Plzeň zachránily Pilařovy nůžky, na Slovácku padaly branky

Vítězství Plzně zařídil Václav Pilař.

Fotbalisté Plzně doma porazili Olomouc 1:0 a vyhráli i třetí kolo první ligy bez inkasované branky. Hanácký nováček naopak poprvé v sezoně ztratil body. Zápas rozhodl v 69. minutě povedenými "nůžkami" střídající Václav Pilař. Viktoria se tak pozitivně naladila na čtvrteční úvodní zápas play off Evropské ligy s Larnakou.

"Bylo to naprosto vyrovnané utkání, doopravdy mohl vyhrát kdokoliv. My jsme možná měli v závěru víc štěstí, že se Venca Pilař trefil," řekl na tiskové konferenci trenér Plzně Pavel Vrba.

Do plzeňské sestavy se po třízápasové pauze vrátil bek Limberský, na lavičce už byli uzdravení brankář Kozáčik a záložník Pilař. Poprvé vážněji zahrozili v osmé minutě domácí. Kopic vrátil míč pod sebe na Krmenčíka, ale ten zblízka přestřelil. Na druhé straně Chorého hlavičku z rohu instinktivně vyrazil Hruška. Proti střele Koláře se zase blýskl hostující gólman Buchta.

Oba týmy se v úvodní půlhodině poměrně snadno dostávaly do šancí, ale trápily se v koncovce. Chorý zakončil samostatný nájezd na Hrušku přízemní střelou vedle. Branku na druhé straně v dobré pozici netrefil ani Krmenčík.

"Smíchaly se mi tam myšlenky. Nejdřív jsem si říkal, že si to píchnu kolem Aleše Hrušky, protože byl na patách. Pak jsem ho chtěl lobnout a nakonec jsem udělal to nejhorší, že jsem to dal podél něho a ještě s rotací z brány," litoval zahozené šance Tomáš Chorý.

Na začátku druhého poločasu se opět předvedl Buchta a Hrošovského ránu vyrazil na roh. Viktoria pomalu přebírala režii zápasu, ale s olomouckou obranou si nevěděla rady. Po hodině hry se do zakončení prodral náhradník Pilař, ale i jeho střelu vytěsnil jistý Buchta.

V 69. minutě už se aktivnější domácí dočkali. Zemanův centr propadl na zadní tyč k volnému Pilařovi, který se krásně položil do vzduchu a akrobaticky otevřel skóre. Osmadvacetiletý záložník oslavil svůj první soutěžní zápas v nové sezoně.

"Bylo to v takové výšce, kdy mě napadlo se do toho z výšku položit. Takový momentální nápad. Je to hezčí gól než do prázdné branky. Dalo se to i nedat, takže v tom jsem rád, že jsem to takhle trefil," popsal Pilař.

Hanáci působili unaveným dojmem a na odpověď se už nezmohli. V závěru mohl pojistit plzeňskou výhru Řezník, ale vysoko přestřelil. "Asi naši diváci čekali, že to bude trošku jednodušší, ale já chci pochválit Olomouc, která tady odehrála velice dobré utkání a my jsme horko těžko ty tři body získali. Jsem rád, že se nám to podařilo," prohlásil Vrba.

Západočeši tak porazili Olomouc v sedmém ligovém utkání po sobě a doma prodloužili sérii bez porážky v nejvyšší soutěži na 15 duelů. "Vypracovali jsme si na můj vkus poměrně dost šancí, vzhledem k tomu, že jsme hráli u prvního týmu, který má nejvyšší ambice. I z toho pohledu spokojenost. Bohužel výsledek náš dobrý výkon kalí. Tam jsme selhali v efektivitě a soupeř to zkušeně potrestal tou jednu situací a zaslouženě vyhrál," uvedl kouč Olomouce Václav Jílek.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)
Branka: 69. Pilař. Rozhodčí: Pechanec - Wilczek, Kotalík. ŽK: Čermák - Chorý, Jemelka, Kalvach. Diváci: 10.135.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda (46. Havel), Hájek, Limberský - Hrošovský, Živulič - Kopic (60. Pilař), Kolář, Zeman (83. Čermák) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Olomouc: Buchta - Sladký (78. Obročník), Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček (83. Manzia), Houska, Texl (72. Moulis), Kalvach, Falta - Chorý. Trenér: Jílek.

Brno získalo ve třetím kole první ligový bod po domácí bezbrankové remíze s Bohemians Praha 1905. Brňané si s výjimkou úvodu vypracovali po celý zápas výraznou převahu, nedokázali se ale prosadit v koncovce. Bohemians měli ve 12. minutě výhodu pokutového kopu, který Jan Kuchta neproměnil. Pražané bodovali ve čtyřech z posledních pěti ligových utkání.

"Zápas měl dva časové úseky. První do penalty, kdy jsem byl spokojen s naší aktivitou. Naplňovalo se, že jsme do soutěže jsme vstoupili lépe než soupeř. Měli jsme převahu a dobře kombinovali. Nechtěli jsme dát nějaký dárek soupeři. V podobě zbytečného faulu, ztráty míče, nebo penalty. Nakonec došlo k tomu, co mě před zápasem nenapadlo. Dali jsme Brnu dárek v podobě neproměnné penalty. Od toho okamžiku se role prohodily," řekl po utkání trenér Bohemians Martin Hašek.

Po předcházejících nezdarech začali Brňané hodně křečovitě. Z nervozity také vyplynul v 11. minutě faul obránce Kijanskase na Kabajeva v trestném území. Pokutový kop ale Bohemians neproměnili. Kuchtovu polovysokou střelu brankář Melichárek vystihl a míč přes břevno vyrazil do pole.

"Šlo to kopnout lépe. Melichárek tak šel napřed a já jsem se nepodíval. Do penalty jsme hráli dobře, neproměněnou penaltou se Brno chytlo, tento moment soupeře nakopl. Klukům se musím omluvit, mohli jsme vyhrát. Máme jen bod," uvedl útočník Bohemians Kuchta.

Utkání Brna s Bohemians skončilo bezbrankovou remízou.

Tento moment dodal Brňanům sebevědomí. Převzali iniciativu, získali výraznou územní převahu. Kombinační souhra ale domácím hodně vázla. Náznaky útočných akcí,které vedl většinou aktivní Pilík, stačili pozorně bránící hostující zadáci odvracet. K šancím nevedly ani pokusy o nakopávané míče. Jedinou slibnější příležitost měl ve 24. minutě po Kratochvílově centru z levé strany Koné. Jeho nedůrazná hlavička mířila přímo do brankáře Fryštáka.

Bohemians spoléhali na jednoduché protiútoky, které ale rovněž nedokázali dotáhnout do koncovky. Pouze ve 32. minutě Kuchta trefil náruč Melichárka.

Hned po změně stran se z rychlého protiútoku se Reiterově centru dostal do šance Kabajev, jeho hlavička ale mířila těsně vedle. Po tomto varování Zbrojovka zvýšila útočné obrátky a dostávala se často k zakončení. Dvakrát mohl skórovat Pilík, který jednou mířil do Fryštáka a podruhé jeho rána minula cíl.

"Příležitosti ke vstřelení branky jsme měli. Bylo jich dost. Navzdory remíze jsme alespoň předvedli výkon, od kterého se dá odrazit. Věřím, že když budeme pokračovat v této hře, tak tři body přijdou v dalších zápasech," tvrdil středopolař Brňanů Tomáš Pilík.

V 64. minutě Kratochvíl ze dvaceti metrů trefil břevno a o minutu později jeho přízemní střela skončila těsně vedle branky. Bohemians se z útlumu na chvíli probrali až v závěrečných deseti minutách. V 83. minutě zachránil po Jiráskově střele čisté konto Brna Melichárek.

"Oproti našim předchozím vystoupením nebyla v zápase pasáž, ve které bychom v podvědomí měli strach. V tom vidím posun. Chyběla tomu branka, centrované míče, zakončení. Kazí nám dojem to, že máme jen půl efektu. Potřebovali jsme vyhrát. Máme pouze bod. V tom je zklamání," posteskl si pouč Brna Svatopluk Habanec.

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Hrubeš - Pospíšil, Myška. ŽK: Kratochvíl, Pilík - Šmíd, Nečas. Diváci: 3480.

Brno: Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Šural - Polák (81. Škoda) - Pilík, Kratochvíl - Přichystal (58. Fortes), Koné, Lutonský. Trenér: Habanec.

Bohemians: Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Reiter (72. Mašek), Hašek ml., Švec, Nečas (88. Jindřišek) - Kabajev (60. Jirásek), Kuchta. Trenér: Hašek st.

Slovácko doma porazilo ostravský Baník 5:2 a ukončilo sérii devíti zápasů bez vítězství. Výrazně mu pomohl rychlý nástup v podobě gólů Tomáše Zajíce, Vlastimila Daníčka a Marka Havlíka. Po snížení Ostravy trefami Martina Šindeláře a Milana Baroše z penalty, rozhodli Stanislav Hofman a v nastavení opět Havlík.

Slovácko tak v lize nastřílelo pět branek poprvé od září 2014 a čtyři branky do poločasu dalo vůbec poprvé během svého působení v lize.

Fanoušci Slovácka se poprvé radovali už v šesté minutě, když Havlík vystihl nepovedenou malou domů, a i když jeho pokus o obstřel Vašek kryl, k odraženému míči měl nejblíže Zajíc a uklidil jej k levé tyči hostující branky.

Chvíli na to Baník inkasoval podruhé. Machalík při brejku výtečně našel Navrátila, který postupoval ze strany na Vaška. Ten sice opět skvěle zasáhl, jenže u odraženého míče byl nejdříve domácí Šumulikoski, jehož zpětnou přihrávku z hranice šestnáctky uklidil do branky Daníček.

A ve 22. minutě dokonali domácí raketový nástup. Daníček si položil hostujícího brankáře, poslal míč před branku a nabíhající Havlík už měl snadnou práci.

Baník se však nevzdal a rychle korigoval skóre. Po přímém kopu Baníku si na Stáňův centr naběhl Šindelář a hlavou snížil. Ve 36. minutě pak dostal Baník možnost kopat pokutový kop po faulu Divíška na Baroše a sám faulovaný bezpečně proměnil.

Těsně před poločasem mohl dokonce srovnat stav Poznar, po Bredově centru z pravé strany ale hlavičkoval vedle Hečovy branky. Místo toho tak přišla pro hosty rána v podobě čtvrté domácí branky, která definitivně rozhodla. Po centru z levé strany se míč snesl až na hlavu nikým nehlídaného Hofmanna a bylo to 4:2.

Do druhé půle nastoupil Baník se dvěma změnami v sestavě a právě jeden ze střídajících hráčů De Azevedo poslal v 52. minutě do sóla proti Hečovi Baroše, domácí gólman ale dokázal hostujícího útočníka vychytat.

Tempo a bezstarostnost obran po domluvě trenérů v poločase viditelně opadla a šancí v druhé půli ubylo. Baník v závěru vrhl vše do útoku a obrana Slovácka byla v plné permanenci.

Slovácko už si ale první výhru v sezoně pohlídalo, navíc v nastavení po brejkové situaci přidal svůj druhý gól v zápase Havlík.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 5:2 (4:2)
Branky: 23. a 90.+1 Havlík, 6. Zajíc, 11. Daníček, 45. Hofmann - 28. Šindelář, 36. Baroš z pen. Rozhodčí: Franěk - Paták, Pelikán. ŽK: Navrátil, Divíšek, Reinberk - Granečný, Baroš, Hrubý, Hlinka. Diváci: 6115.

Slovácko: Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Daníček, Šumulikoski - Navrátil 90. Juroška), Machalík, Havlík - Zajíc (80. Kubala). Trenér: Levý.

Ostrava: Vašek - Breda (76. Mičola), Pokorný, Šindelář, Sus (46. Azevedo) - Granečný, Hlinka, Hrubý, Stáňa - Poznar (46. Šašinka), Baroš. Trenér: Kučera.

Foto: ČTK/Petrášek Radek

Autor: ČTK





Čtěte dále

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Covid narušuje Giro d'Italia, Hirta a Černý museli skončit

Pro české cyklisty Jana Hirta a Josefa Černého Giro d'Italia předčasně skončilo. Oba měli pozitivní test na covid-19, který už v...

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Česká hokejová reprezentace si z mistrovství odnáší první výhru

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Rize výhrou nad Slovenskem 3:2, na níž se dvěma góly podílel útočník Lukáš...

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Pokutu 350 tisíc za fyzické napadení fanoušků dostal českobudějovický fotbalový klub

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila českobudějovickému klubu pokutu 350 tisíc korun za fyzické napadení...

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Sedlák o titulu hokejista sezóny: "je to odměna"

Pardubický útočník Lukáš Sedlák sice v hodně pestré sezoně na klubové úrovni, kterou má za sebou, nedosáhl na týmovou trofej a...

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda FAČR Berbr u soudu v Plzni odmítl celou obžalobu

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr dnes u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu,...

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Pražské derby skončilo remízou 3:3, Sparta je i nadále první v tabulce

Fotbalisté Sparty remizovali ve šlágru 27. kola první ligy v přímém souboji o vedoucí příčku v tabulce se Slavií 3:3 a udrželi si...

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Při zítřejším pražském derby uvítá domácí Sparta Slávii v boji o titul

Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude šlágrem víkendového 27. kola první ligy. Sobotní 305. duel odvěkých rivalů...

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

West Ham ve čtvrtfinále konferenční ligy remízoval

Fotbalisté West Hamu s Vladimírem Coufalem v sestavě remizovali v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy 1:1 na hřišti...

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý.

Derby Sparta-Slavie poprvé rozhoduje sudí Černý

Sobotní šlágr 27. ligového kola mezi fotbalisty Sparty a Slavie bude na Letné jako hlavní sudí řídit Dalibor Černý, kterého čeká...

Bývalý viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Soudce v Turíně začal jednat o tom, zda Nedvěda a spol. čeká proces

Soud v Turíně se v pondělí začal zabývat případem fotbalového Juventusu a jeho představitelů včetně bývalého viceprezidenta Pavla...

Slovenský závodník Maťo Homola.

Hyundai Janík Motorsport bude i v roce 2023 závodit na evropských okruzích

Partnerský tým českého zastoupení Hyundai nasadí do seriálu TCR Eastern Europe tři vozy Elantra N TCR. Za volant usednou Slovák...

Ilustrační foto.

Pořadatelé OH 2024 shánějí 45 tisíc dobrovolníků, z toho alespoň 3000 s postižením

Organizátoři olympijských her v Paříži shánějí 45 tisíc dobrovolníků, kteří budou příští rok bez nároku na plat na této obří...

Ilustrační foto.

Soul se bude ucházet o OH 2036, tentokrát samostatně bez KLDR

Soul se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2036. Tentokrát půjde o samostatnou kandidaturu. Neoživí se...

Ilustrační foto.

Ruští šachisté přešli pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz

Šachisté jako první z ruských sportovců přešli z evropské pod asijskou konfederaci, aby obešli zákaz mezinárodních startů....

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL.

Vrána prožil vítězný návrat do NHL, Washington ho přivítal vzpomínkovým videem

Hokejový útočník Jakub Vrána prožil emotivní návrat do NHL. Po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl dres...

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vystoupil na tiskové konferenci, 20. února 2023, Praha.

Výbor se chce aktivně účastnit jednání o startu Rusů a Bělorusů v Paříži

Český olympijský výbor (ČOV) se podle předsedy Jiřího Kejvala chce aktivně účastnit jednání o účasti či neúčasti ruských a...

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ.

Senzační triumf hokejistů na OH v Naganu pobláznil před čtvrt stoletím národ

Zřejmě žádná jiná sportovní akce v historii samostatné České republiky nevyvolala tolik emocí jako hokejové měření sil na...

Ilustrační foto.

Řízení sportovní agentury čekají změny, novelu podepsal prezident Zeman

Řízení Národní sportovní agentury (NSA), která rozděluje sportovní dotace, se změní. Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal...

Ilustrační foto.

Polsko uvažuje o společné kandidatuře na zimní OH 2034 se Slovenskem

Polsko uvažuje o pořádání zimních olympijských her v roce 2034, které by chtělo zorganizovat spolu se Slovenskem. Podle úterního...

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací...

další zprávy

Titulní strana Standardní písmo Větší písmo

Tmavé zobrazení
Přepnout na plnou verzi