Kauza Bystrc: padly nejvyšší tresty v českém fotbalu

Jeden z potrestaných fotbalistů Bystrce Zdeněk Houšť.Nejvyšší tresty v historii českého fotbalu vynesla disciplinární komise v kauze jarního utkání druhé ligy mezi Bystrcí a Vítkovicemi. Jejím aktérům z řad bystrckých hráčů udělila za ovlivnění výsledku a černé sázení tresty v souhrnné výši 26 let zákazu činnosti.

Kvůli sázení na výsledek vlastního zápasu nesmí ve fotbalových soutěžích působit bystrčtí hráči Zdeněk Houšť sedm let, Aleš Schuster šest a Tomáš Mrázek čtyři roky. Bývalý trenér Bystrce Tibor Duda nesmí funkci vykonávat dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal někdejší kouč a šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko. Tresty začnou platit od pátku.

Tresty jsou víc než dvojnásobně vyšší než sankce, které padly v nejrozsáhlejším korupčním skandálu české či československé ligy - v roce 2004 byli vedle rozhodčích a delegátů potrestáni i kluboví funkcionáři Jaroslav Hastík, Ivo Valenta a Igor Štefanko z 1. FC Synot, Ivan Horník z Viktorie Žižkov, Radomír Hruboň z FC Vítkovice, Gustav Santarius z SFC Opava a František Mysliveček ze Slovanu Liberec. Většina z nich dostala dvouletou distanc a finanční postih.

Potrestaní a výše trestů

 

ZDENĚK HOUŠŤ (bývalý kapitán fotbalistů Bystrce, odehrál 32 ligových zápasů za Brno a Most, v Bystrci hostoval z Brna)

- zastavení činnosti na 7 let za ovlivnění výsledku a znevažování dobrého jména českého fotbalu

 

ALEŠ SCHUSTER (bývalý obránce Bystrce, bývalý reprezentant do 21 let, také on byl v Bystrci na hostování z Brna, za které odehrál 101 ligových utkání)

- 6 let zastavení činnosti

 

TOMÁŠ MRÁZEK (fotbalista Bystrce, v týmu hostoval z Viktorie Žižkov)

- 4 roky zastavení činnosti

 

TIBOR DUDA (bývalý trenér Bystrce)

 - 2 roky zastavení činnosti

 

MICHAEL BENKO (bývalý fotbalový trenér a pracovník Tipsportu)

- 7 let zastavení činnosti

 

Na hřišti to 11. června v duelu 2. ligy mezi Bystrcí a Vítkovicemi vypadalo následovně: Bystrc se rychle ujala vedení, hrála lépe než soupeř, ve druhém poločase však během 19 minut čtyřikrát inkasovala (z toho dvakrát z penalty) a prohrála 2:4. Výsledek znamenal jediné - zatímco Vítkovice se v druhé nejvyšší soutěži udržely, Bystrc spadla do třetí ligy.


Už před zápasem stáhly zápas z nabídky některé sázkové kanceláře (kromě Tipsportu), na podezření z korupce policii upozornil majitel bystrckého klubu Roman Procházka, který na červnovém zasedání disciplinární komise tvrdil, že byl některým jeho hráčům nabídnut úplatek ve výši 80 tisíc korun. Ve skutečnosti však šlo o machinace se sázkami.

Důvodem tak vysokých trestů není původní verze šéfa Dosty Bystrc Romana Procházky, který tvrdil, že některým jeho hráčům bylo nabídnuto z vítkovické strany 80 tisíc korun, nýbrž sázky na inkriminovaný zápas.

"Nabídka z vítkovické strany nebyla prokázána, šlo tam vyloženě o sázení. Přestože jeden z odposlechů odkazoval na vysokého funkcionáře Vítkovic, absolutní souvislost tam není. Hráči si vsadili na vlastní zápas a takové my ve fotbale nechceme," řekl šéf komise Alexander Károlyi.

Houšť, Schuster a Mrázek si ve spolupráci s Dudou a Benkem na zápas vsadili, a to hned dvakrát: nejprve na vítězství jejich Bystrce v poločase (tým skutečně o přestávce vedl 2:0), a pak na výhru Vítkovic po závěrečném hvizdu. A tak také zápas skončil - tým z Ostravy vyhrál 4:2.

K usvědčení viníků pomohly podle disciplinární komise především odposlechy telefonních hovorů všech potrestaných, z nichž jednoznačně vyplývá jejich vina.

Kvůli tomu, že příští týden jde celá kauza k soudu, nemohla komise zveřejnit odposlechy. "Jeden z těch tří hráčů říká tomu jinému, že vsadil dvacku a vydělal 58," prozradil přesto Károlyi. Hlavní osou celé kauzy prý byla dvojice Houšť - Benko, která také dostala nejtvrdší tresty. "Byla to realizace toho, co nabídl pan Benko. Ten prostřednictvím Mrázka předal úplatek," pokračoval Károlyi.

Bystrcké hráče prý kontaktoval Duda. Nejprve oslovil Houště, aby společně ovlivnili zápas. "Houšť kontaktoval spoluhráče Mrázka a Schustera a absolvoval schůzky s Benkem a Dudou," uvedl Károlyi. Schuster s nabídkou souhlasil a Mrázek celou částku přebral ve večerních hodinách od Benka. Mohlo se prý jednat o více než 80 tisíc, jak uváděl Procházka.

Hrozily až patnáctileté tresty 

"Věnovali jsme tomu velkou pozornost, celkem dvanáct zasedání. Je to první prokázané obvinění z korupčního jednání samotných fotbalistů. I proto jsou tresty poměrně vysoké," řekl Károlyi, jehož komise mohla udělit tresty až do výše patnácti let.

"Vyšší tresty bychom udělili v případě, že by došlo k opakovanému provinění nebo kdyby šlo o vyšší částku," prohlásil Károlyi.

Od korupční aféry v roce 2004 přijal svaz nový disciplinární řád, také proto jsou tresty poměrně vysoké.

Českomoravský fotbalový svaz požádal mezinárodní fotbalové orgány FIFA, aby tresty byly rozšířeny celosvětově. Je to především proto, že Tomáš Mrázek od léta působí v Německu.

Houšť: Pravda se ukáže u soudu 

Z viníků se disciplinárního řízení zúčastnili pouze Aleš Schuster a Zdeněk Houšť. Zatímco prvně jmenovaný se k verdiktu nevyjádřil, podle Houště je výše trestu nepřiměřená a v disciplinární komisi sedí šašci. "U soudu se ukáže pravda," řekl Houšť, když pospíchal od disciplinárky domů. Všichni potrestaní se mohou odvolat do sedmi dnů od doručení rozsudku.

Přestože došlo k jasnému ovlivnění zápasu, výsledek nebude zpětně změněn. "To by bylo velmi obtížné. Těžko dokážeme, že utkání skončilo, tak jak skončilo, především kvůli korupci či kvůli tomu, že byl pomalejší obránce, čí brankář udělal hrubku," řekl Károlyi.

Mluvčí sázkové kanceláře: Jde o selhání jednotlivce

K aktivitám Michaela Benka se vyjádřil také tiskový mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. "Od začátku se k této věci stavíme tak, že celá aféra, do které byl zapojen, se netýkala práce přepážkového pracovníka společnosti Tipsport, ale byla soukromou aktivitou jednoho ze zaměstnanců," prohlásil mluvčí s tím, že Benko byl okamžité po provalení kauzy propuštěn. "Panovala s ním dlouhodobá nespokojenost, tato kauza jeho odchod pouze urychlila.".

Německo 1971 - Za zapletení do aféry s manipulací s výsledky zápasů bundesligy byli trenéři a funkcionáři týmů Arminie Bielefeld a Kickers Offenbach potrestáni doživotním zákazem sportovní činnosti; zákaz startu a peněžní pokutu obdržela i většina hráčů.

Itálie 1980 - V souvislosti s domluvenými sázkami na zápasy italské první ligy dostal prezident AC Milán Felice Colombo spolu s brankářem Enrikem Albertosim doživotní zákaz činnosti, další tři funkcionáři nesměli vykonávat sportovní činnost po dobu pěti let. Z ostatních hráčů dopadl nejhůře Paolo Rossi, jehož tříletý zákaz startu byl později snížen na dva roky.

Belgie 1984 - Předseda Standardu Lutych Roger Petit a trenér Raymond Goethals byli coby strůjci tři roky starého podvodu v belgické lize potrestáni doživotním zákazem činnosti, kapitán Standardu Eric Gerets si musel odpykat tříletý trest. Zákaz startu obdrželo celkem sedm fotbalistů.

Malajsie 1994 - Za úmyslné ovlivňování výsledků malajské ligy a braní úplatků od sázkařů bylo postupně obviněno zhruba sto hráčů. Více než polovina z nich nakonec dostala trest zákazu činnosti od jednoho do čtyř let.

Itálie 2004 - Deset italských fotbalistů z nejvyšších tří soutěží bylo potrestáno kvůli ovlivňování zápasů a nelegálnímu sázení. Nejpřísnější trest dostal hráč Modeny Antonio Marasco, který si vysloužil tříletou distanc.

ČR 2004 - V nejrozsáhlejším korupčním skandálu české či československé ligy byli vedle rozhodčích a delegátů potrestáni i kluboví funkcionáři Jaroslav Hastík, Ivo Valenta a Igor Štefanko z 1. FC Synot, Ivan Horník z Viktorie Žižkov, Radomír Hruboň z FC Vítkovice, Gustav Santarius z SFC Opava a František Mysliveček ze Slovanu Liberec. Většina z nich dostala dvouletou distanc a finanční postih.

Itálie 2005 - Korupce v druhé italské lize vynesla předsedovi FC Janov Enriku Preziosiovi pětiletý zákaz činnosti, tresty od několika měsíců do tří let obdrželi i funkcionáři Benátek. Český brankář ve službách Benátek Martin Lejsal dostal distanc na šest měsíců, jeho spoluhráč Massimo Borgobello na pět.

Belgie 2005 - Bývalý trenér celku Lierse Paul Put byl za ovlivňování výsledků zápasů v sezoně 2004/05 potrestán doživotním zákazem činnosti.

Itálie 2006 - V aféře kolem ovlivňování zápasů a nasazování rozhodčích v italské lize byla zákazem činnosti potrestána řada funkcionářů obviněných týmů. Hlavní postava skandálu Luciano Moggi, někdejší šéf Juventusu Turín, dostal pětiletou distanc.

Foto: archiv

Autor: Zdeněk Kraus





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi