Brückner: Ještě nechci zestárnout

Karel Brückner, nový kouč fotbalistů Rakouska.Přání pomaleji stárnout bylo pro osmašedesátiletého českého fotbalového trenéra Karla Brücknera podle jeho slov hlavním motivem, když přijal v minulém týdnu nabídku z Rakouska a stal se na dva roky trenérem tamní reprezentace.

S novými svěřenci se pokusí prosadit v kvalifikaci o postup na mistrovství světa, podle neoficiálních informací za to bude pobírat ročně 700 tisíc eur, což je zhruba pětinásobek jeho bývalého platu u českého národního týmu.

ČTĚTE TAKÉ: Brückner se ujal Rakouska. Souhlasí i prezident
                        Experti: Brücknera si váží víc v zahraničí než doma
                        Brückner? Penzista, zní také v „jeho" Rakousku

Když 68letý kouč vedl Česko, bral měsíčně zhruba 250 tisíc, ovšem za bronz na Euru v roce 2004 dostal bonus 15 milionů korun. Plat nového kouče české fotbalové reprezentace Petra Rady se pohybuje kolem 150 tisíc korun měsíčně.

Brückner svým rozhodnutím vzít rakouskou nabídku překvapil. Po neúspěšném vystoupení s českým týmem na Euru sám plánoval, že se trénování vzdá.

Trenér Brückner v pondělí po poledni poprvé předstoupil ve Vídni před novináře. Ve zcela zaplněném sále se jich sešlo zhruba 150 a minimálně třetinu z nich tvořili čeští žurnalisté. Zkušený kouč si připravil delší úvodní řeč v němčině, v diskusi už však odpovídal i na otázky rakouských novinářů česky a jen občas si vypomohl německým slovíčkem.

Karel Brückner."Rozhodl jsem se během tří dnů"

"Nabídku jsem dostal v době, která pro mě nebyla lehká. Stálo přede mnou rozhodnutí, zda pokračovat, nebo se vzdát. Chtěl jsem zůstat u fotbalu, rakouská nabídka byla konstruktivní a jednoduchá. Do tří dnů jsem na ni kývl. Těším se," vylíčil Brückner.

Na tiskové konferenci čelil mimo jiné otázkám na svůj věk. Vždyť na nedávném mistrovství Evropy byli starší než on jen španělský kouč Luis Aragonés a trenér Řeků Otto Rehhagel. Starý se však rozhodně necítí a trénování mu prý pomůže stárnout pomaleji.

"Na výpočet věku mám rovnici. Beru v úvahu biologický věk a k němu konstanty pěti koeficientů. Z toho mi vychází můj skutečný věk, který se pohybuje mezi 50 až 55 lety," vypočítal Brückner. "Ale po zápasu s Tureckem na mistrovství Evropy mi vyšlo 92 roků," dodal vzápětí s připomínkou kolapsu českého mužstva v závěrečné čtvrthodině rozhodujícího duelu Eura.

Čeští asistenti? Nepotvrzeno

V novém působišti bude jedním z jeho prvních úkolů sestavit tým spolupracovníků. Jisté je, že v něm bude Andreas Herzog, dosavadní asistent Brücknerova předchůdce Josefa Hickersbergera. O dalších členech realizačního týmu vedle rakouského rekordmana v počtu reprezentačních startů se teprve rozhodne.

Karel Brückner"Zatím jsem kromě Herzoga s nikým jiným nejednal. Ani na české, ani na rakouské straně. Všechno, co zaznělo, jsou pouze spekulace médií," poznamenal Brückner v souvislosti s dohady, že do jeho týmu budou patřit například Radoslav Látal či Ladislav Maier.

Bývalý český kouč prý zatím příliš rakouský fotbal nesledoval, neboť na evropském šampionátu se zaměřoval na soupeře svého tehdejšího týmu. Přiznal ale, že viděl zápasy Rakouska proti Polsku a Chorvatsku. V nich podle Brücknera podali rakouští fotbalisté velmi dobrý výkon.

"Potenciál rakouský fotbal má, jenže o výsledku rozhodují mnohdy jedna až dvě chyby. Ovšem rakouský fotbal má zejména velmi silné ročníky hráčů 1985 až 1987. Mám teď k dispozici deset posledních zápasů Rakouska nahraných na DVD. Čeká mě jejich rozbor. Budu sbírat co nejpodrobnější informace," dodal Brückner.

Olomouc, Vídeň? Je to jedno

Odpovědi na to, zda tyto a další informace o nových svěřencích bude sbírat ve Vídni, nebo bude i nadále bydlet doma v Olomouci, se vyhnul.

Karel Brückner ještě u kormidla českého týmu."Ve fotbalovém životě jste všude; na hřišti, v kanceláři... Sedmdesát procent času věnuji sledování videozáznamů. Fotbal není o tom sedět v kanceláři v Olomouci, nebo ve Vídni. Sleduji doma i noční zápasy a záznamy, nevidím problém v tom, kde budu pracovat. Není to totiž o jednom místě jako například u vrátného," dodal Brückner.

Fotbalové Rakousko vidí v novém kouči naději na postup na mistrovství světa. "Byl jsem vždy ve svých prohlášeních opatrný. Nemohu nic dopředu slíbit. Musíme se pohybovat na zemi. Nejkrásnější slova totiž nenahradí výsledek. Čeká mě práce s novým týmem a také dobré pracovní klima. Zatím jsou moje poznatky pouze pozitivní," zdůraznil Brückner.

Na druhé straně si je vědom toho, že nemá na startu příliš mnoho času. Už 20. srpna hraje Rakousko první přátelský zápas s Itálií a 6. září zahájí kvalifikaci proti Francii. V tomto týdnu už kouče čekají čtyři velké pracovní porady a na ně má nachystáno 60 bodů, které je potřeba vyřešit.

Jazykové problémy Brückner neočekává

Sestavu na první přátelský zápas ještě v hlavě nemá. "Znám ale základní sestavu Rakouska i rozšířený kádr i všechny top hráče. Nikdy jsem nikoho z kádru nevyloučil za přestupek. Já pouze nominuji. Nebo nenominuji. Problémy jsou od toho, aby se řešily," odpověděl Brückner na otázku, zda počítá do budoucna se všemi reprezentanty Rakouska, kteří startovali na mistrovství Evropy.

V případě, že by se rakouská reprezentace střetla s českým týmem, by prý Brückner netrpěl žádným sentimentem. Přiznává, že je pragmatik a je mu jedno, proti kterému soupeři jeho tým nastoupí. "Stejně by mohlo jít pouze o přátelský zápas, neboť v kvalifikaci se reprezentace obou zemí nestřetnou. Proč by tento přípravný zápas nemohl být s českým týmem," poznamenal Brückner s odkazem na to, že v únoru má rakouská reprezentace volné termíny.

Ve svém novém působišti neočekává ani jazykové problémy. "Fotbalovou mluvu i komunikaci s trenéry ovládám dokonale. Ovšem vím, že nyní se budu muset v mém věku opět hodně učit. To mě ale na mé práci láká a přitahuje. Fotbal je můj život, pohybuji se v něm přes padesát let," dodal kouč.

Po vyřazení z Eura se dostavily deprese

Přiznal, že dva týdny po vyřazení českého týmu na mistrovství Evropy postrádal dobrou náladu a byl v depresích. Teprve s přibývajícím časem se dostal z krize. Rozhodně ale nechtěl pokračovat ve vedení české reprezentace.

"Jednoznačně jsem to řekl už v únoru. Potřeboval jsem změnu, bylo to moje jednoznačné rozhodnutí. S panem Košťálem jsme se domluvili korektně. Mohl jsem pokračovat u mládeže nebo ve školicím centru. Nikdy jsem ale neřekl, že budu dále u české reprezentace. Pokud se o tom mluvilo, tak se jednalo pouze o spekulace," uvedl Brückner.

Foto: ČTK

Autor: ČTK , - nec -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi