Mourinho opravil rozvrzaný stroj, Chelsea je favoritem

Trenér Chelsea José Mourinho.

Anglická liga má své první kolo za sebou a fotbaloví nadšenci nejen napříč britským královstvím si pokládají otázku, kdo letos ovládne nejsledovanější soutěž světa. Tradičně obrovsky vyrovnaná soutěž i letos nabídne nesmírně zajímavé fotbalové menu. Ať už kvůli přestupům hráčům, tak rošádám na trenérských postech. On-line deník TÝDEN.CZ se vžil do role sportovních bookmakerů a vytipoval pět největších aspirantů na titul.

1. Chelsea

Určit zrovna největšího favorita je hodně odvážné a teoretické, londýnská Chelsea by se ovšem s touto rolí mohla vypořádat ze všech nejlépe. Vzpomeňme si na minulý ročník, kdy trenérský psycholog José Mourinho nepovažoval svůj tým za vážného kandidáta na titul. Londýnskému celku totiž chybělo pár koleček do stroje, který by dokázal válcovat všechny své soupeře.

Diego Costa, španělská posila Chelsea."The Special One" to samozřejmě věděl. Potřeboval svůj staronový tým trochu poznat. Přesto měl jeho kádr suverénně nejlepší defenzivu celé Premier League (27 obdržených gólů v 38 zápasech). Kamínky úrazu se skrývali ovšem jinde - na pozici středního ofenzivního záložníka a především nekompromisně zakončujícího útočníka. Hledal někoho, kdo by nahradil Didiera Drogbu. Na rozdíl od týmů, které skončili na prvním a druhém místě (Manchester City, Liverpool), totiž dala Chelsea o třicet branek méně.

O ně se zasloužil trojlístek Eto'o, Torres, Demba Ba, který přesto z různých důvodů nedokázal nahradit šutéra z Pobřeží slonoviny. A přesně na těchto postech se pokusil Mourinho posílit. A že se mu to také povedlo. Jako motor do zálohy, který by propojoval zálohu s útokem a doplnil skvěle fungující kraje zálohy (Hazard, Willian, Schürlle), přivedl Césca Fabrégase a do útoku Diega Costu. Oba tito španělští reprezentanti by mohli být těmi klíčovými hráči, kteří chybí do mozaiky Abramovičova modrého impéria.

Hledat nového Drogbu je však úkol hodně těžký. Proč ale hledat nového, když starý dobrý "Slon" je stále k dispozici. Letos se tak do Chelsea vrátil a společně s Diegem Costou bude opět děsit obrany soupeřů. Pětadvacetiletý Španěl by si s ním mohl sednout. Bývalý forvard madridského Atlética je velice silný a skvělý v osobních soubojích, má nekompromisní zakončení, jak hlavou, tak oběma nohama. Fabrégas zase se svým nevyčerpatelným fyzickým fondem a hlavně skvělou podporou útoku, vystřelit z dálky, skvěle kombinovat.

Když tyto dva hráče zařadíme do jinak dobře fungujícího mančaftu, uvidíme největšího favorita soutěže. Další posily z Atlética Madrid, Felipe Luís a hlavně Thibaut Coutois se také vyplatí. Jediné co může českému fanouškovi kazit radost, je fakt, že belgický gólman připravil Čecha po 10 letech o pozici jedničky. Alespoň v úvodním ligovém zápase proti Burnley (3:1) Kdo ví, jak dlouho a zda vůbec český brankář v londýnské Chelsea vydrží.

Britští šampioni začali sezonu vítězstvím nad Newcastlem.2. Manchester City

O místo druhého největší ho favorita by se klidně mohl ucházet i další celek z Londýna, Arsenal. Proč ale padla volba na Manchester City? Loňský vítěz anglické ligy jako jediný z "velké pětky" v podstatě neposiloval, což by mohla být výhoda i nevýhoda. Popravdě řečeno, když se podíváte na tým, kterým chilský trenér Manuel Pellegrini disponuje, těžko by se našel post, který by potřeboval doplnit.

Otázkou zůstává, jak moc velký hlad budou mít Citizens v porovnání s ostatními týmy, kteří chtějí přerušit jejich výstavní postavení. V posledních třech sezónách byly dvakrát mistři, ale pokaždé vyhořeli v Lize mistrů. A právě milionářská soutěž je prioritou šejků z Arabských Emirátů. Nikdo samozřejmě nemůže vypustit domácí soutěž, ale uvidíme, kde se nakonec méně slavný z dvojice týmů z Manchesteru objeví. Přesto zůstávají Pellegriniho svěřenci obrovským aspirantem na titul.

Chilská posila Arsenalu Alexis Sánchez.3. Arsenal

Kádr Kanonýrů vypadá nejsilnější za posledních let. Pravidelná slova francouzského "profesora" Arséne Wengera o tom, že Arsenal může porazit kohokoliv a jsou velkými aspiranty na titul, letos nevyzní ironicky, ani směšně, jako v minulosti. Tým je spolu už opravdu dlouho, někteří mladší hráči už dorostli do věku, kdy by se mohli pomalu stát tahouny týmu. Fakt, že Tomáš Rosický je nejstarším hráčem Wengerova výběru, hovoří za vše.

Tým opustil jen Belgičan Thomas Vermaalen , skvělý stoper, který však Londýňanům nejspíš příliš chybět nebude. Už v loňské sezoně toho nahrál díky zraněním málo a Per Mertesacker společně s Laurentem Koscielnym vytvořili velmi stabilní stoperskou dvojici. Německý reprezentant se navíc bude od nové sezony soustředit jen na klubové povinnosti, jelikož ukončil reprezentační kariéru.

K nim připočtěme Mathieua Debuchyho, dalšího Francouze, který se uvedl v dobrém světle na mistrovství světa. Největší boom ovšem přišel s příchodem Alexise Sáncheze. Chilský ofenzivní klenot a nejvíce skloňované jméno Kanonýrů v letním přestupovém období. Je otázkou do jaké míry naplní všechna očekávání, ale předpoklady má obrovské. Přesně takový typ útočníka Arsenal potřeboval k Olivieru Giroudovi. Rychlý, technický a skvěle zakončující. Otázkou tak zůstává, jestli největším nepřítelem a nepřítelem Arsenalu v letošní sezoně nebudou soupeři, ale četná zranění, která sráží výkony Gunners v minulých sezónách ze všeho nejvíce.

Nový trenér Manchesteru United Louis van Gaal.4. Manchester United

Nová sezóna, nový manažer. A to ne ledajaký. Nizozemec Louis van Gaal je mezi některými hráči ne zrovna oblíbený, i kvůli jeho vojenské disciplíně. Ale úspěchy se mu upřít nedají. Triumfy v Barceloně, Bayernu Mnichov, Ajaxu nebo AZ Alkmaar hovoří za vše. A samozřejmě se nedá zapomenout na letní putování nizozemské reprezentace, se kterou vypadl až na penalty v semifinále proti Argentině.

Je otázka, co dokáže za pár měsíců udělat s psychicky rozloženým týmem. Odešly dlouholeté opory obrany, kapitán Nemanja Vidić, Rio Ferdinan i Patrice Evra. Přišel naopak konstruktivní záložník ze Španělska Ander Herrera z Bilbaa a nadějný anglický zadák Luke Shaw, za kterého se majitelé Manchesteru nebáli vysázet neuvěřitelných 37,5 milionů liber.

Manchester měl skvostnou přípravu, ve Spojených státech porazil AS Řím, Inter Milán, Real Madrid i Liverpool. Příprava ale nejsou mistrovské zápasy, což dokázal první prohraný ligový duel se Swansea. Tým Louise van Gaala se bude muset především zkonsolidovat, najít nový rytmus, srovnat rozbouranou psychiku a určitě přivést další posily, ať už letos, nebo v příštích sezónách. Především obranná řada je velmi mladá a budou jí scházet zkušenosti. Svoje tragické umístění z minulého ročníku, které bylo nejhorší z posledních 25 let, pravděpodobně "neobhájí", ale na titul to zřejmě ještě nebude.

Fotbalisté Liverpoolu začali sezonu výhrou.5. Liverpool

Tým z města Beatles se loni málem postaral málem obrovskou senzaci, když měl ještě pár kol před koncem velmi reálnou naději na titul, na něž čeká dlouhých 24 let. Opět to ale nedokázal. Navázat na loňskou sezonu může být velký problém.

Tahoun zálohy Steven Gerrard je zase o rok starší. Na jeho pozici se pomalu, ale jistě sápe Angličan Jordan Henderson. Dalším konkurentem navíc může být nově příchozí Adam Lallana, od kterého si fanoušci hodně slibují. Jeho přestup za 31 milionů liber je obrovská událost, vzhledem k částce, kterou za tohoto šestadvacetiletého záložníka majitelé Liverpoolu vysázeli.

Ze Southamptonu to není navíc jediná posila, Dejan Lovren (25 milionů liber) zase posílí zadní řady. Největší událostí liverpoolského fotbalového léta byl ovšem odchod Luize Suáreze, který byl pochopitelně hlavním hrdinou, který na západě Anglie živil sen o mistrovském titulu.

Uruguayský "kanibal" vytvořil loni s Angličanem Danielem Sturridgem nejúdernější duo poslední dekády. Dohromady nasázeli 52 gólů, z toho 31 zařídil právě Suárez, král střelců Premier League i její nejlepší hráč. Po jeho excesu s kousancem do ramene Giorgia Chielliniho na nedávném světovém šampionátu a následném přestupu do Barcelony jsou Liverpoolští fanoušci v lehké depresi.

Takového hráče nelze jen tak nahradit. Na jeho úspěchy se pokusí navázat mladíka Origi z francouzské Lille a zkušený střelec z Anglie Ricky Lambert (taktéž ze Southamptonu). Nejdražší útočnou posilou se stal teprve dvacetiletý Lazar Marković. Společně s Origim jsou to spíše přísliby do budoucna. V případě Lamberta zase nemůžeme zřejmě počítat s takovými kvalitami jako u Suáreze. Na to, aby Liverpool opět proháněl týmy jako Chelsea, Manchester City nebo Arsenal, to nejspíš stačit nebude.

Foto: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst, ČTK/EMPICS/Richard Sellers, ČTK/ZUMA/David Klein, ČTK/ZUMA/Paul Currie

Autor: - red -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi