Liberec vydřel výhru nad Vysočinou, Teplice si otevřely střelnici

Václav Koloušek z Jihlavy a Jan Rajnoch z Liberce (vpravo).

Fotbalisté Teplic rozstříleli v 18. kole první ligy doma Olomouc 4:0 a vrátili se na třetí místo tabulky o bod před pražskou Duklu. O triumf Severočechů, kteří ukončili pětizápasovou sérii bez vítězství, se brankami postarali Štěpán Vachoušek, Martin Jindráček, Nivaldo a Francis Litsingi. Liberec měl v Jihlavě těžkou úlohu, po prvním poločase prohrával po brankách Vaculíka a Kolouška 2:1, ale ve druhé části zabral a zápas otočil ve svůj prospěch. Příbram neuspěla v důležitém boji o záchranu s Brnem. Jablonec rozhodl v závěru, když se trefil obránce Vít Beneš.

Tepličtí byli od první minuty nebezpečnější, zjevně chtěli v úvodním domácím zápase jara odčinit předchozí prohru 1:3 z Dukly, která je před týdnem připravila o třetí příčku. Nezbrzdilo je ani zranění obránce Hoška, jenž musel už v desáté minutě po srážce hlavou s protihráčem střídat.

Do první velké šance se dostal po rohu ve 20. minutě Ljevakovič, který z otočky trefil tyč. Míč pak ještě chvíli poskakoval po čáře, olomoucký brankář Zlámal ho ale včas dokázal zalehnout.

Góly tak přišly na Stínadlech až v závěru poločasu. Ve 37. minutě dal po rychlém protiútoku a Nivaldově centru svou první branku v sezoně Vachoušek. O čtyři minuty později se po rohu prosadil hlavou na vzdálenější tyči Jindráček.

Stejně jako závěr prvního vyšel Teplicím i úvod druhého poločasu a už v 53. minutě vedly o tři branky. Litsingiho centr Zlámal vyrazil přímo na Nivalda, který míč poslal do branky.
Olomouc hrozila jen z ojedinělých brejků a nejblíže měla ke zdramatizování zápasu v 70. minutě. Pospíšilův průnik do vápna ale zastavil pohotovým vyběhnutím brankář Grigar a hosté po jedenácti zápasech vyšli gólově naprázdno.

Teplice naopak pokračovaly ve střeleckém představení a čtvrtou branku dal v 73. minutě po Jindráčkově centru Litsingi. Pátou mohl v závěru při úniku ve dvou hráčů na Zlámala přidat střídající Chukwuma, ale trefil jen boční síť. Severočeši se i tak ve velkém stylu vrátili na třetí místo, které zaručuje účast v předkole Evropské ligy.

Liberec otočil s Jihlavou

Liberečtí hráči zvítězili v Jihlavě 3:2. Domácí v průběhu prvního poločasu po trefách Lukáše Vaculíka a Václava Kolouška dvakrát vedli, po změně stran ale v rozmezí čtyř minut otočil skóre svými prvními dvěma góly v české lize střídající Slovák Luboš Kolár.

Slovan si tak spravil chuť po čtvrtečním vyřazení od Alkmaaru v Evropské lize. V domácí soutěži vyhrál po sedmi kolech a je pátý dva body od třetí příčky. Jihlava nevyhrála ani v šestém souboji s Libercem a jejímu trenérovi Petru Radovi tak nevyšel souboj proti severočeskému klubu, který v minulosti vedl.

Domácí, bojující o záchranu, proti favoritovi z Liberce vstoupili do zápasu nebojácně. V jedenácté minutě měl gól na noze Harba, který využil přihrávky od Kolouška, ale z úhlu překonat Hrošša nedokázal. Vysočina byla nadále aktivnějším týmem, po centru Masopusta ale Kučera minul.

Gólovou asistenci si pravý krajní záložník Vysočiny připsal až o šest minut později. Přetáhl centr na zadní tyč k nehlídanému Vaculíkovi a jihlavský kapitán hlavou mířil přesně. Jenže z náskoku se domácí neradovali ani dvě minuty. Šural si zaběhl za obránce, udělal kličku Blažkovi a míč poslal k levé tyči.

Vysočina si vzala zpět vedení po půlhodině hry po podobné akci jako před první trefou. Z pravé strany opět centroval Masopust, v prostoru před malým vápnem našel Kolouška a ten překonal Hrošša.

Liberec nastoupil v hodně slepované sestavě bez několika opor, které se zranily ve čtvrtečním duelu v Nizozemku, přesto dokázal po pauze otočit stav. Kouč Slovanu Šilhavý si mohl gratulovat k vydařenému střídání, když místo Ukrajince Budnika poslal do druhé půle Kolára.

Slovenský záložník se odvděčil za důvěru po dvaceti minutách. S tečí jednoho z domácích obránců dokázal přelobovat Blažka a srovnal. Za další čtyři minuty pak Kolár skóre obrátil. Po Rybalkově centru ze standardní situace doklepl míč do sítě z hranice malého vápna.

Vysočina toužila po vyrovnání, v posledních minutách Liberec zmáčkla před jeho pokutovým územím, ale gól už vstřelit nedokázala. Naopak Blažek ještě dvakrát musel zachraňovat situaci proti Luckassenovi.

Středočeši padli v Brně 

Brno porazilo  v záchranářském souboji Příbram 1:0 brankou Miroslava Markovič z páté minuty. Zbrojovka zvítězila poprvé po čtyřech zápasech a díky lepšímu skóre se dostala před dnešního soupeře na dvanácté místo tabulky. Příbram venku nedala gól už 507 minut a s Brnem prohrála teprve podruhé z posledních sedmi vzájemných zápasů.

Domácím vyšel dokonale vstup do utkání. Aktivnější hrou získali územní převahu, po Fischerově přihrávce se nejlepší brněnský střelec Markovič protáhl okolo stoperů Příbrami a přízemní střelou překvapil brankáře Hrušku. Dal svůj pátý gól v sezoně.

Po vedoucí brance Brno ještě chvíli diktovalo tempo, do šancí se ale už nedostávalo. Příbram pak postupně srovnala hru. V 17. minutě propásla největší příležitost k vyrovnání, když domácí brankář Hladký zlikvidoval hned tři šance za sebou.

Střelu Volešáka vytáhl na břevno, stačil vzápětí vyrazit Slepičkovu hlavičku a chytl i Řezníčkovu dorážku. I když měla Příbram do konce poločasu mírnou územní převahu, do šancí ji pozorně hrající domácí zadáci nepustili.

Do druhého poločasu trenér Brna Kotal pozměnil taktiku a vsadil na defenzivní jistotu. Upustil od hry pouze se třemi zadáky a obranu posílil další stoper Košťál, který nahradil Šumberu.

Brňané si udržovali územní převahu, chyběla jim ale kombinační přesnost. Hosté spoléhali na ojedinělé protiútoky. Krok srovnali až v poslední čtvrthodině, domácí však pozorným výkonem hubené vítězství ubránili.

Sedm minut před koncem ještě mohl zvýšit náskok Brna Skalák, který netrefil opuštěnou branku. Stejnou šanci propásl v poslední minutě také Kroupa.

Dramatický konec rozhodl

Jablonec zvítězil nad Ostravou 1:0. Rozhodující gól dal v 83. minutě Vít Beneš, který Baumitu zajistil tři body vítěznou trefou už na podzim proti Slavii. Jablonec vyhrál po dvou porážkách a ztrácí šest bodů na třetí Teplice. Naopak Ostrava na jaře podruhé prohrála o gól, utrpěla třetí porážku po sobě a zůstala předposlední. Jejímu trenérovi Františku Komňackému nevyšel souboj se severočeským klubem, který v minulosti dlouho vedl.

Domácí začali aktivněji a už ve druhé minutě byli blízko k brance. Benešovu střelu z trestného kopu směřující k tyči však brankář Pavlenka skokem vyrazil na roh.
I další minuty patřili domácím, ale nepřesností ve finální fázi se o šance sami připravili. Baník postupně vyrovnal hru a rychlými brejky ohrožoval branku, v níž místo Špita, stále čekajícího na 100. nulu, tentokrát nastoupil Valeš.

V 26. minutě mohl chybu Vrzala potrestat Štěpán, který tváří v tvář proti Valešovi selhal a domácí gólman jeho pokus zneškodnil. O tři minuty později na druhé straně po centru Kopice hlavičkoval nebezpečně Třešnák, míč však mířil nad branku. Závěr poločasu patřil Baníku. Nejblíže gólu měl Kukec, jehož dalekonosnou střelu zastavila tyč.

Hned na začátku druhé půle se Jablonec málem radoval. Beneš si vyskočil na roh, ale zatím ještě nemohl slavit, hlavičkou trefil s přispěním gólmana Pavlenky jen břevno. Na druhé straně si na Kukecův centr naběhl Škutka, ale nezamířil přesně.

V 70. minutě si vzal balon jablonecký kapitán Loučka a od půlky se rozběhl k šestnáctce. Napřáhl a Pavlenka s vypětím všech sil míč vytěsnil na roh.

Už se zdálo, že by Ostrava mohla po předchozích třech prohrách s Jabloncem bodovat. Jenže v závěru se dostala pod tlak a v 83. minutě inkasovala. Po rohu rozhodl hlavou stoper Beneš.

18. kolo první fotbalové ligy:

Vysočina Jihlava - Slovan Liberec 2:3 (2:1)
Branky: 22. Vaculík, 29. Koloušek - 65. a 69. Kolár, 24. Šural. Rozhodčí: Nenadál - Pospíšil, Hájek. ŽK: Koloušek - Rajnoch, Šural, Pavelka, Obročník. Diváci: 3049.

FK Teplice - Sigma Olomouc 4:0 (2:0)
Branky: 37. Vachoušek, 41. Jindráček, 53. Nivaldo, 73. Litsingi. Rozhodčí: Proske - Moláček, Kříž. ŽK: Jindráček, Jablonský - Pospíšil, Fall, Varadi. Diváci: 5780.

Jablonec - Baník Ostrava 1:0 (0:0)
Branka: 83. Beneš. Rozhodčí: M. Paták - Wilczek, Kotík. ŽK: Rossi, Novák - Greguš, Frydrych, De Azevedo. Diváci: 3128.

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 1:0 (1:0)
Branka: 5. Markovič. Rozhodčí: Hrubeš - Vlasjuk, Ratajová. ŽK: Schuster - Pilík, Hájovský. Diváci: 3962.

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi