Slavia neudržela vedení, Liberec slaví nejvyšší výhru

Slavia neudržela vedení a v Boleslavi prohrála 2:1.

Fotbalisté Slavie v 6. kole první ligy prohráli 1:2 na hřišti Mladé Boleslavi a mohou tak v neděli přijít o první místo v tabulce. Liberec rázně utnul čekání na první ligovou výhru v tomto ročníku. Doma rozdrtili Ostravu 6:0 a slaví svou nejvyšší výhru v historii soutěže. Hráči Bohemians 1905 remizovali s nováčkem z Hradce Králové 1:1 a ani na třetí pokus v této sezoně doma nevyhráli. Slovácko přehrálo doma Příbram 4:1 a v tabulce se do neděle se vyhouplo na třetí místo.

Slavia posílená minulou výhrou nad Plzní vstoupila do utkání velmi dobře. Hrála aktivně a v 7. minutě využila velké chyby domácího obránce Rosy. Ten obral o míč protihráče a chtěl přihrávat brankářovi Hruškovi, jenže do malé domů nedal razanci, míč sebral Škoda a elegantním obloučkem přehodil vybíhajícího Hrušku. Pro útočníka Slavie to byl již šestý gól v sezoně a znovu se osamostatnil na čele tabulky střelců.

Ráz utkání se však změnil ve 25. minutě, kdy Škoda musel ze zdravotních důvodů střídat a nahradil ho Balaj. "Už v týdnu jsem měl problémy s podkolenní šlachou. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale jelikož jsem kvůli tomu musel střídat, tak to není nic příjemného," řekl o poločase České televizi Škoda. Bez něj se Slavia začala dostávat pod tlak.

Ve 39. minutě Ďuriš propasíroval míč přes Černého na Ščuka, který měl ve vápně trochu prostoru a propálil Hrubeše. Slavia musela do poločasu ještě jednou nuceně střídat, jelikož Nitrianskému v souboji přišlápl koleno Skalák a pravý bek nemohl kvůli postranním kolenním vazům pokračovat. Faul byl však odpískán na mladoboleslavského hráče, následoval přímý kop, po kterém vznikl ve vápně Slavie závar, a Navrátil zblízka doklepl míč do sítě. Byl to pro něj první gól v české lize po téměř čtyřech letech.

Hosté mohli srovnat hned po pauze, ale Latka byl v ofsajdu a sudí tak gól nemohl uznat. Smůla Slavie pokračovala i nadále. Půlhodiny před koncem totiž trenér Beránek potřetí vystřídal, o pět minut později si však poranil kotník i stoper Bílek. Sice se vrátil se sebezapřením do hry, ale jeho pohyb byl hodně omezen a jen tak stínoval v útoku. Slavia tak v podstatě dohrávala v oslabení.

Šural trefil proti Baníku hattrick

Liberec od úvodu potvrzoval, že se mu proti Baníku dlouhodobě daří, a brzy vykročil za další výhrou. Pomohlo mu k tomu i štěstí, když Šural ve třinácté minutě ve skluzu na dlouho nohu zasáhl centr z pravé strany a vysoký oblouček zapadl za Pavlenku.

Severočeši měli zápas pevně v rukách a v závěru poločasu přidali další dvě trefy. Agilní O vysokou výhru Liberce se postaral třemi góly Josef Šural (v popředí).Šural udělal ve 42. minutě kličku ve vápně a z poměrně velkého úhlu propálil hostujícího gólmana. Už v nastaveném čase pak nabíhající Frýdek placírkou umístil centr ze strany za bezmocného Pavlenku.

Liberecké neopustily útočné choutky ani po přestávce. Ve 47. minutě si na centr z levé strany naběhl Ďubek a v pádu hlavou přidal čtvrtý gól Slovanu. Ostravská obrana se naprosto rozpadla a za další čtyři minuty inkasovala popáté. Šural tak zkompletoval druhý hattrick v kariéře.Liberec už v tu chvíli vyrovnal nejvyšší ligovou výhru 5:0 z roku 1994 proti Benešovu, ale stále neměl dost a v 55. minutě stanovil nový rekord. Po faulu Pavlenky na Frýdka kapitán Fleišman s přehledem proměnil penaltu.

Bohemians doma opět neskórovali

Domácím výborně vyšel vstup do zápasu. Kotiš po rohu stáhl v šestnáctce Radu a nařízenou penaltu jistě proměnil kapitán Jindřišek. Ve 32. minutě rozhodčí Ardeleanu nařídil druhou penaltu po rohovém kopu, tentokrát ve prospěch Hradce za ruku Rady. Míč si vzal Dvořák a uspěl podobně jako předtím Jindříšek. Východočeši po 466 minutách ukončili čekání na venkovní ligovou branku.

Bohemians ani napotřetí doma nezvítězili.Hosty vyrovnání hodně povzbudilo a v závěru poločasu Bohemians přehrávali. Marešovu dalekonosnou střelu zlikvidoval Švenger, jenž poté chytil i hlavičku aktivního Dvořáka.
Bohemians začali druhý poločas lépe. Do dobré pozice se dostal Moravec, ale z voleje poslal míč mimo Koubkovy tyče. Na druhé straně se opět blýskl Švenger, když výborným zákrokem vytáhl hlavičku Rolka.

Hostujícího Koubka zase v 65. minutě zachránila tyčka po povedené ráně střídajícího Nerada, další náhradník "klokanů" Lietava mířil nepřesně. Bohemians už velký závěrečný tlak nepředvedli a v Ďolíčku nedokázali napravit předchozí porážky se Spartou a Jabloncem. Vršovický tým tak před svým publikem získal jediný z celkových sedmi bodů v tomto ročníku.

Slovácko se vyhouplo na třetí místo

V brance Příbrami se poprvé v sezoně objevil Krbeček, který se v létě po čtyřech letech vrátil do týmu, ale nebyl to vydařený návrat do sestavy. Od začátku musel čelit útokům Slovácka a k prvnímu gólu mu pomohl chybou, když byl u centru Diviše později než Došek a kapitán domácích hlavou otevřel skóre.

Velmi dobré utkání hrál stoper Slovácka Rada, který před prvním gólem zatáhl míč před vápno soupeře, při druhém už si dokonce připsal asistenci. Dlouhým pasem našel Kaloudu, který hned z voleje propálil Krbečka podruhé. Krátce po změně stran zachyboval při zpracování Sus, nabídl tak šanci Divišovi, který pobídkou nepohrdl a přidal třetí trefu.

Výrazněji zaměstnat obranu Slovácka se dařilo jen Fillovi, který v 71. minutě obešel novice v domácí sestavě Břečku a problém se zakončením neměl. Příbram vycítila šanci a o chvíli později se znovu propracovávali její hráči do šance, zradila je ale přesnost a na finální přihrávku Švancara už nedosáhl. Veškeré naděje Příbrami sebral v 78. minutě Kalouda, který využil teče Nevese a uklidil míč za bezmocného Krbečka. Slovácko tak v posledních třech domácích duelech nastřílelo deset branek.

6. kolo první fotbalové ligy:

Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové 1:1 (1:1)
Branky: 4. Jindřišek z pen. - 32. P. Dvořák z pen. Rozhodčí: Ardeleanu - Blažej, Hrabovský. ŽK: Engelmann - Kotiš, Križko, P. Mareš, P. Dvořák. Diváci: 4686.
Sestavy:
Bohemians: Švenger - Pauschek, E. Brabec, Šmíd, Engelmann - Jindřišek, J. Rada - Moravec (82. Bartek), Mosquera, Bratanovič (61. Nerad) - Mikuš (68. Lietava). Trenér: Pivarník.
Hradec: T. Koubek - Holeš, Chleboun, Rolko, P. Mareš - Križko, Kotiš - Štípek, A. Čermák (72. P. Černý), Halilovič (60. Šultes) - P. Dvořák (84. Prokeš). Trenér: Prokopec.

Slovan Liberec - Baník Ostrava 6:0 (3:0)
Branky: 13., 42. a 51. Šural, 45.+1 Frýdek, 47. Ďubek, 55. Fleišman z pen. Rozhodčí: Pechanec - Jiřík, Kubr. ŽK: Ďubek - Stronati. Diváci: 4938.
Sestavy:
Liberec: O. Kolář - Mudra, Pokorný (64. Karišik), Pimpara, Fleišman - Obročník - Šural, Ďubek, Pavelka (75. Dydowicz), Frýdek - Hadaščok (58. Kolár). Trenér: Slovák.
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek (54. Kaša), Stronati, Holzer - Mensah, Greguš - Kukec (77. Šichor), Lindpere (46. De Azevedeo), Štěpán - Narh. Trenér: Bernady.

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 4:1 (2:0)
Branky: 21. a 78. Kalouda, 9. Došek, 49. Diviš - 71. Fillo. Rozhodčí: Nenadál - Wilczek, Hock. ŽK: Šumulikoski, Kerbr, Rada - Hnaníček, Řezníček, Neves, Hájovský, Zeman. Diváci: 3967.
Sestavy:
Slovácko: Heča - Kuncl (39. Daníček), T. Rada, Břečka, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Kalouda, Valenta (80. Havlík), Kerbr (86. Sadílek) - Došek. Trenér: Habanec.
Příbram: L. Krbeček - Sus (53. Švancara), Hájovský, Zápotočný, Neves - Pilík, Hnaníček - J. Mareš, Fillo, Zeman (84. Matějů) - Řezníček (65. Stratil). Trenér: Čuhel.

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 2:1 (2:1)
Branky: 39. Ščuk, 45.+2 Navrátil - 7. Škoda. Rozhodčí: Franěk - Urban, Hájek. ŽK: Navrátil, Šisler, Bartl, Rosa - Gecov, Dostál, Piták, Balaj, V. Vukadinovič. Diváci: 4823.
Sestavy:
Mladá Boleslav: Hruška - Bořil (73. Bartl), Navrátil, Smejkal, Rosa - Ščuk, Tavares - Skalák, Šisler (87. Magera), Ďuriš (85. Zahustel) - Wágner. Trenér: K. Jarolím.
Slavia: Hrubeš - Nitrianský (45.+1 Dostál), Bílek, Latka, Dobrotka - Gecov, Zmrhal - V. Vukadinovič, M. Černý, Petr (61. Piták) - Milan Škoda (25. Balaj). Trenér: Beránek.

Foto: ČTK/AP

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi