Fotbalové přípravy: Sparta úspěšná jen napůl

Ilustrační fotoDva góly vstřelili sparťanští fotbalisté v přípravném utkání proti druholigové Příbrami, přesto po vlastní brance Kladrubského pouze remizovali 1:1. Blíže k vítězství navíc měli ve sparťanském tréninkovém centru na pražském Strahově Středočeši, ale Tarczalovu penaltu Poštulka zneškodnil a osmnáctiletý Matěj Štochl pak nastřelil tyč.

Druhá, silnější sestava Letenských dnes odpoledne porazila 2:0 České Budějovice, přičemž oba góly vstřelil Holenda.

Spartě proti Příbrami patřil první poločas, hosté se prosazovali více po přestávce. "První poločas se mi líbil více. Dokázali jsme se prosazovat, soupeře jsme přehráli, dobře se ukazovali někteří mladí hráči," řekl po zápase novinářům trenér Michal Bílek, který pochválil především Koláře a autora branky Kroba.

Výsledky:

Sparta Praha - Marila Příbram 1:1 (1:0)
Branky: 16. Krob - 47. vlastní Kladrubský.
Sestava Sparty: Poštulka - Kladrubský, Beutel, Hainault, Mareš - Petržela, Bíro (64. Jungr), Voříšek, Krob - Rezek, Kolář.

 

Sparta Praha - České Budějovice 2:0 (2:0)
Branky: 10. a 48. Holenda. Diváci: 400.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Sivok, Kadlec - Kúdla, Vacek, Sylvestre, Matušovič - Slepička, Holenda.
České Budějovice: Křížek - Tischler, Horejš, Hunal (46. Holomáč), Žižka - Plocek, Vozábal, Plichta (20. Hílek), Dolejš - Mrkvička, Svátek.

Baník Ostrava - Fotbal Třinec 1:0 (0:0)
Branka: 53. Zeher. Rozhodčí: Santarius. Diváci: 200.
Ostrava: Vašek (46. Bernady) - Řezník (46. Ricka), Cigánek, Bystroň (46. Pavlík), Čoupek (46. Križan) - Varadi, Marek (46. Metelka), Otepka (46. Ficek), Mičola - Vrťo, Zeher.

 

Slavia Praha - Bohemians 1905 1:1 (1:1)
Branky: 7. Toleski - 2. Škoda. Rozhodčí: Jech - Ochotnický, Kovařík. ŽK: Hubáček - Slezák. Diváci: 1100.
Slavia Praha - I. poločas: Kubásek - Krajčík, Brabec, Šourek, Hubáček - Kalivoda, Suchý, Tavares, Černý - Toleski, Střihavka.
II. poločas: Kubásek - Dřížďal, Suchý, Hubáček, Vulin - Krajčík, Volešák, Švec, Jarolím, Pudil - Šenkeřík.
Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Nikl, Šmarda - Kotyza, Vágner, Slezák, P. Hašek - Bartek, Škoda.

 

Viktoria Žižkov - Mladá Boleslav B 0:0
Žižkov: Pařízek - Kučera, Labant, Blaha, Xavier - Stracený, T. Procházka, Novotný, Jambor - Demjan, Bukač.

Viktoria Žižkov - Admira Praha 6:0 (4:0)
Branky: 15., 44. a 65. Švancara, 26. a 68. Kalod, 7. Kušnír.
Žižkov: Kolář - J. Procházka, Besta, Kropík, Šťastný - Kušnír, Pilař, Tinga, Moughfire - Švancara, Kalod.

Inter Bratislava - FC Brno 1:1 (0:1)
Branky: 55. Majtán - 36. Střeštík. Rozhodčí: Matúš. Diváci: 100.
Brno: Bureš (46. Lejsal) - Kuncl, Trousil, Švejnoha, Lira (46. Siegl) - Kubáň (46. Kalouda), Polách (46. Pavlík), Mareček, Střeštík (46. Lípa) - Simr (46. Besta), Okleštěk (46. Wagner).

 

Sigma Olomouc - VION Zlaté Moravce 2:1 (1:1)
Branky: 28. Hořava, 53. Nepožitek - 24. Uljaky. Rozhodčí: Vysloužil. Diváci: 200.
Olomouc:
I. poločas:
Lovásik - Randa, Dreksa, Hudec, Jurkič - Hořava, Rossi, Rýdel (11. Kaščák), Onofrej - Schulmeister, Hubník.
II. poločas: Drobisz - Hrdlovič, Hudec, Škerle, Heidenreich - Nepožitek, Melinho, Kaščák, Štěpán - Bueno, Kazár.

 

Jablonec - Liberec 1:2 (1:0)
Branky: 11. Huber - 48. a 64. Nezmar. Rozhodčí: Moudrý - Svoboda, Theimer.
Jablonec - I. poločas: Špit - Lacina, Zábojník, Huber, Krejčí - Baranek, Klapka, Loučka, Hloušek - Fujerik, Necid.
II. poločas: Špit - Zábojník, Huber, Fukal, Krejčí - Baranek, Eliáš, Klapka, Hozda - Necid (60. Valenta), Straka.
Liberec - I. poločas: Zlámal - Šinglár, Holeňák, Bejbl, Lattmann - Vácha (35. Dohnálek), Bílek, Dort, Dočkal - Nezmar, Radzinevičius.
II. poločas: Zlámal - Šinglár, Holeňák, Polák, Liška - Dohnálek, Bílek, Dort (71. Vlasko), Lattmann - Nezmar (76. Robin Dejmek), Smetana.

Po pauze urostlí mladíci z Příbrami pookřáli a začali hodně zlobit. Už v 47. minutě Kladrubský po centru nešťastně usměrnil míč do vlastní sítě. Vzápětí přišla další rychlá akce Marily a pokutový kop, ale Poštulka dostál své pověsti penaltového mága.

V druhém utkání sparťané rychle vedli po spolupráci Matušoviče s Holendou. Nejdříve jejich souhra skončila břevnem, napodruhé míč nasměroval útočník hlavou už přesně k tyči a podobně dopadla také jejich další kombinace po přestávce. Byla to třetí Holendova trefa v druhém utkání po návratu, přesto hráč ještě není přesvědčen, že se v týmu udrží i pro jaro. "Je tu ohromná konkurence, musím stále tvrdě dřít, snad to vyjde," svěřil se po utkání nejlepší letenský kanonýr zimy.

Sparta měla i po druhém gólu převahu a předváděla divákům pohledné kombinace, které řídili mladíci v čele s Vackem. Jeho výkon přiměl kouče Bílka k tomu, že po utkání zatím vyloučil Vackův, ale i Kúdelův odchod na hostování, přestože o ně měla velký zájem především Plzeň. "Oba zůstávají ve Spartě," sdělil Bílek.

Právě Vacek po individuální akci v 73. minutě prošel celou šestnáctku a akci zakončil obloučkem do břevna, do stejného místa se trefil v 61. minutě také Slepička.

Na hostech byla znatelná únava z přípravy, naposledy hráli v sobotu se Slavií, což na nich zanechalo stopu. Přesto i trenér František Straka byl spokojen. "Jsme za takový zápas rádi už jen proto, že v této době kulminuje zátěž a Sparta je samozřejmě motivace, jak si sáhnout na dno sil," řekl jihočeský kouč.

Sparťanský trenér Bílek už během víkendu zřejmě hráčský kádr razantně nezeštíhlí, přestože to plánoval. "Máme několik zraněných hráčů, a tak ještě příliš hráčů neodejde. Je ale možné, že počátkem týdne už některé na hostování uvolníme," naznačil nekonkrétně kouč.

Nejčastěji se v této souvislosti hovořilo o Kúdelovi s Vackem. Jeslínka by zase chtělo zpátky Kladno, mluví se však také o zájmu Bohemians 1905. Rychlonohého Petrželu by zase na jaro rády získaly České Budějovice.

Kvůli zraněním do dnešních přípravných zápasů nenastoupili Horváth, Limberský, Kisel, Hušek, Kóňa, Kulič, Zeman, Abraham a také nejlepší ligový kanonýr Došek. Toho možná po víkendu čeká artroskopie bolestivě zraněného kolena.
 

Ostrava se protrápila k výhře nad Třincem

Fotbalisté Baníku Ostrava zdolali v třetí zimní přípravě druholigový Třinec 1:0. Zápas na umělé trávě ve Vítkovicích dnes rozhodl v 53. minutě Róbert Zeher.

Baník celý první poločas soupeře bez efektu svíral na jeho polovině. Z výrazné územní převahy však nedokázal vytěžit víc než břevno, které krátce po začátku nastřelil Varadi. Domácí se pak u sudího Santariuse domáhali ještě penalty za sražení Marka v pokutovém území, ale Třinec poločas ubránil s čistým štítem, protože hostující obranu při své příležitosti nepokořil ani Vrťo.

Tlak Ostravy zmírnily přestávkové změny v sestavě. Kombinovaný výběr, v kterém navíc chyběli také lehce zranění Rajtoral, Magera, Svěrkoš, Neuwirth, Tchuř a rekonvalescenti Lukeš, Tomašák a Bolf, přesto splnil povinnost a vydařená akce z 53. minuty zajistila Baníku vítězství. Střídající Ficek uvolnil v šestnáctce Zehera, který přízemní střelou nedal třineckému brankáři šanci.

Výhru favoritovi mohl sebrat Hromada, ale Metelkovu chybu v 62. minutě napravil gólman Bernady. Šance Varadiho a Mičoly pak už na nejhubenějším vítězství Baníku nic nezměnily, obě rány těsně minuly cíl.

Slavia se v Tipsport lize rozešla s Bohemians 1905 smírně

Fotbalisté Slavie Praha a Bohemians 1905 si udrželi v zimní Tipsport lize neporazitelnost. Jejich vzájemný duel skončil v Edenu nerozhodně 1:1. Střetnutí dvou velkých rivalů sledovalo 1100 diváků, rekordní počet v celé historii turnaje.

Ještě než se stačily ochozy zcela zaplnit, padly dvě rychlé branky, které stanovily konečné skóre. Už v druhé minutě se pohotový Škoda prosadil po centru z pravé strany mezi dvěma slávistickými obránci, ale z vedení ve vršovickém derby se Bohemians 1905 neradovali dlouho.

O pět minut později si na dlouhý centr za obranu naběhl Kalivoda, vybíhající Sňozík jej fauloval, ale slávistický záložník přesto míč prodloužil a dobíhající Toleski již neměl problém dopravit ho do prázdné branky. Bohemians byli aktivnější, z brankářů měl mnohem více práce Kubásek, ale se střelami z dálky si věděl rady.

Po přestávce Slavia značně prostřídala sestavu, i v druhé pětačtyřicetiminutovce však měl více ze hry soupeř. V úvodu druhé půle se ale dvakrát vyznamenal Sňozík, který zlikvidoval tvrdé rány Pudila a Volešáka, na druhé straně se blýskl i Kubásek, když zneškodnil Slezákovu šanci z bezprostřední blízkosti.

Fotbalisté Žižkova nedostali v přípravných duelech ani gól

V prvních dvou zápasech zimní přípravy se soupeři z nižších soutěží udrželi fotbalisté Viktorie Žižkov čisté konto. Na hřišti na Xaverově nejprve dnes dopoledne remizovali bez branek s rezervou Mladé Boleslavi a poté si s chutí zastříleli proti Admiře Praha, kterou zdolali hladce 6:0.

Nejvíce si zápas před úterním odletem na soustředění na Kypr užil útočník Petr Švancara, autor hattricku. "Náš záměr byl, aby každý hráč odehrál 90 minut. Důležité bylo, že se nikdo nezranil," řekl nový žižkovský asistent trenéra Boris Kočí.

Brno remizovalo v Tipsport lize s Interem Bratislava

Fotbalisté Brna remizovali ve svém posledním vystoupení v letošní zimní Tipsport lize s Interem Bratislava 1:1 a ve skupině D obsadili třetí místo. O prvenství se v úterý střetnou Artmedia Petržalka se Spartakem Trnava.

Brňané vstoupili do utkání aktivněji a vytvořili si územní převahu. Jejich vedoucí branku vstřelil v 36. minutě Střeštík, jenž zužitkoval přesnou přihrávku Polácha.

Po změně stran nabídlo Brno soupeři laciné vyrovnání, když Trousilovu nepřesnou rozehrávku zachytil Majtán a pohotovou střelou překonal brankáře Lejsala. V závěrečné půlhodině měli ještě hosté dvě vyložené šance, Wagner ale mířil v 65. minutě pouze do brankáře Prošovského a podobně dopadla i Bestova hlavička deset minut před koncem.

"S remízou v přípravě jsem spokojen. Inter předvedl dobrý fotbal, nám chybělo k vítězství více přesnosti v koncovce," uvedl trenér brněnských fotbalistů Petr Uličný.

Olomouc obrátila duel proti Zlatým Moravcům

Fotbalisté Sigmy Olomouc zdolali v přípravném utkání desátý tým slovenské ligy ze Zlatých Moravců 2:1. Hosté zápas lépe rozehráli, ale na vedoucí gól Uljakyho domácí odpověděli dvěma brankami Hořavy a Nepožitka, kteří v zimě přišli bojovat o místo v ligovém kádru z juniorky.

Slovenský celek byl v prvním poločase lepší a dostal se díky povedené ráně nové posily Uljakyho do vedení. Domácí dokázali brzy vyrovnat. Na Hubníkův centr vyskočil Rossi, po jeho souboji s obranou hostů se však míč odrazil k Hořavovi, a ten ho dokázal umístit za záda brankáře Skácela.

Kdysi velký talent olomouckého fotbalu, který je ve Zlatých Moravcích na testech, kapituloval ještě jednou. Sigma totiž od druhé půle převzala iniciativu a zlepšený výkon korunovala v 53. minutě, když si Nepožitek zpracoval Hrdlovičův dlouhý pas a zavěsil.

"Na našich hráčích bylo vidět, že jsou unavenější než soupeř, přesto si velmi cením, že dokázali v zápase zabojovat a vyhrát ho. V utkání dostali šanci mladí hráči a hráči, kteří toho na podzim toho mnoho neodehráli. Zatím výkony jednotlivých hráčů nebudu hodnotit, uvidí se v dalších utkáních před ligou," řekl olomoucký kouč Martin Pulpit, který dnešním zápasem s týmem završil nejnáročnější blok zimní přípravy.

Nezmar rozhodl o výhře Liberce v zimním severočeském derby

Fotbalisté Jablonce utrpěli po dvou výhrách v zimní Tipsport lize první bodovou ztrátu, v jejich posledním utkání na Vyšehradě je v severočeském derby porazil Liberec 2:1. Jablonečtí neudrželi poločasové vedení, po změně stran Nezmar dvěma góly výsledek otočil a Liberec jeho zásluhou může v případě vítězství v závěrečném duelu s Plzní skupinu B vyhrát.

Jablonec měl zpočátku více ze hry, zato Liberci se první poločas příliš nevyvedl a už po jedenácti minutách prohrával po hlavičce obránce Hubera do šibenice. Po půlhodině hry navíc přišel o Lukáše Váchu, který musel odstoupit s poraněnými vazy v pravém koleně.

Záhy po přestávce zavelel k obratu Nezmar, který dorazil do sítě míč odražený od břevna po Dortově bombě. Liberecký kanonýr se pak ocitl na konci rychlé kombinační akce Smetany s Lattmannem a v záklonu poslal do sítě centrovaný míč, na který Špit před tím nedosáhl. Jablonec už se snahou o vyrovnání neuspěl, třebaže v úplném závěru hrál proti deseti, když ze hřiště odkulhal liberecký Smetana.

Foto: Robert Sedmík

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi