502 Bad Gateway


nginx
Tyden.cz | Řecká nuda zapomenuta. Euru vládl španělský útok

Řecká nuda zapomenuta. Euru vládl španělský útok

Radost fotbalistů Španělska, vládců letošního Eura.Naprosté vítězství španělské útočné síly a porážku totální řecké defenzivy, která slavila úspěch před čtyřmi lety v Portugalsku, přineslo mistrovství Evropy ve fotbale. Turnaj v Rakousku a ve Švýcarsku nabídl mimořádně atraktivní podívanou, vyšperkovanou například třemi skvělými tureckými obraty, a někteří odborníci tvrdí, že šlo o jeden z nejlepších šampionátů v historii.

Výborné finále ve Vídni to jen potvrdilo. Zatímco na předešlých akcích hrála prim nepropustná defenziva, tentokrát zvítězil útočný a technický fotbal. Oproti předloňskému mistrovství světa v Německu strmě narostl počet branek v jednotlivých zápasech, gólový průměr na jedno utkání se zvýšil z 2,29 až na 2,48.

ČTĚTE TAKÉ: Euro vyhrálo Španělsko. Němce porazilo 1:0

Co stojí za zapamatování z letošního Eura? 

Obhájci titulu Řekové nezískali na Euru jako jediní ani bod a také mistři taktiky, úřadující světoví šampioni z Itálie, nenadchli. Rozhodně nečekali, že skončí už ve čtvrtfinále.

Důležité milníky fotbalového Eura 2008
v Rakousku a Švýcarsku:

7. června - V úvodním utkání Eura v Basileji porazili čeští fotbalisté Švýcarsko 1:0, první branku šampionátu dal v 71. minutě Václav Svěrkoš.

8. června - První nařízenou penaltu Eura proměnil ve čtvrté minutě utkání s Rakouskem Chorvat Modrič. Byl to zároveň nejrychlejší gól letošního Eura.

9. června - Francouzský obránce Lilian Thuram překonal svým 15. startem v duelu s Rumunskem rekord v počtu odehraných zápasů ve finálovém turnaji Eura.

10. června - Autorem prvního hattricku šampionátu se stal Španěl David Villa, hlavní strůjce výhry 4:1 nad Ruskem.

11. června - Po vítězství 3:1 nad českým týmem si Portugalsko jako první tým zajistilo postup do čtvrtfinále.

12. června - První červenou kartu šampionátu uviděl v duelu s Chorvatskem Němec Bastian Schweinsteiger. Osmatřicetiletý Rakušan Ivica Vastic se proměněnou penaltou proti Polsku zapsal do historie jako nejstarší střelec finálových turnajů Eura.

14. června - Obhájci titulu Řekové přišli po prohře s Ruskem o šanci na postup do čtvrtfinále.

15. června - Česká reprezentace v posledním utkání základní skupiny s Tureckem neudržela dvoubrankové vedení a po porážce 2:3 byla z dalších bojů vyřazena.

20. června - První prodloužení a následně i premiérový penaltový rozstřel letošního Eura přišly na řadu v druhém čtvrtfinále mezi Chorvatskem a Tureckem. Z postupu se nakonec radovali Turci.

21. června - Brankář Nizozemska Edwin van der Sar nastoupil ve čtvrtfinále proti Rusku ke svému šestnáctému zápasu na Euru a vyrovnal rekord Francouze Thurama.

25. června - Prvním finalistou šampionátu se po výhře 3:2 nad Tureckem stalo Německo.

26. června - Do boje o zlato postoupili po 24 letech Španělé, kteří v druhém semifinále zdolali Rusko 3:0.

29. června - Fotbalisté Španělska porazili ve finálovém utkání Německo 1:0 a po 44 letech se vrátili na evropský trůn. Rozhodují gól zápasu vstřelil Fernando Torres.

Zlomené letité prokletí. Úspěšný boj mezi elitní osmičkou turnaje stál u zrodu prvního španělského triumfu od roku 1964. Svěřenci Luise Aragonése zlomili letité prokletí a po 24 letech proklouzli do semifinále, kde rozebrali sebevědomé Rusko. Němcům se sice pro finále uzdravil tahoun Michael Ballack, ale na skvělé kombinace soupeře v čele s nezastavitelným Fernandem Torresem ani on nestačil.

K trofeji bez jediné prohry. Titul je, zdá se, ve správných rukou; Španělé jako jediní nepoznali hořkost porážky, byli nejpilnějšími střelci a zaznamenali nejvíce branek. Kouč Aragonés odchází od týmu na vrcholu.

Dramatické koncovky. Šampionát nadchl dramatičností. Mnoho zápasů rozhodovaly až závěrečné minuty, třikrát se muselo prodlužovat a dvakrát došlo na penaltový rozstřel. Z týmů okouzlili třeba Nizozemci, kteří v úvodu převálcovali oba finalisty mistrovství světa v Německu, Itálii i Francii. Ve vyřazovací fázi však "tulipány" povadly a žádný z účastníků skupiny "smrti" tak překvapivě nepřešel přes čtvrtfinále.

Noví semifinalisté. Obsazení semifinále vůbec prošlo oproti předchozím letům velkou proměnou. V nejlepší čtyřce se octly celky, které mezi evropskou elitou dlouho scházely. Senzací byly především výkony Rusů a Turků. Druzí jmenovaní předvedli tři úžasná vzepětí a hlavně neskutečný závěr čtvrtfinálového prodloužení proti Chorvatsku se fanouškům vryl do paměti.

Zklamání turnaje: Češi a Francouzi. Vyhořeli Francouzi. Víc se čekalo i od Čechů, kteří proti Turkům nevídaným způsobem promarnili dvoubrankové vedení a připravili odstupujícímu trenérovi Karlu Brücknerovi hořké loučení.

Brzký konec pořadatelů. Po základních skupinách nezbyl poprvé v historii ve hře ani jeden z pořadatelů, ovšem rakouský ani švýcarský výběr svými výkony nezklamal.

Smůla kanonýra. Překvapivě vysoký počet defenzivních chyb udělal hvězdy z útočníků. Nejvíce zazářil čtyřgólový střelec David Villa. Ve španělském týmu nahradil Raúla, jenž zůstal k nevoli fanoušků doma, a hned na úvod zaznamenal jediný hattrick Eura. Nejlepší kanonýr turnaje však kvůli zranění chyběl v podstatné části semifinále i v celém finále a to ho zřejmě připravilo minimálně o vyrovnání střeleckého zápisu Milana Baroše z Portugalska.

Podceňovaní a pak zářící Rusové. Odborníky zaujaly i výkony obou ruských útočníků Romana Pavljučenka a Andreje Aršavina, či Lukase Podolského. Němec s polskými kořeny střelecky táhl svůj tým, byť nastupoval na pozici levého záložníka. Za očekáváním naopak zůstali Ital Luca Toni a hvězdný Cristiano Ronaldo, ale Portugalci doplatili spíš na trestuhodné minely při bránění standardních situací.

Solidní muži s píšťalkou. K podařenému šampionátu přispěli i rozhodčí. Euro se obešlo bez fatálních přehmatů, poškozeni se mohli cítit snad jen Italové proti Rumunům a Poláci s Rakušany, jejichž vzájemný souboj nevyšel triu anglických arbitrů. Postupem času získali sudí takřka stoprocentní jistotu a stali se ozdobou turnaje.

Příroda proti fotbalu. Největším nepřítelem šampionátu byly rozmary počasí. Silné lijáky přinesly víc problémů, než se čekalo. Déšť zničil trávník na stadionu v Basileji, a přestože ho organizátoři po základní skupině narychlo vyměnili, poznamenala jeho slabší kvalita čtvrtfinálové utkání mezi Němci a technicky vybavenými Portugalci. Vůbec nejvíc však doplatily na silné bouře televizní diváci, kteří kvůli výpadku proudu v mezinárodním vysílacím centru ve Vídni zmeškali část druhého poločasu v semifinále mezi Německem a Tureckem.

Foto: ČTK

Autor: ČTK , - nec -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi