledních čtyř duelů vytěžil plný počet 12 bodů a je devátý. "Čeká nás další přímý souboj o první desítku. Nemáme žádnou jistotu postupu do play off, máme jen malý náskok. Minimálně do předkola je ještě daleká cesta. Liberci se v posledních zápasech nedaří, o to větší bude mít nyní motivaci uspět," řekl kouč Rostislav Vlach.

Foto: ČTK/Paprskář Pavel, Kammermayer Milan, Kolařík Stanislav

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi