Fotbalový šok: koučem reprezentace je Rada

Petr Rada, nový trenér fotbalové reprezentace.Nástupcem Karla Brücknera na lavičce českého fotbalového týmu se stal dosavadní asistent Petr Rada. Současný trenér Teplic porazil v hlasování výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu manažera pražské Sparty Jozefa Chovance v poměru hlasů 9:2.

Zvolení Rady je obrovským překvapením; téměř jistě se čekalo, že vyhraje Chovanec, pro kterého se v anketách vyjadřovala většina z 13 členů fotbalové vlády, která nového trenéra zvolila. Realita je však jiná, o to víc překvapivá. Šanci vést národní tým jako hlavní trenér dostal kouč, který zatím nedosáhl na klubové úrovni na žádný významný titul. Ve prospěch Rady naopak hovoří fakt, že několik let působil u národního mužstva v roli asistenta.

ČTĚTE TAKÉ: Fotbalová revoluce. Výbor se "spikl" proti Košťálovi
                        Rada a Chovanec: co řekli po volbě

Rada vyšel z tajného hlasování vedení svazu jako jasný vítěz. Vyslovilo se pro něj devět funkcionářů, dva dali hlas generálnímu sportovnímu manažerovi pražské Sparty Chovancovi a dva činovníci se hlasování zdrželi - jedním z nich byl místopředseda svazu za Moravu Jiří Kubíček.

V Teplicích, kde Rada dosud působil, by jej měl podle informací serveru idnes.cz nahradit Jiří Plíšek.

Členové výkonného výboru hlasovali poté, co před ně dopoledne oba kandidáti předstoupili a každý z nich přednesl svou vizi práce u reprezentace: Chovanec mluvil přesně 15 minut, Rada osm. Na návrh Františka Hrdličky (šéf Teplic) se hlasovalo tajnou volbou: vypovídající je, že tento návrh prošel přesně devíti hlasy, tedy stejným počtem hlasů, jakým pak byl zvolen Petr Rada.

Petr Rada vystřídá Karla Brücknera.Podle místopředsedy svazu Jaroslava Vacka hlasovali všichni zástupci z ligy jednotně. Svazový předseda Pavel Mokrý prozradil, že on dal přednost Radovi.

"Jeho projev mi přišel pragmatičtější, více se blížil praxi," uvedl po zasedání fotbalové exekutivy Mokrý. Hlavním cílem nového kouče bude postup na světový šampionát, od nějž se také odvíjejí platové podmínky.

"Hlavní peníze budou ležet v postupu. Počítáme s Petrem Radou na dvouletý cyklus. Pokud se kvalifikujeme, tak samozřejmě s účastí na mistrovství světa," dodal Mokrý.

"Po celé té taškařici s volbou trenéra a s tím, co tomu předcházelo, byl Rada zvolen demokraticky, zaslouží si 100 dnů hájení," řekl Kubíček.

ČTĚTE TAKÉ: Kubíček: Pan Košťál volbu vůbec neustál 

Mokrý také prozradil, že pro Radu hrálo hned několik věcí. "Měl bezesporu výhodu, že za posledních deset let trénoval prakticky nepřetržitě. U reprezentace dělal asistenta už na Euru 2000 a stejnou funkci zastával poslední dva roky i za trenéra Brücknera, což zaručuje kontinuitu. Brücknerova éra byla bezesporu pozitivně hodnocená, Rada s ním strávil dva roky, takže se mohl leccos přiučit," vysvětlil Mokrý, proč hlasoval pro Radu.

Svůj krok prý konzultoval i se zástupci z ligy, kteří podle místopředsedy svazu Jaroslava Vacka hlasovali jednotně.

Neúspěšný kandidát Jozef Chovanec"Jestliže jsme nepřistoupili na zahraniční variantu, což by byla léčba kulturním šokem, řekli jsme si, že musíme vytěžit z toho, co bylo, to nejlepší. V uplynulé době jsme se udrželi mezi evropskou elitou a Rada u toho byl. Jen jsme se ubezpečili, že chápe svoji odpovědnost i za morální oblast. Nechtěli bychom se setkávat s problémy, s kterými jsme se bohužel potkali v minulém období," naznačil Vacek, že se svazové vedení chce vyhnout podobným skandálům, jakým byl například nechvalně proslulý večírek v Hotelu Praha.

Do týdne má Rada navrhnout své asistenty. "Vybere si jednoho trenéra, kterého zná a komu věří, a pak někoho úplně nového, aby vnesl do mužstva jiný pohled," uvedl Vacek, jehož prý zaujalo také to, že Rada bojoval o post trenéra, přestože nebyl favoritem.

Mezi novináře nepředstoupil místopředseda svazu Vlastimil Košťál, který po celou dobu vedl jednání s možnými Brücknerovými nástupci. "On mi jen oznámil, že odjíždí na dovolenou, a rychle spěchal pryč ze Strahova," přiblížil Mokrý.

Volbou skončilo měsíční bezvládí u národního týmu, který po nepovedeném evropském šampionátu opustil Brückner, jenž trénoval reprezentaci sedm a půl roku. Brückner však bude dál pracovat ve službách svazu: začne působit v roli šéfa trenérské rady, jež by měla být oponentem reprezentačního kouče.

Kdo je Petr Rada

- datum a místo narození: 21. srpna 1958, Praha
- současné působiště: trenér FK Teplice (od 2007) a asistent trenéra české reprezentace (od 2006)

 

Petr Rada, nový trenér fotbalové reprezentace.

Hráčská kariéra: Dukla Praha (1979-88), Fortuna Düsseldorf (1988-90), Rot-Weiss Essen (1990-91), Dukla Praha (1991), Toronto Blizzard (1991-92), Jahn Regensburg (1992), Chmel Blšany (1992-93), Fortuna Düsseldorf (1993-95), Bohemians Praha (1995-96)

Trenérská kariéra: Fortuna Düsseldorf (asistent 1996-97), Slavia (asistent 1997-98, hlavní trenér 1998, asistent 1998-2000), reprezentace ČR (asistent 1998-2001), FK Teplice (2000-01), Plzeň (2001-02), Blšany (asistent 2003), Jablonec (2003-07)

Hráčská bilance: domácí liga - 267 zápasů/18 gólů; reprezentace - 11 zápasů/2 góly (první start 9. září 1982 proti Argentině, poslední start 10. září 1986 proti Nizozemsku)

Největší úspěchy: hráč - 1x mistr čs. ligy, semifinalista PVP 1986 (vše s Duklou); trenér - finalista Poháru ČMFS 2007 (s Jabloncem)

Rodina: ženatý, manželka Vladislava, syn Filip

Rada musí do pondělí předložit návrh na složení realizačního týmu.

"Co nejrychleji bych chtěl sestavit realizační tým a začít jednat s některými hráči. Již před volbou jsem s několika z nich mluvil a sami mě vyzývali, abych do výběru šel. Proto počítám, že se do reprezentace vrátí Koller, Jankulovski a další, kteří ohlásili konec reprezentační kariéry. Já žádný důvod, proč by měli končit, nevidím," prohlásil Rada.

Zároveň byla zrušena funkce manažera reprezentace, kterou po skončení Eura opustil místopředseda svazu Vlastimil Košťál. Pravomoci spojené s funkcí manažera národního týmu bude vykonávat generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Rada si odbude debut v roli hlavního kouče 20. srpna v atraktivním přípravném utkání s Anglií na stadionu ve Wembley.

Přitom ve volbě byl jasným outsiderem. Místopředseda svazu Košťál o něm dokonce prohlásil, že na něm ulpělo stigma z nepodařeného Eura, na němž Rada působil v roli asistenta Karla Brücknera. 

Čeští fotbaloví trenéři označili v anketě agentury ČTK výsledek dnešní volby za překvapení. Většina z nich totiž počítala se zvolením Chovance, který je podle nich větší osobností. Radovi však vesměs přejí štěstí a věří, že dokáže zvládnout své pověstné emoce.

ČTĚTE TAKÉ: Experti: Radův problém? Neumí zvládat emoce


Konec fotbalové frašky

Skončila tak několik týdnů trvající fraška s názvem „Česko hledá reprezentačního kouče". Tyjátr, z něhož z různých důvodů - často však kvůli osobě a způsobu jednání místopředsedy svazu Vlastimila Košťála - mizeli jeden kandidát za druhým; například Ivan Hašek, Zdeněk Zeman, Vítězslav Lavička či Karel Jarolím.

Německý kouč Klaus Toppmöller, který byl až do pondělka mezi aspiranty na prestižní post, sám z kandidátky odstoupil. „Cítím, že v Česku nejsem vítán," řekl, když se dozvěděl, že mu svaz nedovolí přivést si vlastní asistenty a on zase nepřistoupil na podmínku svazu bydlet v Česku.

Košťálova družina během hledacího martyria dokonce ohlásila hned dva zahraniční kandidáty, kteří však o post šéfa u českého mužstva vůbec neměli zájem. Avizovaný příchod Carlose Alberta Pareirry vznikl záměnou jmen s jeho krajanem a jmenovcem Torresem, nabídka zaslaná elektronickou poštou od Francouze Gerárda Houliera byla zase vtipem tajemného recesisty.

Do závěrečné volby tak šla pouze dvojice Chovanec - Rada, z nichž daleko větší šance na zvolení měl prvně jmenovaný. Ještě týden před volbou mu slíbila hlas většina volitelů. Nakonec však získal pouhé dva a trenérem reprezentace se stal překvapivě jeho konkurent.

Brankář Čech hodnotí volbu Rady jako dobrý krok
Petr Čech.Jedna z klíčových postav české fotbalové reprezentace brankář Petr Čech je s volbou Petra Rady za nového trenéra národního týmu spokojen. Podle gólmana londýnské Chelsea jde o dobrý krok, jelikož Rada se jako dosavadní asistent Karla Brücknera s týmem dobře zná a bude tak moci úspěšně navázat na předchozí Brücknerovu práci.

"Podle mě je to dobrá volba. Rozhodovat ale samozřejmě budou výsledky, takže hodnotit budeme až v průběhu kvalifikace," uvedl Čech v rozhovoru pro své oficiální internetové stránky.

"Je to trenér, který má hodně zkušeností jak z národního týmu, tak s vedením ligových mužstev. Věřím, že naváže na úspěšnou spolupráci a bude mít stejné výsledky, jaké měl trenér Brückner, a že se nám povede kvalifikovat se na mistrovství světa," dodal šestadvacetiletý brankář.

Zatímco většina odborné veřejnosti byla zvolením Rady na úkor druhého kandidáta Jozefa Chovance překvapena, pro Čecha to tak velké překvapení nebylo. "Volba mě nepřekvapila. Jak pan Rada, tak pan Chovanec byli vyrovnanými kandidáty, a nakonec padla volba na pana Radu. Podle mě to bylo hlavně proto, že s týmem nyní byl a že ho zná, což pro něj bylo výhodou," vysvětlil jeden z nejlepších gólmanů světa.

Čech, který je jedním ze dvou zástupců kapitána v národním týmu, již tuší, jak bude reprezentace pod Radovým vedením vypadat. "Mluvil jsem s ním ještě před volbou. Říkal mi své představy, kdyby angažmá u reprezentace získal. Ptal se mě na můj názor. Mohu jen zopakovat, že je to dobrá volba," prohlásil Čech.

Foto: Karel Šanda, ČTK

Autor: - kva -, - ons -, - pv -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi