Konec miliardářské Premier League? Fotbal se může radikálně změnit

Anglický fotbalista Jamie Vardy.

To, co si mnozí ještě před pár dny ani neuměli představit, je nyní realitou. Velká Británie opouští struktury Evropské Unie. Jaký to ale bude mít efekt na sport v Británii, potažmo na její poklad - fotbalovou Premier League?

Anglická nejvyšší soutěž je dlouhodobě považována za vůbec nejprestižnější a nejvýdělečnější sportovní soutěží světa. Vždyť jen televizní práva, která prodává fotbalová asociace FA britským televizním stanicím Sky Sports a BT Sport, přinese do "kasičky" Premier League neuvěřitelných 190 miliard korun. Tato smlouva platí od letošního léta a trvat bude tři roky.

Pro kluby z nejvyšší anglické ligy není z mnoha důvodů (a to především finančních) výhodné podporovat Brexit. Proto všech dvacet mužstev vyslovilo podporu hnutí, které chtělo setrvání Velké Bitánie v EU. Leč stal se pravý opak a majitelé i představitelé anglické fotbalové asociace nyní řeší problém.

Šéf nejvyšší anglické soutěže Richard Scudamore je přesvědčen, že Brexit je v přímém rozporu s myšlenkou otevřenosti Premier League a odchod z EU bude znamenat náročnější ochranu práv duševního vlastnictví a to především v podobě smluv na vysílací práva a prodej zboží spojený právě se značkou Premier League.

"Věřím, že my, jakožto Spojené království, musíme zůstat součástí EU především z obchodního hlediska," to byla slova Richarda Scudemora ještě před tím, než se odhlasovalo vystoupení Velké Británie z Evropské Unie.

Důsledek pro ceny přestupů

Brexit bude jistojistě znamenat (alespoň dočasně) oslabení kurzu libry kvůli nejistotě kam a jak bude směřovat Velká Británie svoje vyjednávání ohledně budoucích obchodních kontraktů. Počítá se také s menšími investicemi ze zahraničí, které byli dříve samozřejmostí díky přístupu Spojeného království k volnému obchodu v rámci EU.

Všechno toto bude vést k tomu, že se začnou zvedat ceny, za které budou do Premier League přicházet ty největší fotbalové hvězdy. Uveďme si příklad na francouzském záložníkovi a hvězdě evropského šampionátu Paulu Pogbovi. Kdyby si ho Juventus Turín, za který hraje na klubové úrovni, cenil na 160 milionů eur, klub z Anglie by ho musel díky kurzu libra/euro koupit až o několik milionů liber dráž. V současnosti totiž tento kurz činí něco okolo 0,8 eura za libru, na rozdíl od loňského června, kdy byl kurz euro/libra 0,7.

V případě, že by se kurz navýšil až na 0,9 eura za libru, pak by si museli zájemci jako například Chelsea či Manchester City připlatit až o 30 milionů liber více. I proto se ve fotbalovém světě hovoří o tom, že Pogba přestoupí spíše než na britské ostrovy do Realu Madrid.

Pokud by se vyjednávaly smlouvy v eurech, namísto v librách, pro anglické kluby by to znamenalo navýšení celkového objemu mezd, které by musely hráčům vyplatit. Finanční problémy by navíc mohly vyústit v to, že kluby z britských ostrovů by nesplňovaly finanční fair-play, které stanovuje evropská fotbalová asociace UEFA a nemohly by tak startovat v evropských pohárech.

A na druhou stranu, oslabení ekonomické síly Spojeného království bude výhodou pro všechny ostatní evropské kluby, které budou kupovat hráče z ostrovů mnohem levněji, než doposud. Nemusí to být však jen kluby ze starého kontinentu. Obrovský nárůst v posledních osmnácti měsících v čínské superlize může znamenat, že když budou hráči z Premier League o tolik levnější, Číňané je budou o to víc nakupovat. Peníze, které ušetří za nákup hráče, mohou nabídnout právě samotnému fotbalistovi, který tak bude zlákán ještě většími platovými podmínkami, než tomu bylo v rámci čínské ligy doteď. Premier League by tak mohli opustit ti nejlepší hráči.

Investoři a budoucí majitelé mohou být rádi

Celkem čtrnáct z dvaceti účastníků nejvyšší anglické fotbalové ligy má majitele ze zahraničí. Do těchto dnů byl nákup fotbalových klubů z Anglie otázka veliké prestiže, na kterou jste si museli hodně dlouho šetřit. Pro všechny potencionální investory a majitele však Brexit znamená dobrou zprávu. Kluby budou levnější, jejich akcie půjdou dolů a velcí "byznysmeni" mohou ušetřit pořádný balík.

Roman Abramovič, majitel Chelsea, a manažer Leicesteru City Claudio Ranieri.Na druhé straně si je ale třeba uvědomit, že pokud by se takový investor našel a koupil tým z Premier League, musel by automaticky předpokládat, že hodnota jeho vlastněného klubu bude mnohem menší, než by tomu bylo v případě setrvání Britů v EU. Za méně by koupil, mnohem méně by ale i vydělal.

V současné chvíli hraje v anglické první lize 65% hráčů ze zahraničí. Kluby je mohou libovolně kupovat, díky volnému pohybu pracovní síly. Co se ale stane nyní, kdy přestanou pro Velkou Británii tyto výhody platit, je velká neznámá.

Nejlepší variantou pro všechny zainteresované (hráče i kluby) by byl scénář, který by počítal s tím, že nové vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií by zahrnovali stále stejné podmínky volného pohybu pracovních sil. V tom případě by kluby mohly nadále bez problémů kupovat hráče z celé EU.

Naopak nejhorší scénář by pro ostrovní fotbalové kluby nastal, kdyby se pravidla o hráčích mimo EU aplikoval i právě na hráče z Evropské unie. Takoví hráči mimo EU totiž musejí mít předtím, než přestoupí do klubu z Premier League odehraný určitý počet reprezentačních zápasů za svou zemi, přičemž číslo takových utkání se odvozuje od umístění dané země v žebříčku FIFA.

Výsledek by byl takový, že by anglická nejvyšší liga mohla potencionálně přijít o budoucí hvězdy světového fotbalu, kterým je například osmnáct let a žádné reprezentační utkání odehraná nemají. Kdyby toto platilo v minulosti, žádní "Cantonové" ani "Ronaldové" by v Anglii ve velké fotbalisty nevyrostli.

Na druhé straně by mělo takovéto opatření i zastánce, fotbalový server goal.com přišel s informací, podle které by dle zastánců Brexitu znamenalo toto pravidlo větší prostor pro mladé anglické talenty. Ti se do prvních "A" mužstev v poslední době až tak moc neprosazují.

Hráči mladší 18 let? Ani náhodou

V rámci pravidel mezinárodní fotbalové federace FIFA nesmí žádný klub podepsat smlouvu s hráčem mladším osmnácti let. Tyto pravidla však neplatí pro transfery mezi zeměmi, které jsou členy EU a Evropského hospodářského prostoru. Velká Británie by tak mohla přijít i o talenty jakými v minulosti byli Cesc Fabregas, Hector Bellerín nebo již zmiňovaný Paul Pogba. Ti přišli do akademií slavných anglických klubů již v šestnácti letech a postupně se propracovali ve velké světové hvězdy.

Jediná šance pro anglické kluby je tak setrvání Velké Británie právě v Evropském hospodářském prostoru, těžko však předpokládat, že se britská vláda bude řídit podle potřeb a přání Premier League.

Ať tak či onak, Brexit je především ekonomicky, politicky a kulturně obrovská událost pro celou Evropskou unii a potažmo celý svět. To, jestli budou následky odtržení Velké Británie od EU fatální ve fotbalovém prostředí, se však uvidí až časem. Kolébka této nejpopulárnější hry na světě by si to však nezasloužila.

Foto: ČTK

Autor: Adam Mašek





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi