Sparta porazila doma Liberec, Bohemians se zachránili

Fotbalisté pražské Sparty slaví branku vstřelenou Liberci.

Fotbalisté Sparty porazili ve šlágru 28. ligového kola Liberec 3:0 a výrazně se přiblížili k druhému místu v tabulce, které zaručuje start v předkole Ligy mistrů. K jeho udržení jim bez ohledu na další výsledky stačí uhrát v posledních dvou zápasech bod. Za Spartu skórovali Ladislav Krejčí, Lukáš Juliš a Tiémoko Konaté a Letenští zvítězili po čtyřech soutěžních zápasech.

Liberec klesl na čtvrté místo tabulky a ztratil naději na kvalifikaci Ligy mistrů. Na třetí příčce Slovan vystřídala Mladá Boleslav, která porazila již jistého mistra z Plzně 2:0 a na Spartu ztrácí pět bodů.

O porážce čerstvých šampionů rozhodl v 68. minutě mladoboleslavský kapitán Lukáš Magera z penalty jen chvíli po vyloučení hostujícího Aleše Matějů, v závěru ještě zvýšil tečí střídající Milan Baroš. Plzeň ukončila svou rekordní vítěznou sérii, která se zastavila na 16 výhrách v nejvyšší soutěži.

Bohemians 1905 vyhráli v Ostravě 2:1 a definitivně se zachránili. "Klokani" rozhodli o svém druhém venkovním vítězství po sobě už v první půli brankami Milana Havla a Davida Bartka. Poslední Baník, který je jistým sestupujícím, už pouze snížil trefou Roberta Hrubého z penalty a potřetí za sebou nebodoval.

Blízko k záchraně má také Zlín, který remizoval 0:0 s Příbramí a na předposlední Olomouc má náskok pěti bodů. Hosté, které poprvé vedl nový kouč Martin Pulpit, podruhé za sebou uhráli nerozhodný výsledek a jsou stále v bezprostředním ohrožení sestupu. Na čtrnáctém místě mají před Olomoucí k dobru jen dva body.

Sigma v pátek prohrála na Dukle 0:2 a venku nebodovala potřetí za sebou. Třináctá Jihlava remizovala 1:1 v Brně a svůj náskok na Olomouc navýšila na čtyři body. V neděli uzavřou 28. kolo zápasy Slavie se Slováckem a Jablonce s Teplicemi.

Bohemians vyloupili Ostravu

 Baník do zápasu vstoupil slibně a pět minut prakticky soupeře nepustil z útočné poloviny. Jenže hosté jeho tlak otupili povedenou první vážnější akcí. Havel se v šesté minutě po levé straně prokličkoval až do vápna a technickým pokusem obstřelil i Šroma. Dal svůj první ligový gól.

Pražané mohli soupeře už do půlky zápasu klidně deklasovat, ale spálili minimálně čtyři stoprocentní příležitosti. Po Mosquerově centru zblízka zakončení úplně nesedlo Schickovi, pak těsně minul ostravskou bránu Acosta, Schick si pověst nejlepšího střelce Bohemians nevylepšil ani z další gólové příležitosti a nakonec Mosquera z malého vápna volejem trefil jen boční síť.

Den otevřených dveří v defenzivě Baníku ale potrestání neušel. V třetí minutě nastavení první půle se dostal sám před Šroma Bartek a přízemní ranou ho prostřelil podruhé.

Domácí kouč Petržela reagoval v přestávce stažením obou krajních obránců Celby a Lučiče a výkon jeho týmu pozvedl rychlý kontaktní gól, na který z penalty dosáhl Hrubý.

Baník měl i mírně navrch, ale přímé ohrožení Zlámala nepřišlo. Hosty mohl uklidnit osm minut před koncem střídající Akulinin, jeho sólo však Šrom zlikvidoval. Na čtvrtý zápas "Klokanů" bez porážky za sebou to ale nemělo vliv.

Příbram pod novým koučem Pulpitem má bod

Duel mezi sestupem ohroženými týmy Zlína a Příbrami skončil 0:0 navzdory krátké přesilovce domácích po vyloučení Matěje Chaluše v 83. minutě. "Ševci" sice neukončili čekání na první jarní výhru, ale už počtvrté za sebou remizovali a dvě kola před koncem sezony mají nadějný pětibodový náskok na předposlední Olomouc. Příbram v premiéře pod novým koučem Martinem Pulpitem podruhé za sebou uhrála nerozhodný výsledek a je stále v bezprostředním ohrožení. Před sestupovou příčkou má k dobru jen dva body.

"Naši situaci vidím stále složitě. Oproti minulým zápasům se zvýšila naše bojovnost a herní nasazení. Moc jiného toho za tak krátkou dobu udělat nešlo," řekl novinářům kouč Pulpit, který vystřídal na poslední tři ligová kola v boji o záchranu v úterý odvolaného Pavla Tobiáše.

Motivaci měla dodat příbramským hráčům i přítomnost klubového šéfa Jaroslava Starky na lavičce. V zápise o utkání byl uveden jako masér. Pulpit oproti poslednímu zápasu s Duklou sáhl ke změnám ve složení středové řady a na hrotu útoku se objevil uzdravený Bednář. Trenér Zlína Páník vsadil na sestavu, která v minulém kole na Slovácku vybojovala remízu.

Zlín s větrem v zádech postavil v prvním poločase svoji taktiku na rychlých protiútocích. Nejčastěji se po nakopnutých míčích ze středu pole dostával do brejků Vukadinovič a hned v úvodu zápasu svoji akci zakončil pokusem vedle. Vzápětí zahrozil Koreš, ale i on postrádal přesnost.

Hosté spoléhali více na postupné akce, většinou se ale k zakončení nedostali. Do slibnější šance se protlačil pouze ve 22. minutě Rezek, který si ale neporadil s brankářem Holým. Hned z protiútoku se dostal za obránce soupeře Vukadinovič, jeho přízemní střela ale těsně minula branku. Další příležitost ke skórování propásl Hájek, jehož hlavička po rohu rovněž mířila kousek vedle tyče.

Bod je málo, zní ze Zlína

Po změně stran se scénář zápasu změnil a Příbram převzala iniciativu. Pomohla jí k tomu i zlínská pasivita, která se projevila v nepřesnostech při zakládání akcí. Z tlaku si také hosté vypracovali první velkou šanci a po Štípkově centru vytěsnil Hnaníčkovu hlavičku brankář Holý nad břevno.

Kouč Páník se pokusil oživit výkon svých svěřenců nasazením uzdraveného Poznara a Jordana. Právě tato dvojice hned po příchodu na trávník zahrozila, ale Jordanovu střelu stačil brankář Hruška vyrazit. V nervózním závěru se Zlínu nepodařilo zúročit ani krátkou přesilovku a ještě nemá definitivu záchrany.

"Už jsme chtěli mít záchranářské boje za sebou. Bod je proto málo. V prvním poločase jsme měli pět šancí. Je škoda, že to ještě není rozhodnuté. Měli jsme využít toho, že Příbram není v pohodě. Bohužel naše jaro je také špatné," posteskl si útočník Zlína Poznar.

"I bod pro nás může být v naší situaci důležitý. Celé jaro hrajeme pod tlakem s nutností bodovat. Naučili jsme se s tím žít. Nakonec skládáme mozaiku bod po bodu. Doufám, že ji poskládáme v záchranu," řekl kouč Zlína Páník.

Příbrami pomohlo, že nový kouč Pulpit v minulosti trénoval Zlín. "Bod ze Zlína je dobrý. Nový trenér nás motivoval. Je impulzivní, přinesl i legrácky. Zlín měl dost dobře přečtený, upozornil nás na slabiny soupeře. Po dlouhé době jsme nedostali gól, což bereme jako pozitivum do závěrečných dvou kol," uvedl příbramský středopolař Hnaníček.

28. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Slovan Liberec 3:0 (2:0)

Branky: 32. Krejčí, 39. Juliš, 51. Konaté. Rozhodčí: Hrubeš - Vlasjuk, Hock. ŽK: Brabec, Vácha - Bartl, Machuča. Diváci: 8817.

Sestavy:

Sparta: Bičík - Zahustel (80. Vácha), Brabec, Costa, Krejčí - Konaté (74. Lafata), Dočkal, Mareček, Matějovský, Jiráček - Juliš (66. Fatai). Trenér: Ščasný.

Liberec: Hladký - Coufal, Hovorka, Pokorný, Sýkora (73. Bartošák) - Bartl, Sackey (40. Machuča), Folprecht, Breite, Vůch - Luckassen (64. Rabušic). Trenér: Trpišovský.

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:2 (0:2)

Branky: 50. Hrubý z pen. - 6. Havel, 45.+3 Bartek. Rozhodčí: Paták - Ratajová, Hrabovský. ŽK: Celba - Hubínek. Diváci: 4580.

Sestavy:

Ostrava: Šrom - Celba (46. Dostál), Kaša, Vraštil, Lučič (46. Granečný) - Mešaninov, Hrubý - Mondek, De Azevedo, Holzer - J. Šašinka (75. Červenka). Trenér: Petržela.

Bohemians 1905: Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Švec, Jirásek (76. Hubínek) - Acosta, Bartek, Mosquera (85. Gajič) - Schick (63. Akulinin). Trenér: Pivarník.

Fastav Zlín - 1. FK Příbram 0:0

Rozhodčí: Franěk - Kubr, Hájek. ŽK: Chaluš, Divíšek, Hnaníček. ČK: 83. Chaluš (všichni Příbram). Diváci: 3261.

Sestavy:

Zlín: Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Matejov (68. Poznar), Janíček, Holík, Koreš - Fantiš (68. Jordan), Vukadinovič. Trenér: Páník.

Příbram: Hruška - Mudra, Chaluš, Zápotočný, Divíšek - Krameš, Hnaníček - Štípek (69. Vošahlík), Pilík (90.+2 Brandner), Rezek (85. Dosoudil) - Bednář. Trenér: Pulpit.

Foto: ČTK

Autor: ČTK , - red -





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi