Sparta nestačila na Zlín, Liberec uhrál jen remízu

Fotbalisté pražské Sparty prohráli v zápase 21. kola první ligy ve Zlíně 0:2 a v tabulce zůstali druzí za Slavií, která může po nedělním domácím duelu s Mostem zvýšit svůj náskok na čtyři body. Neuspěl ani třetí Liberec, který doma jen remizoval 1:1 s posledním Slováckem.

Bojovnost a přesnější koncovka vynesly fotbalistům Zlína nečekané vítězství nad Spartou. Vedoucí branku vstřelil těsně před koncem poločasu Kraus, druhý gól přidal v 79. minutě Vyskočil. Zlín v posledních šesti vzájemných zápasech na domácím hřišti se Spartou neprohrál a počtvrté získal plný počet bodů.

Zlín vsadil na aktivní hru, kterou doplňoval dokonale zajištěnou defenzivou. Sparta si s touto taktikou nevěděla rady; kombinovala sice ve středu pole, do šancí se však přes pozorné domácí zadáky nedostávala. Nebezpečného střelce Pražanů Doška pokryl obránce Zbožínek a k většině nakopávaných míčů se Došek nedostal. Přestože měla Sparta mírnou územní převahu, její snaha končila pouze rohovými kopy. Po jednom z nich Došek v 18. minutě hlavičkoval těsně nad břevno.

I když Zlín útočil rychleji a přímočařeji, do šancí se také často nedostával. První ránu mezi tyče vyslal v 22. minutě zdálky aktivní Opiela, jeho střela však mířila jen do náruče brankáře Blažka. O čtyři minuty později nejistému gólmanovi Sparty vypadl centrovaný míč a dostal se k Opielovi, před kterým se otevřela odkrytá branka, jenže zlínský středopolař tvrdou ranou z deseti metrů trefil pouze břevno.

Těsně před koncem poločasu sparťanský obránce Drobný na pravé straně bezhlavě odkopl míč do středu pole přímo na nabíhajícího Krause, který tvrdou ranou k tyči z dvaceti metrů vstřelil gól a po 410 minutách ukončil neplodnou sérii Zlína.

Vedoucí branka dodala domácím fotbalistů sebevědomí a po změně stran se nebojácně pustili do útočné hry. Pomohla jim k tomu i Sparta, která se snažila o rychlé vyrovnání. Na obou stranách se střídaly gólové příležitosti. Dvě šance měl domácí Červenka, který jednou netrefil po Vidličkově centru dobře míč a podruhé po Krausově akci místo střely hlavou poslal míč nepřesně zpět.

Sparta na rozdíl od prvního poločasu útočila mnohem nebezpečněji, v brance Zlína se ale činil gólman Zlámal. Ten kryl dvě Kuličovy tvrdé střely, vyrovnat mohl po hodině hry hned po svém příchodu na hřiště Jun, který ale z šesti metrů branku vysoko přestřelil. Další vyloženou šanci po Doškově přiťuknutí hlavou spálil Kulič, který se také netrefil mezi tyče.

Chyby Sparty trestal Zlín bleskovými protiútoky. Možnost zvýšit skóre promarnil v 65. minutě Bača, který po sólu přehodil s brankářem Blažkem i branku. Sparta znervózněla, často chybovala v rozehrávce. V 79. minutě se dostal odražený míč k Vyskočilovi, jehož se pokoušel přetlačit Kučera, ale tísněný domácí hráč přesnou střelou k tyči přidal druhou branku. Sparta se i potom dál snažila o zvrat, v závěru si vypracovala převahu, proti srdnatě bojujícím zadákům Zlína se ale neprosadila. 

Liberec uhrál doma jen remízu

Pouze bod získali favorizovaní fotbalisté Liberce v duelu s posledním mužstvem tabulky první ligy Slováckem. Domácí po Nezmarově brance dlouho vedli, v 71. minutě ale zařídil hostům konečnou remízu 1:1 střídající Racko. Slovan tak promarnil možnost posunout se na druhé místo.

Liberec se ujal vedení v 16. minutě, kdy po akci Papouška a Blažka dostal přihrávku do výhodné pozice Nezmar a šanci proměnil. Hosté okamžitě kontrovali Kúdelovou střelou z dálky, kterou brankář Hauzr vyrazil na roh. Liberec si potom vytvořil územní převahu, ale kazily ji nepřesné, většinou přetažené centry.

Hosté nebyli úplně pasivní, avšak jejich střelecké pokusy až na jednu výjimku soupeřovu branku míjely. V 43. minutě měl Liberec možnost zvýšit skóre, když se Blažek zbavil obránců a naservíroval míč Nezmarovi, jehož střela se ale mezi tyče také nevešla.

V úvodu druhého poločasu liberecký tlak zesílil, avšak ke gólovému efektu nevedl. Neuspěl ani Papoušek, jenž v 51. minutě po Blažkově akci spálil takřka stoprocentní šanci.

Po čtvrthodině druhé půle se hra vyrovnala a Slovácko se začalo dostávat na dostřel domácí branky. Hosté často zachytávali liberecké rozehrávky a zvýšená aktivita se jim vyplatila. V 71. minutě střídající Racko převzal přihrávku na oblouku pokutového území, po několika krocích vypálil a přízemní střelou překonal brankáře Hauzra.

Zaskočený Liberec se pokusil o ofenzivu, která však narážela na urputnou a obětavou obranu Slovácka. Střelecké pokusy domácích byly většinou nepřesné. Branku trefila jen v 80. minutě Pudilova hlavička, s tou si ale brankář Drobisz poradil.

V hledišti stadionu U Nisy se začalo pískat a hlasitá nespokojenost fanoušků pak vyprovázela hráče i do kabin, protože nerozhodný výsledek 1:1 se už nezměnil. Poslední velkou šancí Liberce byla v třetí minutě nastavené hrací doby Bílkova střela po Parksově akci, ani ta však Drobisze nezaskočila.

Domácí trenér Vítězslav Lavička musel konstatovat, že se jeho týmu zápas nepovedl. Z výsledku byl rozčarován. "Výsledkem i výkonem jsme devalvovali předchozí vítězný zápas v Brně," řekl Lavička. Jeho svěřenci se sice ujali vedení, ale poté postupně začali přebírat iniciativu hosté. "Pokud bychom však přidali druhou branku, asi bychom ten zápas už dovedli do vítězného konce," uvedl Lavička.

Liberečtí podle něj naložili lehkovážně s vypracovanými příležitostmi a soupeř je za to potrestal. "V závěru jsme se snažili, ale ve hře už byla křeč. V některých rysech měl tento zápas podobný průběh jako naše předchozí utkání doma proti Olomouci, ale tehdy jsme byli šťastnější, protože jsme dvakrát skórovali. Ještě si to musíme všechno zanalyzovat," uzavřel Lavička.

Kouč Slovácka Pavel Malura litoval brzy inkasovaného gólu. "Chtěli jsme vycházet z agresivní, pevné a zajištěné obrany, nepouštět Liberec do šancí," popsal Malura, s jakými plány přijel outsider do Liberce, kde už po čtvrthodině vzaly za své. "Ve druhém poločase se nám podařilo skórovat, víc jsme si asi nezasloužili," uznal Malura.

Hostující trenér přiznal, že jakkoli vypadá bod ze hřiště mistra krásně, Slovácko ve své situaci potřebuje bodovat v každém zápase naplno. "Dnes jsme obrali o body soupeře, kterému bych já osobně přál titul, a za sebe můžu slíbit, že v soubojích s ostatními týmy z čela tabulky se pokusíme také jim nějaké body sebrat," dodal.

Výsledky: 

FC Tescoma Zlín - AC Sparta Praha 2:0 (1:0) 
Branky: 45+1. Kraus, 79. Vyskočil. Rozhodčí: Příhoda - Slavík, Kubáň. ŽK: Penner, Šmahaj - Kulič. Diváci: 4672. 
Sestavy: 
Zlín: Zlámal - Vidlička, Švach, Zbožínek, Penner - Kraus (74. Dian), Vrtělka (52. Bača), Opiela, Červenka - Vyskočil (83. Zúbek), Šmahaj. Trenér: Hoftych. 
Sparta: Blažek - Pospěch, Drobný (80. Horváth), Š. Kučera, Kadlec - Kolář (73. Ančic), Hušek, Sylvestre (59. Jun), Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.

FC Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 1:1 (1:0) 
Branky: 16. Nezmar - 71. Racko. Rozhodčí: Franěk - Chytil, Pelikán. ŽK: Bílek, Janů (oba Liberec). Diváci: 5180. 
Sestavy: 
Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Polák, Janů - Papoušek (81. Dohnálek), Bílek, Hodúr (74. Rick), Pudil - Nezmar, Blažek (59. Parks). Trenér: Lavička. 
Slovácko: Drobisz - Němčický, Šuškavčevič, Ineman, Lysoněk - J. Mareš (46. Racko), Görner, Kúdela (81. Šturma), Kubáň - Brožík (88. Šimáček), Ivana. Trenér: Malura.

Tabulka:

1.Slavia20134334:1743
2.Sparta21126326:1242
3.Liberec21117329:1340
4.Mladá Boleslav20104629:2434
5.Jablonec2078524:2029
6.České Budějovice2085720:2729
7.Ostrava2077628:2528
8.Brno2077622:2028
9.Plzeň2077622:2128
10.Teplice2068633:2826
11.Most20410621:2422
12.Kladno2056917:2821
13.Zlín21471013:2319
14.Olomouc20531220:3018
15.Příbram2029911:2315
16.Slovácko21181214:2811

Foto: Robert Sedmík

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi