Sparta deklasovala Žižkov, Slavia vítězství vydřela

Jan Novotný z domácí Viktorie Žižkov padá přes Jiřího Kladrubského ze Sparty.Branka Karola Kisela z 52. vteřiny utkání nasměrovala fotbalisty Sparty Praha k vysokému vítězství 4:1 v prvním pražském derby nové sezony na hřišti Viktorie Žižkov. Další dvě branky přidali hosté krátce po změně stran a domácí už nebyli schopni odporu, navíc přišli v závěru o vyloučeného Šťastného.

O osudu utkání se rozhodovalo na Žižkově hned v úvodu. Už v 52. vteřině totiž Kisel využil nedůsledně pokrytého prostoru před domácí šestnáctkou a míč z jeho levačky napnul domácí síť. Pro Viktorii znamenal gól těžkou ránu, z níž se jen pomalu vzpamatovávala. Hosté měli i v dalších minutách navrch a domácí obrana často nestíhala zachytávat rychlé kombinace.

Oboustranně otevřený zápas pokračoval i v dalších minutách. Domácí se hnali za vyrovnáním, zatímco sparťané se snažili především dlouhými míči za obranu nachytat Žižkovské v nedbalkách. Ve 22. minutě měl další velkou šanci po Matušovičově přihrávce Došek, ale jeho hlavička v záklonu minula opuštěnou branku. Sparta měla i další šance, ale Huškovu tvrdou ránu ve 34. minutě dokázal Bartalský zneškodnit a minutu před poločasem hosté nezakončili akci po Horváthově přihrávce do uličky.

4. ligové kolo:
 

Viktoria Žižkov - Sparta Praha 1:4 (0:1, branky: 90+4. Novotný - 1. Kisel, 48. Horváth z pen., 60. Abraham, 88. Došek z pen. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Košec. ŽK: Bukač, Šťastný, Švancara, Kučera, Labant - Matušovič, Hušek, Abraham. ČK: 85. Šťastný. Diváci: 5540).


Slavia Praha - 1. FC Brno 1:0 (0:0, branka: 77. Vlček. Rozhodčí: Jílek - Goňa, Handlíř. ŽK: Suchý, Dřížďal, Belaid - Střeštík, Trousil, Kubáň. Diváci: 4074).

 

Olomouc - Most 2:2 (1:0, branka: 44. Rossi, 89. Bajer z pen. - 61. a 78. Toleski. Rozhodčí: Příhoda - Večeřa, Slavík. ŽK: Kaščák, Jurkič, Bueno, Bajer - Toleski, Trubila, Acevski, Loos. Diváci: 4517).

Žižkovští sice vstoupili do druhého poločasu s velkou vervou, jenže tu jim vzala už druhá minuta, kdy Kučera nešikovně trefil vysokou nohou probíhajícího Kuliče a Horváth se z penalty nemýlil. Definitivní k.o. zasadili hosté Žižkovu přesně po hodině hry: Abraham byl na hřišti necelou minutu, když se dostal ve středu hřiště poprvé k míči, prošel s ním přes nedůsledné soupeře a jeho rána z hranice vápna trefila šibenici.

Zápas byl zjevně rozhodnut a odpor domácích postupně uvadal, zatímco sparťanský trenér Bílek si mohl dovolit vystřídat hlavní opory, které šetřil před úterní cestou do Londýna k odvetě s Arsenalem. Ale i náhradníci se mohli předvést, jenže Rezek po krátkém pobytu na hřišti Abrahama nenapodobil, přestože šel sám na Bartalského.

Další dramatické okamžiky přišly ještě v závěru v podobě vyloučení Šťastného a dvou branek, po jedné na každé straně. Nejdříve zahrál rukou domácí Labant a Došek dal z penalty čtvrtý gól, jímž vyvolal řádění sparťanských diváků, které museli uklidňovat za brankou asistent Siegl a vystřídaný Horváth. V nastaveném čase se domácí dočkali alespoň čestného úspěchu po trefě Novotného, který zužitkoval individuální akci střídajícího Thingy.

"Úvody poločasů nám utekly a pak se už těžce něco mění, navíc dvě penalty by srazily i větší týmy. Nemohu říct, že by hráči zápas odflákli, ale už asi budeme udělat změny v obraně, i když nemáme tolik variant," prohlásil žižkovský kouč Stanislav Griga.

"Samozřejmě s tak vysokou výhrou musíme být spokojeni, ale v závěru první půle jsme ztráceli zbytečně moc míčů a nedokázal ho podržet. V druhém poločase už to ale bylo v pořádku, i když radost nám kazí zranění Huška, na Arsenal nebude asi ani Horváth a dobře stále nevypadá stav Řepky," litoval Bílek klíčových ztrát. Pavel Horváth vzápětí potvrdil, že ho zřejmě už v průběhu týdne čeká drobná operace třísel.

Jak si vedl v lize Arsenal - čtěte zde.

Oba kouči nebyli spokojeni s tím, jak se chovala v závěru část sparťanských diváků. "Co k tomu říct, ale to k fotbalu skutečně nepatří, zbytečně to narušuje průběh utkání," prohlásil Griga a Bílek byl ještě kritičtější. "O většinu fandících našich diváků, a bylo jich tu dnes znovu hodně, stojíme. Ale takové, kteří se projevují rasisticky a kteří dělali dnešní nepořádek, rozhodně nepotřebujeme," vzkázal Bílek.

Hráči jeho slova vzápětí potvrdili. "Nechápu, že mohou málem způsobit nedohrání duelu, v němž jejich tým tak jasně vede. Současně ale vím, že to bylo jen pár jedinců, naprostá většina se dokáže chovat slušně," reagoval Martin Abraham, kterého ale diváci dlouho oslavovali za jeho nádherný gól po individuální akci. "Jednou se mi kdysi podařilo takový vstřelit ještě v Synotu, ale je to hodně i zásluha spoluhráčů, kteří mi udělali prostor ke střele, ta trefa je i trochu náhoda," uvedl záložník.

Vydřená výhra Slavie nad Brnem

Spanilou jízdu Slavie Praha novým ročníkem první fotbalové ligy nezastavilo ani ve 4. kole Brno. Sešívaní ale v generálce na středeční odvetu třetího předkola Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam dlouho marně dobývali hostující obranu a klíč k ní našel až 13 minut před koncem kanonýr Stanislav Vlček. Slávisté i počtvrté zvítězili a minimálně do pondělí se vyhoupli do čela tabulky.

Slávistický trenér Karel Jarolím pozměnil obvyklé rozestavení. Do pořádku se nakonec dal obránce Dřížďal, kterého od duelu v Českých Budějovicích trápilo zranění, ovšem trochu netradičně se postavil na pravý kraj obrany. Jeho místo vlevo zaujal Hubáček, ani na lavičce tentokrát neseděl Krajčík. Šmicer začal poprvé v sezoně na pravé straně zálohy.

Právě vítěz Ligy mistrů se ve 4. minutě probíjel před Lejsala, ale míč mu odskočil. Na druhé straně po rohu hlavičkoval nad břevno Večeřa. V 9. minutě se k odraženému balonu u rohu pokutového území dostal Vlček a technickou střelou ke vzdálenější tyči jen těsně minul. Tím však nápor domácích na dlouhou dobu skončil.

Brňané sice nastoupili jen s jediným útočným tykadlem Doškem, který se dnes představil proti svému bývalému zaměstnavateli, ale vpředu ho mohutně podporovali především Střeštík s Poláchem. Hosté zahušťovali prostor ve středu plochy a znemožňovali slávistům jejich kombinační hru. Do další šance se tak domácí přes hostující obranu prokousali až v 29. minutě, ale Šmicra stihli Brňané na poslední chvíli zablokovat.

Šmicer se pak přesunul více doleva a hra domácích nabrala na obrátkách. V 32. minutě největší letní posila sešívaných poslala šikovnou uličkou dopředu Vlčka, jenže ten si přišlápl balon a vystřelil jen slabě. Těsně před poločasem sám před Lejsalem ve velké šanci příliš váhal Janda a trefil jen vyběhnuvšího gólmana.

Do druhé půle vletěli domácí jako uragán. Už po dvou minutách Volešák rozehrál přímý kop a prodloužený míč se zastavil až na tyči Lejsalovy branky. Za dvě minuty utekl po levé straně Vlček, krásně naservíroval Ivanovi, kterého téměř zázračně vychytal Lejsal.

Jarolím posílil ofenzivu čerstvým Šenkeříkem, ale ten se při svém úvodním kontaktu s míčem příliš nevyznamenal. Po hodině utíkal společně se Šmicrem sám na jediného beka, od domácího režiséra dostal přesný pas, jenže se mu před Lejsalem zamotal míč. V 64. minutě aktivní Šmicer pálil jen do brněnského brankáře a tím jeho part skončil. S pětadvacítkou ho vystřídal Kalivoda, který dnes slavil právě pětadvacáté narozeniny.

Brno se až poté vymanilo z drtivého sevření a nakouklo i na útočnou polovinu. Domácí se ale po pár minutách nadechli k závěrečnému náporu, který už přetížená hostující obrana neustála. V 77. minutě se po Kalivodově stříleném centru dostal k míči Vlček a přesnou střelou rozjásal Strahov.

Čtyři minuty před koncem mohl autor vedoucího gólu náskok pojistit, jenže Lejsal jeho povedenou střelu vyrazil. Domácí to nemuselo mrzet; doma zdolali Brno pošesté za sebou, posunuli se do čela tabulky a především se vítězně naladili na klíčový duel sezony s Ajaxem.

Most přišel o vítězství penaltu v závěru utkání

Prokletí posledních minut provází fotbalisty Mostu už třetí zápas po sobě. Díky dvěma gólům makedonského střelce Toleského Severočeši otočili v druhém poločase duel v Olomouci z 0:1 na 2:1, ale vítězství jim uzmul minutu před koncem z penalty Bajer. Sigma už v úvodu jeden pokutový kop neproměnila, když selhal Randa, proto nakonec byla ráda za remízu. Hostům na oba góly stačily dva střelecké pokusy mezi tyče.

Brazilský špílmachr Sigmy Melinho se po dočasném vyřazení z kádru vrátil alespoň na lavičku, ale i bez něj domácí předvedli slibný začátek. Už po necelé minutě si Janotka po kombinaci s Čuprem obhodil uvnitř pokutového území mosteckého zadáka a jedovatou střelou přinutil Acevského k prvnímu ostrému zákroku.

Navnadění fanoušci se však dalšího tlaku ani šancí nedočkali. Podobné nápady Olomouci totiž došly a zápas upadl do průměru, v kterém však Sigma vyvíjela větší aktivitu. Vedení jí mohl dát v 17. minutě Randa, jenže nepotrestal nedovolený zákrok Procházky na Janotku a penaltu poslal jen do tyče.

Trefy se pak po nezáživném průběhu Olomouc přece dočkala ještě před pauzou. Trubila viděl za faul před velkým vápnem žlutou kartu, ale daleko horším trestem byl pro Severočechy následný Janotkův centr a přesná hlavička Brazilce Rossiho, který tím otevřel svůj střelecký účet v české lize.

Mnohem více vzruchu přinesla druhá půle. Krátce po jejím startu si o střídání znovu řekl útočník Hartig, který si zřejmě obnovil svalové zranění. Novic Bueno udělal vzápětí po svém příchodu vítr před mosteckou brankou, při forčekinku zblokoval výkop gólmana Acevského, jenž měl velké štěstí, že míč doskákal těsně vedle tyče.

Nevýrazný Most v sobě po hodině hry probudil fotbalové umění. Vyrovnání přišlo jako blesk z čistého nebe, když Pilařův centr prošel napříč pokutovým územím až k Toleskému, který z voleje napnul síť.

Gól zápasu jenom prospěl. Domácí chtěli strhnout výhru na svou stranu, ale Bueno nedosáhl ve skluzu na Janotkovu pobídku a netrefil se ani Hubník, který v 66. minutě v nadějné pozici špatně zkoordinoval pohyb a ze záklonu přestřelil. Když v 76. minutě Hubníkův pas Bueno už dopravil do sítě, olomouckou radost zchladil praporek asistenta Večeři, signalizující ofsajd.

Druhou ránu vrazil Hanákům do týla šikovný Toleski. Sám si vypracoval akci ve středu hřiště, postrčil balon na pravé křídlo Da Silvovi a polovysoký centr pak z malého vápna pravačkou ještě usměrnil za Drobisze. Druhá rána hostů na branku, druhý gól.

V dalším ze svých hektických závěrů ale Most na tři body opět nedosáhl. Minutu před koncem proti němu za Jamrichovu ruku nařídil sudí Příhoda další penaltu, kterou už střídající Bajer se štěstím proměnil ve svou premiérovou prvoligovou branku. Emoce plály do posledních sekund, skóre se však už nezměnilo a utkání uzavřela slovní přestřelka obou trenérů u půlicí čáry.

Tabulka:

1.Slavia44006:112
2.Sparta43107:210
3.Ostrava330010:39
4.Teplice33006:29
5.Plzeň31202:15
6.Olomouc41213:45
7.Zlín31112:24
8.Brno41124:54
9.České Budějovice31023:33
10.Kladno31023:63
11.Žižkov41037:113
12.Bohemians 190530210:22
13.Most40227:112
14.Jablonec30121:31
Mladá Boleslav30121:31
16.Liberec30121:41

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi