Slavia si poradila s Karvinou, Brno se odrazilo ode dna

Liberec nedal šanci Dukle a porazil ji 3:0.

Černý kůň soutěže, Sigma Olomouc, i na dále překvapuje. V 10. kole české fotbalové ligy opět neprohrál a remizoval s Jabloncem. Brno se odpoutalo ode dna tabulky po výhře 2:1 nad Slováckem. Liberecký Slovan si lehce poradil s Duklou a díky dvěma trefám Milana Kerbra slaví výhru 3:0.

Fotbalisté pražské Slavie v desátém ligovém kole porazili Karvinou 2:0 a dosáhli první venkovní výhry v této sezoně. Úřadující mistři se vrátili na druhé místo tabulky a ztrácí pět bodů na vedoucí Plzeň, která má k dobru nedělní šlágr na hřišti Sparty. Slavii poslal do vedení v 19. minutě Milan Škoda, v 57. minutě zvýšil Nizozemec Mick van Buren.

Jako první se ke střele na bránu odhodlal slávista Hušbauer. Jeho dalekonosný pokus vyrazil na roh Le Giang, náhradník za Berkovce, který podle dohody obou klubů nemohl za Karvinou nastoupit, neboť ve Slezsku hostuje právě ze Slavie.

V deváté minutě byli hosté blízko vedení. Le Giang ale zlikvidoval tutovky jak pronikajícímu Škodovi, tak dorážejícímu Hušbauerovi, jehož další pokus vykopl z prázdné brány kapitán Karviné Eismann. Za deset minut už se Pražané dočkali. Stochův roh pustil Van Buren a hlavičkující Škoda usměrnil balon k tyči.

Až ve 35. minutě evidovali domácí první nebezpečnější možnost, Moravcova sražená střela skončila rohovým kopem, z něhož nic nebylo. Karvinští vsadili na brejky, jenže proti důrazně pracující defenzivě hostů se prosazovali hodně pracně. A když už dostali šanci ke střele, tak trefil Budínský přímo prostředek brány, kde stál připravený Kovář.

Do druhé půle vkročili domácí přece jen odvážněji, ale výsledkem jejich desetiminutového snažení byl jen roh, který Slavia odvrátila.

V 57. minutě naopak Karvinští chybovali, nejprve Eismann a poté Lischka, který rozehrál rovnou na nohu Škody, jehož přihrávka uvolnila Van Burena a ten už sám proti Le Giangovi neměl problém skórovat.

Za tohoto stavu už to měli domácí hodně složité. Slavia víceméně kontrolovala své vedení a snaha Karvinských končila před jejím velkým čtvercem. Dlouhé minuty nepřinášely nic zajímavého a nezáživný fotbal plynul. Až v 87. minutě napřáhl k ráně domácí Ramírez a trefil reklamní panel. Karviná tak prohrála se Slavii i ve třetím zápase po návratu do nejvyšší soutěže.

 

Kerbr vystřelil Liberci tři body

Fotbalisté Liberce vyhráli  nad Duklou 3:0. Dvěma góly se na triumfu Slovanu nejvíce podílel Milan Kerbr, který navíc přihrál na druhou branku Martinu Graiciarovi. Severočeši tak doma v nejvyšší soutěži zvítězili poprvé po třech zápasech a upevnili si pozici v horní polovině tabulky. Celek z Julisky naopak potvrdil své trápení venku, kde zatím z pěti duelů získal jen bod.

Po deseti minutách získal Liberec navrch. Potočný ve 14. minutě promáchl, vzápětí Coufala vychytal hostující brankář Rada, ale v 25. minutě už Slovan slavil. Po zákroku Preislera na Graiciar odpískal rozhodčí Matějček penaltu a Kerbr dal s přehledem svůj první gól v ligové sezoně.

Vzápětí stejný hráč trefil po centru hostujícího obránce, který stál poblíž brankové čáry. Až po půlhodině výrazněji zahrozila Dukla, ale Schranzovu dalekonosnou ránu vytáhl gólman Kolář.

Tři minuty po přestávce Liberec pojistil svůj náskok. Po centru skvěle hrajícího Kerbra přetlačil hlavou svého strážce Graiciar a vstřelil svůj třetí gól v tomto ligovém ročníku.

Místo snížení se prosadili potřetí Severočeši. V 76. minutě si na centr Potočného z přímého kopu naskočil Kerbr a podruhé v ligové kariéře dal dvě branky v jednom utkání. Dukle nebyl souzený ani jeden gól, Holenda totiž v závěru trefil jen tyč a Brandner mířil nad.

Brno už není poslední

Fotbalisté Brna v prvním utkání pod vedením nového kouče Romana Pivarníka porazili Slovácko 2:1. Vedoucí branku vstřelil ve 47. minutě Michal Škoda a v 89. minutě pečetil výhru domácích střídající Tomáš Pilík. Výsledek už jen v nastavení korigoval Tomáš Zajíc. Zbrojovka tříbodovým ziskem ukončila sérii čtyř porážek, naopak Slovácko v posledních sedmi kolech nevyhrálo a vstřelilo jen dva góly.

Trenér Pivarník sáhl oproti poslednímu utkání na Slavii v základní sestavě Brna k šesti změnám. Do branky se vrátil po vypršení trestu Melichárek, do obrany se vrátili Pavlík, Kijanskas a Jablonský, do středové řady Juhar a na hrot útoku Koné.

Tyto změny ale výraznou herní změnu v úvodním poločase nepřinesly. Zbrojovka měla jen mírnou územní převahu, ke které ji částečně dopomohla defenzivní hra soupeře. Do dvou šancí se v závěru první čtvrthodiny dostal po centrech Jablonského z levé strany Koné. Poprvé hlavou netrefil míč, vzápětí jeho druhou střelu hlavou brankář Heča vyrazil.

Slovácko muselo už po 13 minutách střídat, při podklouznutí se zranil stoper Břečka, kterého nahradil Juhar. Hosté postupně srovnali krok a osmělovali se k častějším protiútokům. Snaha jim vynesla dvě vyložené příležitosti. V 19. minutě se objevil před brněnskou brankou zcela sám Navrátil, jehož slabou střelu Melichárek pohodlně chytil. Po dalším zaváhání domácí obrany se k podobné příležitosti dostal i Juhar, jenž podklouzl a netrefil branku.

Brňané udeřili hned po změně stran. Po chybné rozehrávce soupeře zaútočili po pravé straně. Přetažený centr Škoda vrátil Lutonskému, jehož hlavička trefila jen obránce Hofmanna a odražený míč Škoda kolenem umístil pod břevno.

O pět minut později měl Petr šanci vyrovnat, ale jeho střelu Melichárek akrobatickým zákrokem vyrazil. Slovácko více otevřelo hru, v závěrečné čtvrthodině mělo výraznou převahu, bojovně naladění Brňané však přidali v 89.minutě druhá gól. Po akci Juhara jej vstřelil po třech minutách na trávníku Pilík. V nastavení Melichárka poprvé překonal další náhradník Tomáš Zajíc.

Teplice vybojovaly bod v nastavení

Fotbalisté Mladé Boleslavi dvakrát neudrželi vedení nad Teplicemi a jen remizovali 2:2. Na úvodní trefu Golgola Mebrahtua hosté odpověděli díky vlastní brance Tomáše Přikryla a po gólu Marka Matějovského z úvodu druhé půle dokázal v úplném závěru srovnat Tomáš Vondrášek. Na obě domácí branky nahrával Jakub Rada. Boleslav má na kontě jen dvě výhry z posledních 13 ligových utkání, Teplice zase ztratily body pošesté z posledních osmi kol.

Teplice nemohly nasadit zraněného Rezka, domácí zase Komličenka, který má osmizápasový trest za úder loktem. Místo něj nastoupil na hrotu útoku Mebrahtu a po čtvrthodině hry navázal na svůj zásah z minulého kola v Jablonci. Naskočil si na centr Rady z přímého kopu z téměř poloviny hřiště a míč usměrnil hlavou ideálně mimo dosah gólmana Diviše. Ten ještě v úvodu sezony chytal právě v Boleslavi.

Hrál se aktivní a bojovný fotbal, ale šance přinášely hlavně standardní situace. Po jednom z mnoha rohů Teplice brzy srovnaly. Kučerův centr na přední tyči jen tečoval domácí Přikryl a vstřelil si smolný vlastní gól.

Po dalším z Radových centrů dokázal Matějovský předskočit Kroba a v akrobatické pozici usměrnil míč do sítě. Tepličtí vehementně reklamovali Matějovského hru vysokou nohou, jelikož ji měl téměř v úrovni Krobovy hlavy. Sudí Marek ale branku uznal a protestujícímu Divišovi dal žlutou kartu.

Třináct minut před koncem mohli domácí definitivně rozhodnout, když Mebrahtu unikal Šušnjarovi. Následně se ho zbavil kličkou, ale Diviš ho znovu vychytal. Neuspěl ani Rada.

V závěru na to domácí doplatili po dalším rohovém kopu od Kučery. Míč proletěl až k Vondráškovi a ten zařídil dělbu bodů.

Olomouc může přijít o druhé místo

 

Fotbalisté Olomouce  doma remizovali 0:0 s Jabloncem a mohou přijít o druhé místo v tabulce, pokud Slavia ve večerním zápase vyhraje v Karviné. Hanácký nováček v nejvyšší soutěži prodloužil sérii bez porážky na sedm zápasů a neinkasoval už 279 minut.

Souboj celků z horních pater tabulky zahájil ostrou střelou domácí záložník Houska, obrana Jablonce ale tečovala míč mimo. Sigma v průběhu celé první půle hosty herně převyšovala. Největší příležitost měli Jablonečtí po chybě Olomouce, Kalvach zaváhal v rozehrávce a do sóla se dostal Doležal, olomoucká defenziva ale situaci uhasila. Po půlhodině hry vyslal nadějný střelecký pokus na jabloneckého brankáře krajní obránce Sigmy Vepřek, Hrubý ale ránu zkrotil. Hráčům Jablonce se připomněl také hrotový domácí útočník Chorý, vytáhlý forvard po zpracování míče ve vápně ale pálil z otočky nad bránu.

Po hodině hry měl další šanci skórovat olomoucký Plšek, balon mu sklepl Vepřek, ale prostřelit Hrubého se domácímu záložníkovi nepodařilo. V 83. minutě měl Jakub Plšek, který se přesunul na hrot po vystřídání Chorého, zřejmě největší šanci zápasu. Sladkého centr napálil z první do dobrého prostoru, ale velmi povedeným zákrokem se blýskl Hrubý, který střelu vytáhl nad břevno.

V nastaveném čase zvedl diváky ze sedaček brejk Sigmy, když Hála vybojoval balon do samostatného úniku pro Moulise, ten si nachystal míč na střelu, ale proti euforii Hanáků byl gólman Hrubý, když Moulisovu střelu zlikvidoval. 

Zlín spasila penalta v nastavení

Fotbalisté Zlína vydřeli v utkání s Jihlavou výhru 2:1. Vysočina vedla od 13. minuty po trefě Davise Ikauniekse, v 74. minutě ale srovnal Dame Diop a ve třetí minutě nastavení dokonal obrat z penalty střídající Lukáš Železník. Zlín tak vyhrál čtvrtý z pěti domácích zápasů této ligové sezony, naopak Jihlava venku ještě nebodovala a spadla o skóre na poslední místo tabulky.

Přestože favoritem byli domácí, od úvodu hráli lépe hosté. Jihlavský brankář Hanuš chytil Ekpaiovu hlavičku a z bleskurychlého protiútoku se podařilo Vysočině skórovat. Až za obranu se ve 13. minutě dostal Ikaunieks, který si zpracoval brankářův výkop a po chytrém lobu rozvlnil síť za zlínským gólmanem.

Bezzubému Zlínu se vůbec nedařilo a Hanuš byl v úvodu téměř bez práce. Neuspokojivý výkon donutil domácího trenéra Páníka k poločasové změně v sestavě, Vukadinoviče nahradil čerstvý Džafič.

Až v 74. minutě se domácí dočkali. Kolmici skrz pokutové území narýsoval Kopečný, který přesně našel Diopa a ten u tyče uklidil přihrávku za Hanušova záda.

Už v nastavení po Rosově zákroku v pokutovém území na Džafiče ale dostal Zlín výhodu pokutového kopu. K penaltě se postavil Železník a rozhodl, i když Hanuš si na míč sáhnul. "Ševci" se tak vítězně naladili na čtvrteční pokračovaní skupiny Evropské ligy s Kodaní.

10. kolo HET Ligy:

MFK Karviná - Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 19. Škoda, 57. Van Buren. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Pelikán. ŽK: Bořil, Rotaň - Janečka. Diváci: 4586.

 

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 2:2 (1:1)

Branky: 16. Mebrahtu, 48. Matějovský - 23. vlastní Přikryl, 90. Vondrášek. Rozhodčí: Marek - Pospíšil, Horák. ŽK: Přikryl, Matějovský - Diviš. Diváci: 2477.

Fastav Zlín - Vysočina Jihlava 2:1 (0:1)

Branky: 74. Diop, 90.+3 Železník z pen. - 13. Ikaunieks. Rozhodčí: Nenadál - Hrabovský, Flimmel. ŽK: Jiráček, Džafič - Popovič, Krejčí, Rosa. Diváci: 4056.

Slovan Liberec - Dukla Praha 3:0 (1:0)

Branky: 25. z pen. a 76. Kerbr, 48. Graiciar. Rozhodčí: Matějček - Myška, Černý. ŽK: Potočný, Vácha - Preisler, Holenda, Ostojič, Kušnír, Tetour. Diváci: 3929.

Sigma Olomouc - FK Jablonec 0:0

Rozhodčí: Proske - Kotík, Arnošt. ŽK: Jovovič, Kubista, Hübschman (všichni Jablonec). Diváci: 4543.

Foto: ČTK , Petrášek Radek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi