Slavia další derby nevyhrála, lize dál vévodí Sparta

Martin Latka.

Fotbalisté Slavie týden po vítězství 1:0 nad Spartou remizovali v dalším pražském derby s Duklou 1:1. Hosté vedli v duelu 9. ligového kola od páté minuty po trefě Michaela Krmenčíka, v 63. minutě srovnal Milan Škoda. Tým z Julisky tak Slavii v nejvyšší soutěži ani na devátý pokus neporazil. Červenobílí v lize pošesté za sebou neprohráli a v tabulce jsou pátí. Ligu dál vede Sparta, která si doma poradila se Slováckem.

Trenér Slavie Uhrin musel udělat oproti vítěznému derby se Spartou tři změny v sestavě. Chyběli potrestaný Souček a zranění Štohanzl s Kenijou, především absence gruzínského tvořivého záložníka byla znát. Červenobílí vůbec nezachytili začátek zápasu a Dukla se rychle ujala vedení.

Nejprve ještě Krmenčík na hranici malého vápna netrefil míč, ale v páté minutě už otevřel skóre, když sám před Berkovcem zužitkoval přihrávku od Přikryla.

Hosté v úvodu ovládali střed pole a Slavia nestačila zachytávat jejich kombinace. Po čtrnácti minutách hlavičkoval ve výborné pozici úplně osamocený Berger, ale domácí branku minul.

Až poté poprvé zahrozil i celek z Edenu. Škoda využil toho, že brankář Rada váhal s rozehrávkou, obral ho o míč, ale Bazal následně nedokázal přesně vystřelit. Slávisté po půlhodině přidali, zagresivnili hru a před přestávkou zatlačili soupeře před jeho vápno. V největší šanci se ve 41. minutě objevil po rohu Deli, ale hlavičkou těsně minul.

Trenér Uhrin po pauze vystřídal špatně hrajícího Bazala, jako první však znovu zahrozili hosté. Na Hanouskův nadýchaný pas z hloubi pole si naběhl pravý bek Miloševič a trefil břevno.

V 58. minutě Slavii poškodil pomezní rozhodčí, který chybně odmával ofsajd a nepustil do zakončení v tutové šanci úplně osamoceného Pitáka. Vzápětí si na centr zprava naskočil a hlavou jen těsně minul.

Nápor domácích však pokračoval a v 63. minutě už bylo vyrovnáno. Hostující obránci po přímém kopu Hrubého vyrazili dopředu a snažili se vystavit slávisty do ofsajdu, jenže se vzadu zapomněl Hanousek, asistent hraniční situaci pustil a Škoda na zadní tyči na dlouho nohu propasíroval míč skrz Radovy nohy do sítě. Dal svůj sedmý gól v ligové sezoně.

Přes deset tisíc diváků hnalo Slavii za vítěznou brankou, ale ta už v Edenu nepadla.

Sparta smetla Slovácko

Sparta nastoupila ve stejné sestavě, která ve čtvrtek v Evropské lize zařídila výhru 2:0 nad APOEL Nikósie. Slovácko se naopak muselo vypořádat s řadou zranění, nejcitelnější ztrátou byla absence nejlepšího střelce Doška.

První branku viděla Letná už po deseti minutách. Hostujícímu brankářovi Hečovi propadl přízemní centr a Fatai nadvakrát dostal míč za čáru. Nigerijský útočník stejně jako ve čtvrtek otevřel skóre zápasu.

V 18. minutě mohlo být vyrovnáno. Spartu nejprve zachránil gólman Bičík, který nejdřív vytěsnil na spojnici Sadílkovu dalekonosnou střelu a vzápětí si poradil i s nůžkami Diviše, které vyrazil na břevno. O chvíli později ho při nebezpečné hlavičce zastoupil na čáře Frýdek.

Nakonec uhodilo na opačné straně a i podruhé Sparta skórovala se štěstím. Frýdek ze strany napálil míč po zemi na přední tyč, kde ho těsně před Hečou nešťastně přizvedl vracející se Diviš.

Také po přestávce se hrál svižný fotbal, ale dlouho bez vyložených šancí. Změnilo se to až v 72. minutě kdy Lafata utekl po levé straně a předložil míč před branku Fataiovi, který si připsal třetí gól v posledních dvou zápasech. Heča poté bravurně vychytal Costu i Brabce, ale Sparta se nakonec čtvrté branky dočkala. Minutu před koncem se o ni postaral hlavou Krejčí.

Letenští si tak v poklidu došli pro 16. vítězství nad Slováckem za sebou a navíc ani v pátém domácím utkání v sezoně neztratila body. Hosté naopak prohráli třetí z posledních čtyř duelů.

Liberec přidal další výhru

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský udělal od čtvrtečního duelu tři změny v sestavě. Hrdinu z vítězného zápasu proti Marseille Koubka v brance nahradil Hladký, místo Šurala od začátku nastoupil Bartl a v útoku dostal před Rabušicem šanci Bakoš.

Jenže už v první desetiminutovce museli odstoupit domácí Sýkora a Bartošák, kteří se zranili po soubojích s Mosquerou, respektive s Bartkem. Po úvodu bez vyložených šancích ve 32. minutě udeřil Liberec. Coufal z pravé strany našel v šestnáctce střídajícího Kerbra a ten hlavou propálil brankáře Zlámala.

Už za sedm minut Slovan své vedení zdvojnásobil. Střelu Bakoše po rohovém kopu Zlámal vyrazil před sebe a dorážející Coufal snadno zakončil. Liberecký bek se při svém 52. ligovém startu dočkal první ligové trefy.

Na začátku druhého poločasu mohl zvýšit Shala, který postupoval sám na branku Bohemians, ale před vyběhnutým Zlámalem poslal míč vedle. Bohemians se ještě snažili se zápasem něco udělat a přidali na aktivitě. Po hodině hry musel poprvé vážněji zasahovat gólman Slovanu Hladký, jenž vyrazil ránu Jiráska.

Šance Bohemians na bodový zisk ještě víc klesly v 74. minutě, kdy Pavelka s jistotou proměnil pokutový kop po ruce Šírla. Čtyři minuty před koncem sice Schick hlavou z rohu snížil, ale Liberec už si výhru vzít nenechal. Bohemians v pátém soutěžním zápase za sebou prohráli.

V Jihlavě pálil Ďuriš

Plzeň téměř přesně před rokem v Jihlavě prohrála, ale pod trenérem Krejčím v metropoli Vysočiny potvrdila, že se jí v Synot lize daří. Zvítězila po páté v řadě, naopak domácí z devíti odehraných zápasů dokázal vyhrát jenom jednou a dal jen osm branek. Poprvé v historii vzájemných zápasů ale padly více než tři branky.

První půle příliš fotbalového vzruchu na trávníku nenabídla. Hosté, kteří ve čtvrtek prohráli v Evropské lize, působili unaveným dojmem a za poločas si připravili jen jedinou šanci. V 29. minutě, ale Ďuriš po centru Kovaříka hlavou nechal vyniknout domácího gólmana Hanuše.

Po přestávce už ale favorizovaní hosté zvýšili obrátky a dočkali se také gólové odměny. Kovařík dostal v 50. minutě výborný centr mezi obranu a střelou o tyč poslal hosty do vedení. Po hodině hry centroval Kovařík na malé vápno na Ďuriše, který potvrdil střeleckou formu.

Pak se konečně osmělila do té doby bojácná Jihlava, ale Jánoš z dvaceti metrů mířil jen těsně vedle. O zápletku se v 76. minutě postaral Mešanovič. Nejlepší střelec Jihlavanů dokázal obstřelit Kozáčika a snížil. Jenže prakticky hned z protiútoku vrátil Plzni dvoubrankový náskok znovu Ďuriš.

V 78. minutě mohl druhý gól přidat znovu Mešanovič, ale trefil jen gólmana Plzně. Šest minut před koncem sice ještě snížil po standardce přesně hlavičkující Mišůn, ale v poslední minutě na 2:4 upravil střídající Mahmutovič, který obešel gólmana Hanuše a střelou do prázdné brány pečetil vítězství hostů.

9. kolo první fotbalové ligy

Slavia Praha - Dukla Praha 1:1 (0:1)

Branky: 63. Milan Škoda - 5. Krmenčík. Rozhodčí: Královec - Moláček, Vlasjuk. ŽK: R. Hrubý - Berger. Diváci: 10 547.

Sestavy:

Slavia: Berkovec - Mikula, Latka, Deli, T. Jablonský - Bazal (46. R. Hrubý), Piták, Zmrhal, Černý (86. Diop) - Voltr (68. M. Vukadinovič) - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Dukla: F. Rada - Miloševič, Štetina, Gorkšs, Vrzal - Marek Hanousek, Čajič (70. Daniel Tetour), Považanec - Berger (90. Jurendič), Krmenčík (75. Beauguel), Přikryl. Trenér: Kozel.

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 10. a 72. Fatai, 38. vlastní Diviš, 89. Krejčí. Rozhodčí: Kocourek - Kotík, Nádvorník. ŽK: Frýdek - Hlúpik. Diváci: 7108.

Sestavy:

Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Frýdek - Fatai (84. Juliš), Matějovský (66. Hušbauer), Dočkal, Jiráček, L. Krejčí - Lafata (76. Konaté). Trenér: Ščasný.

Slovácko: Heča - Kuncl, Hofmann, Břečka, Reinberk - Sadílek, Šumulikoski, Havlík, Hlúpik (84. Kubala), Civič (73. T. Rada) - Diviš. Trenér: Habanec.

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 3:1 (2:0)

Branky: 32. Kerbr, 39. Coufal, 74. Pavelka z pen. - 86. Schick. Rozhodčí: Jech - J. Paták, Kotalík. ŽK: Bakoš - Bartek, Jindřišek, Mosquera, Šírl. Diváci: 4875.
Sestavy:

Liberec: Hladký - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák (9. Kerbr) - Sýkora (4. Josef Šural), Pavelka (80. Švejdík) - Jefremov, Shala, Bartl - Bakoš. Trenér: Trpišovský.

Bohemians: Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Jindřišek, Bartek (68. Acosta), Hubínek, Jirásek (68. Čížek), Mosquera - Schick. Trenér: Pivarník.

Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň 2:4 (0:0)

Branky: 76. Mešanovič, 84. Mišůn - 61. a 77. Ďuriš, 50. Kovařík, 90.+1 Mahmutovič. Rozhodčí: Hrubeš - Wilczek, Pilný. ŽK: Hanuš, Mešanovič, Dvořák - Kučera. Diváci: 3707.

Sestavy:

Jihlava: Hanuš - T. Marek, Kryštůfek, Krejčí, Mišůn - Jánoš, Demeter - Fulnek (83. Přeučil), Mešanovič, Vaculík (70. Jungr) - Batioja (59. Dvořák). Trenér: Bokša.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Kučera (89. Hejda), Hrošovský - Kopic (61. Petržela), Hořava, Kovařík - Ďuriš (79. Mahmutovič). Trenér: K. Krejčí.

Foto: ČTK/Kolařík Stanislav

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi