Plzeň ztratila body s Baníkem, Limberský nedal penaltu

Uprostřed nová jablonecká posila Daniel Silva Rossi.

Fotbalisté Jablonce doma porazili nováčka Brno 2:0 a dočkali se prvního vítězství a gólů v jarní části první ligy. Utkání 18. kola rozhodli v druhém poločase Lukáš Zoubele a Tomáš Čížek.

Baumit, který v utkání navíc nastřelil tyč a břevno, porazil Zbrojovku pošesté za sebou a upevnil si třetí místo. Hosté naopak nebodovali v šestém z posledních sedmi zápasů a v neúplné tabulce jsou devátí.

Brno ještě před začátkem zápasu přišlo o svého nejlepšího střelce a kapitána Švancaru, jenž si při rozcvičce natáhl třísla a v základní sestavě ho nahradil Halaška. Jablonec byl od začátku aktivnějším týmem, lépe kombinoval a ve čtvrté minutě měl i první velkou šanci, Beneš z úhlu však trefil jen tyčku.

Hráči Jablonce dominoval i od začátku druhého poločasu, ale obrana hostů jeho náporu vzdorovala. Po akci Zoubeleho a Kopice se dostal do zakončení střídající Hubník, ale z malého vápna přestřelil.

Severočeši se přeci jenom dočkali vytoužené branky. V 62. minutě do šestnáctky poslal prudký centr Jablonský, brankář Doležal vyrazil míč před sebe, odkud ho Zoubele patičkou uklidil do branky.

Minutu před koncem pojistil domácí vedení druhým zásahem Čížek, který šel po chybě Zbrojovky od poloviny hřiště sám na branku a zkušeně obstřelil gólmana hostů. Ti už z Jablonci popáté za sebou odjíždějí bez bodu a vstřelené branky.

Martin Pospíšil z Olomouce a Marek Kulič (vlevo) z Hradce Králové.Olomouc je na jaře stoprocentní

Hráči Olomouce vyhráli i druhý zápas jarní části první ligy. V neděli porazili Hradec Králové na jeho hřišti 2:0 díky dvěma brankám Jana Navrátila. Sigma si upevnila čtvrtou pozici, Hradec zůstává v neúplné tabulce třináctý s náskokem jediného bodu na sestupové pásmo.

Hradec zahájil utkání aktivně a útočník Kulič, který hrál v sedmatřiceti letech první duel za mateřský klub na domácím stadionu, střílel ze strany těsně vedle.

Skóre se však ve čtvrté minutě měnilo na druhé straně. Ordoš poslal do samostatného úniku Navrátila, talentovaný křídelní hráč udělal brankáři Koubkovi kličku a chladnokrevně zakončil do prázdné brány.

Hanákům se povedl také vstup do druhého poločasu. V 52. minutě napřáhl na hranici pokutového území Navrátil a precizní ranou do horního rohu branky zdvojnásobil vedení svého týmu.

Východočeši se nevzdávali ani za stavu 0:2. Po prudkém centru z levé strany však nezasáhl míč střídající Hadaščok a po dalším rohu zblízka minul další hráč z lavičky Voltr.
Sigmu pak v závěru podržel výborný Zlámal, který Harbovu střelu vyrazil nad bránu a Fukalovu hlavičku vytlačil do břevna. Olomouc i díky němu poprvé po sedmi zápasech udržela čisté konto. Hradec si připsal druhou domácí porážku v sezoně.

Pražané litovali šancí

Slavia remizovala s Mladou Boleslaví 1:1 a protáhla si čekaní na tři body na sedm zápasů. Podařilo se jí alespoň zastavit sérii pěti porážek po sobě. Hosté v Edenu vedli po trefě Jana Štohanzla, domácím zachránil bod v 81. minutě Tomáš Mičola. Slavii dělí od sestupových příček tři body, Boleslav zůstala pátá.

Trenér pražské Slavie Petr Rada.Slavia dokazovala, že jejím největším problémem je koncovka. V 36. minutě v další velké šanci neuspěl Dobrotka, proti jehož střele zasáhl Miller. Domácí to mohlo ještě před odchodem do kabin mrzet. Sivrič nabil Bořilovi a tomu zhatila premiérový ligový gól tyč Čontofalského branky.

Slavia po pauze ještě přidala a chvílemi svírala Boleslav na její polovině, k výrazným šancím to ale nevedlo. Výjimkou byla hlavička střídajícího Škody, který už v první půli nahradil zraněného Fenina. Miller ovšem znovu reflexivně zasáhl.

Pražany nakonec přišla mizerná koncovka pořádně draho. Magera totiž v 66. minutě pěkně vysunul Štohanzla a ten chytrým lobem přehodil Čontofalského. Slávisté se z inkasovaného gólu chvíli vzpamatovávali a pak se nadechli k závěrečnému náporu, který jim nakonec vynesl vyrovnání. Vošahlíka ještě vychytal Miller, domácí záložník ale vybojoval míč zpět a Mičola premiérovým gólem za Slavii srovnal.

Plzeň nenavýšila náskok

Náskok fotbalistů Plzně na čele ligové tabulky před Spartou Praha se ztenčil na jediný bod. Zasloužila se o to Ostrava, která na západě Čech remizovala 1:1. Plzeň na gól Vladana Milosavljeva odpověděla vyrovnáním Václava Procházky, jeho spoluhráč David Limberský pak neproměnil penaltu.

Viktoria tak v generálce na čtvrteční osmifinále Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul přišla o svou sérii devíti výher.

Krátce po změně stran Ostravě vyšel jeden z brejků. Fantiš poslal střílenou přihrávku na zadní tyč, kam si nabíhal Milosavljev a dostal míč za Kozáčikova záda.

Plzeň tak musela dotahovat náskok soupeře stejně jako v minulém kole v Brně. Odpovědět mohla už za tři minuty, když po rychlé kombinační akci Kolář našel Bakoše, ale střelu slovenského útočníka vytáhl brankář Bárta na břevno.

Domácí trenér Vrba poté poslal do hry i druhého ze svých kanonýrů Tecla a Viktoria si vytvářela velký tlak. V 66. minutě pak přišlo zasloužené vyrovnání. Kovařík z rohu našel v malém vápně Procházku a plzeňský stoper se prosadil tvrdou hlavičkou. Po 256 minutách tak ukončil neprůstřelnost Bárty.

Rozhodnout pak mohl Limberský, jehož dělovku zablokoval Droppa tělem a následně zřejmě i rukou, za což sudí Hrubeš přes protesty hostů odpískal penaltu. Míč si při absenci obvyklého exekutora Horvátha vzal právě Limberský a pokusil se o "Vršovický dloubáček". Trefil však jen břevno, a i když následně z dorážky dostal míč do sítě, rozhodčí gól podle pravidel neuznal. Závěrečný tlak už Ostrava ustála.

18. kolo první fotbalové ligy:

Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)
Branky: 62. Zoubele, 89. Čížek. Rozhodčí: Ardeleánu - Štěrba, Mokrusch. ŽK: Kopic - Sus, Pernica, Brabec, Přerovský. Diváci: 2058.

FC Hradec Králové - Sigma Olomouc 0:2 (0:1)
Branky:
4. a 52. Navrátil. Rozhodčí: Příhoda - Kovařík, Hrabovský. ŽK: Strnad, Halilovič - Ordoš, Vepřek, Navrátil. Diváci: 3452.

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:1 (0:0)
Branky: 81. Mičola - 66. Štohanzl. Rozhodčí: Franěk - Košec, Hock. ŽK: Petrák, Nitrianský, Vošahlík, Škoda, Juhar - Kysela, Opiela, Sloboda. Diváci: 5823.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:1 (0:0)
Branky: 66. Procházka - 51. Milosavljev. Rozhodčí: K. Hrubeš - Wilczek, Kříž. ŽK: Milosavljev, Kaprálik, Vomáčka, Baroš, Bárta (všichni Ostrava). Diváci: 9135.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi