Deset otázek před ligou. Uchvátí Berger? Složí se Slavia?

Patrik Berger. Vrátí ligový titul na Letnou?Proč chodit na českou fotbalovou ligu? Důvodů je dost. Třeba zvědavost na výkony Patrika Bergera, touha po poznání mladých hvězdiček nebo přání vidět v akci italského trenéra Příbrami. On-line deník TÝDEN.CZ si položil deset otázek, kvůli nimž stojí za to dojít si na ligové stadiony pro odpovědi.

Připomeňme, že titul obhajuje Slavia, vicemistrem je Sparta, nováčky soutěže jsou Bohemians Praha (v minulosti Střížkov) a Příbram, která se do ligy vrátila po ročním martyriu ve druhé  nejvyšší soutěži.

1. Ohromí Patrik Berger ligu? Měl jít do Slavie, nakonec oblékl dres Sparty. Dlouholetá hvězda Premier League má na Letné jasný úkol: pozvednout dlouhodobě nudnou sparťanskou hru. Ale především on sám chce Spartu vrátit na výsluní, na první místo.

Očekává se od něj hodně, hráč sám je prý stoprocentně připraven. Měl dlouhodobé zdravotní problémy, teď je podle jeho slov vše pryč. Muž s dělovkou v levé noze a fotbalovým myšlením, kterým se může chlubit málo hráčů v lize, bude jedním z nejsledovanějších fotbalistů sezony.

2. Obhájí Slavia titul na novém stadionu? Červenobílí jsou sebevědomí. Ví, že obhajoba by znamenala definitivní změnu poměrů v tuzemském fotbale. V samostatné české lize totiž nedokázal získat titul dvě sezony po sobě nikdo jiný než Sparta. Prozatím.

Slavia má konečně domov, v Edenu bude silná. Prodala šest tisíc permanentek, očekává desetitisícové návštěvy. Ale jistě na ní bude ze všech stran velký tlak. Slávisté musí dokázat, že už nejsou pověstnými nerváčky, kteří se zhroutí při prvním psychicky vypjatém okamžiku. Loni se tak stalo v posledních kolech ligy. Naštěstí pro sešívané - druhá Sparta na tom byla ještě hůř.

3. Jak se projeví bezpečnostní „reformy"? Svaz prý udělal v bezpečnostní otázce velký kus práce. Výplodem analýzy expertního týmu, který ČMFS sestavil společně s Ministerstvem vnitra a Úřadem pro ochranu osobních údajů, je tenoučký zelený manuál. Každou druhou stránku „bezpečnostní kuchařky" zdobí kreslený vtip.

      TOP 7 letních přestupů

v české lize

1. P. Berger (Aston Villa - Sparta)

2. M. Papadopulos (Leverkusen - Boleslav)

3. P. Horváth (Sparta - Plzeň)

4. L. Sylvestre (Sparta - Boleslav)

5. D. Střihavka (Norwich - Ostrava)

6. R. Šiklič (Slaven Belupo - Slavia)

7. Š. Vachoušek (Austria Vídeň - Teplice)

Kromě zatím nerealizovaných plánů, jako rozesetí kamerových systémů po všech ligových stadionech, je příručka jedinou významnější novinkou. Uvidíme, jak moc pomůže klubům v boji proti fanouškům bez mozku.

4. Zaútočí Morava? Už minulou sezonu  šlapaly moravské a slezské celky na paty Spartě se Slavií. Brno i Baník Ostrava letos vypadají dokonce ještě silnější. Brno má tým plný mladých nadějí v čele s Markem Střeštíkem nebo Lukášem Marečkem, silnou zálohu ještě doplnil David Kalivoda, posila ze Slavie.

Baníku se podařilo udržet nejlepšího střelce minulého ročníku Václava Svěrkoše, který odmítl odchod do Ruska. I když se do konce přestupního období (31. srpna) ještě může nabídka objevit, střelec z Eura je hlavní palebnou silou severomoravského týmu. To je nejzásadnější. Brno i Ostrava naznačují: „Chceme být vysoko."  

5. Jaká bude „druhá" Bohemka? Tým, jehož fanouškovský kotel tvoří několik malých dětí. Tým, který nemá vlastní stadion. Tým, jenž leží v žaludku všem „skutečným" Bohemákům. Tým, v jehož kádru nenajdete nějaké výrazně známé jméno, snad kromě útočníka Marka Kincla. To jsou střížkovští Bohemians, zvláštní nováček ligy.

Když postupovali do nejvyšší soutěže, na jejich vítězný zápas, který jim definitvně zajistil prvoligovou příslušnost, se přišly podívat necelé dvě stovky fanoušků. "Druhá" Bohemka má nyní pronajatý žižkovský stadion, kde to jistě nebude žádný zelený zázrak. Když návštěva překročí tisícovku, dá se to považovat za úspěch.    

6. Objeví se mladé superhvězdy? Tomáš Necid, Lukáš Mareček, Martin Zeman...Úspěšní reprezentanti národního týmu do devatenácti let, jenž získal na domácím evropském šampionátu bronz, by se mohli stát dalšími mladými hvězdami, jež ohromí ligu. Tak jako Martin Fenin nebo Luboš Kalouda v minulé sezoně. A Sparta má na soupisce šestnáctiletý supertalent Václava Kadlece... Sledovat mladé pušky v akci bude zábavné a zajímavé. Pokud se však proderou do sestav.

7. Další fáze recyklace: Jak dopadne? Václavovi Svěrkošovi se to povedlo. Přišel „zrecyklovat" své fotbalové umění z Německa, kde se mu nedařilo a nehrál, do Čech. Stal se nejlepším střelcem ligy, hrál na Euru.

                Trenérské bitvy

Koho sledovat na prvoligových lavičkách? Velký tlak bude na Vítězslava Lavičku, kouče Sparty. Musí získat titul, cokoliv jiného je neúspěch. Zajímavé bude pozorovat reprezentační asistenty v jiných rolích. V rolích hlavních koučů. Pavel Hapal vede ambiciózní Mladou Boleslav, Jaroslav Šilhavý působí v Plzni. A v souboji o záchranu se chystá střet nováčků - schopný Luboš Urban, stvořitel postupu střížkovských Bohemians do první ligy, versus vážený Massimo Morales z Příbrami. 

Teď přichází další adepti "recyklace". Jejím dvorním představitelem je Michal Papadopulos. Jako obrovský talent odešel před lety z Ostravy do Arsenalu, pak putoval do německé Bundesligy, ale ani tam se výrazněji neprosadil. Teď chce v Mladé Boleslavi ukázat, že patří mezi top české hráče. „Přiznávám, že příklad Svěrkoše mě inspiroval," říká.

8. Co ukáže kouč Massimo Morales? Italský stratég chce zachránit Příbram. Liga s ním dostává moc zajímavou trenérskou osobnost. Působil třeba jako asistent slavného Giovannniho Trapattoniho v Bayernu Mnichov, vedl reprezentaci Ghany, skautoval pro AC Milán. Příbramský šéf Jaroslav Starka se do italského experta zamiloval, nabídl mu tučnou smlouvu a velkou volnost.

9. Jak moc oživí ligu cizinci? Byli tu už minulý rok, teď se od nich čeká zase o něco víc. O kom je řeč? Především o makedonském střelci Goce Toleskému ze Slavie, boleslavském Francouzovi Ludovicu Sylvestremu a důrazném chorvatském útočníkovi Andreji Keričovi z Liberce. A přišli i noví cizinci  - zajímavý bude pohled na Ronalda Šikliče nebo Amadou Cissého, posily Slavie. Dobře se jeví sparťan Bony Wilfried. Cizinci budou kořením ligy.

10. Potvrdí Boleslav ambice? Ekonomicky zdravý klub se silným partnerem v zádech je černým koněm ligy. Boleslav výrazně posílila, přišli Michal Papadopulos, někdejší střelecká hvězda Luboš Pecka nebo francouzský tvůrce Ludovic Sylvestre. Po minulé nepovedené sezoně si teď už Mladoboleslavští nesmí dovolit fiasko. Poháry jsou jasným předsevzetím. A co titul?

Jízdní řád 1. fotbalové ligy - rozlosování úvodních dvou kol

1. kolo - sobota 2. srpna: Plzeň - Žižkov (17.00), Ostrava - Kladno (19.00), Sparta - Mladá Boleslav (19.00), Zlín - Jablonec (19.00), neděle 3. srpna: Teplice - Č. Budějovice (17.00), Příbram - Brno (17.00), Liberec - Slavia (20.15), pondělí 4. srpna: Bohemians - Olomouc (17.15)

 

2. kolo -  středa 6. srpna: Slavia - Příbram (18.00), neděle 7. srpna: Žižkov - Teplice  (10.15), Mladá Boleslav - Zlín (17.00), Olomouc - Plzeň (17.00), Kladno - Sparta (17.00), Č. Budějovice - Bohemians (17.00), pondělí 8. srpna: Jablonec - Ostrava (20.00)

Foto: Robert Sedmík

Autor: Jakub Kvasnička





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi