Kdo dobyde Evropu: němečtí bijci, nebo španělští technici?

Španělští fotbalisté při tréninku před finále.Dvanáct let na německé straně a dokonce 44 na španělské, tak dlouho trvá čekání fotbalových velmocí na trofej z vrcholné akce. Dnes večer se jeden z fotbalových gigantů dočká. Ve Vídni se jeden z nich stane mistrem Evropy.

Španělsko, či Německo usednou na další čtyři roky na uvolněný evropský trůn po Řecku. Zápas začne ve 20.45, server TÝDEN.CZ z něj přinese on-line reportáž.

Bude zajímavé sledovat, zda se vyplní slova někdejšího anglického kanonýra Garryho Linekera, který už před lety pravil: „Fotbal je hra jedenácti mužů proti jedenácti, a vždycky ji vyhraje Německo".

Jak se dostali do finále 

       ŠPANĚLSKO:

zápasy ve skupině: - Rusko 4:1, - Švédsko 2:1, Řecko 2:1; čtvrtfinále: - Itálie 0:0, 4:2 na penalty; semifinále: - Rusko 3:0

 

        NĚMECKO:

zápasy ve skupině: - Polsko 2:0, Chorvatsko 1:2, Rakousko 1:0; čtvrtfinále: - Portuglasko 3:2, semifinále: - Turecko 3:2

Finále bude soubojem dvou různých herních stylů. Ten německý je založený na propracované atletické průpravě ve spolupráci s fitness-trenéry, na tradiční houževnatosti a bojovnosti, Němci mají také zkušenější hráče. Španělé na turnaji ještě neprohráli, dostali jen tři góly, jejich hru zdobí technické finty, rychlá práce s míčem a akce na jeden dotek.

Hru Německa může ovlivnit absence hvězdy týmu Michaela Ballacka. Hráč, který je výrazně podepsán pod německým postupem, v pátek ani v sobotu netrénval: trápí ho zranění lýtkového svalu na pravé noze. "Šance, že ve finále nastoupí, není velká," řekl na sobotní tiskové koferenci trenér Německa Joachim Löw. Ballackovo místo by mohl zaujmout Borowski.

ČTĚTE TAKÉ: Smůla kapitána Němců Ballacka. Možná přijde o finále Eura

Pokud by se motivace ve finále Eura  odvíjela jen od výše prémií slíbených za titul, měli by větší chuť vyhrát Němci. Každý ze svěřenců Joachima Löwa si v případě nedělního triumfu přijde na 250 tisíc eur (šest milionů korun), jejich soupeři ze Španělska mají slíbeno o 10 tisíc eur pro každého méně.

ČTĚTE TAKÉ: Španěl Casillas: Máme možnost změnit děsivou bilanci

Budou mít fotbalisté Německa důvod k oslavě i dnes večer?Oba týmy se naposledy utkaly před pěti lety, přátelský duel na Mallorce skončil vítězstvím Španělů 3:1. Ze současných kádrů byli tehdy na hřišti Casillas, Puyol a Xavi na španělské a Friedrich, Metzelder, Klose a Neuville na německé straně.

"Máme obrovskou motivaci. Snad budou naše oslavy ještě větší než ve čtvrtek, protože po semifinále od nás každý čeká něco velkého," přeje si španělský záložník Cesc Fabregas, autor dvou přihrávek a jeden z hrdinů semifinálového triumfu nad Ruskem.

"Španělsko nám poslalo varování, ale když jsme ve finále, tak nemůžeme chtít nic jiného než celkové vítězství," uvedl kouč Joachim Löw. Ten se může do historie zapsat jako první německý trenér, který na své premiérové akci v roli hlavního kouče přivede reprezentační výběr až ke zlatým medailím.

FOTBALOVÉ EURO 2008

- finále 

NĚMECKO - ŠPANĚLSKO

dnes, 20.45, Vídeň

 

 

Předpokládané sestavy, Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Frings, Hitzlsperger - Schweinsteiger, Ballack (Borowski), Podolski - Klose.

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevilla - Senna - Fabregas, Iniesta, Xavi, David Silva - Torres.

Před velkým finále se však o něco víc věří Španělsku, jehož hráči naposledy opanovali mistrovství Evropy v roce 1964 na domácí půdě. Hlavně poté, jak suverénně zvládlo semifinálovou partii s nebezpečným Ruskem. Jihoevropané však  uštědřili soupeři druhou krutou prohru o tři branky a odborná veřejnost i sázkové kanceláře je mírně favorizují.

ČTĚTE TAKÉ: Sázkové kanceláře: Němci jízdu Španělů zastavit nedokážou

"Němci, dávejte si pozor. Jsme jako mašina," hlásal palcový titulek španělského deníku Qué.

"Ten zápas s Rusy jsme si užívali jako malí kluci, co hrají fotbal bezstarostně v parku. Všechno nám vycházelo. Ale ve finále nás ještě čeká tvrdá dřina," upozornil Fabregas, jenž na Euru možná ve finále podruhé nastoupí v základní sestavě na úkor zraněného nejlepšího střelce mistrovství Davida Villy, jenž chce zůstat s týmem a hodlá usednout alespoň na lavičku mezi náhradníky.

"Když se budeme držet stejného stylu, dávat míč rychle od nohy na krátké vzdálenosti, tak to s námi bude mít každý soupeř těžké. A hlavně budeme hrát i za Davida (Villu)," řekl brankář Iker Casillas.

Španělé nastoupí s pěti záložníky

Kouč Luis Aragonés touží po úspěšné rozlučce s národním týmem. Španělsko poprvé po dlouhých 24 letech převedl přes čtvrtfinálovou past a ve finále zřejmě znovu sáhne k rozestavní 4-5-1. S ním Španělé slavili úspěch proti Rusku, když dokázali využít velkou převahu v záloze.

"S jedním útočníkem jsme hráli lépe," připustil Aragonés, jehož taktický záměr ocenil i Löw. "Celé mistrovství hrají na velmi vysoké úrovni. Třeba v porovnání s Portugalskem jsou více nebezpeční a variabilnější. Záložníci si pořád mění místa a to z nich dělá dost nečitelný tým," uvedl Löw.

Astrolog: Ve finále se bude hrát prodloužení 

Německý astrolog Georg Stockhorst předpovídá, že finále dospěje až do prodloužení. Prozradil také, že hvězdy budou na vídeňském stadionu Ernsta Happela více nakloněny týmu z Pyrenejského poloostrova. "Myslím, že to směřuje k prodloužení. Jako německý astrolog však nemohu říct, že Němci vyhrají, protože by to působilo arogantně," řekl. Podle postavení hvězd nad stadionem jsou ale prý ve výhodě Španělé.     

Německo, jehož historická bilance se Španělskem čítá osm vítězství, šest remíz a pět proher, naopak mělo po semifinále s Tureckem k euforii daleko. Soupeř i v nouzové sestavě bez řady hvězd měl většinou více ze hry. A kdyby Löwův tým zopakoval i ve finále triviální chyby v obraně, španělská ofenzivní letka by je na vídeňském stadionu Ernsta Happela potrestala více než dvěma góly, na které dosáhli Turci.

Na druhou stranu ve čtvrtfinále proti Portugalsku dokázal, že na týmy z Pyrenejského poloostrova zahrát umí. "Před semifinále nás možná trochu rozhodila ta šestidenní pauza. Když se hraje jednou ze tři nebo čtyři dny, je to lepší," řekl Löw.

Němci zřejmě znovu vsadí na osvědčenou sestavu, do níž se vrátí i defenzivní záložník Torsten Frings, bez nějž tým v minulém utkání hodně tápal. Tvrďák z Brém nastoupí přesto, že si v posledním duelu základní skupiny s Rakouskem zlomil žebro.

FINALISTÉ FOTBALOVÉHO EURA 2008 V KOSTCE

      NĚMECKO      ŠPANĚLSKO
1900Založení svazu1913
bílá a černáBarvy dresučervená a modrá
16xÚčast na MS12x
10xÚčast na ME8x
zlato z MS 1954, 1974 a 1990
a ME 1972, 1980 a 1996,
stříbro z MS 1966, 1982,
1986 a 2002 a ME 1976 a 1992
Největší úspěchyzlato z ME 1964, stříbro z ME 1984
    
    
    
F. Walter, Beckenbauer, MatthäusLegendyDi Stéfano, Luis Suárez, Raúl
Lothar Matthäus 150Nejvíc zápasůAndoni Zubizarreta 126
Gerd Müller 68Nejvíc branekRaúl 44
Joachim LöwTrenérLuis Aragonés

 

Vzájemné zápasy na ME:

- 1984, základní skupina: 0:1 
- 1988, základní skupina: 2:0 
     
Celková bilance vzájemných zápasů:

- 19 zápasů, 8 výher Německa, 6 remíz, 5 výher Španělska  

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK , - nec -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi