V Česku bez Čechů, s ruskými pantoflemi a zuřícím Mourinhem

Kotel fanoušků Chelsea v pražském Edenu.

Superpohár v Praze. Chelsea versus Bayern (2:3 po penaltovém rozstřelu). Jedinečná akce, která zmagnetizovala fotbalovou planetu. Prezentace fotbalu, který musel nadchnout. Hlavní město Česka se změnilo v červeno-modrý svět se svými specifiky - ten červený, extatický, prioritně bavorský; ten modrý především turistický, zvědavý a - ruský. Rusové berou Chelsea díky jejímu majiteli Romanu Abramovičovi tak trochu za svou a do Prahy jich dorazilo hodně. A možná, že pěnili podobně, jako po zápase jejich milovaný trenér José Mourinho. Ale popořadě.

Už den před zápasem kolem Edenu oscilují fanoušci obou klubů. Jakoby je nějakým způsobem přitahoval magickou silou, i když se v něm zatím nic neděje. Tedy - děje, ale nic pro ně. Na tiskovou konferenci obou slavných trenérů, Josého Mourinha a Pepa Guardioly, se nemají šanci dostat.

Ruský fanoušek Chelsea to přeci jen zkouší. Muž s typickým rusky kulatým obličejem, oblečený v modrém kompletu, jehož zdobí především gumové pantofle tak za deset rublů, suverénně přichází ke slečnám v mediálním centru: "Mám lístky na zítřek a chci vidět tiskovku Josého Mourinha," říká z části rusky a z části anglicky. Mladé české dívky se na něj jen nechápavě dívají: "Vážně chce, to co chce?" A slušně jej pakují. "Tss, na konferenci s tím Mourinhem bych šla i já, klidně dobrovolně!" odfrkne si pak jedna ze slečen.

Nerozumíme ti, Boučku!

Před stánky se suvenýry bylo před zápasem plno.Superpohár svoji velikostí zkrátka přitahoval i ty, kteří do této chvíle nevěděli, jaký že to tým v Edenu vlastně normálně hraje. V současnosti ekonomicky i sportovně devastovaná Slavia ale momentálně nikoho nezajímá, po dlouhých letech, kdy na trávníku pobíhala fotbalová bída, konečně uvidí Eden VELKÝ fotbal (pokud nepočítáme Plzeň, která zde hostovala v Lize mistrů).

Bohužel, českých fanoušků se to moc netýká. Když se Libor Bouček, který rozehříval publikum před zápasem, česky zeptal: "Těšíte se na Superpohár?" Zakřičelo kladnou odpověď jen pár jedinců. Ostatní nerozuměli. Přibližně 1500 českých fanoušků bylo náhodně vylosováno systémem UEFA, zbytek (v řádu maximálně stovek) si musel sehnat lístky po své ose.

Kolem Edenu se to jen hemžilo překupníky. "Lístek? Lístek?" volá na mě arabskou angličtinou menší chlápek. "Kolik?" ptám se zvědavosti. "Hlavní tribuna, 400 euro (téměř 10 tisíc korun)," nabízí mi víc jak trojnásobek původní částky - ta byla 120 euro. "To je moc drahé, nechci," odpovídám. Muž se nevzdává, nakonec končí na částce 290 euro. Stejně neuspěje, rychle jdu radši pryč, jelikož bunda se mu tak nějak divně vlní - buď v ní má fakt hodně lístků, nebo pár zbraní.

Bavor od pivovaru

Přilehlé hospůdky obsadila především masa v červeném (a několik Rusů, kteří fandí Chelsea, někteří z nich mají dokonce hrdě bundu Sochi 2014, jakože aby se vědělo, kde je olympiáda).

Příznivci Bayernu Mnichov vzali před Superpohárem útokem pražském hospody.Bavoři si šmakují na českém pivě. "Je vidět, že základ v dělání piva máme historicky podobný," usmívá se pětapadesátiletý fanoušek, který se mi představí jako Oliver Dusch. Kromě toho, že je oběšený neskutečným počtem různorodých odznaků a každým pohybem markantně chrastí, chlubí se především právě svou pivní erudicí: "Dost tomu rozumím, mám totiž malý pivovar. Naše piva jsou skoro stejná, příprava, suroviny..."

Ale zpátky k fotbalu. Oliver bydlí prý kousek od českých hranic, na německé straně Šumavy. "Tohle jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. Praha je navíc super, krásné město, už jsme tu třetí den, odjíždíme až zítra, máme tu takovou malou dovolenou."
Bayern, to je ohromná fotbalová rodina přesahující hranice Bavorska. I Německa. "Vím, že sem zrovna jeli jedni známí, kteří sebou brali i dva kamarády z Rakouska, fanatické fanoušky FCB. Bayern je velký. Proto ho buď milujete, nebo nenávidíte. Není nic mezi," dodává. Kolem zrovna procházejí dva Japonci. V dresech Bayernu. Všechno si samozřejmě fotí, hlavně tramvaje.

Krása fotbalového světa

Když pak fanoušci dojdou na stadion, spustí uvnitř peklo. Eden je svým profilem dokonalým fotbalovým kotlem, pod něž mohutné (hlavně bavorské) hlasivky řádně zatápí. Fanoušci Chelsea nejsou v menšině, ale je cítit, že se sjeli z různých koutů Evropy, že těch klasických anglických v Praze moc není. Ale typické "Come on Chelsea" přeci jen párkrát pustí. Fanoušci Bayernu řvou pořád. Z plných hrdel. Po těle se vám dějí všechny ty věci symbolizující vzrušenost, neskutečnost: mrazí, mravenci běhají, pak to brní, pak hřeje... Krása velkého fotbalového světa.

Fanoušci Chelsea u vstupu do stadionu v Edenu.A kvalita samotného zápasu? Dobrá, zábavná. Torres chladí bavorský ryk hned zkraje utkání, když dává gól, Bayern dlouho neumí odpovědět - s novou taktikou ordinovanou trenérem Guardiolou se jeho hráči snaží o jakési transformační bavorské tiki-taka, ale většinou jde o takové bezzubé obléhání Čecha, který za první půli zakročuje vážněji jen jednou, proti hezké střele Ribéryho.

Ten byl jednoznačně nejlepším hráčem Bayernu a ohromně vygradoval decibely v Edenu krátce po startu druhé půle, kdy krásnou střelou vyrovnal. "Ribéry, Ribéry!" křičeli fanoušci na francouzského křídelního génia. Měl ještě několik dalších hezkých střel, přičemž ani Chelsea nezahálela (ohromná šance Oskara po chybě Danteho nebo břevno Ivanoviče) - ale zápas nakonec došel až do prodloužení, které nabídlo exkluzivní degustaci toho nejlepšího, co lze ve fotbale vidět. 

Chelsea (která hrála bez vyloučeného Ramirese) hned zkraje dala branku, trefil se Eden Hazard, belgický superhráč. Těsně před koncem prodloužení, při neskutečném tlaku Bayernu (a ještě neskutečnějších zákrocích famózního Petra Čecha), prezentoval trenér Chelsea José Mourinho svoji autoritu, když nepříliš hlasitému (ruskému) publiku svého klubu mocnými gesty naznačil: "Podpořte ty kluky! Honem!" Ruce roztočil do neuvěřitelných obrátek!

A fanoušci najednou křičeli, vláli vlajkami, ožili. Mourinho byl spokojený. Jen chvíli. Jeho tým řev fanoušků nezachránil. V posledních sekundách vyrovnal skvělý duel Javi Martinéz - zaslouženě, Bayern mlel svého soupeře jako nebohá zrnka kávy. A pak vyhrál i na penalty. Vládce minulé fotbalové sezony začal tu novou jak nejlépe mohl - ziskem dalšího poháru.

Mourinho: To není náhoda

JGólman Petr Čech v utkání s Bayernem několika skvělými zákroky podržel Chelsea.osé Mourinho na tiskové konferenci pěnil, jak to umí. Kvůli vyloučení Ramirése, který dostal dvě žluté kartu, druhou za poměrně tvrdý zákrok na Maria Götzeho na půlce hřiště (žlutá se dala klidně udělit): "V Anglii by byl rozhodčí citlivější a Ramiresovi druhou žlutou kartu neudělil.Věříme ve fotbal. Fotbal je pro nás život. Rozhodčí v něm hraje velmi důležitou roli, ale důležitá je i ona vášeň pro fotbal. A tímto zbytečný rozhodnutím rozhodčí finále zabil. Dnes prohrál lepší tým," tvrdil se svojí typickou, mírně arogantní dikcí. 

Mourinho už je takový červený paranoik: "Při předchozím působení v Chelsea jsem hrál dvakrát nebo třikrát v deseti proti Barceloně, s Interem jsem hrál v proti Barceloně rovněž v deseti v semifinále Ligy mistrů. A v Realu jsem také hrál semifinále v deseti. V Praze jsem měl na hřišti také jen deset hráčů. Stalo se, i vy si to musíte zanalyzovat a udělat závěry." 

I když možná po Mourinhovi "jdou", Praha si svůj velký zápas užila. Musela. "Podle mě to byl nejhezčí Superpohár všech dob. Reklama na fotbal," nechal se unést i sportovní ředitel Bayernu a německá fotbalová legenda Mathias Sammer. 

Foto: ČTK

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi