Šílenství končí. Berbatov i Robinho přestupují

Robinho v zajetí novinářů. Stal se z něj nejdražší fotbalista Anglie.S úderem úterní jedné hodiny ranní skončil v téměř celé Evropě hon na fotbalisty. Letní přestupové období nabídlo opět obrovské množství hráčských přesunů a hlavní roli posledního přestupového dne sehrála dvojice Robinho - Berbatov. Přestup Berbatova do Manchesteru United se čekal, ovšem Robinhův přesun do Manchesteru City nikoliv.

Už v průběhu léta došlo k několika velkým přestupům včetně odchodu Brazilce Ronaldinha z Barcelony do AC Milán nebo jeho bývalého spoluhráče Deca, který odešel do Chelsea za trenérem Scolarim, jenž tohoto středopolaře vedl v portugalské reprezentaci.

Pořádné peklo však rozpoutal až poslední přestupový den. O brazilského míčového kouzelníka Robinha se zajímala hlavně londýnská Chelsea, za kterou chytá český brankář Petr Čech. Vedení Chelsea v čele s ruským majitelem klubu Abramovičem nabízelo za Brazilce Realu Madrid postupně několik částek, ale neúspěšně. Do hry tak vstoupili noví majitelé Manchesteru City, kteří se ujali vlády nad klubem teprve 1. září ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Šinavatra končí v Manchesteru City. Klub prodal Arabům

Arabská investiční společnost Abu Dhabi United Group Investment and Development chce udělat z manchesterského klubu přední anglický tým. „Je to skvělá událost pro nás i pro klub. Náš cíl je jasný - udělat z Manchesteru City největší klub Premier League a pro začátek skončit letos do čtvrtého místa," prohlásil po převzetí moci nad klubem výkonný ředitel Sulejman Fahím. A jeho slova nelze brát na lehkou váhu. Už jen proto, že za jeden jediný den stihl přivést do týmu několik nových hráčů. obránce Zabaletu z Espaňolu Barcelona či Gláubera z Norimberku.

A nakonec se novým majitelům podařil skvělý kousek. Dokázali uchlácholit vedení Realu Madrid a díky částce 32,5 milionu liber (téměř miliarda korun) získali Robinha. Jeho přestup se během pondělí vyvíjel v několika etapách.

PRŮBĚH PŘESTUPU BRAZILCE ROBINHA

14.25: Chelsea FC nabídla 28 milionů liber. Za několik minut tuto částku vedení Realu odmítlo.
16.30: Londýnská Chelsea zvýšila částku na 30 milionů liber. Opět odmítnuto.
19.23: Do hry vstupuje Manchester City a nabízí Realu necelých 30 milionů liber.
23.00: První částka nebyla přijata, Manchester City zvyšuje na 32,5 milionu liber.
0.43: Prezident Realu Madrid Ramón Calderón oznámil, že Robinho souhlasil s přestupem do Manchesteru City.
1.05: Potvrzeno - brazilský útočník Robinho se stal hráčem Manchesteru City a také novým nejdražším fotbalistou na Britských ostrovech.


Prezident Realu Madrid Calderón prohlásil, že v Robinhově přestupu hrály roli i "humánní důvody". Vedení totiž nechtělo hráče, který se sám označoval za novodobého otroka, držet v klubu proti jeho vůli. Podle Calderóna byl Robinho v depresi. "Ten problém byl horší, než jsme si mysleli. Několikrát jsem s ním mluvil, on skoro plakal a jenom prosil, ať mu dovolíme ze Španělska odejít. Byl úplně zoufalý," přiblížil prezident Realu.

Robinho v Manchesteru podepsal čtyřletou smlouvu s ročním platem šest milionů eur. To je zhruba trojnásobek toho, co pobíral v Realu. "Jsem opravdu nadšený, že mohu pracovat s takovým neskutečným talentem, jako je Robinho," poznamenal trenér City Mark Hughes. "Abychom mohli soupeřit s nejlepšími týmy Premier League, museli jsme získat hráče takovéhoto kalibru," dodal.

Berbatov se dočkal. Tottenham mění za Manchester United

Ani přestup opěvovaného bulharského útočníka Tottenhamu neproběhl bez zádrhelů. Podobně jako o Brazilce Robinha se po většinu času zajímala jen Chelsea, o Berbatova usiloval především Manchester United.

Dimitar Berbatov a sir Alex Ferguson. Berbatov je novou posilou United.V pondělí dopoledne do hry vstoupil I druhý klub z Manchesteru, ale vzhledem k tomu, že došlo k dohodě s Robinhem, zájem o Bulhara ochabl. I tak to byla chytrá přestupová politika. Už jen proto, že United v čele s manažerem Fergusonem museli zvýšit částku.

Pro fanoušky Rudých ďáblů to však nakonec dopadlo dobře a bulharský forward, který loni nastřílel víc než dvacet branek v Premier League, bude oblékat červený dres Manchesteru United. Přestupová částka se nakonec vyšplhala na 30,75 milionu liber. Je to víc, než za kolik přestupoval před dvěma lety tehdejší nejlepší fotbalista světa Andrej Ševčenko do londýnské Chelsea. Do Tottenhamu se navíc stěhuje na roční hostování devatenáctiletý anglický útočník Fraizer Campbell, který si vedl velmi dobře v letních přípravných utkáních - nastřílel pět branek.

"To byl klíčový přestup. Dimitar je jedním z nejlepších útočníků ve světovém fotbalu," prohlásil trenér Manchesteru Alex Ferguson na webové stránce klubu.

DESET NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH PŘESTUPŮ LÉTA 2008

Ronaldinho Barcelona -> AC Milán

Robinho Real Madrid -> Manchester City

Daniel Alves Sevilla -> Barcelona

Dimitar Berbatov Tottenham -> Manchester United

Andrej Ševčenko Chelsea -> AC Milán

Deco Barcelona -> Chelsea

Robbie Keane Tottenham -> Liverpool

Samir Nasri Marseille -> Arsenal

Rafael van der Vaart Hamburk -> Real Madrid

Danny Dynamo Moskva -> Zenit Petrohrad

Z Čechů měnili dres Ujfaluši, Baroš či Necid

Letní přestupový kolotoč se dotkl i mnoha českých fotbalistů. Hlavním přestupem byl přesun Tomáše Ujfalušiho z italské Fiorentiny do Atlética Madrid. Ujfaluši nestál španělský klub ani korunu, protože v současnosti zaskakujícímu kapitánovi českého národního celku vypršela smlouva.

Konečně se také vyřešila budoucnost reprezentačního útočníka Milana Baroše. Aspoň na nějaký čas. Bývalý útočník Liverpoolu, Aston Villy a Portsmouthu přestoupil z francouzského Lyonu do Turecka. Za 7 milionů euro (asi 171 milionů korun) ho koupil Galatasaray Istanbul.

Český útočník Tomáš Necid v dresu reprezentačního týmu hráčů do 19 let.Toto léto bylo také ve znamení velkých návratů do Gambrinus ligy. Do Sparty přišel Patrik Berger, který byl spojován hlavně se Slavií, úhlavním rivalem letenských. Bývalý hráč Dortmundu, Liverpoolu, Portsmouthu a Aston Villy se rozhodl pro klub z Letné.

Dalším navrátilcem do Česka je bývalý reprezentační kapitán Tomáš Galásek. Upsal se Baníku Ostrava, ze kterého před lety odešel do světa velkého fotbalu.

A na závěr jeden z největších přestupů směrem z českého prostředí. Nejlepší střelec posledních dvou evropských šampionátů hráčů do 17 a do 19 let Tomáš Necid souhlasil s přestupem do ruského klubu CSKA Moskva. Podzimní část ligy ještě odehraje v dresu Slavie, ale od zimy se stane druhým Čechem v týmu z ruské metropole. Již od letošního ledna v něm totiž působí Luboš Kalouda.

V rámci české fotbalové ligy je možné přestupovat až do poloviny září. Spekuluje se hlavně brankáři Daňkovi, který se vrátil z neúspěšného angažmá v Anglii. V jednání je prý jeho přesun z Plzně do pražské Slavie.

Anglické kluby letos rekordně utrácely, zato Němci šetřili
Rekordních 615 milionů eur (asi 15,3 miliardy korun) investovaly během letošního přestupového období do posil anglické fotbalové kluby. Dnes to oznámila auditorská společnost Deloitte. Nárůst výdajů zaznamenali po pěti letech stagnace i v Itálii, naopak v Německu se letos kluby do žádných velkých přestupů nepouštěly.

Bundesliga přitom patří v mediálním a diváckém zájmu na druhé místo v Evropě, hned za anglickou Premier League, letošní výdaje ale lze s konkurenty jen stěží srovnávat. Dvacítka anglických klubů se podělila o půl miliardy liber, italské kluby také přestaly šetřit a zaplatily za posily 445 milionů eur (asi 11,03 miliardy korun), zato Němci vystačili letos s třetinou této částky. Agentura DPA spočítala, že 18 německých klubů zaplatilo za 138 posil "jen" 150,95 milionu eur.

Rozevírající se nůžky mezi německými a anglickými přestupy lze vysledovat i na příkladech nejdražších hráčů. Na německé scéně se o rekord postaral italský stoper Andrea Barzagli, za nějž zaplatil Wolfsburg 14 milionů eur, této částce se ale nikdo další ani nepřiblížil. I nejaktivnější italský klub AC Milán zaplatil sám 70 milionů eur, tedy polovinu částky, na kterou se skládaly všechny jinak prosperující německé kluby.

Ještě vloni vydali Němci na přestupy bezmála 200 milionů eur, teď ale raději investují do tréninkových center a mládežnických akademií. Nebo i do slovutných trenérů, tak jako to udělal nejbohatší Bayern Mnichov, který prý raději angažoval Jürgena Klinsmanna, než aby koupil dalšího hráče s nejistými vyhlídkami. Právě Bayern byl v Německu dlouho jediným klubem, který vydával srovnatelné peníze s největšími evropskými velkokluby.

Zcela jinak vypadalo přestupové léto v Anglii. Jen v posledních minutách přestupového období neváhal dát Manchester United 37,7 milionu eur za Dimitara Berbatova z Tottenhamu, o dalších pět milionů dražší byl přestup Robinha z Realu Madrid do Manchesteru City. Právě tyto dva přesuny se postaraly o to, že padl loňský rekord, který činil 578 milionů eur. "Fotbalisté v Anglii sice nejsou zcela odolní proti znehodnocení, ale moc pravděpodobné to není," vysvětlil analytik Paul Rawnsley ze společnosti Deloitte.

Foto: ČTK, dailytelegraph.co.uk, Robert Zlatohlávek

Autor: Ondřej Eisner





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi