Liga začala Feninovou kanonádou a ofsajdem v ďolíčku

Martin Fenin (na snímku z šampionátu v kanadě) byl lústřední postavou prvního kola české fotbalové ligy. Teplicím vystřílel výhru v KladněTeplickému útočníkovi Martinu Feninovi, hvězdě vicemistrů světa z nedávného šampionátu hráčů do 20 let, je jedno, jestli góly střílí na umělé trávě v Kanadě či na kladenském pažitu. Dvěma zásahy srazil fotbalisty Kladna a je hlavní postavou nedělních zápasů otevíracího kola fotbalové ligy. Šlágr víkendu se však hrál v Praze ve Vršovicích: Ostrava v bitvě porazila nováčka soutěže Bohemians 1905. Svěrkošův první gól však padl z ofsajdu.

Feninova trefa z 3. minuty je zároveň prvním gólem sezony. Není vyloučeno, že to byl poslední Feninův zápas v české soutěži, o urostlého forvarda se intenzivně zajímají týmy z německé bundesligy, nejvíc Wolfsburg.

1. kolo fotbalové ligy:

Jablonec – Slavia 0:1

(o zápase čtěte zde)

 

Kladno – Teplice 0:2

(o zápase čtěte zde)

 

Most – Plzeň 1:1

(o zápase čtěte zde)

 

Brno – Zlín 0:0

(o zápase čtěte zde)

 

Bohemians 1905 – Ostrava 0:2

(o zápase čtěte zde)

 

Č. Budějovice - Olomouc 2:0

(o zápase čtěte zde)

 

Mladá Boleslav – Žižkov 0:1

(o zápase čtěte zde)

 

Sparta – Liberec (pondělí, 17.15) (pozvánku na zápas čtěte zde)

 

Premiéry 1. kola:

První gól sezony: Fenin (Teplice) – 3. minuta zápasu Kladno – Teplice. Útočník Severočechů proměnil hlavou Verbířův přesný centr

 

První žlutá karta sezony: už v 1. minutě moravského derby Brno – Zlín ji viděl zlínský bek Zdeněk Kroča

"Přál jsem si, aby ho (Fenina) trenér Petr Rada šetřil, ale zůstalo u přání," uvedl s hořkým úsměvem na adresu autora dvou gólů trenér Kladna Jaroslav Šilhavý. Fenin byl zařazením do základní sestavy Teplic překvapen, před duelem se Středočechy trénoval jen dva dny. "Viděli jsme, že je v dobrém rozpoložení, a chtěl jsem mu nechat možnost, aby si ještě zahrál za Teplice," vtipkoval teplický kouč Rada na adresu chystaného odchodu fotbalisty do zahraničí.

Prvoligový start se povedl také Slavii. Pražané vyhráli na horké půdě v Jablonci a zvedli si sebevědomí před odvetou předkola Ligy mistrů, která je ve středu (bez asistence televizních kamer – více o tom čtěte zde) čeká na Strahově proti Žilině. Naopak rozčarování panuje v Mladé Boleslavi, ambiciózní Středočeši prohráli gólem v závěru utkání s Žižkovem.

Plus pro ligu - vicemistři světa hráli

Pozitivním jevem ligové premiéry je, že v soupiskách svých klubů figurovala většina hráčů stříbrného týmu z mistrovství světa hráčů do 20 let v základních sestavách. O Feninovi byla řeč, do sestavy Slavie se vešli Suchý i Janda, Gecov hrál v kladenské záloze, Kalouda se Střeštíkem se potili v dresu Brna. „To je obrovské plus pro ligu. Kluci mají za sebou hodně náročný turnaj, času na odpočinek moc neměli. Trenéři, kteří v tom mají prsty, si u mě šplhli,“ řekl fotbalový expert Vladimír Táborský.

Navrátilci: Šmicra zastínil Svěrkoš

Ostře sledován byl start navrátilců na trávníky české ligy. Po jedenácti letech hrál o prvoligové body slávista Vladimír Šmicer. Na hřišti vydržel do 57. minuty, pak jej střídal Francouz Belaid. Šmicer se blýskl několika technickými parádami, hodně se tlačil do středu hřiště, slávisté přes něj vedli většinu útoků. Střelecky se však na rozdíl od ostravského Václava Svěrkoše neprosadil.

Svěrkoš se po dlouhých měsících strádání na nepodařených zahraničních angažmá v Mönchengladbachu či Austrii Vídeň vrátil do dresu ostravského Baníku a ve vypjatém šlágru úvodního kola první ligy na hřišti nováčka Bohemians 1905 výrazně pomohl vedoucím gólem ve 14. minutě ke konečné výhře 2:0.

První gól na Bohemians byl z ofsajdu

Gól však padl podle všeho z ofsajdu. Po prostudování videozáznamu to konstatoval delegát zápasu Miroslav Noháč s tím, že asistent rozhodčího Jiří Jiřík chyboval a udělil mu velmi nízkou známku 2 na desetibodové stupnici. Svěrkošova branka se ukázala jako klíčový okamžik celého střetnutí. "Ta chyba z patnácté minuty rozhodla, nechali jsme Ostravu jít lehce do vedení," posteskl si trenér Bohemians 1905 Václav Hradecký.

"Za gól jsem hodně rád, protože z člověka spadne ten tlak a pak se mu hraje mnohem lépe. Ale hlavně mám velikou radost z vítězství, protože na Bohemce se nebude vyhrávat lehce," řekl Svěrkoš.

Bohemians musejí mít ze Svěrkoše už komplex, poslední vzájemný zápas v dubnu roku 2003 se proti Klokanům na Bazalech trefil také. "Vzpomněl jsem si na to," usmíval se Svěrkoš. Ten svůj comeback do české soutěže mohl vyšperkovat i po změně stran, ale zblízka napálil jen břevno. "Ta zahozená šance mě mrzí hodně, mohli jsme mít klidnější konec zápasu," vyprávěl Svěrkoš.

Toho nadchla i atmosféra na stadionu Bohemians (reportáž ze zápasu čtěte ZDE). "Byla to úplná bomba, naši fanoušci i ti z Bohemky byli fantastičtí. V Berlíně přijde třeba čtyřicet tisíc lidí, ale kolem hřiště je atletická dráha, a pak skoro ani nejsou slyšet. To tady je pravý fotbalový stánek, kde se hraje parádně," liboval si Svěrkoš.

Žák měl kvůli cizinecké kvótě o starost navíc

Cizineckou legii nasadil do utkání s Plzní klub z Mostu – v jeden moment se o vítězství bilo hned šest cizinců; mezi ofenzivní hráče se vešel z Čechů jen záložník Pilař. Vítězství to však Severočechům nepřineslo, jejich duel s Plzní skončil nerozhodně.

Mostecký kouč Robert Žák během utkání musel krom soupeře čelit i kvótě, které připouští přítomnost jen tří cizinců ze zemí mimo Evropskou unii na hřišti. Aby se proto nevyskytlo v jeden moment na hřišti cizinců víc, musel si Žák střídání dopředu připravit. "Nechtěl jsem improvizovat, měl jsem dopředu zhruba připravené, kdo za koho na hřiště půjde," přiznal Žák.

Žižkov vykradl Boleslav a Griga zářil blahem

Překvapení se zrodilo ve večerní dohrávce v Mladé Boleslavi; domácí, třetí tým minulého ročníku ligy, nestačili na nováčka soutěže Viktorii Žižkov. Zápas rozhodl Youssef Moughfire, který v 87. minutě po rohovém kopu krásnou střelou překonal boleslavského gólmana Millera. Pro francouzského fotbalistu to byl povedený debut v české nejvyšší soutěži. Domácí sice v závěru vstřelili gól, kvůli sporně odmávanému ofsajdu však Rajnochova trefa nebyla uznána.

Žižkovský trenér Stanislav Griga tak byl nejspokojenější ze všech členů hostující výpravy, protože se dočkal velké satisfakce. Před rokem ve čtvrtém kole prohrál na stejném stadionu se Spartou 0:3 a po zápase byl z Letné vyhozen. V neděli však prožíval velkou euforii. "A možná to bude odvážné tvrzení, ale myslím, že i zaslouženě. Jsem spokojen totiž nejen s výsledkem, ale i s výkonem. Vytvořili jsme si totiž i více šancí," řekl Griga, podle kterého mohl už v prvním poločase jeho tým kopat penaltu za faul na Švancaru.

"Dojeli jsme na neproměněné šance. Natáhli jsme hřiště, neovládli jsme střed a soupeř nás za to tvrdě potrestal," zlobil se na výkon svého mužstva, které ho v některých věcech prý velmi zklamalo. "Teď bych to však nerad konkretizoval, nejdříve si to musíme vysvětlit s hráči," prohlásil zklamaný kouč Boleslavi Luděk Zajíc.

První kolo očima fotbalového experta Vladimíra Táborského:

Výhra Slavie v Jablonci: Sešívaní mě překvapili, myslel jsem, že se budou soustředit na středeční odvetu předkola Ligy mistrů s Žilinou. Trenér Jarolím nasadil nejsilnější sestavu a vyplatilo se mu to, snad stačí zregenerovat síly na středu.

 

Teplický triumf v Kladně: Ať se na mě Středočeši nezlobí, ale pro mě jsou hlavním adeptem na sestup a jejich prohra s Teplicemi mi v tom dává za pravdu. Zápasy doma se musejí vyhrávat a Kladnu to nevyšlo už v premiéře. Nadchl mě výkon teplického Fenina – dal dva góly, jeho cena na přestupovém trhu půjde nahoru.

 

Prohra Olomouce v Budějovicích: Čekal jsem vyrovnanější výsledek, Jihočechům se zjevně povedl nákup posil.

 

Mostecká remíza s Plzní: Dělbu bodů jsem předpokládal, oba týmy se střelecky trápí.

 

Ostravské dobytí Vršovic: Baník chce hrát o poháry, proto musí vozit body i z hřišť soupeřů, Bohemka naopak zjistila, že euforií všechno neuhraje. Důležitější však bude, jak se Klokanům povede v duelech s rovnocennými soupeři, tím pro ně Ostrava není.

 

Bezbrankové moravské derby: Brno vyhlásilo útok na pohárové příčky a tenhle plán dostal trhlinu už v prvním kole. Zlín je pověstný tím, že nedává moc branek, a tak se soustředí na defenzivu, a tahle filozofie mu v Brně pomohla k bodovému zisku.

 

Žižkovské překvapení v Boleslavi: Viktoria zaskočila soupeře houževnatou ofenzivní hrou. Boleslav doplatila na střeleckou nemohoucnost, promarnila spoustu šancí a to si špičkový tým nesmí dovolit.

Vladimír Táborský je bývalý trenér Sparty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: ČTK/AP

Autor: Pavel Němec





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi