Horváth sestřelil Budějovice, Sparta vede ligu

Pavel Horváth (vlevo)Sparťanští fotbalisté porazili v zápase 24. kola první ligy České Budějovice 1:0 a dostali se do čela tabulky. Hosté přijeli s úpornou defenzivou, ale vedle gólu Horvátha mohli inkasovat ještě vícekrát. Sparta zůstane v čele nejméně do pondělí, Slavia musí pro návrat na první místo vyhrát v v Plzni.

České Budějovice přijely na Letnou se stejným plánem jako nedávno na nedaleký Strahov. Především o defenzivu se starala valná většina mužstva, a tak se favorizovaná Sparta dostávala za obranu velmi složitě. Přitom mistr začal tradičně aktivně a zavřel Jihočechy do obranné ulity, z níž se hosté dostávali jen zcela výjimečně.

Gambrinus liga - 24. kolo

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 55. Horváth. ŽK: - Žižka, Mrkvička. Diváci: 7182.

 

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:2 (0:1)
Branky: 81. Kerič - 10. Řezníček, 89. Táborský. Rozhodčí: Franěk - Slavík, Kubáň. ŽK: Polák - Poláček, Kalina, Řezníček, Hrdlička. Diváci: 5670.


Baník Ostrava - Jablonec 97 3:0 (0:0)
Branky: 59. a 72. Svěrkoš, 49. Neuwirth. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Gallo. ŽK: Mičola - Hloušek, Klapka. Diváci: 9033.

 

FC Tescoma Zlín - Viktoria Žižkov 0:0
Rozhodčí: Příhoda - Večeřa, Lakomý. ŽK: Malár - Procházka, Koukal. Diváci: 3086.

Letenský tlak byl ale neškodný, a tak se o zábavu starali diváci sami. V desáté minutě všichni fanoušci jako jeden muž vyvolávali jméno hostujícího kouče "Franze" Straky, který za to způsobně poděkoval, a na Letné bylo alespoň chvíli veselo.

Hra domácích totiž moc radosti nevyvolávala, neboť hosté statečně drželi všechny největší sparťanské kanonýry daleko od Křížka. Na dlouhou dobu jediné nebezpečí přinesla akce ze 16. minuty, kdy Matušovič hledal spoluhráče před brankou a Leština v nouzi těsně minul vlastní branku.

Těsně před pauzou se začal z ochozů ozývat nesmělý pískot, na který málem sparťané ideálně zareagovali. Po rychlé kombinaci středem hřiště se dostal k zakončení v šestnáctce Horváth, už se skoro běžel radovat, ale jeho střela se odrazila od tyče.. Za minutu se nechal vidět Řepka, který vyslal z dvaceti metrů tvrdou střelu, ale minul branku.

Do druhého poločasu poslal kouč Bílek podle očekávání útočníka Doška a jeho důraz na hrotu byl okamžitě znát. V 55. minutě byl právě letenský dlouhán na počátku akce, která vyvrcholila gólem. Po Matušovičově centru Horváth ve své druhé šanci z voleje poslal míč do sítě.

Až poté si hosté vzpomněli, že se ve fotbale dá také útočit, k čemuž přispělo i několik střídání. Jenže sparťané už měli otěže zápasu pevně ve své moci a mohli přidat i další góly. Především spolupráce Slepičky s Doškem na hosty platila: v 78. minutě Došek pálil po centru zprava těsně nad, pět minut před koncem jeho přesnou ránu Křížek stáhnul napodruhé až z brankové čáry.

Tečku za zápasem překvapivě udělali v poslední minutě svou nejnebezpečnější akcí hosté: Šíma pálil sice nebezpečně, ale mimo branku. Skóre se už nezměnilo a těsná výhra vynesla domácí na první místo v tabulce.

Mladá Boleslav jako první porazila na jaře Liberec 

Fotbalisté Mladé Boleslavi připravili domácímu Liberci v utkání 24. ligového kola nejvyšší soutěže první jarní porážku. Hosté získali cenné tři body za výhru 2:1, kterou jim v dramatickém závěru zajistil minutu před koncem střídající Ivo Táborský. Domácí kapitán Janů nastoupil ke svému 250. startu v nejvyšší soutěži. Jeho spoluhráč Andrej Kerič vstřelil svůj šestý gól v sedmém utkání. Avšak ani jeho branka nestačila Liberci k tomu, aby si udržel i v osmém jarním utkání neporazitelnost.

Baník zlomil Jablonec po pauze, Svěrkoš přidal další dva góly

Třemi brankami ve druhém poločase si fotbalisté Ostravy vystříleli výhru 3:0 nad Jabloncem. Hostující tým trenéra Františka Komňackého, který se na Bazaly poprvé vrátil po více než třech letech, dlouho vzdoroval. Až po obrátce ho svým prvním ligovým gólem načal stoper Aleš Neuwirth a pak dvakrát dorazil Václav Svěrkoš, který se s jedenácti trefami prostřílel do čela tabulky kanonýrů před sparťana Slepičku.

Baník doma začal tradičním tlakem. Do dvacáté minuty měl tři šance, ale hosté zásluhou gólmana Špita odolali. Hosté měli vpředu jen vysunutého Straku, ale přehnaně pasivní nebyli. Právě slovenský útočník se ve 22. minutě ocitl na konci rychlého brejku a Bazaly vyděsil bombou do boční sítě.

Ostravští fotbalisté se radují ze vstřelené branky.Baník smetl soupeře v nástupu do druhé půle. Byť jeho nápor nebyl nijak drtivý, tak víru hostů nalomil Neuwirth, který si ve 49. minutě naskočil do malého vápna na Bystroňův centr a hlavou nezadržitelně zaznamenal svůj první ligový gól. Hosté se ještě deset minut vzpínali: Michálkův pokus musel vyrazit Vašek a pak se Jablonec ještě neúspěšně dožadoval penalty za údajné Magerovo hraní rukou.

Baník náskok pojistil v 59. minutě nejhezčí akcí zápasu. Po Tchuřově kolmé přihrávce do pokutového území obranu Severočechů rozebrali dvěma křížnými narážečkami Bystroň s Magerou a Svěrkoš míč uklidil do prázdné branky. Domácí útočný pár byl i dnes k neudržení. Na 72. minutu bude chtít co nejdříve zapomenout Krejčí, kterého Magera zesměšnil patičkou, posunul míč na Svěrkoše, který bez přípravy po zemi přidal svůj druhý zásah.

Jablonec ani závěr nevypustil, ale v koncovce pohřbil všechny příležitosti na zmírnění porážky. Brankář Vašek se v jubilejním stém ligovém utkání činil. Vyboxoval Strakovu hlavičku, Necid hlavou trefil jen břevno a nulu Vaškovi nepokazil ani Valenta, jehož střelu ostravský gólman vytěsnil na roh. Hostující kouč František Komňacký se tak mohl utěšovat jen tím, že na něj ostravští diváci ani čtyři roky po titulu nezapomněli a během zápasu několikrát provolávali jeho jméno.

Zlín proti Žižkovu předvedl nudnou podívanou

Fotbalisté Tescomy Zlín remizovali po bezkrevném výkonu s Viktorií Žižkov 0:0 a připsali si v jarní části soutěže na své konto další domácí bodovou ztrátu. Zlín doplatil na špatnou souhru a při minimu šancí se vůbec neprosadil. Žižkov byl o poznání v útoku nebezpečnější, ale i jeho střelci zápolili s koncovkou.

Oba týmy vsadily hned od úvodních minut na hodně opatrný fotbal, ve kterém dostala přednost defenzivní taktika a hlavně hodně nepřesností. Výsledkem byla nezáživná hra, v níž se jen za první poločas daly brankové šance spočítat na prstech jedné ruky. Zlín se snažil pouze o nakopávané míče, vpředu se ale domácí útočníci nedokázali prosadit. Také Žižkov mnoho kloudného fotbalu nepředvedl. Nebylo proti divu, že oba týmy doprovodil do šatny před poločasovou přestávkou pískot nespokojených diváků.

Na posledních jedenáct minut se na hřišti objevil v domácím týmu uzdravený Pacanda. Mohl splnit roli žolíka, když se ocitl v 84. minutě zcela osamocený ve vyložené šanci. Jeho střelu do středu branky ale Bartalský s obtížemi chytil. V závěru už v nevydařeném vystoupení Zlín jen bránil remízu.

Foto: ČTK

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi